AMD Ryzen 7 9800x3d Bu Değerler Normal mi ?

normal.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

silion iyi olmayabilir -15 deneyin veyahut scalar 8 ila 5 arası girin
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

benim kule tipinde 160w çekince 93 derece oluyor oyunda dediğin gibi daha az güç tüketiyor.
scalar pek önermiyorlar hocam -15 de çok bi katkısı olacağını zannetmiyorum nedense

yeni ekleme anlamadığım bir şekilde benim pbo ayarları kapalıymış tamamen açtım onu sonra ilk y cruncher testimi curve -20 pbo +200 scalar auto yapınca hata aldım sonra 2. testte scalar 4x yaptım gene hata aldım en son scalar ve pblo auto aldım sadece curve -20 aldım gene hata verdi

Test 1 — CO -20 All Core / Boost Override +200MHz / Scalar Auto
→ SVT testinde, iterasyon 0, logical core 3'te ConvolutionFailedException hatası. (~4.3 saniye)

Test 2 — CO -20 All Core / Boost Override +200MHz / Scalar 4X
→ SVT ve SNT dahil 7 test geçti, ama VT3 testinde logical core 4'te yine aynı hata. (~3.3 saniye)

Test 3 — Sadece CO -20 All Core (Override KAPALI, Scalar Auto)
→ VT3 testinde, iterasyon 0, yine logical core 4'te aynı hata. (~3.25 saniye)

neden alıyorum bu hataları
Core 4 silikonu iyi değil, per core yap core 4 ü -10 dene yine hata verirse -5 hatta 0 da bırak

Benim işlemcidede kalas çekirdek var, diğerleri -15 kalas olana -1 versem bile hata yapabiliyor. Özellikle ram o/c varsa çekirdekler bu konuda çok daha hassas. Ramin zamanlamasına bağlı olmakla birlikte xmp de dahil buna.
-30, -20 ciddi bir kaydırmadır bu arada her cpuda stabil olmasını beklemeyin kaliteli bir silikon değilse bir kaç çekirdek mutlaka cortlar, çekirdekleri tespit edin ve per core ile her çekirdeğe ayrı ayar verin.
Mavi ekran vs. durumunda olay görüntüleyicide apic id ile çekirdek tespiti için cpuz dan log alın txt başında hangi çekirdek hangi apic yazar.
Lütfen bilmeyen insanlar bunlarla uğraşmasın, sorumluluk size ait!

Bu arada pbo sandığınızdan çok daha karmaşıktır. Negatif verdiniz ve çekirdek çökmüyor diye optimum verim sağlayamazsınız. benim sistemde kalas diye belirttiğim bu core windows tarafından altın olarak işaretleniyor,çünkü görev tamamlama konusunda diğerlerinden daha hızlı, voltajı düşmesede boost hızını koruyor, prime95 gibi testlerde diğer bazı çekirdeklere tur bindirdiği bile oluyor.
Optimum verim = Verilebilen En Düşük voltaj(Dolaylı yoldan daha az ısınma) + Görev tamamlama süresi
buna göre hareket edin ki çekirdek ısınmasın diye yavaşlamasın. Artık verimini kaybettiği noktada voltaj düşürmenin(negatif vermenin) bir etkisi olmaz.

Son düzenleme:
Core 4 silikonu iyi değil, per core yap core 4 ü -10 dene yine hata verirse -5 hatta 0 da bırak

Benim işlemcidede kalas çekirdek var, diğerleri -15 kalas olana -1 versem bile hata yapabiliyor. Özellikle ram o/c varsa çekirdekler bu konuda çok daha hassas. Ramin zamanlamasına bağlı olmakla birlikte xmp de dahil buna.
-30, -20 ciddi bir kaydırmadır bu arada her cpuda stabil olmasını beklemeyin kaliteli bir silikon değilse bir kaç çekirdek mutlaka cortlar, çekirdekleri tespit edin ve per core ile her çekirdeğe ayrı ayar verin.
Mavi ekran vs. durumunda olay görüntüleyicide apic id ile çekirdek tespiti için cpuz dan log alın txt başında hangi çekirdek hangi apic yazar.

Bu arada pbo sandığınızdan çok daha karmaşıktır. Negatif verdiniz ve çekirdek çökmüyor diye optimum verim sağlayamazsınız. benim sistemde kalas diye belirttiğim bu core windows tarafından altın olarak işaretleniyor,çünkü görev tamamlama konusunda diğerlerinden daha hızlı, voltajı düşmesede boost hızını koruyor, prime95 gibi testlerde diğer bazı çekirdeklere tur bindirdiği bile oluyor.
Optimum verim = Verilebilen En Düşük voltaj(Dolaylı yoldan daha az ısınma) + Görev tamamlama süresi
buna göre hareket edin ki çekirdek ısınmasın diye yavaşlamasın. Artık verimini kaybettiği noktada voltaj düşürmenin(negatif vermenin) bir etkisi olmaz.
Ram kere timing yapmıştım mavi sitedeki Ayhan dönmez hoca ile birlikte yardım alarak yapmıştım ram lerden sorun olma ihtimali ne kadar ki ?

Senin dediğin gibi yapıcam core 4 e daha az uygulayacak diyerlerine 20 yapacam ona 15 olmazsa 10 fln düşücem bu yaptığımın çok zararı varmı işlemciye ateş testi yapıyoruz sonuçta bir şey olmaz demi

Senin dediğin gibi yapıcam core 4 e daha az uygulayacak diyerlerine 20 yapacam ona 15 olmazsa 10 fln düşücem bu yaptığımın çok zararı varmı işlemciye ateş testi yapıyoruz sonuçta bir şey olmaz demi
Bişey olmaz mı derken? Ben bir şey diyemem risk sizin, ne yaptığınıza bağlı. Voltajla oynuyorsunuz, ne yaptığınızı bilmiyorsanız uğraşmayın varsayılanda bırak x3d işlemciler çok daha hassastır.
Düzgün bir pbo profilinde degrade önlemek için power reporting deviation gibi kriterlerde göz önünde bulundurulur. x3d de 10 kat daha dikkatli davranmak gerekir. %5-10 için bu konuda bilgi birikiminiz yoksa uğraşmayın.

Son düzenleme:
Watt düşür 162 ppt 130 140 yap.

Son düzenleme:
Selam hocam, benzer ayarları ben de denemiştim zamanında. +200 boost ve scalar 5x voltajı yükselttiği için işlemci sıcaklık sınırına daha erken takılıyor ve frekans geriye çekiliyor, 5 GHz görememenin sebebi büyük ihtimalle bu. Önce scaları otoya alıp +200 yerine +150 civarı dener misin, aradaki sıcaklık farkını bir gözlemle. Curve optimizerı da bütün çekirdeklere tek seferde -20 vermek yerine çekirdek çekirdek test et, her silikon aynı değil. Bir de HWiNFO üzerinden termal throttle durumuna bak, limit yemişsen zaten frekans yukarı çıkmaz. Oyunlarda 60 dereceyi geçmiyorsan günlük kullanımda bir sorun yok aslında, stres testindeki 95 dereceyi çok referans alma derim. Macunu bilgisayarcı sürmüş, montaj baskısı eşit değilse sıcak nokta yapabilir ama önce BIOS tarafını gevşetip dene bence.

En başta, tek CCD'li bir sistemde AVX yükü ile 143W çekerken gördüğün sıcaklıklar bence oldukça normal.

İşlemcinin bir çekirdeğinin düşük bir değerde stabil olmaması diğerlerinin -30 hatta -35'de stabil olması o çekirdeğin iyi veya kötü olduğu anlamına gelmez, hatta aksine en iyi çekirdeğini bulmuş bile olabilirsin. Her bir çekirdeğin kendine ait bir voltaj / frekans eğrisi vardır, bir çekirdek örneğin 5.6GHz için 1.28V isterken bazı çekirdekler 1.36V gibi değerler isteyebilir ve genelde yüksek voltaj isteyen çekirdekleri curve optimizer ile daha agresif bir şekilde düşürebilirsin (mesela -30, -35 kabul eden çekirdekler) fakat bu her zaman olacak da değil, sadece AMD'nin değerlerini karşılayacak kadar kötü bir çekirdek de gelmiş olabilir.

Eğer uğraşmak istiyorsan en iyi seçeneğin çekirdek başına (harmonized per core) curve optimizer değerleri atamak olacaktır, genelde FFT v4 gibi yüksek frekans ve voltaj çeken testlerde çekirdekleri tek tek yükleyip voltajlarını ölçüp azalta azalta, stabilite kaybolana kadar veya clock stretching görene kadar indirmek, AM5'de çekirdek gerilimleri tek bir hat ile beslendiğinden çekirdekler arası farkı kapatmak genelde en optimum sonucu veriyor.

Ki AMD'nin PBO algoritması sıcaklığa çok takılıyor (throttle yemesen bile, HTFmax olayı, genelde 9850X3D, 9950X3D2'de belli olur 60-70 derece bile görsen frekans yükseltmez, eCLK gerektirir).

Scalar 10x bile genelde çekirdek için 0.015V-0.02V gibi küçük bir artış veriyor ve tutması gereken gerilimde daha iyi tutuyor, deneyip, performans ve sıcaklık farkına bakıp açmaya değer mi diye kendiniz karar verin.

Son düzenleme:
En başta, tek CCD'li bir sistemde AVX yükü ile 143W çekerken gördüğün sıcaklıklar bence oldukça normal.

İşlemcinin bir çekirdeğinin düşük bir değerde stabil olmaması diğerlerinin -30 hatta -35'de stabil olması o çekirdeğin iyi veya kötü olduğu anlamına gelmez, hatta aksine en iyi çekirdeğini bulmuş bile olabilirsin. Her bir çekirdeğin kendine ait bir voltaj / frekans eğrisi vardır, bir çekirdek örneğin 5.6GHz için 1.28V isterken bazı çekirdekler 1.36V gibi değerler isteyebilir ve genelde yüksek voltaj isteyen çekirdekleri curve optimizer ile daha agresif bir şekilde düşürebilirsin (mesela -30, -35 kabul eden çekirdekler) fakat bu her zaman olacak da değil, sadece AMD'nin değerlerini karşılayacak kadar kötü bir çekirdek de gelmiş olabilir.

Eğer uğraşmak istiyorsan en iyi seçeneğin çekirdek başına (harmonized per core) curve optimizer değerleri atamak olacaktır, genelde FFT v4 gibi yüksek frekans ve voltaj çeken testlerde çekirdekleri tek tek yükleyip voltajlarını ölçüp azalta azalta, stabilite kaybolana kadar veya clock stretching görene kadar indirmek, AM5'de çekirdek gerilimleri tek bir hat ile beslendiğinden çekirdekler arası farkı kapatmak genelde en optimum sonucu veriyor.

Ki AMD'nin PBO algoritması sıcaklığa çok takılıyor (throttle yemesen bile, HTFmax olayı, genelde 9850X3D, 9950X3D2'de belli olur 60-70 derece bile görsen frekans yükseltmez, eCLK gerektirir).
Curve de en olası yapabileceğim şey per core diyerek core 4 ü 15 veya 10 yapmak yaptığım testlerde dayanmıyor çünkü önceki mesajlarıma bakarsanız anlarsınız

5ghz olamaması biraz garip geldi bios ayarları curve optimizer -20 de +200 bastım bide scalar 5x de fan değerlerinide görüyonuz çok fazla ses oluyo anlamadım gitti
Hocam bu işlemciyi oyun için kullandığınızı varsayarak yazıyorum:
Per core undervolt ek olarak +200 oc uygulasanız yeterlidir. Scalar çarpan etkisiyle sıcaklıkların çok agresif artmasına sebep oluyor. Arctic LF3 ile 85 dereceyi geçirmeden tutabiliyorum işlemcimi. Sadece 2 core da -15 diğer core larda -25 uygulayabildim. Bu da işlemciden işlemciye değişen bir şey. Eğer hala sıcaklıklarınız düşmezse +200ü de kaldırın ve yalnızca undervoltu bırakın ki sıcaklıklar biraz daha düşer thermal throttle a yakınlaşmaz böylece işlemcinizin normal aşırtma hızında kalma süresi daha uzun olabilecektir.

Hocam bu işlemciyi oyun için kullandığınızı varsayarak yazıyorum:
Per core undervolt ek olarak +200 oc uygulasanız yeterlidir. Scalar çarpan etkisiyle sıcaklıkların çok agresif artmasına sebep oluyor. Arctic LF3 ile 85 dereceyi geçirmeden tutabiliyorum işlemcimi. Sadece 2 core da -15 diğer core larda -25 uygulayabildim. Bu da işlemciden işlemciye değişen bir şey. Eğer hala sıcaklıklarınız düşmezse +200ü de kaldırın ve yalnızca undervoltu bırakın ki sıcaklıklar biraz daha düşer thermal throttle a yakınlaşmaz böylece işlemcinizin normal aşırtma hızında kalma süresi daha uzun olabilecektir.
Teşekkür ederim bilgi hocam per core işini yapınca yazarım testlerle birlikte

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,244,948
Üyeler
204,564
Son üye
TekTegirer
Geri