Cemaat yurtları kapatılmalı mı?

Sizce?

  • Kapatılmalı

    Oylar: 27 43.5%
  • Kapatılmamalı

    Oylar: 8 12.9%
  • Denetlenmeli

    Oylar: 27 43.5%
  • Bu konuda bir fikrim yok

    Oylar: 0 0.0%

  • Oy kullanan toplam üye
    62
10 Yurt varsa eminim en az 7'si Silahlı Cemaat'tir. Şahsen ben bu yaşıma kadar fikirlere saygı gören, zorla fikir dayatmaya çalışmayan bir cemaat ne duydum, ne gördüm.
Ben çok gördüm etliye sütlüye karışmayan, kendi davasını güden cemaatleri. Zorla fikir dayatmaktan kastınız nedir? Kurumun bir kişiyi âlim, hoca bellemesi mi? Bu gayet doğaldır. X kurumu, Y kişisini öncü beller ve kitaplarını okutur. Y kurumu, X kişisini öncü beller ve kitaplarını okutur. Bir kişiyi ve fikirlerini sevmenin, onu yaymanın mahzuru nedir? Tek cemaat eksenli düşünmemek gerek. Kısmen seküler, cumhuriyetçi gençlerin çoğu da Atatürk'ü, ilke ve inkılaplarını sever. Onu okur, onun ardından gider, mirasını yaşatmaya çalışır ve bunu daha çok kişiye ulaştırma gayreti güder. Bu şimdi zorla fikir dayatmak mı olur? Hayır. Peki böyle bir genç; Atatürk'e hakaret edip, sallayıp tutup, ölüsüne lanetler yağdıran birine mutlak mânâda saygı duyar mı? Hayır. Şimdi tekrar bir kıyas yapın, ne farkı kaldı alıntıda yazdığınız şeylerden? Bu dedikleriniz her toplumda olan şeylerdir. Kişi, benimsediği fikre zıt düşen ve bu fikre hakaret eden kişilere sevgi, saygı beslemez ki. Kendi benimsediği görüşten başka fikri de yaymaya çalışmaz. Öyle bir yazıyorsunuz ki sanki cidden cemaat yurtlarında biri AK-47 ile nöbette bekliyor, kendi düşüncesine ters bir şey söylerse vuracak. :D
 
KYK yurtları da kapatılırsa, özel yurtlar da kapatılırsa, eğitim kurumlarının kendi bünyesine dahil yurtlar da kapatılırsa cemaat yurtları kapatılabilir. Kısacası yurt kavramı tedavülden kalkmalı. Aksi takdirde yalnızca cemaat yurtlarına yönelik bir yaptırım faşistlik ve despotluktan başka bir şey olmayacaktır. Laik bir devlette böyle kararlar alınamaz. Sen cemaat yurtlarını kapatırsan yarın öbür gün de sizin gibi başkaları çıkar ülkedeki onlarca seküler görüşlü yurtları kapattırmaya çalışır. Her kurum istediği istikamette eğitim vermekte özgürdür. İster fen, ister din, ister sosyal bilim, ister seküler ve eşitlikçi bir eğitim üzerine olur. Herhangi birine ayrım yapılamaz.

Cemaat yurtlarının programında dini kitaplar okutmak, toplu namaz kılmak gibi şeyler olması gayet tabiidir ve zorbalık değildir. Kurumun amacı budur, kişi bunu bilerek gider. Bir bilim insanına "Sen niye bilim yapıyorsun? Yapma." demekle aynı şeydir bunu hâkir görmek. Dini bilincin ağır bastığı bir kurumda eğitim görmeyi isteyebilir kişi, buna da kimse mani olamaz. Aile baskısıyla zorla gönderilen kişiler ise kurumların durumu hakkında fikir oluşturamaz. Bu ailenin cahilliğini gösterir. Tıp okumak istemeyen bir çocuğu sırf iş imkanı var diye zorla tıpa gönderip doktor olmasını uman bir aile de aynı kapsamda değerlendirilir, kişisel olarak istemediği hâlde çocuğunu dini bir kuruma gönderip dinini öğrensin bari diye despotluk yapan aile de aynı kapsamda değerlendirilir. Genelleme yapmak yanlıştır.

İntiharlar ve baskılar yalnızca cemaat yurtlarında olmuyor. Enes Kara'dan birkaç gün önce de Boğaziçi'nde bir intihar oldu yanılmıyorsam, o hiç gündem olmadı mesela. 2017 yılında yaşanan Kilyos olayını da unutmamak gerek. Böyle çok olay var. Böyle birkaç çürük elma üzerinden nasıl birtakım eğitim kurumlarının ve seküler toplumun tamamına yaftada bulunamazsak aynı durum cemaat yurtları için de geçerlidir. Hayır, kapatılmamalı. Denetleme ise yalnız cemaat eksenlilere değil, her kuruma getirilmeli.
bir m. kemal sözü. aslı şöyledir: "türkiye cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. en doğru, en hakiki tarikat,medeniyet tarikatıdır.." ama görüyoruz ki artık memleket şeyhler dervişler ve müritler memleketi haline gelmiştir.
Laik ulke dediğin böyle olmalı
 
Zorla fikir dayatmaktan kastınız nedir?
Özür dilerim, yanlış anlatım biçimi seçmişim. Benim lafım zorla cemaate gönderilen çocuklar ve silahlı cemaatlere idi. Ki en azından benim kadar sizde silahlı cemaatlerin yaygın olduğunu biliyorsunuz.
Öyle bir yazıyorsunuz ki sanki cidden cemaat yurtlarında biri AK-47 ile nöbette bekliyor, kendi düşüncesine ters bir şey söylerse vuracak. :D
Kendi şahsi görüşüme göre konuştum. Yani gördüklerime, duyduklarıma göre. Tabi her cemaat farklıdır. Ancak denetleme şart. Umarım doğru, düzgün anlatabilmişimdir.
 
Bilmem, devlet yurdu, cemaat yurdu, hiçbiri umurumda değil.
 
Özür dilerim, yanlış anlatım biçimi seçmişim. Benim lafım zorla cemaate gönderilen çocuklar ve silahlı cemaatlere idi.
Bunlara kimsenin müsamahası yoktur, kimse despotluğu savunmaz. Ailelerin cahilliğidir. Laflarınızdan genel bir cemaat yapısına düşmanmışsınız, din olgusunun hüküm sürdüğü kurumları bitirmek istiyormuşsunuz gibi bir yorum çıkıyor. Yanlış anladıysam affola. Ona sitem etmiştim, genelleme yapmak en saçma şeydir. Konu ne olursa olsun. Hakiki cemaatler ve tarikatlar, rıza-i ilahiyi esas alır. Siyasete karışmaz. Parti tarafgirliği yapmaz. Siyaset, tarih propagandası yapmaz. Menfaat, makam peşinde koşmaz. Irkçılık yapmaz, despotluk yapmaz. Başkalarını tenkit, tahkir, haset etme gibi meselelerle uğraşmaz. Kendi davasını güder içinde sadece.
 
Bazıları kökten kapatılmalı, bazılarına da denetim getirilmeli. Zira dernekler, kişinin amaçlarına destek verdiği toplumsal kurumlar birer bireysel özgürlüğü temsil eden şeylerdir. Fakat bazıları ise bu dediklerimden çıkıp, tarikatçılığa, şeyhçiliğe hatta ve hatta ülkenin siyasi bütünlüğüne ve zararsız olan halka etki ediyor.

Kendim de bazı cemaat yurtlarına gittim. Fakat hem zararsız, yardımsever insanları, hem de zamanında yapılmış şapka kanununa, latin alfabesine geçişine, laikliğin getirilmesinden dolayı atatürk ve arkadaşlarına ağır söz söyleyenleri gördüm. Bu saydığım yardımsever insanlar da dinini yaşasa da söz söylemese de bu dediklerimi destekler nitelikte. Bu yüzden bazılarına gerçekten ağır denetim getirilmeli.
 
Bunlara kimsenin müsamahası yoktur, kimse despotluğu savunmaz. Ailelerin cahilliğidir. Laflarınızdan genel bir cemaat yapısına düşmanmışsınız, din olgusunun hüküm sürdüğü kurumları bitirmek istiyormuşsunuz gibi bir yorum çıkıyor. Yanlış anladıysam affola. Ona sitem etmiştim, genelleme yapmak en saçma şeydir.
Tabi her cemaat farklıdır.
Dediğim gibi tam anlatamamışım anlatmak istediğimi. Genelleme yapmadım :) Cemaate düşman değilim ancak ne olursa olsun denetleme şart.
 
Dediğim gibi tam anlatamamışım anlatmak istediğimi. Genelleme yapmadım :) Cemaate düşman değilim ancak ne olursa olsun denetleme şart.
Denetim falan işe yaramıyor hocam, kaç defa çocuk istismarı, dayakla ayak, kol vs. kırılmasına şahit oldum ben. Polis geliyor bir şeyler uydurup geçiştiriyorlar.
 
Hiçbir Gelişmiş ülkede öyle cemaatler Rahat gezemiyor Hemen bütün İslamcı Cemaatler kapatılmalı.
 
Dediğim gibi tam anlatamamışım anlatmak istediğimi. Genelleme yapmadım.
Genelleme yaptınız demedim, yazınızdan öyle anlaşılıyor dedim. Siz de "Evet, öyle olmuş. Yanlış biçim seçmişim, özür dilerim." dediniz zaten. Özür dileyip yanlış anlaşılmanızı düzelttiğiniz için önceki yazınıza tenkidim hakkında da af diledim. Yanlış anlama yok. Benim gibi düşünüyorsunuz zaten. Cemaat yapısının olmama ihtimali yok ama denetleme şart.

Denetim falan işe yaramıyor hocam, kaç defa çocuk istismarı, dayakla ayak, kol vs. kırılmasına şahit oldum ben. Polis geliyor bir şeyler uydurup geçiştiriyorlar.
Her cemaat böyle değil. Azınlık kısımdır bu, olmaması gereken bir şeydir. Genelleme yapmayın. İslam'ı anlatan bir kurum nasıl İslam'ın yasakladığı şeylere sahip olabilir? Besbelli dinden prim kasan, cemaat adı altında para cukkalayan bir yere gitmişsiniz. Dini kaynağından öğrenin, onu uygulamaya çalışan aciz Müslümanlardan değil.

Latin alfabesine geçişine
Bu inkilaba ne cihetten baktığın önemlidir. Farklı bir alfabeye geçtik, geçiş sonrası eğitim kurumları da artırıldı. Halkın büyük çoğunluğu okuma, yazma bilmezken öğrendi. Batı'nın diline geçtiğimiz için daha kolay adapte olduk. Atatürk'ün amacı buydu zaten, medenileşmeyi Batı'da görüyordu. Evvelden beri yapmak istediği bir inkılaptı. Bu açıdan bakarsan faydalıdır. Bir diğer açıdan bakarsan da son 600 yıl bir anda rafa kaldırılmış oldu. Dile direkt latin harflerle başlayan Cumhuriyet kuşağı nesli önceki dilinden mahrum kaldı. Son asırlarda yazılan hiçbir eseri çevrilmediği müddetçe okuyamaz hâle geldi. Zamanla iyice koptu. Bizim Z kuşağında mesela sıfıra yakın okuyabilecek adam. Türkçe metni okumak için kursa gitmen gerekiyor artık Osmanlı Türkçesi diye. Ben mesela direkt kendimden örnek vereyim. Zamanında bizden çıkmış o kadar alimin kitabı var ki okumak istediğim, şu an hiçbirini okuyamıyorum ama güya Türkçe yazılmışlar. İşin ironik kısmı da burası. Bu açıdan bakarsan zararlıdır. Kısacası ne olursa olsun her iki tarafı da memnun edemezdin. Batı'ya özenmek isteyen, devrim yapmak isteyenler de vardı. Gelenekten kopmak istemeyenler de vardı. Latin alfabesine yapılan eleştiriler şapka mevzusu gibi tamamen temelsiz, uçarı bir şey değil. Aynı kefeye koymamak icap eder.

Laikliğin getirilmesinden dolayı atatürk ve arkadaşlarına ağır söz söyleyenleri gördüm.
Bu da çok anormal bir şey değil. Kişiye tarih öğretmezsen, direkt din üzerinden eğitim verirsen Atatürk'e düşman olmaması zordur. Kendisi ateist zaten, İslam hakkında ağır yazıları bulunuyor. Atatürk'ü sadece bundan ibaret gösterirsen, günümüzdeki ergen ateistlerden farksız bir duruma sokarsan çok "anti kamâlist" yetiştirirsin. Bana 500 tane kişi ver, hepsi Müslüman olsun ama ne dini ne de tarihi tahsilatlı bir bilgisi olmasın. 1 ay sonra 500'ünü de Atatürk düşmanı yapabilirim ya da 500'ünü de kamâlist yapabilirim. İnsanları az biraz cımbızlama ile kitle kontrol altına almak oldukça kolaydır.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

   

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,181,945
Mesajlar
10,654,171
Üyeler
187,592
Son üye
cagrigunaydin
Geri
Top