65W etiketi "işlemcinin her koşulda çekeceği güç" değil, "sürekli çalışma için tanımlanan taban limit" (PL1). Intel işlemcilerde iki ayrı güç limiti vardır:Benim olayım sence işlemci sıcaklığımi? Sorunumu bilmeden tüm yazılanları okumadan burada yorum yapman boş haberin olsun.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Benim demek istediğim 65W li bir işlemci neden 100W alıyordu
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Zaten siz Şuan sorun ekran kartında dediniz olmadı tekrar olursa bilgisayarcida test ederim yada garantiye gönderirim demi?
PL1 = 65W: Uzun vadeli, sürekli güç limiti. TDP dediğimiz şey bu.
PL2 ≈ 90-100W: Kısa vadeli "turbo" limiti. İşlemci yük bindiğinde belirli bir süre boyunca (Tau denen pencere, genelde 28 saniye civarı) bu yüksek limitte çalışıp tüm çekirdekleri maksimum turbo frekansında tutabilir. 9400F tüm çekirdeklerde 3.9 GHz'e çıkarken 65W'a sığmaz, 90-100W çeker — testin başında gördüğü 100W tam olarak bu.
Normalde akış şöyle olurdu: ilk ~30 saniye 100W turbo → süre dolunca PL1'e inip 65W'ta sabitlenir ve testin sonuna kadar orada kalır. Yani 100W görmesi tamamen normal ve tasarım gereği.
Senin sisteminde ilginç olan kısım şu: güç 100W'tan 67W'a süre dolduğu için değil, sıcaklık limitine çarptığı için indi.
100W turbo → anında 100°C → işlemci "yanıyorum" deyip gücü ve frekansı kırptı → 67W'a indi → ama 67W'ta bile hâlâ 100°C. İşte anormal olan 100W görmek değil, 67W'ı (yani etiketteki standart gücünü) bile soğutamayan montaj.
Ama esas sorun gpu sorunu gibi görünüyor o sorun donanımsal bir arıza gibi yazılım ile çözülmesi pek olası değil. En matıklı çözüm parçaları ayrı ayrı test etmek yada doğrudan garantiye göndermek.