Oyundayken Bir Anda PC Kapanıp Yeniden Açılıyor !

dalga geçmiyorum.
ne kadar kötü bir anakart almışsın, beslemeleri çok zayıf. ramlerin nedir kaç mhz?
eğer yazılımsal değilse hata, reset atması PSU dan olur.
ve işlemci rtx 5050 için yeterli değil.

şu videonun altında yorumlarda senin hatandan behsedilmiş
Alıntıyı görüntüle
Kötü anakart diyorsun ama önceki anakartim daha kötüydü h310m s2v 2.0 di ve ben bu sistemine sorunsuz oyunlar oynadım işlemci ve ekran kartımla.
1 ay önce anakartim arızalandi yenisini aldım.

Kötü anakart diyorsun ama önceki anakartim daha kötüydü h310m s2v 2.0 di ve ben bu sistemine sorunsuz oyunlar oynadım işlemci ve ekran kartımla.
1 ay önce anakartim arızalandi yenisini aldım.
öncekinden iyi olması doğru seçim yaptığını göstermiyor. az daha kaliteli ve CPU yu ekran kartından güçlü alsaydın daha iyi olurdu. ram mhz hızları 5000 serisi kart için ideal değil. mosvet soğutucuları yok vs.
Arkadaşıma vatan dan hazır sistem almıştık sürekli reset atıyordu yük altında. psu dan cızırtı ses geliyordu değiştirdik düzeldi.

öncekinden iyi olması doğru seçim yaptığını göstermiyor. az daha kaliteli ve CPU yu ekran kartından güçlü alsaydın daha iyi olurdu. ram mhz hızları 5000 serisi kart için ideal değil. mosvet soğutucuları yok vs.
Arkadaşıma vatan dan hazır sistem almıştık sürekli reset atıyordu yük altında. psu dan cızırtı ses geliyordu değiştirdik düzeldi.
Tamamda demek istediğim ben bu sistemi düzgün şekilde kullandım zaten sorunsuz çalışıyorlar beraber. Sadece şuan böyle bir sorun var bir anda bozulmuş olamaz demi hepsi PSU danmi sorun?

Bana göre olasılık sırası şöyle:

Eski anakart sürücülerinin yeni anakartla çakışması. Bu, anakart değişiminden sonra sık görülen bir durumdur.
Ekran kartı sürücüsü bozulmuş olabilir. Özellikle FPS'in aniden düşmesi ardından siyah ekran olması ekran kartı sürücüsünün çökmesine işaret edebilir.
Güç kaynağı (PSU). Oyun yük altındayken sistem yeniden başlıyorsa PSU da ihtimaller arasında.
BIOS ayarları veya BIOS sürümü. Yeni anakartın BIOS'u eskiyse kararsızlık yapabilir.
Anakart arızası. Elbette mümkün ama bunu diğer ihtimalleri eledikten sonra düşünürüm.

Ben olsam şu sırayla ilerlerdim;
-Yonga seti (Chipset) sürücüsünü yeni anakartının modeline uygun olarak üreticinin sitesinden yükle.
-Ekran kartı sürücüsünü temiz kurulumla yeniden yükle. Gerekirse DDU kullanarak kaldırıp tekrar kur.
-Windows Olay Görüntüleyicisi'ni kontrol et.
-eventvwr.msc
-Windows Günlükleri = Sistem
-Yeniden başlama saatinde özellikle Kernel-Power 41 veya başka kritik hata var mı bak.
-BIOS'ta XMP/EXPO açıksa geçici olarak kapatıp dene.
-Mümkünse temiz bir Windows kurulumu yap. Anakart değişiminden sonra en sağlıklı çözüm budur.

Bana göre olasılık sırası şöyle:

Eski anakart sürücülerinin yeni anakartla çakışması. Bu, anakart değişiminden sonra sık görülen bir durumdur.
Ekran kartı sürücüsü bozulmuş olabilir. Özellikle FPS'in aniden düşmesi ardından siyah ekran olması ekran kartı sürücüsünün çökmesine işaret edebilir.
Güç kaynağı (PSU). Oyun yük altındayken sistem yeniden başlıyorsa PSU da ihtimaller arasında.
BIOS ayarları veya BIOS sürümü. Yeni anakartın BIOS'u eskiyse kararsızlık yapabilir.
Anakart arızası. Elbette mümkün ama bunu diğer ihtimalleri eledikten sonra düşünürüm.

Ben olsam şu sırayla ilerlerdim;
-Yonga seti (Chipset) sürücüsünü yeni anakartının modeline uygun olarak üreticinin sitesinden yükle.
-Ekran kartı sürücüsünü temiz kurulumla yeniden yükle. Gerekirse DDU kullanarak kaldırıp tekrar kur.
-Windows Olay Görüntüleyicisi'ni kontrol et.
-eventvwr.msc
-Windows Günlükleri = Sistem
-Yeniden başlama saatinde özellikle Kernel-Power 41 veya başka kritik hata var mı bak.
-BIOS'ta XMP/EXPO açıksa geçici olarak kapatıp dene.
-Mümkünse temiz bir Windows kurulumu yap. Anakart değişiminden sonra en sağlıklı çözüm budur.
Merhaba, teşekkürler olay görüntüleyicisinde kernel 41 hatası ve başka hatalar var evet şimdi iso dosyası indiriyorum pc yi sıfırlamayi düşünüyorum mantıklı mı

Evet, bence mantıklı, hatta senin durumda en doğru adımlardan biri. Ancak Kernel-Power 41 tek başına sorunun nedenini söylemez. Bu hata sadece "bilgisayar beklenmedik şekilde kapandı veya yeniden başladı" anlamına gelir. Yani sebep ekran kartı, sürücü, PSU, RAM veya başka bir donanım olabilir.

Senin durumunda önemli olan nokta şu: Eski anakart söküldü, yeni anakart takıldı, eski Windows kurulumu kullanılmaya devam edildi.

Bu durum bazen sürücü çakışmalarına neden olur. Bu yüzden temiz Windows kurulumu yapmak, sorunun yazılımsal olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biridir.

ISO ile tamamen temiz kurulum yap. Mümkünse Windows'un kurulu olduğu bölümü biçimlendirerek kur. Kurulumdan sonra ilk olarak:
-Anakartın chipset sürücüsünü yükle.
-Ekran kartı sürücüsünü yükle.
-Windows Update'in tüm güncellemelerini tamamla.
-ETS'yi tekrar deneyip aynı sorunun devam edip etmediğine bak.

Eğer temiz kurulumdan sonra da aynı sorun devam ederse o zaman yazılımdan çok donanıma yöneliriz. Özellikle: PSU (güç kaynağı), RAM, BIOS ayarları, Anakart BIOS sürümü, Ekran kartı sürücüsü veya ekran kartının kendisi daha güçlü ihtimaller hâline gelir.

Bana şu bilgileri yazabilir misin?
Anakart modeli:
İşlemci:
Ekran kartı:
RAM (kaç GB ve kaç MHz?):
Güç kaynağı (marka ve watt):

Bir de Kernel-Power 41'in hemen öncesindeki kırmızı "Hata" kayıtlarının adlarını (örneğin Display, WHEA-Logger, volmgr, BugCheck gibi) yazabilirsen, sorunun kaynağını çok daha net yorumlayabiliriz.

Birde bu yeniden başlama sadece oyundayken oluyor masaüstünde sorun yok.
Anakart modeli: B365M Pro-Vdh
İşlemci: i5 9400f
Ekran kartı: Msi shadow RTX 5050 8Gb
RAM (kaç GB ve kaç MHz?): 8×2 16 GB MHz en fazla 2666
Güç kaynağı (marka ve watt): Revenge 500W 80+ gold

Olay görüntüleyicisinde
Kernel 41 dışında
TPM-WMI
Eventlog
BugCheck
Volmgr var

Olay görüntüleyicisinde
Kernel 41 dışında
TPM-WMI
Eventlog
BugCheck
Volmgr var
Teşhis için, C:\Windows\Minidump içindeki dump dosyasını WinDbg/BlueScreenView ile açıp BugCheck kodunu okumak lazım, VIDEO_TDR_FAILURE çıkarsa GPU sürücüsü, WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR çıkarsa donanım/güç yönüne işaret eder.

Uygunsuz içerik: Yapay Zeka

Olay görüntüleyicisinde
Kernel 41 dışında
TPM-WMI
Eventlog
BugCheck
Volmgr var

Şu an elimizdeki tabloya göre anakartın arızalı olduğu sonucuna hemen varmazdım.

Özellikle dikkatimi çekenler:
✅ Sorun sadece oyun sırasında oluyor.
✅ Masaüstünde saatlerce kullanırken sorun yok.
✅ Anakart yeni değişmiş ama Windows eski kurulum.
✅ BugCheck ve Volmgr kayıtları da var.

Burada en önemli nokta BugCheck. Bu, Windows'un mavi ekran (BSOD) veya kritik bir sistem hatası yaşadığını gösterir. Eğer "Otomatik yeniden başlat" açık olduğu için mavi ekranı göremiyorsan, ekran sadece siyah olup yeniden başlıyor gibi görünebilir.

Dikkatimi çeken bir diğer konu: PSU, Revenge 500W 80+ Gold çok bilinen ve üst seviye bir güç kaynağı değil. RTX 5050 çok yüksek güç tüketen bir kart olmasa da, oyun yükü altında ani güç çekişleri sırasında kaliteli olmayan veya yaşlanmış bir PSU sorun çıkarabilir.

Ancak ben yine de şu sıralamayı yaparım:
Temiz Windows kurulumu (şu an yaptığın en doğru iş).
Anakartın chipset sürücüsünü kur.
Ekran kartı sürücüsünü temiz kur.
Windows Update'i bitir.
ETS'yi tekrar dene.

Eğer temiz kurulumdan sonra da aynı olursa:

O zaman şu testleri yapmanı öneririm:
OCCT Power Test (PSU ve sistem kararlılığı için)
OCCT GPU Test
OCCT CPU Test

Eğer Power Test'te de yeniden başlıyorsa, PSU ihtimali ciddi şekilde güçlenir. RTX 5050'yi bu sistemde daha önce eski anakartla kullanıyor muydun, yoksa ekran kartı da yeni mi? Bu çok önemli çünkü: Eski anakart + aynı ekran kartında sorun yoktuysa, yeni anakart veya yazılım tarafına odaklanırız. Ekran kartı da yeni geldiyse ihtimaller değişir.

Son olarak temiz kurulumdan sonra otomatik yeniden başlatmayı kapatmanı öneririm. Eğer tekrar çökme olursa mavi ekran kodunu görebiliriz. O kod (örneğin VIDEO_TDR_FAILURE, WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT gibi) sorunun kaynağını büyük ölçüde belirlememizi sağlar.

Bence şu an:
%70 yazılım/sürücü (anakart değişimi sonrası eski Windows)
%20 PSU
%10 diğer donanımlar (RAM, anakart, ekran kartı) Temiz kurulumdan sonra sonucu bana yazarsan, gerekirse adım adım donanım testlerine geçeriz.

Şu an elimizdeki tabloya göre anakartın arızalı olduğu sonucuna hemen varmazdım.

Özellikle dikkatimi çekenler:
✅ Sorun sadece oyun sırasında oluyor.
✅ Masaüstünde saatlerce kullanırken sorun yok.
✅ Anakart yeni değişmiş ama Windows eski kurulum.
✅ BugCheck ve Volmgr kayıtları da var.

Burada en önemli nokta BugCheck. Bu, Windows'un mavi ekran (BSOD) veya kritik bir sistem hatası yaşadığını gösterir. Eğer "Otomatik yeniden başlat" açık olduğu için mavi ekranı göremiyorsan, ekran sadece siyah olup yeniden başlıyor gibi görünebilir.

Dikkatimi çeken bir diğer konu: PSU, Revenge 500W 80+ Gold çok bilinen ve üst seviye bir güç kaynağı değil. RTX 5050 çok yüksek güç tüketen bir kart olmasa da, oyun yükü altında ani güç çekişleri sırasında kaliteli olmayan veya yaşlanmış bir PSU sorun çıkarabilir.

Ancak ben yine de şu sıralamayı yaparım:
Temiz Windows kurulumu (şu an yaptığın en doğru iş).
Anakartın chipset sürücüsünü kur.
Ekran kartı sürücüsünü temiz kur.
Windows Update'i bitir.
ETS'yi tekrar dene.

Eğer temiz kurulumdan sonra da aynı olursa:

O zaman şu testleri yapmanı öneririm:
OCCT Power Test (PSU ve sistem kararlılığı için)
OCCT GPU Test
OCCT CPU Test

Eğer Power Test'te de yeniden başlıyorsa, PSU ihtimali ciddi şekilde güçlenir. RTX 5050'yi bu sistemde daha önce eski anakartla kullanıyor muydun, yoksa ekran kartı da yeni mi? Bu çok önemli çünkü: Eski anakart + aynı ekran kartında sorun yoktuysa, yeni anakart veya yazılım tarafına odaklanırız. Ekran kartı da yeni geldiyse ihtimaller değişir.

Son olarak temiz kurulumdan sonra otomatik yeniden başlatmayı kapatmanı öneririm. Eğer tekrar çökme olursa mavi ekran kodunu görebiliriz. O kod (örneğin VIDEO_TDR_FAILURE, WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT gibi) sorunun kaynağını büyük ölçüde belirlememizi sağlar.

Bence şu an:
%70 yazılım/sürücü (anakart değişimi sonrası eski Windows)
%20 PSU
%10 diğer donanımlar (RAM, anakart, ekran kartı) Temiz kurulumdan sonra sonucu bana yazarsan, gerekirse adım adım donanım testlerine geçeriz.
Yok ekran kartı 6 aylık eski anakartla kullandım yani. Tamam ozaman format atayım deniyip sonucu yazarım peki ETS 2 dışında düşük gbli test edebileceğim bir oyun varmı? Hemen indirmem açısindan çünkü eğerki sorun anakarttaysa yarın sürem son iade için.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Teşhis için, C:\Windows\Minidump içindeki dump dosyasını WinDbg/BlueScreenView ile açıp BugCheck kodunu okumak lazım, VIDEO_TDR_FAILURE çıkarsa GPU sürücüsü, WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR çıkarsa donanım/güç yönüne işaret eder.
Dosyayı dediğin şekilde nasıl acicam anlamadım ayrıntılı söylermisin yapım aşamasını

D
Dediğiniz yerde 5 tane dump dosyası var bu arada

Yok ekran kartı 6 aylık eski anakartla kullandım yani. Tamam ozaman format atayım deniyip sonucu yazarım peki ETS 2 dışında düşük gbli test edebileceğim bir oyun varmı? Hemen indirmem açısindan çünkü eğerki sorun anakarttaysa yarın sürem son iade için.

Dosyayı dediğin şekilde nasıl acicam anlamadım ayrıntılı söylermisin yapım aşamasını

D
BlueScreenView (en kolay, önerilen)
NirSoft sitesinden BlueScreenView'i indir (nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html) — kurulum gerektirmez, zip'ten çıkarıp çalıştır.
Program açılınca C:\Windows\Minidump klasörünü otomatik tarar ve tüm çökme kayıtlarını listeler.
Üstteki listede her çökmenin tarih/saati var — oyunda resetlendiği saate denk gelen kaydı seç.
Bug Check String sütununa bak: burada VIDEO_TDR_FAILURE, WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL gibi hata adı direkt yazar.
Alt panelde kırmızı işaretli sürücü dosyalarına bak: nvlddmkm.sys görürsen NVIDIA sürücüsü çökmüş demektir, ntoskrnl.exe tek başına ise daha belirsizdir (genelde donanım/güç yönü).

D

RTX 5050'yi eski anakartta 6 ay sorunsuz kullandıysan, ekran kartının arızalı olma ihtimali azalıyor. Sorunun yeni anakart, Windows kurulumu veya BIOS/sürücü tarafında olma ihtimali artıyor. Anakartın iade süresi yarın bitiyorsa, ben olsam bugün anlattığım temiz kurulumu yapardım.

Valorant (~35-40 GB, biraz büyük)
League of Legends (~25 GB)
Rocket League (~20-25 GB)
Trackmania (nispeten küçük)
Unigine Heaven Benchmark (yaklaşık 300 MB)
FurMark (20-30 MB)
Bu o yunlar hızlı iner.

Aslında oyun indirmektense ben özellikle şunları öneririm:
FurMark → GPU'yu tam yük altında çalıştırır.
OCCT → Power Test, CPU ve GPU'yu aynı anda yükler. Bu iki program toplamda birkaç yüz MB bile etmez ve çoğu oyundan daha hızlı sonuç verir. Özellikle OCCT Power Test. Eğer bu test sırasında da bilgisayar 5-20 dakika içinde siyah ekran verip yeniden başlıyorsa:

PSU, Anakart veya güç ile ilgili bir problem olma ihtimali yükselir. Ama OCCT Power Test'i 20-30 dakika sorunsuz geçip sadece ETS 2 çöküyorsa, o zaman sürücü veya ETS kaynaklı bir sorun olma ihtimali daha yüksektir.

Bir şeyi de kontrol etmeni istiyorum. Yeni anakartı taktıktan sonra: İşlemci güç kablosu (8 pin CPU), Ekran kartı güç kablosu, 24 pin anakart güç kablosu hepsi tam oturuyor mu? Anakart değişiminden sonra bazen bu kablolardan biri tam oturmayabiliyor ve yük altında yeniden başlatma yapabiliyor.

Ben senin yerinde olsam iade süresi bitmeden bugün şu üç testi yapardım: Temiz Windows kurulumu. FurMark ile 15-20 dakika GPU testi. OCCT Power Test ile 15-20 dakika. Bunlar sorunsuz geçerse anakartın arızalı olma ihtimali belirgin şekilde düşer. Eğer bu testlerde de yeniden başlarsa, anakartı (ve PSU'yu) daha ciddi şekilde şüpheli görürüz.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

Forum istatistikleri

Konular
1,227,789
Üyeler
199,438
Son üye
legendtr

Geri