2. El Ekran Kartı Alırken Dikkat Edin

flyingatm

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,474
Aşağıya 3 görsel ekliyorum. Bu 3 görsel de aynı ekran kartına ait. AMD sürücüleri aynı her görselde, güç profili de.

Bu kart 2. el olarak dün elden satın alındı ve bugün iade edildi.

Şimdi ise iade sebebini anlayacaksınız.

1. görsel (satıcının satış ilanında, videolu şekilde "sıcaklığı bu" diye ilan ettiği)
1789055098177.webp

Şahane değil mi? Her şey olması gerektiği gibi. Hem de %30 fan hızında. Bu karta diğerlerinden fazla 3-4 bin daha eklemeye değer?

Delta 28, Vram'ler çok iyi.

2. görsel, kartı gelip eve taktığım sıcaklık, test birebir aynı.
1789054409094-webp.968394

VRam'ler aynı ama delta 37 olmuş. Hotspot +10 daha sıcak. Test aynı test. Çözünürlük, watt aynı. Ne farklı?

Farklı olan şey core hızı. Benim bilgisayarım 2.5ghz'de güç verirken, sözde serin diye reklamı yapılan görselde 2.2 ghz.

Odam test görselindeki odadan 2 derece sıcak. Bu mantıklı olarak kartımı 87 88 maksimum yapmalı, e ama bir de benim testimde fan hızı %70, onun ise %40? Bu nasıl bir fark.

3. görsel, maksimum yük testi 8XMSAA, full core clock speed

1789054695796.webp

Ben bir kartı 2K'da Furmark'da %30 fanla 330W'da 85 hotspot görüyor diye ekstra para ödeyerek (diğer satıcılara göre) satın alıyorum.

Ancak eve gelince 100 derece hotspot gören bir kartla karşılaşıyorum.

Olay ne?

Satıcı i5 14600K kullanıcısı. Aklıma gelebilen tek şey testte frekansının bu yüzden düşük çıktığı, çünkü CPU'ya underclock atılıp; testin manipüle edildiğini düşünmek istemiyorum. Bu sebeple GPU furmark'da çıkması gereken core frekansına çıkamıyor kişinin bilgisayarında.

Kasa akışım çok iyi. İçeri hava üfleyen 5 adet 2500RPM 94CFM fanım var, 3 adet de güçlü egzos fanım. Kasanın yan kapağını açsam da açmasam da sonuçlarım aynı.

Lütfen satın alım yaparken furmark'da benim gibi sadece watt, sıcaklık ve çözünürlüğe bakmayın.

Kişiye kartı iade ettikten sonra (binbir kavga ile) evde tekrar test ediyor:

1789054966099.webp

Bunun üzerine engelleştik. Attığı test ekranında kartı 3.4 ghz core frekansına çıkması gerekirken en fazla 3ghz'de çalışırken bana ısısında sorun olmadığını; benim sistemimin sorunlu olduğunu söylüyor.

Kısa Öz:

Kart alırken frekansa özellikle bakın. Bilinçsiz, "ben pek anlamam" tipi satıcılardan uzak durun. Yoksa en ufak sizin dikkat dağınıklığınızda ya da core frekansa sahip olmayışınızda yükte 85 hotspot görüyor diye aldığınız kart 100 derece soba oluverir.

Ekler

• 1789054409094.webp
    1789054409094.webp
    132 KB · Hit: 314
  • 1789054679034.webp
    1789054679034.webp
    218.4 KB · Hit: 44
Benim nitro böyle, oda 30.2 derece ve kasa kapalı. Delta dediğin değer nerede yazıyor ve ne işe yarıyor ?

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-09-10 185713.webp
    Ekran görüntüsü 2026-09-10 185713.webp
    199.5 KB · Hit: 58
Benim nitro böyle, oda 30.2 derece ve kasa kapalı. Delta dediğin değer nerede yazıyor ve ne işe yarıyor ?
Sizin kartınız gördüğüm en iyi 9070XT olabilir. Şahane şanslı bir unit'e denk gelmişsiniz.

Delta, gpu temp ile hotspot arasındaki fark; sizde 19 bu. Şahane bir değer.

9070XT'den sırf bu yüzden nefret ettim. Aynı model, aynı kartlar arasında 10 derece-15 derece hotspot farkı oluyor. İnanılmaz bir çip.

Daha önce PTM uyguladınız mı yoksa fabrikasyon hali mi?

Aşağıya 3 görsel ekliyorum. Bu 3 görsel de aynı ekran kartına ait. AMD sürücüleri aynı her görselde, güç profili de.

Bu kart 2. el olarak dün elden satın alındı ve bugün iade edildi.

Şimdi ise iade sebebini anlayacaksınız.

1. görsel (satıcının satış ilanında, videolu şekilde "sıcaklığı bu" diye ilan ettiği)
Alıntıyı görüntüle

Şahane değil mi? Her şey olması gerektiği gibi. Hem de %30 fan hızında. Bu karta diğerlerinden fazla 3-4 bin daha eklemeye değer?

Delta 28, Vram'ler çok iyi.

2. görsel, kartı gelip eve taktığım sıcaklık, test birebir aynı.
1789054409094-webp.968394

VRam'ler aynı ama delta 37 olmuş. Hotspot +10 daha sıcak. Test aynı test. Çözünürlük, watt aynı. Ne farklı?

Farklı olan şey core hızı. Benim bilgisayarım 2.5ghz'de güç verirken, sözde serin diye reklamı yapılan görselde 2.2 ghz.

Odam test görselindeki odadan 2 derece sıcak. Bu mantıklı olarak kartımı 87 88 maksimum yapmalı, e ama bir de benim testimde fan hızı %70, onun ise %40? Bu nasıl bir fark.

3. görsel, maksimum yük testi 8XMSAA, full core clock speed

Alıntıyı görüntüle

Ben bir kartı 2K'da Furmark'da %30 fanla 330W'da 85 hotspot görüyor diye ekstra para ödeyerek (diğer satıcılara göre) satın alıyorum.

Ancak eve gelince 100 derece hotspot gören bir kartla karşılaşıyorum.

Olay ne?

Satıcı i5 14600K kullanıcısı. Aklıma gelebilen tek şey testte frekansının bu yüzden düşük çıktığı, çünkü CPU'ya underclock atılıp; testin manipüle edildiğini düşünmek istemiyorum. Bu sebeple GPU furmark'da çıkması gereken core frekansına çıkamıyor kişinin bilgisayarında.

Kasa akışım çok iyi. İçeri hava üfleyen 5 adet 2500RPM 94CFM fanım var, 3 adet de güçlü egzos fanım. Kasanın yan kapağını açsam da açmasam da sonuçlarım aynı.

Lütfen satın alım yaparken furmark'da benim gibi sadece watt, sıcaklık ve çözünürlüğe bakmayın.

Kişiye kartı iade ettikten sonra (binbir kavga ile) evde tekrar test ediyor:

Alıntıyı görüntüle

Bunun üzerine engelleştik. Attığı test ekranında kartı 3.4 ghz core frekansına çıkması gerekirken en fazla 3ghz'de çalışırken bana ısısında sorun olmadığını; benim sistemimin sorunlu olduğunu söylüyor.

Kısa Öz:

Kart alırken frekansa özellikle bakın. Bilinçsiz, "ben pek anlamam" tipi satıcılardan uzak durun. Yoksa en ufak sizin dikkat dağınıklığınızda ya da core frekansa sahip olmayışınızda yükte 85 hotspot görüyor diye aldığınız kart 100 derece soba oluverir.
O frekans farkının asıl sebebi güç limitleri ile alakalı. CPU ile ilgili değil. Hotspot'un değişmesiyle de bağlantılı tabii bu TDP meselesi. 8X MSAA'da muhtemelen 330W daha az sayıda üniteye dağıtılıyor sonuç olarak daha yüksek saat hızları ve w/mm*2 arttığı için hotspot da yükseliyor. İntel B580 kullanıyorum varsayılan Furmark ayarlarında 2700-2650 MHz arası kart, 190W çekiyor. Güç limitlerini açarsam frekans 2850 oluyor ve 230W'ın tamamını kullanıyor yine. 8X MSAA açınca 2850 MHz 165W çekiyor. +200 versem bile 190W'ı tamamlamıyor. Hotspot sensörü gizlendiğinden oradaki farkı gözlemleyemedim ama.

9070xt kartlarının geneli 95 100 arası hotspot değeri vardır siz gereksiz endişe yaptınız.asus tuf 9070xt modelini 4 ay kullandım benim değerlerde satıcının değerlerine yakındı.hotspot'u düşüren tamamen kasanızın içerisindeki hava sirkülasyonu. Bu arada hotspot yüksek sıcaklıklara çıkarsa core ghz düşer.

O frekans farkının asıl sebebi güç limitleri ile alakalı. CPU ile ilgili değil. Hotspot'un değişmesiyle de bağlantılı tabii bu TDP meselesi. 8X MSAA'da muhtemelen 330W daha az sayıda üniteye dağıtılıyor sonuç olarak daha yüksek saat hızları ve w/mm*2 arttığı için hotspot da yükseliyor. İntel B580 kullanıyorum varsayılan Furmark ayarlarında 2700-2650 MHz arası kart, 190W çekiyor. Güç limitlerini açarsam frekans 2850 oluyor ve 230W'ın tamamını kullanıyor yine. 8X MSAA açınca 2850 MHz 165W çekiyor. +200 versem bile 190W'ı tamamlamıyor. Hotspot sensörü gizlendiğinden oradaki farkı gözlemleyemedim ama.
Neyin güç limiti? Tüm testler 330W TDP'de. 8XMSAA testi max frekansa yaklaşmak için. Diğer testte o kişi ile aynı ayarlarda test yapılıyor.

Burada TDP ile ilgili bir durum yok ki.

Sizin kartınız gördüğüm en iyi 9070XT olabilir. Şahane şanslı bir unit'e denk gelmişsiniz.

Delta, gpu temp ile hotspot arasındaki fark; sizde 19 bu. Şahane bir değer.

9070XT'den sırf bu yüzden nefret ettim. Aynı model, aynı kartlar arasında 10 derece-15 derece hotspot farkı oluyor. İnanılmaz bir çip.

Daha önce PTM uyguladınız mı yoksa fabrikasyon hali mi?
2 dklık test hocam
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Neyin güç limiti? Tüm testler 330W TDP'de. 8XMSAA testi max frekansa yaklaşmak için. Diğer testte o kişi ile aynı ayarlarda test yapılıyor.

bende 8xmsaa yapmıyorum test yaparken düz furmark bile yorucu bir test zaten

9070xt kartlarının geneli 95 100 arası hotspot değeri vardır siz gereksiz endişe yaptınız.asus tuf 9070xt modelini 4 ay kullandım benim değerlerde satıcının değerlerine yakındı.hotspot'u düşüren tamamen kasanızın içerisindeki hava sirkülasyonu. Bu arada hotspot yüksek sıcaklıklara çıkarsa core ghz düşer.
95 hotspot görülür. 100 bunlar birisi değil. Bir kart %70-80 fan profilinde gece yarısı 27 derece odada yan kapağı açık altından 2 adet fan hava vururken 100 hotspot görmemeli. Hadi gördü diyelim, 41-45'lere çıkan delta farkı açıklanacak bir şey değil.

Kasamda direkt gpu'ya 3cm mesafeden 2500RPm ile 90cfm hava basan 2 fanım var. Hatta fanlar türbülans mı yarattı acaba diyerek fanları durdurup da test ettim. Kapak kapalı açık da test ettim, kasanın üst ve ön iskeleteni tamamen sökerek uzay montaja yakın bir şekilde de test ettim.

Sonuç hep aynıydı.

2 dklık test hocam

bende 8xmsaa yapmıyorum test yaparken düz furmark bile yorucu bir test zaten
8XMSAA kartı en ağır oyun senaryosuna hazırlayan test bana göre. Çünkü genelde core frekansını kartın en tepesine vuruyor. Ama her kartta durum aynı değil. 8XMSAA'nın core frekansını düşürdüğü senaryolar da var.

330w çalışıyorlar da, ikinci durumda yani frekansın yüksek olduğu testte 330W güç bütçesini daha az üniteye dağıtıyor kart. Kaba bir örnek vermek gerekirse ilk durumda 300 tane hesaplama birimi 330W çekip 2.4 Ghz'de çalışırken 2. durumda artık 200 tane hesaplama birimi 330W'ı çekip 3 GHz'yi görebiliyor.

kartın problemi ne peki ?

330w çalışıyorlar da, ikinci durumda yani frekansın yüksek olduğu testte 330W güç bütçesini daha az üniteye dağıtıyor kart. Kaba bir örnek vermek gerekirse ilk durumda 300 tane hesaplama birimi 330W çekip 2.4 Ghz'de çalışırken 2. durumda artık 200 tane hesaplama birimi 330W'ı çekip 3 GHz'yi görebiliyor.

E tabii ki, çekirdekte ısı;

shader/ALU
cache
memory controller
raster/ROPs
ASIC blokları

olarak farklı unitlere dağılabilir. Ancak buradaki konu bundan çok; aynı test ortamında; o kişi 2.1 ghz tepe görürken, benim 2.5 görmem. Burada 8XMSAA ile ilgili bir şey yok.

Aynı sürücü, aynı furmark versiyonu, aynı kart. Oda sıcaklığı aynı, hava akışı bende daha yüksek. Ben neden 2.5 ghz'e çıkarabilirken furmark'da bu kişi 2.1 ghz'de kalıyor?

Konu da aslında bunu anlatıyor. Core frekansını da göz önüne alın ısı testini incelerken demeye çalışıyorum; o ya da bu sebepten, bir testte yüksek diğerinde düşük olabilir core frekansı; ama ısıyı değerlendirirken en önemli etkenlerden birisi.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,243,233
Üyeler
204,098
Son üye
Kadirseker
Geri