IPS ve VA farkı nedir

Oğuzhan'

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
227
1 haftadır monitör bakıyorum ve bir monitöre karar vermiştim. Fakat bugün monster'ın bir monitörü karşıma çıktı benim baktığım monitör ile arasında nerdeyse 1k tl fark var sizce 1k daha fazla vermeye değer mi ? Benim anladığım fark olarak biri ips biri va panel ama bu ikisinden hangisini tercih etmeliyim bilmiyorum. Daha çok fps oyunu oynuyorum, arada bir güzel hikaye oyunu bulursam onu oynuyorum.
Monitörler şu şekilde :
DELL(IPS)
Monster(VA)

Ayrıca laptopumda Monster olduğu için uyum konusunda daha iyi olur mu merak ettim.

IPS paneller bükülemezler. Bu yüzden kavisli monitörler VA paneldir. IPS paneller düz panellerdir. Eğer 27" veya daha büyük bir monitör alacaksanız kavisli bakmanızı öneririm. 24" bakıyorsanız kesinlikle IPS bakın.
Farklarına gelecek olursak renk ve doğruluk bakımından IPS daha iyidir. Tercih her daim IPS'den yana olmalıdır. (Başta söylediğim mevzu dahilinde)

1 haftadır monitör bakıyorum ve bir monitöre karar vermiştim. Fakat bugün monster'ın bir monitörü karşıma çıktı benim baktığım monitör ile arasında nerdeyse 1k TL fark var sizce 1k daha fazla vermeye değer mi ? Benim anladığım fark olarak biri ips biri va panel ama bu ikisinden hangisini tercih etmeliyim bilmiyorum. Daha çok fps oyunu oynuyorum, arada bir güzel hikaye oyunu bulursam onu oynuyorum.
Monitörler şu şekilde :
DELL(IPS)
Monster(VA)

Ayrıca laptopumda Monster olduğu için uyum konusunda daha iyi olur mu merak ettim.
dell almak çok daha mantıklı olur hem va panellerde ghosting sorunu çok yaşanıyor hem de ips panelin renk kalitesi daha güzel

1 haftadır monitör bakıyorum ve bir monitöre karar vermiştim. Fakat bugün monster'ın bir monitörü karşıma çıktı benim baktığım monitör ile arasında nerdeyse 1k TL fark var sizce 1k daha fazla vermeye değer mi ? Benim anladığım fark olarak biri ips biri va panel ama bu ikisinden hangisini tercih etmeliyim bilmiyorum. Daha çok fps oyunu oynuyorum, arada bir güzel hikaye oyunu bulursam onu oynuyorum.
Monitörler şu şekilde :
DELL(IPS)
Monster(VA)

Renk olarak çok fark var. Açıkçası IPS kullandıktan sonra birdaha VA panel almadım.

Marka model olarakta Dell daha iyi. Birde IPS olması önemli bana kalırsa. Aradaki farka değer.

IPS paneller bükülemezler. Bu yüzden kavisli monitörler VA paneldir. IPS paneller düz panellerdir. Eğer 27" veya daha büyük bir monitör alacaksanız kavisli bakmanızı öneririm. 24" bakıyorsanız kesinlikle IPS bakın.
Farklarına gelecek olursak renk ve doğruluk bakımından IPS daha iyidir. Tercih her daim IPS'den yana olmalıdır. (Başta söylediğim mevzu dahilinde)
Anladım teşekkürler.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

dell almak çok daha mantıklı olur hem va panellerde ghosting sorunu çok yaşanıyor hem de ips panelin renk kalitesi daha güzel
Anladım teşekkürler.

Renk olarak çok fark var. Açıkçası IPS kullandıktan sonra birdaha VA panel almadım.
Anladım teşekkürler.

Marka model olarakta Dell daha iyi. Birde IPS olması önemli bana kalırsa. Aradaki farka değer.
Anladım teşekkürler.

1080p için 27' önermiyorlar.

1080p için 27' önermiyorlar.
Önceden kullandım ve kullanan arkadaşlara sordum pişman değiller ben kullandığım süre boyunca da öyle ekstra zararını görmedim. O yüzden 27'' düşünüyorum.

hocam 27 ve üstü için kavisli önermenizin sebebi nedir?

hocam 27 ve üstü için kavisli önermenizin sebebi nedir?
Hocam ekran büyüdükçe odak alanımız çok dağılıyor. Bir yandan yakın oynayıp bir yandan büyük monitörle oynamak güçleşiyor. Profesyonel arenada bakarsanız hep 24" monitörler görürsünüz. Bunun başlıca sebeplerinden biri de budur.
img_screen_size_mobile_1.png

VA sadece siyah renklerde ve fiyat konusunda IPS'e göre daha başarılı. Eşdeğer IPS ve VA panel monitör arasında fiyat olarak VA çok daha ucuz kalıyor. Fakat VA panelin en büyük eksisi Ghosting. Tepkime süresi çok fazla olduğu için oyun zevkini berbat bir hale getiriyor, ayrıca black smearing sorunuyla da karşılaşma ihtimalin var. Monitöre çok yakından bakmıyorsan 27 inc de alabilirsin, 27 inc 1080p kullanan kişilerin çoğu sorun olarak görmüyor fakat rahatsız olanlar beğenmeyenler de çıkabiliyor. Bir mağazaya gidip 27 inc 1080p monitör baktıktan sonra kendin karar verebilirsin. Eğer bütcen varsa kesinlikle IPS panel tavsiye ederim.

Arkadaş güzel açıklamış katılıyorum, fakat mesajdaki tek eksik bilgi tercihin her daim IPS olması doğru değil, profosyonel Rekabetçi oyuncular genellikle TN panel tercih eder çünkü daha hızlıdırlar. Fakat çoğunlukla doğru markadan IPS tercih etmek daha iyidir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,158,741
Üyeler
184,050
Son üye
veysdlgr58
Geri