2022 Yılında 2350 TL'ye DDR4 Sistem Toplamak

Katılım
25 Ekim 2020
Mesajlar
22,492
Reaksiyon skoru
12,237
Bütçe
2350
Merhabalar, öncelikle uzun bir süredir aranızda değildim dolayısıyla ne açılan konulara bakabildim, ne de konu açabildim. Uzun süre sonra geri döndüm fakat bu süre zarfında piyasa ve bilgisayarlardan çok ayrı kaldım. Gecenin bu saatinde biraz araştırma yapıp Hem ucuz hem yeni hem de 2. el bir bilgisayar toplanabilir mi bunu denemek için biraz uğraştım. Daha önceden bununla ilgili bir çok sistem toplamıştım fakat ekonomi bu kadar kötü değildi. Bu fikri yapmak Ruthless adlı kullanıcının ''3150 TL Her Şey Dahil Sistem Toplama Rehberi'' Adlı konusunu görünce tekrar aklıma geldi, dilerseniz onun da konusuna göz gezdirebilirsiniz.

İşlemci:AMD Ryzen 3 3200g
Şöyle ki bu işlemcinin fiyatı 1200-1400 bandı arası değişiyor. Ben güncel olarak param güvendeli bir ilan bulduğum için bunu sizinle paylaşıp bu fiyatı baz alacağım.


2_big-15-e1589552259972.jpg


Ryzen 3 3200G: Fiyat 1200 TL İlana gitmek için tıklayabilirsiniz.

Açıklama:İşlemcimiz 2019 yılında piyasaya sürülmekle birlikte 4/4 core/thread'e sahiptir. 65w değere sahip ve ek olarak VEGA 8 entegre grafik birimine sahiptir. Bu sayede ekran kartı ile uğraşmadan hem daha düşük bir psu seçimi yapabilirsiniz hem de ekran kartına gerek olmadan dahili grafik birimi ile çoğu oyunu tatmin edecek seviyede oynayabilirsiniz.



Anakart:MSI A320-M A PRO AM4 DDR4
Anakartın A320 Olması yeterlidir burada marka modele pek takılmanıza gerek yok. A320 Chipsetli bir anakart her halükarda işinizi fazlasıyla görecektir. Fiyatları 250 ve 350 TL Arası değişiyor ben 250 TL'ye temiz bulduğum için onu paylaşacağım.
600.png

MSI A320-M A PRO:Fiyat 250 TL İlana gitmek için tıklayın

Açıklama:MSI A320-A Pro Am4 slotlu kısacası ryzen serisinin giriş anakartlarındandır. DDR4 Bellek girişi,Onboard HDMI girişi, USB 3.2 Gen1 ve Sata III Desteklemesi de bizim için avantaj. Ryzen 3200g'miz için oldukça yeterli bir anakarttır.

RAM/BELLEK:TEAM FORCE DARK 4x2 2666 MHz CL15
NOT:Sonrasında 16 GB Yapmayı düşünüyorsanız kesinlikle tek 8 gb alıp 16ya yükseltin.
APU Sistem topladığımız için ramimizi tek slot yerine çift slot yapmamız çok önemli. Çift slot ram sayesinde aldığımız performans %30-40 civarında bir artış gösterecektir. Eğer daha sonradan 8 gb koyma düşünceniz var ise tek slot 8 ile idare etmenizi de öneririm. APU Sistem de 2 gb grafik birimi yiyecek ona göre hesabını siz yapın.
TEAM FORCE DARK 4x2 2666 MHz CL15 İlana gitmek için tıklayınız
71ycBgnCGwL.jpg

Açıklama:Hem yakışıklı gözüken soğutması ile hem de düşük bir cl değeri ile yapılabilecek en iyi tercihlerden diyebilirim Team dark force ramleri için. 2666 Mhz sizi yanıltmasın overclock ile cl değerini arttırıp 3200 mhz'a kadar dayandığını söylüyor satıcı arkadaş.

DEPOLAMA: SSD/HDD
SSD:Crucial BX500 120 GB SATA SSD : 230 TL
WD Blue 7200 RPM 320 GB SATA II HDD: 80 TL

Böyle bir sistemi sadece HDD ile sınırlandırmak çok büyük bir hata olurdu. Sadece SSD Almak'ta yetersiz veya pahalı geleceğinden SSD/HDD ikilisi yapmayı daha uygun gördüm.
SSD:Sadece Windows,Önemli ve hızlı açılmasını istediğimiz uygulamalar buraya kurulacak
HDD:Oyunların ve Depolayacağınız fotoğraf,video gibi şeyler buraya depolanacak
Böylece hem hızdan hem de depolama alanından ödün vermemiş olacağız


hard-disk-crucial-crucial-bx500-ct2000-3-a59d.jpg
western-digital-3-5-320-gb-caviar-blue-wd3200aajs-sata-2-0-7200-rpm-hard-disk-z.jpg

CRUCIAL BX500 120 GB SATA SSD İlana gitmek için tıklayınız
WD BLUE 320 GB SATA II HDD İlana gitmek için tıklayınız


Açıklama: 540mb/s Okuma ve 500mb/s yazma hızına sahip ve gerek marka kalitesi gerek ürün performansı olarak bu bütçe için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Not(Eğer bulamazsanız bu fiyat bandında başka bir ssd alabilirsiniz. Burada marka modelin çok bir faydası yok ama ne kadar iyi alırsanız o kadar iyi olur haliyle :D )
Harddisk kısmında da wd blue depolama konusunda beklentilerimizi rahatlıkla karşılayabilecek bir harddisk. Yine aynı şekilde WD Blue olmasına gerek olmadan Seagate,Hitachi,Toshiba veya başka markaların da harddisklerini alabilirsiniz. Alacağınız harddiskin HDSentinel ve hdtune değerlerine bakmayı ve rpm'inin 7200 rpm olduğundan emin olmayı unutmayın.


PSU/Güç kaynağı: Gametech 300W
Sistemimiz APU Sistem olacağı ve dolayısıyla ekran kartı bulunmayacağı için 300w bir psu işimizi fazlasıyla görecektir. Gametech markası ne kadar bilinmeyen veya sevilmeyen bir marka olsa da düşük w'lı bir sistemde kullanacağımızdan bilinenin aksine korkulacak bir durum yaratmayacaktır.(Siz yine de iyi bir psu ile de olsa akım korumalı priz kullanmayı ihmal etmeyin! :) )

c687cddcd9f971daa6016dd5d3e0fcd5.jpg

GAMETECH 300W PSU İlana gitmek için tıklayınız.
FİYAT: 100 TL

Açıklama:12v'dan 234w vermesi bizim için fazlasıyla yeterli olacağından ve fiyatı dolayısıyla gametech'in bu modelini kullanmayı uygun gördüm. İşlemcimiz 65w geri kalan parçaların toplamıyla da beraber 200w güce bile belki çıkamaz :D (Dediğim gibi burada gametech dışında başka bir 300w psu da kullanabilirsiniz. markaya çok takılmayınız.)



Sistemimiz'in sadece kasa kısmını Toplam 2350 TL gibi düz bir hesapla çözmüş olduk. İndirim alırsınız almazsınız onu sizin pazarlığınıza bırakıyorum. bi parçaya çok bi parçaya az verirsiniz ortalama yine 2350tl civarına gelmiş olur.


Monitör önerisi yapmayacağım çünkü monitörü mümkünse bulup elden almanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Sistemimizin Özellikleri Derli toplu olarak şu şekilde:
Ryzen 3 3200g İşlemci
MSI A320M-A PRO Anakart
Team Dark Force 4x2 8 GB DDR4 2666MHz CL15 Ram
Crucial BX500 120 GB Sata SSD
WD Blue 320 GB SATA II HDD
Gametech 300W PSU
Fiyat:2350 TL


Sistemi Topladıktan Sonra/Toplamadan önce yapılabilecekler:
4x2 Yerine 8x2 Ram alabilirsiniz, Size fazladan 300 TL Civarına patlayacaktır.
PSUnuzu ileri ekran kartı ile kullanabilme amacıyla 100 150 tl fazla verip 500w ve daha iyi bir markaya çıkartabilirsiniz.


Sistemin Artıları:

Güncel Ve DDR4 Bir Sistem.
FPS Türü ve hikayeli oyunları rahatlıkla güzel bir fps ile oynayabilirsiniz.
Güncelleme ve yükseltmeye açık bir sistem.
Kolay kolay arıza çıkartmayacak bir sistem.


Sistemin Eksileri
İleride olası bir ekran kartı eklemek isterseniz PSU'nuzu da değiştirmek zorunda kalacaksınız.
Eğer 4x2 8 GB Ram ile alırsanız 2 GB'sini Ekran kartı kullanacak dolayısıyla 6 GB ram kullanabileceksiniz, duruma bağlı olarak yetersiz kalabilir(Şahsen bana yetiyor :D)


Bunlar dışında ekleyecek bir şey kalmıyor bana. Sorularınızı aşağıdan belirtebilirsiniz.



GARİBAN IS BACK




 

Ekler

  • 110000013076553.jpg
    110000013076553.jpg
    15.3 KB · Hit: 83
Monitör önerisi yapmayacağım çünkü monitörü mümkünse bulup elden almanız çok daha sağlıklı olacaktır.
RAM:https://www.sahibinden.com/ilan/iki...ix-8gb-ddr4-3000mhz-cl16-ram-1037732767/detay

SSD:https://www.sahibinden.com/ilan/iki...notebook-120-ssd-temiz-uygun-1037389693/detay

İşlemci+Anakart: https://www.sahibinden.com/ilan/iki...tu-i3-7100-plus-prime-b250mk-1036173225/detay



Hocam daha dün 925TL'ye sistem toparlayıp konusu açtım DDR4 olunca neden bu kadar kötü bir sistem çıktı anlamadım
 
Son düzenleme:
ben de kendim o bütçeye toplamaya çalıştım ama böyle oldu ryzen apu olmadan
PSU ve ekran kartı yok ayrıca i3 7100 tavsiye edebileceğim bir işlemci değil. Paylaştığım gibi bir sistem çok daha iyi olacaktır
 
PSU ve ekran kartı yok ayrıca i3 7100 tavsiye edebileceğim bir işlemci değil. Paylaştığım gibi bir sistem çok daha iyi olacaktır
içinde grafik işlemci var,ekran kartı alana kadar idare eder,ayrıca psu olarak sizin gösterdiğiniz kullanılabilir
 
içinde grafik işlemci var,ekran kartı alana kadar idare eder,ayrıca psu olarak sizin gösterdiğiniz kullanılabilir
Ekran kartı alırsanız o PSU sistemi beslemez ayrıca i3 7100 çok çok giriş seviyesi bir işlemci. Size tavsiye bu fiyatlara intelden kaçının
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

içinde grafik işlemci var,ekran kartı alana kadar idare eder,ayrıca psu olarak sizin gösterdiğiniz kullanılabilir
Vega 8 birsürü oyunu ekran kartı olmadan oynatma özelliği de sunuyor. Içinde ki ekran karti Gtx740-750 bandında bir kart hemen hemen
 
Ekran kartı alırsanız o PSU sistemi beslemez ayrıca i3 7100 çok çok giriş seviyesi bir işlemci. Size tavsiye bu fiyatlara intelden kaçının
güldüm,RX 460 ile kullanılsa 200-250W çekecek sisteme 300W yetmiyor öyle mi?kartta güç girişi bile yok
 
güldüm,RX 460 ile kullanılsa 200-250W çekecek sisteme 300W yetmiyor öyle mi?kartta güç girişi bile yok
Siz o psunun 300 w vereceğine inanıyorsaniz sıkıntı yok. Ayrıca Rx460 a 1500 tl vermeyi şahsen ben önermiyorum
 
Siz o psunun 300 w vereceğine inanıyorsaniz sıkıntı yok. Ayrıca Rx460 a 1500 TL vermeyi şahsen ben önermiyorum
1000TL ye bulursun ki rahat,hem güç kaynağı yetmeyecek olursa GTX 750/1050 Takar yoluma öyle devam ederim,sence bu da mı mantıklı değil?
 
1000TL ye bulursun ki rahat,hem güç kaynağı yetmeyecek olursa GTX 750/1050 Takar yoluma öyle devam ederim,sence bu da mı mantıklı değil?
1100 1200 TL gibi fiyatlara anca bulabilirsin o da sandığın kadar rahat olmaz. Ayrıca GTX 750 ile Vega 8 dual channel ram ile aralarında 1-2 fps anca fark ediyor. Arada ki fiyat farkına değer mi değmez mi sana kalmış. Ayrıca GTX 1050 ile rx460 aynı tdp değerine sahip sadece gtx750 55w çekiyor ona da gerek yok yani. Bence bu da mantıklı değil. i3 7100 hem 2c/4t hem de 3 mb önbelleği var yani sırf ucuz ddr4 bir işlemci almak için alınabilir bence başka bir özelliği yok.
 
1100 1200 TL gibi fiyatlara anca bulabilirsin o da sandığın kadar rahat olmaz. Ayrıca GTX 750 ile Vega 8 dual channel ram ile aralarında 1-2 fps anca fark ediyor. Arada ki fiyat farkına değer mi değmez mi sana kalmış. Ayrıca GTX 1050 ile rx460 aynı tdp değerine sahip sadece gtx750 55w çekiyor ona da gerek yok yani. Bence bu da mantıklı değil. i3 7100 hem 2c/4t hem de 3 mb önbelleği var yani sırf ucuz ddr4 bir işlemci almak için alınabilir bence başka bir özelliği yok.
yeni nesile geçeceksem tek yolu bu gözüküyor açıkçası
 
Düşük bütçede apu ve daha güncel sistemler her zaman hem kafa rahatlığı hem de performans açısından daha iyidir benim gözümde.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

yeni nesile geçeceksem tek yolu bu gözüküyor açıkçası
Bütcen nekadar dostum özelden yaz bir çıkar yol bulalım
 
Geri
Top