Bir Ramin Cl'si Sizin İçin Ne Kadar Önemli?

Ben bu konuda daha tam uzman değilim fakat mavi forumda Ayhan hocam aktifse, size her daim yardım eder bu konuda. Kendisi donanım hakkında tanıdığım en bilgili insanlardan.

Değişkenleri biraz fazla olan bir konu. Kendi bilgim çerçevesinde biraz özetleyeyim.
1) 6000 MHz cl30-36 arasında chip kalitesinin yakın olduğu durumda aşırı bir fark yok.
2) Sk Hynix, Samsung veya Micron chip arasında devasa bir fark yok. Fark genellikle Nanya gibi daha ucuz chiplerde ortaya çıkıyor.
3) Performansı tek başına Ram gecikmesi ve frekansı belirlemiyor. İşlemci çok etkili, 3D v-cache işlemciler Ram hızlarından minimum düzeyde etkileniyor aynı zamanda kullandığınız anakart da çok etkili. Bazı anakartlar işlemci ve Ram arasındaki bağlantıyı stabil bir şekilde sürdüremiyor. Bunun sonucu olarak insanlar genellikle ramleri suçluyor çünkü ortaya konulmuş daha net değerler var anakarta kıyasla.
4) Chip markası genel olarak Xmp ve Expo açtığınız sürece çok aşırı etkili olmasa da bazı chip markaları kendi silikonlarının üstesinden gelebileceği gevşek alt zamanları kullanıyor ve bunun sonucunda biraz daha düşük fps ve %1 low değerleri ortaya çıkıyor.
4) Chip üretici firmaların teknolojileri kaynaklı daha yüksek voltajlara daha iyi tepkiler verebildiği için overclock potansiyeli daha iyi veya daha kötü olabiliyor ama günlük kullanımda %5 performans artışı sağlamak için dünya paralar vermeye gerek var mı? Tartışılır ki yıllardır süren tartışmanın sebebi de bu zaten.

Özetle CL değerinin bir etkisi var kimse yok diyemez ama CL değeri kadar etki eden bir çok farklı konu var ve şunu da belirteyim ki her makine en yavaş parçası kadar hızlıdır. A620 girişin girişi bir anakarta 6000 MHz cl28 kit ve 9850x3d takıp tam performans bekleyemezsin

Dostum senin sorun cl ile ilgili fikirleriniz değil mi? Ee,
Dostum bal gibi de derim. Ben insanların Cl konusu hakkındaki fikirlerini merak ediyorum. Fikrini beyan etmiyosan gidebilirsin. Hepsini A-Die, B-Die, D-Die,M-Die aldım. Hepsinin die türü aynı. O kadar mesaj yazan oldu bi sen böyle bir tepki gösterdin. Ramin her özelliği önemli kısımlarından biri.
Dostum bal gibi de derim. Ben insanların Cl konusu hakkındaki fikirlerini merak ediyorum. Fikrini beyan etmiyosan gidebilirsin. Hepsini A-Die, B-Die, D-Die,M-Die aldım. Hepsinin die türü aynı. O kadar mesaj yazan oldu bi sen böyle bir tepki gösterdin. Ramin her özelliği önemli kısımlarından biri.

cl ile ilgili fikir verirken chipin ne kadar önemli olduğunu ve clye etkisi olduğunu bilen insanların yorum yapması neden zoruna gidiyor? Cl tek başına senin için sayı olabilir. bununla ilgili fikir hmm 36 iyidir 48 kötüdür demekte değil zaten?

Açıklamasına gelirsek cl düşük kullanın diyen arkadaşa sorsam belki de 6000 mhz cl 30 ramin 6400 mhz cl 32 rame eşit olduğunu bile bilmez.

Cl ve mhz nin sonuç olarak kaç nanosaniye tepkime verdiğinin formülünü biliyor musunuz?

Şimdi 6400 mhz cl 32 10 nanosaniye tepkime süresi ile çalışıyorsa

6400 mhz cl 34 10.5 ns ile çalışır mesela? şimdi bu kit 19k fiyatlı olsa
6000 mhz cl 30 10 ns ile çalışır bu kitte 25k fiyatlı olsa?
0.5 ns (insan gözünün veya tepkilerinin farkedemeyeceği boyuttaki bu farka 6k cebinden çıkarıp verenler var? neden? sırf ''CLSİ YÜKSEKSE RAM KÖTÜDÜR KANKAAAĞĞ'' diyen bir işin ehli olmadan bir işi bildiğini sanıp bilgi satmaya calışan insanlar yüzünden insanlar bu paraları veriyor.

ya da bu arkadaşa sorsak 3600 mhz cl 16 mı ? yoksa 6000 mhz cl 30 mu desen ne cevap verir? 3600 mhz cl 16 kitin 8.9 ns hızda çalışıp daha fazla fps vereceğini bilir mi? (güncel halde)

ram konusu işlemci seçimini anakart destek hızlarını ve keza oc hızlarını max stabiliteyi her konuyu ilgilendirir. cl28 en iyisidir cl 48 en kötüsüdür demek kolay. fakat doğru değil.

Ayrıca standart ev kullanıcısının bütçesini aşıyorsa cl 48 ram de alınır. ''BEN ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM GEREKTİĞİNDE'' 10bin tl fazladan para vermek yerine çok da güzel keyif sürülür.

İnsanların heveslerini cl uğruna maddi açıdan bağlamak yerine yapıcı olmaya bakalım. sırf 6400 mhz cl 28 diye bir 32gb kit ismini vermeyeceğim büyük bir pc strore da 60-70k fiyatlara satılırken 5600 mhz cl48 32gb kit 18k gibi komik farklar ile satılıyor.

10-20 fps için yanlış yönlendirme yapmanın bilgisiz bilmişlik taslamanın bolca bulunduğu bir dönemdeyiz.

Kısacası ram clsi tamamen tek başına rakamsal olarak hmm bu iyidir bunu alalım olayı değil, bilgin varsa hesap kitap işidir. Sırf piyasası olsun diye en düşük cl rami sizin önünüze koyup pahalıdan satmıyorlar. Bunu bilgisayar bilgisi yeterli kullanıcılar olduğunuzu düşenerek yazıyorlar. Yoksa 6000 mhz yazıp geçse kim cl değerini umursar soruyorum size? Evet bence de kimse umursamaz 6000 den devam hocam :)

Size forum açtığınızda bilir kişiler CL değeri soruluyorsa ÇİP konusu da devreye girer diyorsa bir bildikleri var demektir. Ben istediğimi sorarım derseniz bu şekilde bilir bilmez cevaplar almanız muhtemel alın. Fakat size çip muhabbeti yapanlar cl ye baktıklarında ne gördüklerini beyan ediyorlar.

temel seviyede bilgisayar donanımları bilgileri sorusu olduğu aşikar. bu yüzden sorunuzu eleştirenlere ''istediğimi sorarım'' diye terslenmek yerine biraz daha yapıcı ve olumlu yaklaşın derim.

Bir bilgisayarcı olarak saygılarımı sunarım konu bence kilitlenmeli.

min cl30 benim için ramdir, diğerleri ramcikdir :D şaka bi yana cl36 üstününü satın alasım gelmiyor.

Ram konusu açıyorsan die falan belirtmeyin diyemezsin. Önemli kısımlardan birisi zaten. Günlük kullanıcı için cl değerinin çok bir önemi yok çünkü expo açıp kullanacak ama genede çok yüksek cl değeri kullanılmaması lazım bence. Benim gibi ram timing yapmak isteyen kişiler için ram'in a die olması önemli. 6200 mhz cl 26 gibi değerler m-die kısmında açılmıyor yüksek ihtimalle.
Çok nadir yeni nesil m die acıyor 6400mhz cl 26 gördüm baska forumda
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben bu konuda daha tam uzman değilim fakat mavi forumda Ayhan hocam aktifse, size her daim yardım eder bu konuda. Kendisi donanım hakkında tanıdığım en bilgili insanlardan.
Ayhan abiyi tanıyorsan tamamdır bu iş :)

Yok yok, stoktan bunlar. Getirdiler stoğa. Al, 2 güne sende. Güzel ürünler
Hocam, bende B850M Force anakart var, yani 2 ram slotlu anakart olduğu için uyumsuzmuş. Jumbum bana tüm 4 ram slotlu anakartlarla uyumlu demişti.

Dostum senin sorun cl ile ilgili fikirleriniz değil mi? Ee,

cl ile ilgili fikir verirken chipin ne kadar önemli olduğunu ve clye etkisi olduğunu bilen insanların yorum yapması neden zoruna gidiyor? Cl tek başına senin için sayı olabilir. bununla ilgili fikir hmm 36 iyidir 48 kötüdür demekte değil zaten?
Zoruma giden bir şey yok hocam. Koşulların aynı kabul edilmesini istedim. Boşuna agresiflik yapıyorsunuz ancak bilgiler için teşekkürler. Bilgilendirici olmuş. O yüzden kabalığınızı görmezden geleceğim.

Benim testlerden gördüğüm eğer 3D işlemcin varsa CL büyük sorun değil. 2 kit olması önemli ama 1 slot fps aynı dursa da yediğin % 1 lowlar yüzünden aslında aynı stabilite de oynamıyorsun.işlemcin 3D ise arada 5-7k fark varsa 2 kit 16 alacaksan aldığın yer güzelse marka da bilindikse insanı düşündürür ama zaten 15-16ya çıkıyoruz piyasa uçmuş almışken dübürü sıkıp en iyisini almak mantıklı..Eski fiyatlar olsa 2k..Al geç canın sıkılınca upgrade edersin ama bir çoğumuz belki önümüzdeki 3-5 yıl için ram mam değiştirmeyeceğiz bir daha

min cl30 benim için ramdir, diğerleri ramcikdir :D şaka bi yana cl36 üstününü satın alasım gelmiyor.
"Açıklamasına gelirsek cl düşük kullanın diyen arkadaşa sorsam belki de 6000 mhz cl 30 ramin 6400 mhz cl 32 rame eşit olduğunu bile bilmez."

mesela bu adamın bunların birbirlerine eşit olduğunu bilmesine gerek yok. Ben sadece fikrini merak ediyorum adamın. Adam ben Cl40 altı kullanmam da diyebilir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,668
Üyeler
199,207
Son üye
Senorproleter

Geri