Forumdaki İnsanların Isa Konusundaki Mühendislik Gurmeliğine Bakacağız

Günümüzdeki hangi ISA / küme setlerinin daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz?

• x86_64 / amd64

• IA-64 (Itanium)

• PowerISA (Eski adı PowerPC)

• RISC-V

• aarch64 (ARM64)

• Diğer veya hiçbiri (Sebebi yazınız)

Sonuçları oy verdikten sonra görebilirsiniz.

Efe İlhan

Cezalı
80+ Bronze
Reaksiyon skoru
1,756
Selam! Soruyu ankette sordum ve ben de soruma cevap vereyim. Bana kalırsa tasviye edilen AIM (Apple - IBM - Motorola) ittifakının bozulmasından sonra son kullanıcı bilgisayar dünyası bayağı kötü noktaya gitti. Bu sebeple favori tercihim net. PowerISA. Favori bilgisayarım da buydu:

Bu soruyu son kullanıcıların cevaplamasını önermiyorum.

Son düzenleme:
Risk 5i bugün tepe tepe kullanmak zorundayız
Saat hızı başına düşen komut sayısı konusunda güzel tercih fakat hâlâ emekleme aşamasında. Yine de büyük olasılıkla gelecekte sıralama değişebilir. PowerISA'dan sonra ikinci tercihim olurdu.

Saat hızı başına düşen komut sayısı konusunda güzel tercih fakat hâlâ emekleme aşamasında. Yine de büyük olasılıkla gelecekte sıralama değişebilir. PowerISA'dan sonra ikinci tercihim olurdu.
Hayır ben bağımsızlık anlamında diyorum, nasıl cyrex ve centaur üzerinden Çin kendi işlemcilerini ekran kartlarını üretmeye başlayıp bağımsızlık kazandiysa teknolojik anlamda,biz de öyle yapmalıyız

Hayır ben bağımsızlık anlamında diyorum, nasıl cyrex ve centaur üzerinden Çin kendi işlemcilerini ekran kartlarını üretmeye başlayıp bağımsızlık kazandiysa teknolojik anlamda,biz de öyle yapmalıyız
Anladım, yani savunduğunuz yer açık kaynaklı donanım kısmı. Evet, bu konuda katılıyorum. En genç ISA'lardan birisi aslında RISC-V ama yaygınlaşma konusunda çok büyük olasılıkla geleceğinin şampiyonu olacağını düşünmekteyim.

X86_64, çünki bunların vereceği performansı biliyoruz + Panther Lake ile güzel Verimliliğide var verdiği performansa göre.

Performans açısından en yaygın kullanılan amd64 tercihimdir. Fakat ilginçlik kısmına bakarsak ben Alpha 64 (yani AXP64)'ü en ilginç buluyorum. Özellikle Itanium'dan bile eski bir mimari ve IA-64'ün aksine onun emülasyonu mümkün (pek becerememiş olsam bile.)
Bkz: Windows XP yapı 2210
Bkz: https://betawiki.net/wiki/Draft:Installing_Windows_NT_on_DEC_Alpha
64-Bit Windows 2000 diyenler için en yakın cevap bu olur.
Windows Whistler Advanced Server, Limited Edition aslında Windows Server 2003 yapısıdır (3590, 3663) ve içerilerinde Windows 2000 değil Windows .NET Server stringleri, görselleri vb. mevcuttur. IA-64 olarak derlendiği ve şu anda emülasyonu için uğraşan birileri olmadığı için onun emülasyonu mümkün değildir diyebilirim.

Performans açısından en yaygın kullanılan amd64 tercihimdir. Fakat ilginçlik kısmına bakarsak ben Alpha 64 (yani AXP64)'ü en ilginç buluyorum. Özellikle Itanium'dan bile eski bir mimari ve IA-64'ün aksine onun emülasyonu mümkün (pek becerememiş olsam bile.)
Bkz: Windows XP yapı 2210
Bkz: https://betawiki.net/wiki/Draft:Installing_Windows_NT_on_DEC_Alpha
64-Bit Windows 2000 diyenler için en yakın cevap bu olur.
Windows Whistler Advanced Server, Limited Edition aslında Windows Server 2003 yapısıdır (3590, 3663) ve içerilerinde Windows 2000 değil Windows .NET Server stringleri, görselleri vb. mevcuttur. IA-64 olarak derlendiği ve şu anda emülasyonu için uğraşan birileri olmadığı için onun emülasyonu mümkün değildir diyebilirim.
Mantıklı bir tercih, piyasa normlarına göre şu anda bütün dünya amd64'e emanet.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,534
Üyeler
199,180
Son üye
yaşar güler

Geri