Yardım OLED Monitör Önerisi - 28k

TeknoAdam

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
452
Merhaba, aşağıdaki sistemle oyun oynamak için monitör arayışındayım. Mat kaplama istemiyorum (28 bine LS27FG602SUXUF siparişimi iptal edeceğim mat olduğundan dolayı).
@Tayfunns hocamın önerisi ile Glossy WOLED'e sıcak bakmaya başladım. Amacım HDR oyunculuk. Evin oyun odasına kaliteli güneşlik aldım ve epey kesiyor ışığı bu detayı da belirtmek istedim.
Bütçe aslında 23 idi sonradan 28'e çıktım eğer değecekse 30'a da tamamım ama 25 ve altı olursa daha iyi olur tabi.
Glossy, semi glossy veya mat önerebilirsiniz ama sebebi ile beraber yazın lütfen. Aynı şekilde WOLED ve QD için de geçerli dediklerim. Saolun.

Sistem:
RX 9070XT
R5 7500F (X3D olanlardan alınacak sonra)
32GB 6000MHZ CL30

İncelemesi:

Tavsiye edilen ayarlar:

31-32k bandına çıkınca 4k modellere çıkılması gerektiğini düşünüyorum MSI-Gigabyte 4k QD-OLED modeller indirime giriyor 34k civarına.

2026 temmuz ayı için
4k qd oled>2k güncel woled>2k qd oled

Seneye yeni modeller çıkar durumlar değişebilir. Sürekli gelişen bir teknoloji oled.

2k QD-OLED'i bir adım öne taşıyacak olan monitör MAG271QPX X32. Yeni kaplama, Trueblack500, tandem panel vs

Son düzenleme:

İncelemesi:

Tavsiye edilen ayarlar:

31-32k bandına çıkınca 4k modellere çıkılması gerektiğini düşünüyorum MSI-Gigabyte 4k QD-OLED modeller indirime giriyor 34k civarına.

2026 temmuz ayı için
4k qd oled>2k güncel woled>2k qd oled

Seneye yeni modeller çıkar durumlar değişebilir. Sürekli gelişen bir teknoloji oled.

2k QD-OLED'i bir adım öne taşıyacak olan monitör MAG271QPX X32. Yeni kaplama, Trueblack500, tandem panel vs
4K WOLED yok mu hocam ya da çok mu pahalı? Aslında monitör kolay kolay satılıp yükseltilebilen bir şey olmadığından dolayı şimdiden 4K almak hiç fena fikir değil. 9070XT'nin 4K performansı da üzmez gibi (en azından ayar yapılır oyun içinde).

4K için önerdiğiniz modelleri ve bu modellerin ''alınası'' fiyatlarını yazabilir misiniz? Duruma göre ya 4K bir monitör ya da 2K güncel woled alacağım.

4K WOLED yok mu hocam ya da çok mu pahalı? Aslında monitör kolay kolay satılıp yükseltilebilen bir şey olmadığından dolayı şimdiden 4K almak hiç fena fikir değil. 9070XT'nin 4K performansı da üzmez gibi (en azından ayar yapılır oyun içinde).

4K için önerdiğiniz modelleri ve bu modellerin ''alınası'' fiyatlarını yazabilir misiniz? Duruma göre ya 4K bir monitör ya da 2K güncel woled alacağım.
Ben 4070 ti super ile 4k kullanıyorum LG C5 TV de 9070xt zaten daha güçlü.
4k Woled var ama stokta sadece 3.nesil var. 4.nesil modeller tr ye henüz gelmedi. 3.nesil olanlar XG27AQDMGR nin 4k versiyonları yani.

MSI 4k 27'' qd oled (4.nesil tandem panel ama yeni kaplama, özelleştirilebilir hdr eğrisi ve Trueblack500 gibi özellikler yok) fiyat performans oranı yüksek

4.nesil tandem panel, quantum black kaplama, özelleştirilebilir hdr eğrisi, Trueblack500 vs mevcut

LG de şöyle bir durum var malum:

Ben 4070 ti super ile 4k kullanıyorum LG C5 TV de 9070xt zaten daha güçlü.
4k Woled var ama stokta sadece 3.nesil var. 4.nesil modeller tr ye henüz gelmedi. 3.nesil olanlar XG27AQDMGR nin 4k versiyonları yani.

MSI 4k 27'' qd oled (4.nesil tandem panel ama yeni kaplama, özelleştirilebilir hdr eğrisi ve Trueblack500 gibi özellikler yok) fiyat performans oranı yüksek

4.nesil tandem panel, quantum black kaplama, özelleştirilebilir hdr eğrisi, Trueblack500 vs mevcut

LG de şöyle bir durum var malum:
Biraz daha videolu kıyaslamalara bakayım. 4. nesil WOLED 4K ne zaman gelir acaba? Beklemeye değerse bekleyebilirim. En azından eski nesil olanlarda stok bitirme kampanyaları olursa ucuza gelir. Tekrar teşekkür ediyorum. Araştırmalar sonunda yine gelirim buraya.

Biraz daha videolu kıyaslamalara bakayım. 4. nesil WOLED 4K ne zaman gelir acaba? Beklemeye değerse bekleyebilirim. En azından eski nesil olanlarda stok bitirme kampanyaları olursa ucuza gelir. Tekrar teşekkür ediyorum. Araştırmalar sonunda yine gelirim buraya.
Yurt dışında hem Tandem Woled beyaz altpikselli hem de RGB Tandem Woled satışta şu an en fazla 2-3 aya gelir diye düşünüyorum.

Yurt dışında hem Tandem Woled beyaz altpikselli hem de RGB Tandem Woled satışta şu an en fazla 2-3 aya gelir diye düşünüyorum.
Hocam çok kararsız kaldım. Yeni eve taşındım ve oyun odası kurdum. Hanıma ve kendime birer masa kurdum, her şey tamam ama birinde monitör var birinde yok. Ne kadar para ayırmalıyım kısmında bile kararsızım ama asıl nokta ''ne almak istiyorum'' konusu. Belki sorularıma gelen cevaplar bunu yanıtlamama yardımcı olur.

1) 4K monitör almak daha iyi bir yatırım mıdır?
2) 4K OLED monitörler içinde f/p ürünler hangileri?
3) WOLED ve QD OLED jenerasyon meselesinin özeti nedir?
4) Sizin öneri sıralamanızda 4K QD OLED, 2K WOLED'den önde ama neden 4K WOLED önermediniz?
5) Şu videodaki tier list hakkında ne düşünüyorsunuz?
6) Eğer genel anlamda OLED teknolojisi için henüz erkense (gerek maliyet gerek kronik sorunlar ve yetersizlik bakımından) VG27AQL5A - GS27U - M27Q2 tarzı bir şey alıp güven veren ve alım fırsatı olan bir OLED mi beklenmeli? Yani bu teknoloji için ''henüz erken'' mi?

Son düzenleme:
Hocam çok kararsız kaldım. Yeni eve taşındım ve oyun odası kurdum. Hanıma ve kendime birer masa kurdum, her şey tamam ama birinde monitör var birinde yok. Ne kadar para ayırmalıyım kısmında bile kararsızım ama asıl nokta ''ne almak istiyorum'' konusu. Belki sorularıma gelen cevaplar bunu yanıtlamama yardımcı olur.

4) Sizin öneri sıralamanızda 4K QD OLED, 2K WOLED'den önde ama neden 4K WOLED önermediniz?
6) Eğer genel anlamda OLED teknolojisi için henüz erkense (gerek maliyet gerek kronik sorunlar ve yetersizlik bakımından) VG27AQL5A tarzı bir şey alıp güven veren ve alım fırsatı olan bir OLED mi beklenmeli? Yani bu teknoloji için ''henüz erken'' mi?
1)ben 9070 xt ile 2k kullanıyorum 4kya geçeceğim 5. nesil qd oled ile, şu an alacak olsam 321up x24 veya mo27u2 mantıklı
2)mo27u2 ve 321up x24, indirimde olursa 322ur x24
3) tayfun hocam detaylı anlatsa daha iyi olur
4) 4k qd oledler 4. nesil ama 4k woledler 3. nesil
6) 9070 xt almışsın yanına oled yakışır ama dikkatlı kullanman lazım o şekilde uzun yıllar gider

Merhaba, aşağıdaki sistemle oyun oynamak için monitör arayışındayım. Mat kaplama istemiyorum (28 bine LS27FG602SUXUF siparişimi iptal edeceğim mat olduğundan dolayı).
@Tayfunns hocamın önerisi ile Glossy WOLED'e sıcak bakmaya başladım. Amacım HDR oyunculuk. Evin oyun odasına kaliteli güneşlik aldım ve epey kesiyor ışığı bu detayı da belirtmek istedim.
Bütçe aslında 23 idi sonradan 28'e çıktım eğer değecekse 30'a da tamamım ama 25 ve altı olursa daha iyi olur tabi.
Glossy, semi glossy veya mat önerebilirsiniz ama sebebi ile beraber yazın lütfen. Aynı şekilde WOLED ve QD için de geçerli dediklerim. Saolun.

Sistem:
RX 9070XT
R5 7500F (X3D olanlardan alınacak sonra)
32GB 6000MHZ CL30

6) Eğer genel anlamda OLED teknolojisi için henüz erkense (gerek maliyet gerek kronik sorunlar ve yetersizlik bakımından) VG27AQL5A - GS27U - M27Q2 tarzı bir şey alıp güven veren ve alım fırsatı olan bir OLED mi beklenmeli? Yani bu teknoloji için ''henüz erken'' mi?
Detaylı cevap vericem sebebini de anlatarak eğer çok kafan karışıyorsa veya rahatsız oluyorsan daha kısa net cevaplar veririm.

1- Düzgün OLED monitörler indirimsiz 26k dan başlıyor. 34k ya 4k OLED alınabildiği için verilebiliyorsa fark verilmeli. Ama benim tavsiyem yer varsa TV almaktır. LG C5 48'' almıştım 41 bin tl ye stok yok şu an lg c6 geldi onun yerine ama fiyatı 55k falan. İleride vatana gelebilir indirim falan ama bu kim bilir ne zaman olur. Geçen grundig 55'' OLED 40K ya düşmüştü OLED care korumaları biraz zayıf olur ama boyut ve fiyat avantajı çok iyi. Kullanılan panel de LG zaten. Bu tarz bir indirim gelirse ve yeriniz varsa TV bence en iyi seçim. TV de HDR deneyimi daha iyi ve uzaktan büyük ekran güzel oluyor. Gamepad takıp pc ye bağlayarak oynayabilirsin.

2- MSI ve Gigabyte modeller 32-34k civarına düşüyor. MSI öncelikli tavsiyem ama giga da olur. Ama 26.5'' 4k yerine bence 31.5'' daha iyi olur. Daha premium ürünler MAG321UP X24, MPG322UR X24, XG32UCWG 44k bandında bulunuyor.

3- bu iki rehberde nesiller arası farklar gösteriliyor https://www.technopat.net/sosyal/konu/qd-oled-monitor-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler.4083478/

4- 4k W-OLED XG32UCWG alınabilir ama 3.nesil olması bir tık eksi. Benzer fiyata MAG321UP X24 var 4.nesil Penta tandem panel, Dark Armor kaplama (quantum black kaplama üreticisi Samsung isimlendirmesi), Trueblack500 destekliyor. QD zaten ömür konusunda kullanıcı raporlarına göre daha güvenilir. Evet woled beyaz ışık üretiyor qd ise mavi ışık, mavi ışık daha dayanıksız ama mesele sadece ürettiği ışık değil altında yatan teknoloji bence. Samsung 4.nesile kadar 3 kere dayanıklılığı 2 kat artırdığını ve altında yatan teknolojilerden bahsetti. 3.soruda paylaştığım jenerasyon rehberinde yazıyor bakabilirsiniz. Uzun ömür + yeni kaplamanın önemli geliştirmeler içermesi + trueblack500 cok kötü sayılmaz + bu yeni kaplamalı 4.nesil modellerde black crush sorununun iyileştirilmesi (gri tonlarını eskiden ayırt etmekte zorlanıyordu bunu çözdüler) doğal olarak detay seviyesinin artmasına sebep oldu. Renk ve homojenlik zaten daha iyi. Trueblack500 olduğu için sdr parlaklık Ucwg den daha yüksek. Artık bayağı tercih edilebilir oldular. HDR karartma sorunu hala çözülmedi bu yüzden ucwg de aklım hep kalıyor ancak şu an piyasada (yabancı profesyonel incelemeciler) genel kabul en iyi OLED monitörün bu 4.nesil yeni kaplamalı qd olduğu görüşü var. Ben hala karar veremiyorum çünkü artık sorunlar azaldı hemen hemen iki kritik sorun kaldı. Woled için ömür ve hdr parlaklık. QD oled için hdr karartma ve hdr parlaklık sorunu. Güncel oledler artık renk, sdr parlaklık, ekran yüzeyi, homojenlik, görüntü doğruluğu (black crush gibi) bir çok konuda gelişti ve herkesin ihtiyacını fazlasıyla karşılar hale geldiler. Artık OLED alınabilir erken değil. Eski oledler 7/10 ise yenileri 8/10 diyelim. 4.nesil 4k tandem woled de çıktı bu arada tr de stok yok. Beyaz altpikselli versiyonu Asus çıkardı.

Bu model ama karartma sorunu varmış çözülmesi gerekiyor. Beyaz altpiksel bulunmayan PG27UCWM ve PG32UCWM Tandem woled de yurt dışında satışta yakında tr ye gelir.

5- Tier list fena değil bazı değişiklikler yapardım çünkü sadece performansa değil fiyata göre de değerlendiriyor. Orada satılan fiyatlar ile burada satılanlar aynı fiyatta değil. İkinci olarak Tier list eskidi zira bu Tier list de MAG321UP X24, PG32UCDM3 veya MPG322 UR X24 gibi modeller yok çünkü Tier list den sonra piyasaya çıktılar.

6- Ben OLED tadını aldığım için doydum açıkçası. Ben ilk alırken hiç sabrım yoktu direkt almıştım. Şu an alacak olsam Tandem 4k Woled modelleri beklerdim tabii sorunsuz olması da lazım. Eğer acelem varsa MAG321UP X24 veya XG32UCWG alırdım. Seneye Trueblack600 qd oled çıkıcak 4k RGB şerit düzenine sahip ve üç modlu ama fiyatı çok pahalı olur diye düşünüyorum.

Dediğim gibi bu modeller alınabilir ama monitör olduğu için 40k bandını çok aşmadan almaya çalışırdım eğer TV bulursam TV alırdım. Bence bir monitöre 50-60k gibi miktarlar verilmez.

Monitors unboxed da Tier list yaptı katıldığım yerler var katılmadığım yerler var.
14597.webp

G60sf uygun fiyatta, Trueblack500 vs ama mat kaplama mevzuyu bitiriyor
14600.webp
14599.webp

XG27AQDMG B tıer koymuş mesela o monitör sorunlu hiç bir oledde görmediğim kadar şikayet vardı o modelde. Burn ın, bozulma, grey banding, color banding, black crush vs ne ararsan var. 27gx700a-b yi onun altına koymuş ama daha güncel bir kaplama ve daha güncel piksel düzeni kullanıyor. AQDMG de 2.nesil piksel düzeni var. 2ogx700a b modeli B Tier i rahat hak ederdi. Aw2726dm yi B Tier koymuş sırf ucuz diye ama çok eksisi var 190nit sdr ve hdr da 400nit bile göremeyen bir oled ekranda keyif almak zor eğer çok uygun değilse.

Mag271qpx e2 yi bir alta üstüne mag273qp x24 koymuş. Fiyattan dolsıy muhtemelen. Performansları birebir aynı sayılır e2 de ekstradan type c girişi var. Mag273qp X24 de önceden ABL (parlaklık limitleyici) sorunu vardı ve MSI firmware falan yayınlamıştı bunun için güncelde çözüldü mü bilmiyorum.

Kötü değil ama Oled de Tier list yapmak zordur. Ucuzu, pahalısı, yenisi, eskisi, az sorunlusu, cok sorunlusu, qd oled panel, woled panel vs derken ve herkesi memnun etmek imkansız olduğundan Tier list'i düzgün yapmak çok zordur. Stok ve indirim derken bir model 25k dan 30k ya cıktıgı gibi diğer modelde 23k dan 18k ya inebiliyor. Sürekli güncellemen falan lazım. Kim uğraşacak. 😀 Ayrıca glossy seven var, mat seven var, qd oled seven var, woled seven var. The display guy ve monitors unboxed en beğendiği modeller trueblack glossy woled olanlar. Bu iki kanalda glossy woled tercih ediyor.

Hocam her şeyden önce zaman ayırıp emek verdiğiniz için gönülden teşekkür ediyorum. Forumlarda gördüğüm en yardımsever insanlardan birisiniz. Sorularım çok ilkel geliyorsa kusura bakmayın, öğrenmeye çalışıyorum.
1- Düzgün OLED monitörler indirimsiz 26k dan başlıyor. 34k ya 4k OLED alınabildiği için verilebiliyorsa fark verilmeli. Ama benim tavsiyem yer varsa TV almaktır.
TV kısmı hariç birebir aynı düşüncedeyim. Bütçe 25 ve altındayken 2K mantıklıydı ama 30 ve üstünü vereceksem 4K isterim.
TV konusunda da tabi ki OLED değil ama TCL 50P725 model 4K TV'de kullandık aylarca ve görüntüsü HDR'ı falan bir yana ''TV'' kullanımını hiç ama hiç beğenmedim. Oyuncu koltuğu + masa + klavye mouse vs olmadan rahat edemiyorum. Gamepad alıp normal koltukta oturunca konsol gibi oluyor ve hiç sevemiyorum. Ayrıca ben çok çeşitli oyun oynamak istiyorum yani CS2 oynanmaz TV'de mesela...
3- bu iki rehberde nesiller arası farklar gösteriliyor
İnceledim ve bu çok faydalı oldu saolun. Burada sormak istediğim şu: QD OLED GEN 4 32 inç 4K modeller hangileri, liste var mı? Aynı şekilde GEN4 Tandem Woled 32 inç 4K listesi var mı?

Son olarak bunların GEN5'lerinde 32 inç 4K olacak mı, farkı ne olur ve beklemeye değer mi?
Benzer fiyata MAG321UP X24 var 4.nesil Penta tandem panel
Bu monitör gerçekten iyi duruyor ama 44 bin lira çok fazla. 35 hadi 36 falan olsa 9 taksite bölüp alınır da ne bileyim 40 bin ve üstü çok geliyor.
EKLEME: Hocam bu modelin kaplaması nedir? Şöyle bir şey yazılmış: https://www.technopat.net/sosyal/ko...4-vs-mag-321up-qd-oled.4121065/#post-30574681
4.nesil 4k tandem woled de çıktı bu arada tr de stok yok.
Hangi modeller ve beklenen fiyat ne hocam?
Beyaz altpiksel bulunmayan PG27UCWM ve PG32UCWM Tandem woled de yurt dışında satışta yakında tr ye gelir.
Beyaz altpiksel olayı ne kadar önemli? Metin netliği konusu hariç artısı ne? O modeller kaç liradan bekleniyor?
Şu an alacak olsam Tandem 4k Woled modelleri beklerdim
Ne kadar sürer ve beklenen fiyatlar nedir?
G60sf uygun fiyatta, Trueblack500 vs ama mat kaplama mevzuyu bitiriyor
Onu 27999 liradan 3 taksitle sipariş etmiştim Vatan'dan ama sizin mat kaplama uyarınızla iptal ettim. Pişman değilim, mat kaplama aşırı kötü geldi bana.

Son düzenleme:
Geri