Dostum senin sorun cl ile ilgili fikirleriniz değil mi? Ee,
Dostum bal gibi de derim. Ben insanların Cl konusu hakkındaki fikirlerini merak ediyorum. Fikrini beyan etmiyosan gidebilirsin. Hepsini A-Die, B-Die, D-Die,M-Die aldım. Hepsinin die türü aynı. O kadar mesaj yazan oldu bi sen böyle bir tepki gösterdin. Ramin her özelliği önemli kısımlarından biri.
Dostum bal gibi de derim. Ben insanların Cl konusu hakkındaki fikirlerini merak ediyorum. Fikrini beyan etmiyosan gidebilirsin. Hepsini A-Die, B-Die, D-Die,M-Die aldım. Hepsinin die türü aynı. O kadar mesaj yazan oldu bi sen böyle bir tepki gösterdin. Ramin her özelliği önemli kısımlarından biri.
cl ile ilgili fikir verirken chipin ne kadar önemli olduğunu ve clye etkisi olduğunu bilen insanların yorum yapması neden zoruna gidiyor? Cl tek başına senin için sayı olabilir. bununla ilgili fikir hmm 36 iyidir 48 kötüdür demekte değil zaten?
Açıklamasına gelirsek cl düşük kullanın diyen arkadaşa sorsam belki de 6000 mhz cl 30 ramin 6400 mhz cl 32 rame eşit olduğunu bile bilmez.
Cl ve mhz nin sonuç olarak kaç nanosaniye tepkime verdiğinin formülünü biliyor musunuz?
Şimdi 6400 mhz cl 32 10 nanosaniye tepkime süresi ile çalışıyorsa
6400 mhz cl 34 10.5 ns ile çalışır mesela? şimdi bu kit 19k fiyatlı olsa
6000 mhz cl 30 10 ns ile çalışır bu kitte 25k fiyatlı olsa?
0.5 ns (insan gözünün veya tepkilerinin farkedemeyeceği boyuttaki bu farka 6k cebinden çıkarıp verenler var? neden? sırf ''CLSİ YÜKSEKSE RAM KÖTÜDÜR KANKAAAĞĞ'' diyen bir işin ehli olmadan bir işi bildiğini sanıp bilgi satmaya calışan insanlar yüzünden insanlar bu paraları veriyor.
ya da bu arkadaşa sorsak 3600 mhz cl 16 mı ? yoksa 6000 mhz cl 30 mu desen ne cevap verir? 3600 mhz cl 16 kitin 8.9 ns hızda çalışıp daha fazla fps vereceğini bilir mi? (güncel halde)
ram konusu işlemci seçimini anakart destek hızlarını ve keza oc hızlarını max stabiliteyi her konuyu ilgilendirir. cl28 en iyisidir cl 48 en kötüsüdür demek kolay. fakat doğru değil.
Ayrıca standart ev kullanıcısının bütçesini aşıyorsa cl 48 ram de alınır. ''BEN ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM GEREKTİĞİNDE'' 10bin tl fazladan para vermek yerine çok da güzel keyif sürülür.
İnsanların heveslerini cl uğruna maddi açıdan bağlamak yerine yapıcı olmaya bakalım. sırf 6400 mhz cl 28 diye bir 32gb kit ismini vermeyeceğim büyük bir pc strore da 60-70k fiyatlara satılırken 5600 mhz cl48 32gb kit 18k gibi komik farklar ile satılıyor.
10-20 fps için yanlış yönlendirme yapmanın bilgisiz bilmişlik taslamanın bolca bulunduğu bir dönemdeyiz.
Kısacası ram clsi tamamen tek başına rakamsal olarak hmm bu iyidir bunu alalım olayı değil, bilgin varsa hesap kitap işidir. Sırf piyasası olsun diye en düşük cl rami sizin önünüze koyup pahalıdan satmıyorlar. Bunu bilgisayar bilgisi yeterli kullanıcılar olduğunuzu düşenerek yazıyorlar. Yoksa 6000 mhz yazıp geçse kim cl değerini umursar soruyorum size? Evet bence de kimse umursamaz 6000 den devam hocam
Size forum açtığınızda bilir kişiler CL değeri soruluyorsa ÇİP konusu da devreye girer diyorsa bir bildikleri var demektir. Ben istediğimi sorarım derseniz bu şekilde bilir bilmez cevaplar almanız muhtemel alın. Fakat size çip muhabbeti yapanlar cl ye baktıklarında ne gördüklerini beyan ediyorlar.
temel seviyede bilgisayar donanımları bilgileri sorusu olduğu aşikar. bu yüzden sorunuzu eleştirenlere ''istediğimi sorarım'' diye terslenmek yerine biraz daha yapıcı ve olumlu yaklaşın derim.
Bir bilgisayarcı olarak saygılarımı sunarım konu bence kilitlenmeli.