Araba nasıl çalıştırılmalı?

Kaan Lothbrok

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
773
Aracı çalıştırırken boşa alıp debriyaja basmadan çalıştırıyorum genelde ancak bazı kişilerden ve sitelerden gördüğüm kadarıyla arabayı çalıştırırken boşa almakla birlikte debriyaja da basmak gerekliymiş? Tam olarak doğru bir bilgi midir? Ne işe yarıyor tam olarak debriyaja basarak çalıştırmak? Sadece boşa alsak yetmez mi? Şimdiden teşekkür ederim.

Aracı çalıştırırken boşa alıp debriyaja basmadan çalıştırıyorum genelde ancak bazı kişilerden ve sitelerden gördüğüm kadarıyla arabayı çalıştırırken boşa almakla birlikte debriyaja da basmak gerekliymiş? Tam olarak doğru bir bilgi midir? Ne işe yarıyor tam olarak debriyaja basarak çalıştırmak? Sadece boşa alsak yetmez mi? Şimdiden teşekkür ederim.
Bazı araçlar debriyaja veya frene basmadan çalışmıyor. O sebepten basılması gerektiği söylenmiş olabilir.
@Denizgezen daha detaylü biliyor olabilir.

arabadan arabaya değişiyor diye biliyorum, bende de 320 var boşa atıyorum direkt kontaktan basıyorum debriyaja basmadan
Bende de Ford Tourneo Connect var 2009 model. Direk boşa alıp veriyorum marşı rahat rahat çalışıyor ancak bazı yerlerde boşa alıp debriyaja da basınca daha sağlıklı olduğunu yazmışlar. Bende tam bilemedim buraya sormak istedim.

Boşta hafif gaza dokundurarak çalıştırıyorum ben? Viteste başlayacaksam sadece debriyaja basarak.
Arabanız çok eski değilse gaz vermenize gerek yok. Hatta aracınız dizel falansa zararlı bile o işlem.

Yeni model araçlarda manuel araçlar için debriyaja basmadan genelde çalışmıyor. Aynı şekilde yeni model otomatik araçlarda frene basmadan çalışmıyor. Güvenlik için bence basılmasında fayda var.

Boşta olsa dahi debriyaj frende çalıştırım yeni araçların çoğu böyle çalışır bizim ki normal calısıyor ama debriyaja basarak çalıştırmak Mars sistemine binen yükü azaltıyormuş debriyaj freni alışkanlık edinmek daha iyi bence viteste bırakıp farketmeden debriyaja basmazsanız kötü olur

Yeni model araçlarda manuel araçlar için debriyaja basmadan genelde çalışmıyor. Aynı şekilde yeni model otomatik araçlarda frene basmadan çalışmıyor. Güvenlik için bence basılmasında fayda var.
Zahmetli bir işlem değil aslında. Ne olur ne olmaz basmak da fayda var tabi ancak bu işin olayı ne tam olarak onu çözemedim. Şanzıman sağlığı açısından debriyaja basarak çalıştırın falan demişler. Kafamı kurcaladı açıkçası bunca zamandır arabaya zarar mı veriyorduk? :D
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Boşta olsa dahi debriyaj frende çalıştırım yeni araçların çoğu böyle çalışır bizim ki normal calısıyor ama debriyaja basarak çalıştırmak Mars sistemine binen yükü azaltıyormuş debriyaj freni alışkanlık edinmek daha iyi bence viteste bırakıp farketmeden debriyaja basmazsanız kötü olur
Yarın sabah deneyeceğim bakalım. Normalde sabahları zor çalışıyor araç. Eğer yarın kolay çalışırsa işe yarıyordur büyük ihtimalle.

Zahmetli bir işlem değil aslında. Ne olur ne olmaz basmak da fayda var tabi ancak bu işin olayı ne tam olarak onu çözemedim. Şanzıman sağlığı açısından debriyaja basarak çalıştırın falan demişler. Kafamı kurcaladı açıkçası bunca zamandır arabaya zarar mı veriyorduk? :D
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Yarın sabah deneyeceğim bakalım. Normalde sabahları zor çalışıyor araç. Eğer yarın kolay çalışırsa işe yarıyordur büyük ihtimalle.
Şanzıman sağlığı için dedilerse hocam vardır bildikleri elbet. Bence alışkanlık haline getirirsen hem kafan rahat olur hem dalgınlıkla öndeki araca tıklamazsın :D

Boşa atmaya üşeniyorum direkt debriyaj ve frene basarak çalıştırıyorum.

Her araçta durum böyle değil. Bazı araçlarda şart bazılarında değil. Farklı modellerde.

Mesela bir Citroën C-Elysee araçta bu durum şart değilken Ford Courier araçlarda yapmanız gereken bir durum.

Geri