Benzer sorunu COD BO6, BO7 ve BF6 oynarken yaşamıştım. Anakart üzerindeki bileşenlerin ısınmasında yaşanıyordu. Kabaca bileşen ısınınca, işlemci, bellek ve GPU arası veri aktarımında saçmalıyor. Bu da ani FPS düşmelerine ve masaüstünde bile 2-3 FPS çalışan sisteme yol açıyor.
Ben kasanın yan kapağını açarak bu sorunu geçici olarak çözdüm. Dizüstü tarafında termal macun yenilemesi, yükseltici, soğutucu veya bazı kullanım taktikleri ile azaltmayı deneyebilirsiniz.
Dizüstü yüksek FPS oranları için çok da uygun bir cihaz değil. FPS ne kadar yüksekse cihaz o kadar ısınır. Atıyorum dizüstü ekran yenileme oranı 165 ise siz FPS'i 180-200 falan sabitleyip öyle oynayın. Sabit ve daha düşük FPS ısınma oranını azaltacağından, daha uzun oyun saatlerinde sorun yaşamazsınız.
Bir de atıyorum aralıksız 2-3 saat oynuyorsanız, aralara 10-15 dakika hem kendiniz hem bilgisayar için molalar verin. O molada oyunu kapatın ve dizüstünün ısıyı dağıtması için ağır bir işlem yapmadan serbest bırakın. Keza dizüstü bilgisayarı kapatmadan önce oyun oynuyorsanız, mümkünse 5-10 dakika ısıyı atması için vakit tanıyın. Her ne kadar modern bileşenlerde olmasa da, yerelde uygun diye satılan toplama dizüstülerde belki ucuz bileşen kullanımı olabilir. Bu bileşenler ısıdan kaynaklı zarar görebilir. Eskiden yaşanan bir şeydi, halen yaşanabilir yani.
Ayrıca bağlantıda önerdiğim şekilde bir yükseltici veya soğutucu alın. Ben yükseltici öneririm, çünkü soğutucular elinizle değince soğutsa da bence ısıyı dağıtmak yerine içerideki kanallarda gezmesine yol açıyor. Dizüstü yükseltici ise basit mantık, altındaki ızgaraların yere yapışmasını önlüyor ve dışarı çıkan sıcak hava atılıyor. Ayrıca dizüstüyü masada kullanıyorsanız, masanın dibine kadar itmeyin arka tarafında da ısıyı atacak alan bırakın. Dibinde olursa ısı masaya, masada oluşan genel ısı da dizüstüye etki eder.
Konuda ayrıca Wintoys ayarları da bıraktım. Orayı mutlaka yapın, özellikle efekt ayarlarını azaltmak dizüstülerdeki optimus (çift GPU) kullanımında CPU'ya binen ısı yükünü hafifletecektir. Keza orada detaylıca anlattım lütfen okuyun. Yıllarca dizüstüyü öyle kullandım, dizüstü biraz titiz kullanılması gereken bir alet. Bence masaüstü PC, el ve düz konsollara göre soğutma vb. en geride kalan cihaz. Konsollar mesela bu soğutma sorununu FPS'leri 30-60 sabitleyerek çözüyor. Siz de hikayeli oyunlarda falan FPS 60 falan sabitleyip kullanın.
Dizüstü için masaüstüne göre sıcaklıkların yüksek olması olagan bir şey. Yine de azaltabilirsiniz.
Öncelikle daha kaliteli bir termal macun veya ped geçiş yapın. İşlemciler için de pedler var.
Selam, 9 ay önce satın aldığım 40*40 boyutundaki PTM7950'yi incelemek istedim. Sıcaklıklar konusunda oldukça fark yarattığını söyleyebilirim. Ürünü aldığım link...
techolay.net
Ayrıca dizüstü yükseltici bir aparat alın. Bu fanın alt kısımdan daha rahat soğuk atmasını sağlar. İsterseniz fana da alınabilir, ama fanlar ters üflediğinden bence mantıklı değil. Ayrıca gereksiz bir güç tüketimi de oluyor. Hem fan hem dizüstü yükselticilerin etki ettiği derece aynı oluyor. Kabaca -10 derece fark...