Oyundayken Bir Anda PC Kapanıp Yeniden Açılıyor !

Birkaç soru sormak isterim, eski anakartınızın arızası tam olarak neydi ve yine mi aynı hata vardı? Tabii o sırada neredeyse aynı olan B360M-PRO-VDH'e de baktım.

Alıntıyı görüntüle

Anakart ve ekran kartı sağlam olabilir ama büyük olasılıkla RTX 5000 serisinde yaşanan GSP ile anakart el sıkışması uyumsuzluğu olabileceği görünüyor. Bir ara bana aygıt yöneticisinden "Görünüm" (View) -> "Bağlantısına göre cihazlar" kısmına girip PCIe topolojisinin ekran kartınızın PCIe kök ağacındaki bağlantısına bakalım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Eski konunuza baktım. Evet, sorun çok büyük olasılıkla IOMMU topolojisiyle ilgili.
Cevap vermediniz

Ben de cevap beklemiştim aslında da. Her neyse, bakma fırsatınız oldu mu?

Bir
Tamam 12v 5v 3.3v kanallarının değerini at yaparken
Üst seviye bir işlemci değil bir şekilde idare ederde bence psudan bir sorun var belki önceki anakarta da zarar veren oydu emin olmak için occtye ve değerlere bakmak lazım
Bu arada bir sorun daha yaşıyorum tekrar ne yapacağımı şaşırdım artık... Şuan masaüstüne normal beklerken Nvidia app kuruyordum siyah ekran oldu ve sinyal yok dedi gitti ekran bir anda neden? Sonrasında PC yi tekrar açınca bu anakart modelinin yazdığı ekranda ve altta yükleme yuvarlak daire dönen yerde ekran donuyor klavye ışıklari sönüp tekrar açılıyor falan 15 saniye sonra Windows ekranı geliyor

Ekran kartını kuruyorum şuan bakıcam umarım başka sıkıntı çıkmazsa

sistem o kadar çok sorun var ki sorun ne tam anlayamıyoruz

Gerçekten artık ben de ne yapacağımı şaşırdım bilgisayar sorusu çalışırken Yani bir anda böyle şeyler olması çok üzücü

Doğrumu açtım burdanmi bahsettiniz

Ekler

• 1000055192.webp
    1000055192.webp
    159.8 KB · Hit: 11
Occt de power testi yaptım 1 dklik ama 12 v falan filan yer yok.+3.3V var sadece ayrıca sistemi %100 de çalıştırdığı için işlemci %100 de 100 derece oldu. Başka soracağınız bir şey varmı ona göre bakayım hemen

Gerçekten artık ben de ne yapacağımı şaşırdım bilgisayar sorusu çalışırken Yani bir anda böyle şeyler olması çok üzücü

Doğrumu açtım burdanmi bahsettiniz
IOMMU'da tek kökten bütün cihazlar ayağa kalkıyor gibi görünüyor. Anakart topolojisinin tıkandığı yer de tam olarak burası, GSP'nin kafası karışıyor ve çok yüksek G/Ç olayları olursa bazen IRQ, context switching hataları olabilir. Eğer yine çökme meydana gelirse çözüm ise IOMMU topolojisi uygun olan anakarta geçmek olurdu. Oynayabileceğiniz en ağır oyunları oynamayı deneyin VRAM olarak, siz bana dönüş yaparsınız.
ne kadar kötü bir anakart almışsın
Alıntıyı görüntüle
Bu hipotez doğru. 👍

Son düzenleme:
IOMMU'da tek kökten bütün cihazlar ayağa kalkıyor gibi görünüyor. Anakart topolojisinin tıkandığı yer de tam olarak burası, GSP'nin kafası karışıyor ve bazen IRQ, context switching hataları olabilir bunda çok yüksek G/Ç olayları olursa. Eğer yine çökme meydana gelirse çözüm ise IOMMU topolojisi uygun olan anakarta geçmek olurdu. Oynayabileceğiniz en ağır oyunları oynamayı deneyin VRAM olarak, siz bana dönüş yaparsınız.

Bu hipotez doğru. 👍
Gerçektenmi yani eski anakarttan iyi olunca iyi sanmıştım yarına kadar iade hakkım var 3000 tl ye aldım bunu olmadı ne alayım? Oyun için sorun çıkarmayacak ikinci el? Yada bu anakartin sıkıntısını çözebilirmiyiz bir şekil şuan ne yapayım

Ekler

• 1000055196.webp
    1000055196.webp
    158.9 KB · Hit: 8
Gerçektenmi yani eski anakarttan iyi olunca iyi sanmıştım yarına kadar iade hakkım var 3000 tl ye aldım bunu olmadı ne alayım? Oyun için sorun çıkarmayacak ikinci el? Yada bu anakartin sıkıntısını çözebilirmiyiz bir şekil şuan ne yapayım

Bulabilirseniz Z370, Z390 gibi anakartlar alabilirsiniz fakat sistem biraz eski olduğundan ötürü yapabileceğiniz en mantıklı yatırım ikinci elden (en azından) B450 Tomahawk gibi anakartla birlikte R5 5600 almak ya da bütçeniz yetiyorsa R5 7500F ile B850-P Pro Wi-Fi gibi DDR5 alternatife geçmek olabilir. Bu saatten sonra bence artık bu eski sisteme yapmak ölü yatırım gibi olabilir.

Bulabilirseniz Z370, Z390 gibi anakartlar alabilirsiniz fakat sistem biraz eski olduğundan ötürü yapabileceğiniz en mantıklı yatırım ikinci elden (en azından) B450 Tomahawk gibi anakartla birlikte R5 5600 almak ya da bütçeniz yetiyorsa R5 7500F ile B850-P Pro Wi-Fi gibi DDR5 alternatife geçmek olabilir. Bu saatten sonra bence artık bu eski sisteme yapmak ölü yatırım gibi olabilir.
Şuan sadece anakarti yükseltebilirim yani kesin anakarti mi değiştireyim Bu sorunlar düzelir mi? Yani bu sistem bana yetiyor çünkü

Occt de power testi yaptım 1 dklik ama 12 v falan filan yer yok.+3.3V var sadece ayrıca sistemi %100 de çalıştırdığı için işlemci %100 de 100 derece oldu. Başka soracağınız bir şey varmı ona göre bakayım hemen
OCCT'de işlemci %100 yükte 100°C'ye çıkmış. Bu, i5-9400F gibi 65W'lık bir işlemci için kabul edilemez bir değer, soğutucu düzgün oturmamış olabilir. Yada en son macun yenilemesini ne zaman yaptın ?

Veya şu anki anakartta bu sorunun düzelme ihtimali var mı

OCCT'de işlemci %100 yükte 100°C'ye çıkmış. Bu, i5-9400F gibi 65W'lık bir işlemci için kabul edilemez bir değer, soğutucu düzgün oturmamış olabilir. Yada en son macun yenilemesini ne zaman yaptın ?
Bu macun en son 6 ay öncenin macunu fan da tam oturmuş diye düşünüyorum

Şuan sadece anakarti yükseltebilirim yani kesin anakarti mi değiştireyim Bu sorunlar düzelir mi? Yani bu sistem bana yetiyor çünkü
Haklısınız siz de. Planlı eskitme dediğimiz olay da tam da burada devreye giriyor. IOMMU gruplarının olmaması zaten sanal makinelerle bile sıkıntı yaşayabileceğinizi gösterir. Sadece anakart için bütçeniz yetiyorsa şimdilik Z370 / Z390 sisteme geçmek olurdu ama asıl önerim B450 Tomahawk + R5 5600 ya da sıkışığım derseniz R5 3600 de düşünebilir.
Veya şu anki anakartta bu sorunun düzelme ihtimali var mı
IOMMU gruplarını düzeltmek ne yazık ki mümkün olmuyor donanım olarak.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,227,666
Üyeler
199,411
Son üye
ATASOYLU

Geri