8 GB VRAM'in Yetersiz Oluşu !

Dünyanın en ***** şeyi bu. Veri yolu hızı vb. es geçin tek baktığınız 8 gb 8 gb ddr3 ram kullanın o zaman kardesim sonuçta daha ucuz. Parası olan zaten 12gb alıyor ayrıca cs2 lol oynayan biri ne diye zaten yeterli fps de daha çok para versin

3080 320bit olduğu için 10 adet bellek kanalıyla 10 GB olabiliyor ancak 128bit'de 4 adet 32bit kanal var. Bu yüzden standart tasarımda kapasite 8 GB veya 16 GB olur 10 GB olamaz
2+2+2+2+2 dediğin 160-bit, 4+4+2 dediğin ise 96-bit ediyor.
Aynı durum 5060 için de geçerli, o da 10GB olamaz, 128bit.

anladınm dediğin doğrudur fakat en uygun şekillerde yapılabilecek şeyler muhakka vardır
bu tamamen mühendislikle alakalı
4 nesil boyunca 8gb kart çıkarmak enteresan geliyor bana

Israrla 8GB 1080p high-ultra'ya yeter diyenlere birkaç oyun göstereyim.

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

Bu saydıklarım oyunlardan bi o kadar daha sayılabilir uğraşılsa. 1080p high-ultra gaming hedefleyenler için, günümüzde bile sınır değer olan 8GB VRAM'i önermenin bir mantığı yok. Güzel bir fiyata alınmadığı sürece tavsiye edilmemeli. Sıfır kanadında yüzüne bakılmamalı. 2025 çıkan bir kart alıp sıfır futureproofing düşüncesiyle alıp kullanmanın bir mantığı yok. Yeni oyunlar UE5 motorunu kullanıyor ve optimize olmadan çıkıyor, kullanıcıyı önemsemiyor üretici. Texture kısmadan bir çok AAA oyunda VRAM bottleneck yiyorsunuz. Bunun savunulacak bir tarafı yok.

En popüler olan 5060'dan biraz bahsedeyim. 5060 eğer 12GB VRAM'e sahip olsaydı (bunun için farklı yoğunlukta yonga kullanmaları gerekir) 4060'e göre çok güzel bir gelişme olurdu ve kesinlikle tavsiye ederdim. 60 serisi bu adamların entry seviyesi değil, kartın hedefi zaten 1080p ultra gaming. Mesela 5050'ye 8GB koymalarına laf edemem asla. Giriş seviye bir kart için 8GB gayet yeterli. Ancak 1080p ultra'da rahat oynatabilecek güçte bir karta VRAM sınırı koymanın bir mantığı olamaz. 5060ti ve 9060xt 8gb saçmalığını konuşmaya bile gerek yok zaten.

Umarım 6060 8GB VRAM ile çıkmaz :cry:
Ya beyler yanlış anlamayın da siz mi çok cahilsiniz yoksa anlamakta mı zorlanıyorsunuz gerçekten çözemiyorum. Bak kardeşim attığın oyun testlerinde bahsi geçen oyunları oynayacaksan zaten en az 5070 alman lazım 5060ti 16 gb dediğin kartın 16 gb olduğuna bakma veri yolu dar o fazladan 8gb vram o kartın üstüne seri olarak bağlanmış yani gerçek bir 16gb sayılmaz veri yolu genişliği artmıyor. Bu attığın oyunlar için sistem diziyorsan zaten gider 5070 alırsın. Senin 5060 ile işin yok. Ha diyorsan bende 5060 var ben oynamak istiyorum kaliteyi biraz düşürürsün ultra da değil de orta ayarlara çekersin ucu ucuna oynatır. 5060 alan adam fps oyunları oynayan arada bi mc oynarım arkadaşlarla takılmalık oyunlar oynarım canım hikayeli oyun oynamak isterse de çekerim orta kaliteye takılırım kafasında düşünen ve bütçesi de kısıtlı olan adam alır 5060. Kimse size 5060 alın demedi kimse sizi buna zorlamıyor. Sana 8gb vram yetmiyorsa sen gidip 5070 alırsın. Şu konunun hala tartışılıyor olması bile çok saçma zaten günün sonunda herkes parası neye yetiyorsa bütçesi neye el veriyorsa onu alıp kullanıyor zaten.

5060 alan adam fps oyunları oynayan arada bi mc oynarım
Buradan bile söylediğin şeyin ne kadar absürt olduğu anlaşılıyor. Minecraftı iGPU bile çalıştırıyor. Benim örnek verdiğim oyunlarda sorun GPU'nun gücü değil, 5060 o oyunları performans olarak akıcı çalıştırabilecek seviyede.
Sorun 8 GB VRAM yüzünden doku kalitesinin veya ayarların gereksiz yere kısılması ve darboğaz oluşturması.

Olay benim 5060 alıp almamam değil. Eleştirdiğim şey 1080p high ultra hedefleyen bir ekran kartının VRAM ile sınırlandırılması
imse size 5060 alın demedi kimse sizi buna zorlamıyor. Sana 8gb vram yetmiyorsa sen gidip 5070 alırsın
Bu da garip bir yaklaşım.
Bir ürünün eksik tarafı eleştirildiğinde çözümün "alma kardeşim üst model al" olmasının tüketici açısından mantığı yok, o zaman hiçbir ürün eleştirilemez
Üreticinin görevi sattığı ürünü fiyatına uygun ve uzun ömürlü şekilde sunmak.

Bir de sürekli "yeterli" kavramı karıştırılıyor. Bana bugün 1060 6 GB VRAM'i de yetebilir, o zaman yeni kartlara da 6 GB mı koyalım? "Bana yetiyor" teknik bir ölçüt değil.
Tartışılan konu 2026'da çıkan bu sınıf bir ekran kartı için 8 GB VRAM'in doğru tercih olup olmadığı

Buradan bile söylediğin şeyin ne kadar absürt olduğu anlaşılıyor. Minecraftı iGPU bile çalıştırıyor. Benim örnek verdiğim oyunlarda sorun GPU'nun gücü değil, 5060 o oyunları performans olarak akıcı çalıştırabilecek seviyede.
Sorun 8 GB VRAM yüzünden doku kalitesinin veya ayarların gereksiz yere kısılması ve darboğaz oluşturması.

Olay benim 5060 alıp almamam değil. Eleştirdiğim şey 1080p high ultra hedefleyen bir ekran kartının VRAM ile sınırlandırılması

Bu da garip bir yaklaşım.
Bir ürünün eksik tarafı eleştirildiğinde çözümün "alma kardeşim üst model al" olmasının tüketici açısından mantığı yok, o zaman hiçbir ürün eleştirilemez
Üreticinin görevi sattığı ürünü fiyatına uygun ve uzun ömürlü şekilde sunmak.

Bir de sürekli "yeterli" kavramı karıştırılıyor. Bana bugün 1060 6 GB VRAM'i de yetebilir, o zaman yeni kartlara da 6 GB mı koyalım? "Bana yetiyor" teknik bir ölçüt değil.
Tartışılan konu 2026'da çıkan bu sınıf bir ekran kartı için 8 GB VRAM'in doğru tercih olup olmadığı
Kardeşim ürün eksik değil kullanım amacı ve hedefi farklı sen şimdi sedan araba ile offroad yapabilirmisin? Hayır yapamazsın amacı o değil ayrıca vram yetersizliğinden bu kadar çok şikayet ediyorsanız önce ekran kartı ücreticilerini değil de oyun yapan şirketleri suçlamanız gerekmez mi? Devir tasarruf devri değil mi ? Eskiden ne varsı 600 watt enerji çekerek çalışan ekran kartları vardı şimdi aynı gücünü kat kat daha azını kullanarak daha fazla iş yapan ekran kartları var. Neden peki? Amaç verimlilik. Üretimde amaç artık güç değil verimlilik oldu neden oyun yapımcıları vram kullanımını azaltacak şekilde oyun yapmıyorlar yada oyun motorları neden bu yönde gelişmiyor diye sormazsınız ama ekran kartı üreticisi suçlamak size kolay geliyor. Sana tek bir şey söyleyeceğim. Her insanın boyuna kilosuna göre alması gereken minimum bi kalori miktarı vardır. Senin de oynayacağın oyuna göre belli şeyleri karşılayabilecek sistem parçalarına ihtiyacın var. Örnek verdiğin oyunları oynamak istiyorsan. 5070 almalısın. Aynı cüsseli bir adamı beslemek gibi düşün bunu. Ben 8gb ekran kartı kullanıyorum gözüm yükseklerde değil bana yetiyor sana yetmiyorsa demekki senin ihtiyaçlarını karşılamıyor bu yüzden bir üst segmente geçmelisin. Olay bu kadar basit.
Üreticiler ürün çıkarırken her bütçeyi her kullanıcıyı düşünmek zorunda buna göre farklı farklı modeller üretiyorlar fiyatlar da ona göre belirleniyor. Sen araba alırken ya ben buna 2 milyon verdim ama keşke bunun motoru v8 olsaydı demiyorsundur heralde diye düşünüyorum :D . Bunu düşünebilecek kadar akıllısındır en azından. Umarım konuyu açıklayabilmişimdir. Eğer vram e ihtiyacın varsa git 5070 al bu kadar basit kimse sen istedin diye 5060 a fazladan vram eklemek zorunda değil. Birgün gelişen teknoloji bunu zorunlu kılarsa üretici de mal değil bunu düşünüp yapar zaten. Zamanında 4gb vram li ekran kartları vardı.

Kardeşim ürün eksik değil kullanım amacı ve hedefi farklı sen şimdi sedan araba ile offroad yapabilirmisin? Hayır yapamazsın amacı o değil ayrıca vram yetersizliğinden bu kadar çok şikayet ediyorsanız önce ekran kartı ücreticilerini değil de oyun yapan şirketleri suçlamanız gerekmez mi? Devir tasarruf devri değil mi ? Eskiden ne varsı 600 watt enerji çekerek çalışan ekran kartları vardı şimdi aynı gücünü kat kat daha azını kullanarak daha fazla iş yapan ekran kartları var. Neden peki? Amaç verimlilik. Üretimde amaç artık güç değil verimlilik oldu neden oyun yapımcıları vram kullanımını azaltacak şekilde oyun yapmıyorlar yada oyun motorları neden bu yönde gelişmiyor diye sormazsınız ama ekran kartı üreticisi suçlamak size kolay geliyor. Sana tek bir şey söyleyeceğim. Her insanın boyuna kilosuna göre alması gereken minimum bi kalori miktarı vardır. Senin de oynayacağın oyuna göre belli şeyleri karşılayabilecek sistem parçalarına ihtiyacın var. Örnek verdiğin oyunları oynamak istiyorsan. 5070 almalısın. Aynı cüsseli bir adamı beslemek gibi düşün bunu. Ben 8gb ekran kartı kullanıyorum gözüm yükseklerde değil bana yetiyor sana yetmiyorsa demekki senin ihtiyaçlarını karşılamıyor bu yüzden bir üst segmente geçmelisin. Olay bu kadar basit.
Üreticiler ürün çıkarırken her bütçeyi her kullanıcıyı düşünmek zorunda buna göre farklı farklı modeller üretiyorlar fiyatlar da ona göre belirleniyor. Sen araba alırken ya ben buna 2 milyon verdim ama keşke bunun motoru v8 olsaydı demiyorsundur heralde diye düşünüyorum :D . Bunu düşünebilecek kadar akıllısındır en azından. Umarım konuyu açıklayabilmişimdir. Eğer vram e ihtiyacın varsa git 5070 al bu kadar basit kimse sen istedin diye 5060 a fazladan vram eklemek zorunda değil. Birgün gelişen teknoloji bunu zorunlu kılarsa üretici de mal değil bunu düşünüp yapar zaten. Zamanında 4gb vram li ekran kartları vardı.
Vram isteyenler 12gb İntel B580 alabilir :D Hem fiyatı da çok makul

Bu değerler ne böyle ya. 16GB kartımdan şüphe ettim bir an, 1080de böyleyse 2K 4K ne halt yiyeceğiz biz. Ben 2K kullanıyorum ve bu oyunların bazıları var bende, 16GB yetersiz kalırsa harbi üzülürüm

Bu değerler ne böyle ya. 16GB kartımdan şüphe ettim bir an, 1080de böyleyse 2K 4K ne halt yiyeceğiz biz. Ben 2K kullanıyorum ve bu oyunların bazıları var bende, 16GB yetersiz kalırsa harbi üzülürüm
5070 almalıydınız veri yolu bant genişliği daha geniş ne kadar 5060ti 16 gb da olsa 5070 12 gb daha iyi ve yeterli bi kart aynı anda daha çok veri izleyebiliyor veri yolu genişliği sayesinde sadece vram e bakarak ekran kartı almayın.

Kimseyi takma. 1080p ultrada bir kac oyunda yetersiz kaliyor diye 8 GB alinmaz diye bir inanis var cok sacma. 8 GB vrame sahip bir kart 1080pde oyunlarin atiyorum %20sinde zorlaniyorsa geri kalan %80de de sorun cikartmiyor demektir. Ben de 8 GB kullaniyorum ve suana kadar tek ultrada oynayamadigim oyun Tlou galiba. O da grafikleri ultradan yuksege cekince sorun olmuyordu. Tabii 10 12 GBler olursa daha iyi ama yoksa da yapacak bir sey yok takma bu kadar kafana.
Zorlanma falan da yok ya, forumlarda gezen tayfa milletin kafayı çok sulandırıyor. Herkesde para olduğuna inanıyorlar veya her şeyi 4K Ultra oynama takıntısı falan var sanıyorlar.

Yıl 2003-2010 arası, komşuda Medal of Honor: Allied Assault, CS 1.3'ler ile başladığım oyun oynama serüvenlerimde, inanın çoğu oyunu en düşük ayarda bitirdim. O dönemler sürücü güncellemekten falan anlamazdık. Bilgisayar ile gelen DVD ile büyük ihtimalle çağ dışı eski sürücüyü yükler, onla çoğu oyunu oynardık. Hatta kart atıyorum shader destekliyor, ama sürücü desteklemiyor diye 2004 çıkmış oyunu oynayamaz, ama tam tersi 2007 çıkan oyunu oynayabilirdik falan. Bu sürücü güncellemelerini öğrenmek de açıkçası benim açımdan 2014-15'lerde falan başlamıştı. Galiba o zamanlar 16-18 yaş arasında olmam lazım.

Yani Call of Duty'lerin çoğunu, bilgisayar kaldırsa bile aşırı düşük ayarda bitirdim. Çünkü COD'lar PC'de ayar yapılı gelmezdi, en düşük ayarlar seçiliydi. Konsol ayarlarına göre yapıyorlardı. Doku ayarını kendin extra almazsan ya düşük ya da ortada falandı yani. Spesifik gölge ayarları falan açık bile olmazdı. Halen 4060'lı sistemimde bile oyunu yükleyince düşük ayarda çalışıyor, kendim ayarlamam gerekiyor.

Telefonda oyun oynayarak büyüyen Z kuşağı da açıkçası telefon oyunculuğunun halen çözemediği performans ve görsel sorunlardan dolayı, çoğu oyunu bizim dönemimizden bile kötü gözükecek şekilde oynadı. Çünkü modern oyunlar dokuları ışıklandırmaya atıyor, düşürünce dokular jöle bandırılmış ucuz tatlı gibi gözüküyor.

Yani bunlarla büyüyen kitle, 4060, 5060 ile en fazla düşüreceği ayar doku kalitesini Ultra veya En yüksek yerine yüksek veya orta yapacak. Geriye kalan her şeyi kökleyecektir. DLSS vb. uzun süredir oyun oynayan kitle laf yapıyor, eski oyunlara girip bakın DLSS olmadan yerel AA ayarları o kadar çirkin duruyor ki. Çoğu oyunda objeler titriyor, genel görüntü çirkin falan. Upscale hem güzel bir AA sağlıyor hem FPS artırıyor. Ayrıca modern oyunlar doku kalitesi değil post efekt ve ışıklandırma ile atmosferi sağlıyor. BF6 gibi spesifik oyunlar hariç, ışıklandırmayı açınca çoğu oyunu 60 FPS üstü oynarsınız. Hikayeli oyunlar ve gamepad ikilisi için 60 FPS ve üstü yeterli. Hatta 60 FPS alıyorsanız FG ile bunu 80-120 FPS civarına çıkarabiliyorsunuz.

İnsanlar sanki 4060, 5060 seviyesi 1050 Ti gibi davranıyor, değil çoğu modern AAA oyun ve UE5 oyunlarını en yüksek ayarlarda VRAM'e takılan doku kalitesi hariç oynatıyor.

O yüzden 8 GB VRAM'e çok takılmayın, ama 8 GB VRAM alınacaksa da yazılım tarafından dolayı Nvidia önde. Intel indirim girse bile ben riske etmezdim, Intel F/P bir ürün değil. AMD gibi oturmuş sürücüleri yok. Bazı oyunlarda kart 30 FPS falan çalışıyor ve sürücü gelmesi gerekiyor falan saçma yani. Intel işlemcide de ekran kartında da alınmaması gereken bir ürün. Ekran kartında tamamen risk.

Bir de VRAM'iniz ne olursa olsun, ben şu kanalın ayarları ile oyunları oynamanızı öneririm. Görselliğe etki etmeden en iyi ayarları yapıyor. Çoğu oyun ayarları eklemek için ekliyor.

5070 almalıydınız veri yolu bant genişliği daha geniş ne kadar 5060ti 16 gb da olsa 5070 12 gb daha iyi ve yeterli bi kart aynı anda daha çok veri izleyebiliyor veri yolu genişliği sayesinde sadece vram e bakarak ekran kartı almayın.
Ben kartı aldığımda henüz 5000 serisi diye bir şey yoktu ortalıkta

Yazdıklarının çoğu benim söylediğim şeyi cevaplamıyor konuyu başka yere çekiyor, tek tek cevaplayayım dediklerini.

1. Ürün eksik değil kullanım amacı farklı
Senin kullanım amacının farklı olması eleştirilemeyeceği anlamına gelmiyor. Ben bu kartın 4K ultra RT çalıştırmasını istemiyorum zaten. Söylediğim şey GPU gücü yeterli olduğu hâlde 8 GB VRAM yüzünden texture kalitesini kısmak zorunda kalınması ve performansı geri tutması. Bu da performansın değil kapasite sorunu.

2.Sedan ile offroad yapılmaz
Yanlış bir benzetme. Ben 5060 ile 5070'in yapacağı işi yapmasını istemiyorum. Daha doğru bir benzetme aynı motorlu arabanın deposunu gereğinden küçük yapmak olur. Motor gayet yeterli ama küçük depo yüzünden sürekli benzinliğe gitmek zorunda kalıyorsun. Burada da GPU yeterli ama VRAM sınır oluyor.

3.Suç oyun yapımcılarının
Oyun yapımcıları kesinlikle eleştirilebilir, özellikle UE5 motorlu oyunların optimizasyonları rezil seviyede. Ancak aynı zamanda ekran kartı üreticileri de. Bu birbirini dışlayan bir durum değil. Ayrıca yüksek çözünürlüklü texture kullanımı optimizasyon hatası değildir. Grafik kalitesi arttıkça VRAM ihtiyacı da doğal olarak artıyor. Optimize edilebilir ancak kalite arttıkça kullanım da artacaktır. Donanım üreticisinin de bunu öngörmesi gerekir.

4.verimlilik önemli eskisi gibi 600w kart yok.
Güç tüketimi ile VRAM kapasitesi apayrı konular. Kartın daha az güç tüketmesi 8 GB VRAM'in yeterli olduğunu göstemior

5.Bu oyunları oynayacaksan 5070 al
Hayır ve bunu neden sürekli söylüyorsun anlamıyorum. Ben daha güçlü GPU istemiyorum. Aynı sınıfta daha yüksek VRAM olmasını savunuyorum. Yine, apayrı şeyler.

6. Bana 8GB yetiyor.

Bu nesel ve teknik bir kriter değil. Bana bugün 1060 6GB yetebilir. Bu 2026da çıkan orta sınıf bir karta 6GB koymanın doğru olduğu anlamına gelmez. Bana yetiyor tamamen kişisel deneyimdir teknik argüman değildir.

7.üretici her bütçeye kart çıkarıyor.

Zaten öyle ancak bu ürünlerin eleştirilemeyeceği anlamına gelmiyor. Tam tersine bütçesi kısıtlı kullanıcılar kartlarını daha uzun süre kullanmak zorunda olduğu için VRAM kapasitesi onlar için daha da önemli. Zaten konuştuğumuz olay bu bütçedeki kartın vermesi gereken performansın VRAM taraflı throttle olması.

8. Yine bahsettiğin "Arabaya 2 milyon verip V8 istemiyorsundur"
Yinne aynı yanlış benzetme. Ben zaten v8 motor istemiyorum aynı motorla daha büyük depo istiyorum. Yani 5070 performansı değil 5060'ın VRAM kapasitesinin daha yüksek olmasını savunuyorum.

En son olarak da "Kimse sen istedin diye fazladan VRAM koymak zorunda değil."
Zaten zorunda demedim. Bir tüketici olarak tasarım kararını eleştiriyorum. Bir ürünü eleştirmek üreticinin onu yapmak zorunda olduğunu iddia etmek değil. Sonuç olarak hala benim asıl söylediğim noktaya cevap vermiyorsun ve konuyu başka yerlere çekiyorsun. Ben "5060 neden 5070 kadar güçlü değil?" diye bir cümle kurmadım. "GPU gücü yeterliyken neden 8 GB VRAM ile gereksiz yere sınırlandırılmış?" konusundan bahsediyorum. Sen buna teknik bir gerekçe sunmak yerine sürekli 5070 al,hedef kitlesi farklı, bana yetiyor diyorsun.
Bunlar 8 GB VRAM'in bu segment için neden doğru bir tercih olduğunu açıklamıyor.

5 senelik 6700xt 12gb bant genişliği 384gbs 1 yaşındaki 5060 8gb 448gbs istediğin kadar bant genişliği olsun 8gb VRAM ın drop yediği yerde 6700xt drop yemicek ikiside 1080p high ultra kartı doğru düzgün fark yok kas gücünde o yüzden 5060 minimum 12gb olmalı çünkü ultra oynatma gücü var ama VRAM izin vermiyor

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,228,969
Üyeler
199,982
Son üye
onetap

Geri