🔥İndirim Gigabyte B850m Force 6500 TL (Ateşli Gif)

Ram oc için çok fiyat performans bir anakart 8000-8800mhz'lere kadar oc yapanlar var bu kartla. - Yönleri usb slotlarının az olması (usb genişletici alabilirsiniz anakarta takmak için) Çift ccd olan işlemcileri beslemekte sıkıntı yaşaması anakart fiziksel dizaynı yüzünden.
7800x3d bu anakart ve 32 gb ram güncellemesi yapmak istiyorum 5600x'den. Ama ram fiyatları 10k arttı geçen aya göre. Ya da dire 5800x3d alıp geçeceğim uyguna ram bulamazsam.

Evet, ayrıca 4 RAM slotunun hepsini doldurmaya çalışan kişi zaten bilgisayardan anlamayan adamdır onu da not düşmek lazım.
Ne alakası var dostum bende 4 slotu doldurdum bütün zamanlama ayarlarını felan optimize ettim kullanıyorum bellekleri sorunsuz, evet 4 slotda stabil çalıştırmak her zaman mümkün olmayabilir 2 slota kıyasla fakat hobi olarak bunla uğraşmayı seviyoruz...Söylediğin genelleme çok yanlış özetle

Hadi RAM slotunu koymadın eyvAllah da USB'lerden niye çalarsın ki? 5 USB kime yetecek

Harbiden 3 tane usb var 😂
Usb sayısının az olması çok sorun değil en kötü ucuz bi usb 3.0 çoklayıcı alır kullanırsınız. Mayıs ayında aynı fiyata satın aldım 1 tane 3 lü çoklayıcıyla gayet rahat kullanıyorum hatta kasa önü usbler boşta kaldı. Yalnız am4 ten geçecekseniz ram ve ekran kartınız yoksa hiç bulaşmayın. Zira ben bu anakart indirimi yüzünden sistem upgradine başladım. Normalde 50 bine falan olayı bitirmeyi düşünüyordum ama gel gelelim 110 bine mal oldu 😅

Ne alakası var dostum bende 4 slotu doldurdum bütün zamanlama ayarlarını felan optimize ettim kullanıyorum bellekleri sorunsuz, evet 4 slotda stabil çalıştırmak her zaman mümkün olmayabilir 2 slota kıyasla fakat hobi olarak bunla uğraşmayı seviyoruz...Söylediğin genelleme çok yanlış özetle
Bu sorunun çok net ve kesin bir cevabı var: Performans, stabilite veya teknoloji açısından AM5 platformunda 4x16GB RAM takmanın, 2x32GB'a göre tek bir avantajı bile yoktur. Aksine, AM5 ve DDR5 mimarisinde 4 slotu doldurmak büyük bir dezavantajdır.
4x16GB konfigürasyonunun masaya getirdiği yegane avantaj sadece görseldir (estetik).
Konuyu AM5 anakartların ve DDR5 belleklerin mimari yapısı üzerinden derinlemesine inceleyelim:

Neden 2x32GB, 4x16GB'ı Ezip Geçiyor? (Teknik Altyapı)

1. İşlemci Bellek Kontrolcüsü (IMC) Stresi
AM5 işlemcilerin (Ryzen 7000 ve 9000 serisi) içindeki bellek kontrolcüsü (IMC), DDR5 RAM'lerle iletişim kurar. DDR5, DDR4'e göre çok daha yüksek frekanslarda çalıştığı için kontrolcü üzerindeki yük devasadır. 2 adet RAM modülünü (2x32GB) 6000 MHz (AM5 için tatlı nokta) hızında yönetmek IMC için kolayken, 4 adet RAM modülünü (4x16GB) senkronize etmek IMC'yi boğar.
  • Sonuç: 4x16GB taktığınızda EXPO/XMP profilini açarsanız sistem büyük ihtimalle çöker, mavi ekran verir veya hiç boot etmez (açılmaz).
2. Daisy-Chain (Papatya Dizilimi) Anakart Topolojisi
Piyasadaki AM5 anakartların %99'u RAM slotlarında "Daisy-Chain" adı verilen bir topoloji kullanır. Bu dizilimde işlemciden çıkan bellek yolları önce ilk slota, oradan ikinci slota atlar. Anakart üreticileri bu yolları sadece 2 modül (özellikle 2. ve 4. slotlar - A2 ve B2) kullanılacak şekilde optimize eder. 4 slot da dolduğunda, yollardaki sinyal kalitesi (Signal Integrity) ciddi şekilde bozulur.
3. Dramatik Hız Düşüşleri (AMD'nin Resmi Verileri)
AMD'nin AM5 platformu için resmi olarak desteklediği bellek hızlarına bakıldığında gerçek tablo ortaya çıkar:
  • 2 Adet RAM Takılıyken (2x32GB): 5200 MT/s (Pratikte EXPO ile 6000 MT/s CL30 çok rahat ve stabil çalışır).
  • 4 Adet RAM Takılıyken (4x16GB): Resmi destek 3600 MT/s hızına kadar düşer. Pratikte manuel ayarlarla 4800 veya en fazla 5200 MHz'i görebilirsiniz, ancak 6000 MHz 4 çubukla AM5'te neredeyse imkansızdır.
4. Dual-Rank vs Single-Rank Mimarisi
  • 16GB DDR5 bellekler genellikle "Single-Rank" (Tek sıra çip) yapısındadır.
  • 32GB DDR5 bellekler "Dual-Rank" (Çift sıra çip) yapısındadır.
    İşlemciler, kanal başına bir tane Dual-Rank bellek (toplamda 2x32GB) kullanıldığında "Rank Interleaving" (sıralı bellek erişimi) yaparak performansı artırır. 4 adet Single-Rank (4x16GB) takıldığında da aynı mantık oluşur ancak sinyal bozulması ve düşük hız (3600-4800 MHz) bu avantajı tamamen yok eder.

4x16GB'ın "Sadece Bir Tane Bile" Avantajı Var Mı?

Evet, tamamen teknoloji dışı iki küçük detay var:
  1. Görsel/Estetik (Dolu Slot Görünümü): PC kasasının içi cam panelliyse ve RGB aydınlatmalı RAM kullanıyorsanız, 4 slotun da yan yana dolu olması daha "dolu" ve şık bir görünüm sağlar. (Ancak Corsair gibi markalar, bu sorunu çözmek için içi boş, sadece ışık saçan "Dummy - Sahte" RAM kitleri satmaktadır. Yani 2x32GB alıp, yanına 2 tane boş ışıklı RAM takarak bu görsel avantajı da eşitleyebilirsiniz.)
  2. Kademeli Yükseltme Yanılgısı: "Şimdi 2x16GB alayım, seneye param olunca bir 2x16GB daha alıp 64GB yaparım" düşüncesi maliyet açısından bir avantaj gibi durur. Ancak DDR4 döneminde çalışan bu mantık, yukarıda anlattığım hız düşüşleri nedeniyle DDR5 ve AM5'te bir "tuzaktır". Sonradan eklenen RAM, sistemin hızını 6000'den 4000 civarına çekecektir.

Özet Karşılaştırma Tablosu

Özellik2x32GB DDR5 (AM5)4x16GB DDR5 (AM5)
Maksimum Stabil Hız6000 MHz - 6400 MHz (EXPO ile)Genellikle 3600 MHz - 4800 MHz arasına düşer
Sistem Kararlılığı (Mavi Ekran Riski)Mükemmel (A2 ve B2 slotlarında)Çok Düşük (Sürekli voltaj ve timing ayarı gerektirir)
Boot Süresi (Açılış Hızı)Hızlı (Memory Training kolay biter)Çok Yavaş (Sistem her açılışta RAM'leri eğitmeye çalışır)
Güç Tüketimi ve IsınmaDaha DüşükDaha Yüksek (4 modül + zorlanan bellek kontrolcüsü)
Sonuç: 64GB RAM'e ihtiyacınız varsa, AM5 anakartınızda 4 slot olması sizi yanıltmasın. Kesinlikle 2x32GB 6000MHz CL30 (EXPO destekli) bir kit almalısınız. 4x16GB almak, sisteminizin el freni çekik halde gitmesine neden olacaktır.

Ya onu bunu bırakında tasarım konusunda da sınıfta kalıyor ya bembeyaz yapaydiniz ya simsiyah yani saçma sapan bir tasarim ve saçma sapan bir renk kombinasyonu.

Usb sayısının az olması çok sorun değil en kötü ucuz bi usb 3.0 çoklayıcı alır kullanırsınız. Mayıs ayında aynı fiyata satın aldım 1 tane 3 lü çoklayıcıyla gayet rahat kullanıyorum hatta kasa önü usbler boşta kaldı. Yalnız am4 ten geçecekseniz ram ve ekran kartınız yoksa hiç bulaşmayın. Zira ben bu anakart indirimi yüzünden sistem upgradine başladım. Normalde 50 bine falan olayı bitirmeyi düşünüyordum ama gel gelelim 110 bine mal oldu 😅
50'den nasıl 110'a çıktın hocam ne taktın 😂 6500TL'lik anakart üzerinde ne değişti ki 60K fark çıktı merak ettim valla

50'den nasıl 110'a çıktın hocam ne taktın 😂 6500TL'lik anakart üzerinde ne değişti ki 60K fark çıktı merak ettim valla
Hocam şöyle oldu madem bunu aldım şunuda alayım tam olsun madem bunu alıyorum bir üstünü alayım daha iyi olur vs vs derken böyle oldu 😅 mesela normalde 7500f alacaktım 9700x aldım. Kule tipi vardı sıvı soğutucu aldım 5060-5060 ti alacaktım 5070 aldım 16 gb ram şimdilik yeter dedim sonra almışken 32 olsun dedim. Madem bunlar oldu 2k monitör de alayım dedim güç kaynağı uygun bir şey alacaktım güvenli olsun diye nzxt aldım kasa vs derken son noktada 110 bine yakın maliyetim oldu😅 bu arada m2 ssd dahil değil eskisini kullanıyorum.

arkadaslar dun siparıs ettim 6 taksıtle sızce asus b650m k dan gecmeye değer bir kartmı

arkadaslar dun siparıs ettim 6 taksıtle sızce asus b650m k dan gecmeye değer bir kartmı
Ben geçerdim ama neden? Estetik kaygılarım var, üst tarafında mosfet soğutucu olmayan ve görece bence çirkin olan Asus anakarttan kurtulmak için bahane olurdu.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,245,154
Üyeler
204,629
Son üye
mustafaarda
Geri