Neler Yeni

16 GB RAM Günümüzde Ne Kadar Yeterli? Örneklerle Tartışalım

SadeceSeyf

80+ Gold
2K görüntü ve üzeri kesinlikle 16 GB yetersiz.Hatta bazı FPS oyunlarında sınırda geziyor.Bu durumda bilgisayar yavaşlamalara diğer programlarda problem oluşmasına sebep oluyor.Örnek verelim COD Warzone 2.0 MW 2. Cold War. Fortnite Epic ayarlarda 14.15 GB Ram harcıyor.Ben UE 5 oyunları çıktığında 16 GB Ramin kesinlikle yetersiz kalacağını düşünüyorum

VisnaSuyu

80+
Bundan yaklaşık 3-4 yıl önce 8 GB RAM yeterli diyebiliyorduk, günümüzde bu bellek miktarı 16 GB olarak kabul ediliyor. Fakat zaman geçtikçe sistemler gelişiyor, oyunlar gelişiyor. Günümüzün ortalama bir sistemi için 16 GB bellek sizce yeterli olur mu? Ben bu durumu son zamanlarda bir hayli sorgulamaya başladım. Hem 16 GB RAM hem de 24 GB RAM kullanan biri olarak 16 GB belleğin orta seviyedeki bir sisteme yetmeyeceğini düşünmeye başladım.

Benim sistemin Ryzen 7 5800X3D işlemci ve GeForce RTX 3070 Ti ekran kartına sahip. Bu orta seviye mi diyebilirsiniz fakat bu donanımların konumlandırması dünyada böyledir.

Alıntıyı görüntüle

16 GB RAM ve 2K çözünürlükte RUST, Battlefield 2042 gibi multiplayer oyunlarda FPS düşmeleri yaşayabiliyordum, özellikle RUST oyununda oyun takılıyordu hatta. Bellek kullanımına baktığımda tam 16 GB belleği kullanabildiğini gördüm.

Elimde farklı MHz bile olsa sağlam bir 8 GB bellek daha bulunuyordu ve bunu sisteme takıp toplamda 24 GB 3600 MHz CL16 belleklere sahip olup bu tarz oyunları tekrar denedim.

Alıntıyı görüntüle

24 GB bellekle Rust oyununa girdim, bir kere en baştan oyunun yükleme hızı bir hayli arttı. Daha sonrasında bellek kullanımına baktığımda 20-22 GB arasında devasa bir kullanım gördüm. Evet RUST optimizasyon konusunda yıllardır çok kötü bir oyun fakat belleği artırınca oyundaki takılmaların düzeldiğini fark ettim.

Alıntıyı görüntüle

Yukarıdaki görsel ise Warzone 2.0 oyunundan alınma. Altta sadece Chrome ve Discord açıktı ve bellek kullanımı 16 GB seviyesinin üstüne rahatlıkla çıkıyordu. Ayarları yükseltsem muhtemelen biraz daha ileriye gidebilirdi.

Benimkinden biraz daha düşük bir sistemde 16 GB belleğin yetebileceğini düşünüyorum fakat artık RTX 3070 ve üzeri ekran kartına sahip güçlü bir sistemde 16 GB belleğin sınırlarda gezdiğini söylersem pek yanılıyor olmam.

Zaten bildiğiniz üzere Windows platformu belleği kullanmayı bir hayli seviyor. 8 GB bellek verdiğinizde boşta 4-5 GB kullanır, 32 GB RAM verdiğinizde neredeyse 8-10 GB bellek kullanabiliyor. Yüksek bellek kullanımı aslında sistemin daha rahat çalışması anlamına da geliyor.

Peki sizin bu konuda bir deneyimizin oldu mu? Benim sistemime bu bellek yetmiyor ya da bu bellek rahat yetiyor diyenler elbet vardır.
Günümüzde artık orta seviyenin üzerindeki her pc'ye 32 öneriyorum. Özellikle 2k-4k çözünürlükler için gelecek 32gb.

Ysuflix

80+ Gold
Hocam şu an kullandığım sistem R5 5600 6700xt. Yükseltmelerim sadece sistemin diğer donanımları. Yeni sistemde de r5 5600 ve 6700xt olacak sadece 1 ay içerisinde ekran kartını 3070-3070ti yapacağım.

mesela şu anki sistemde b450 / 500gb ssd/ bronze psu var. Bunların hepsini tier listlere göre sınıfının iyilerinden aldım. Performans etkilenmez ama ilerisi için düşünerek yaptım. Kafamı karıştırdı konu açıkçası alsam mı diye düşünüyorum. Şimdi 1200 TL'ye almazsam. Belli süre sonra sıkıntı çekersem eğer 1-2 ay sonra 1600-1800TL'ye almak istemiyorum.
hocam şuan almak çok daha mantıklı bana kalırsa. aynı marka aynı model alıp bütünlüğü korumak ve 1200 TL'ye almak mantıklı. ama ileride stok biter 2. ele kalırsanız fiyatta yükselirse daha sıkıntı.

r4NG3r

80+ Silver
para geçer geçmez imzadaki ramlerden 2 tane daha alıp 32 yapıcam 2 sene sonra bulamayız o rami.

kırmızışarapp

80+ Silver
Bence artık 16gb günümüzde pek yeterli olmayabiliyor. Hele bir çok işi aynı anda yapıyorsanız. Umarım 16x2 yaptığımız günleri görürüz.

em1r oK?

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,101
İsim
emir yapar
hocam şuan almak çok daha mantıklı bana kalırsa. aynı marka aynı model alıp bütünlüğü korumak ve 1200 TL'ye almak mantıklı. ama ileride stok biter 2. ele kalırsanız fiyatta yükselirse daha sıkıntı.
Sipariş ettim hocam 2 gün önce aynı marka model.

Takahashi Ryosuke

80+ Bronze
16GB RAM e sahibim. Gereksiz uygulamalar kaldırılmış Windows 10 kullanıyorum. Boşta 2GB gibi bir RAM kullanımı mevcut. Genelde WOT ve güncel hikayeli oyunları oynuyorum.
Herhangi bir RAM yetmeme sorunu yaşamadım.
En çok RAM kullanan oyun olarak Battlefield 5 online oynadım sanırım 12-13GB olarak hatırlıyorum.
dostum selam
gereksiz uygulamalar kaldırılmış windows 10 nerden bulabilirim

Ysuflix

80+ Gold

louis bloom

80+ Silver
Bundan yaklaşık 3-4 yıl önce 8 GB RAM yeterli diyebiliyorduk, günümüzde bu bellek miktarı 16 GB olarak kabul ediliyor. Fakat zaman geçtikçe sistemler gelişiyor, oyunlar gelişiyor. Günümüzün ortalama bir sistemi için 16 GB bellek sizce yeterli olur mu? Ben bu durumu son zamanlarda bir hayli sorgulamaya başladım. Hem 16 GB RAM hem de 24 GB RAM kullanan biri olarak 16 GB belleğin orta seviyedeki bir sisteme yetmeyeceğini düşünmeye başladım.

Benim sistemin Ryzen 7 5800X3D işlemci ve GeForce RTX 3070 Ti ekran kartına sahip. Bu orta seviye mi diyebilirsiniz fakat bu donanımların konumlandırması dünyada böyledir.

Alıntıyı görüntüle

16 GB RAM ve 2K çözünürlükte RUST, Battlefield 2042 gibi multiplayer oyunlarda FPS düşmeleri yaşayabiliyordum, özellikle RUST oyununda oyun takılıyordu hatta. Bellek kullanımına baktığımda tam 16 GB belleği kullanabildiğini gördüm.

Elimde farklı MHz bile olsa sağlam bir 8 GB bellek daha bulunuyordu ve bunu sisteme takıp toplamda 24 GB 3600 MHz CL16 belleklere sahip olup bu tarz oyunları tekrar denedim.

Alıntıyı görüntüle

24 GB bellekle Rust oyununa girdim, bir kere en baştan oyunun yükleme hızı bir hayli arttı. Daha sonrasında bellek kullanımına baktığımda 20-22 GB arasında devasa bir kullanım gördüm. Evet RUST optimizasyon konusunda yıllardır çok kötü bir oyun fakat belleği artırınca oyundaki takılmaların düzeldiğini fark ettim.

Alıntıyı görüntüle

Yukarıdaki görsel ise Warzone 2.0 oyunundan alınma. Altta sadece Chrome ve Discord açıktı ve bellek kullanımı 16 GB seviyesinin üstüne rahatlıkla çıkıyordu. Ayarları yükseltsem muhtemelen biraz daha ileriye gidebilirdi.

Benimkinden biraz daha düşük bir sistemde 16 GB belleğin yetebileceğini düşünüyorum fakat artık RTX 3070 ve üzeri ekran kartına sahip güçlü bir sistemde 16 GB belleğin sınırlarda gezdiğini söylersem pek yanılıyor olmam.

Zaten bildiğiniz üzere Windows platformu belleği kullanmayı bir hayli seviyor. 8 GB bellek verdiğinizde boşta 4-5 GB kullanır, 32 GB RAM verdiğinizde neredeyse 8-10 GB bellek kullanabiliyor. Yüksek bellek kullanımı aslında sistemin daha rahat çalışması anlamına da geliyor.

Peki sizin bu konuda bir deneyimizin oldu mu? Benim sistemime bu bellek yetmiyor ya da bu bellek rahat yetiyor diyenler elbet vardır.
ben ramleri yukseltirken ayni konuyu actigimda millet fuzuli masraf diyordu.. Call of Duty MW 2019 da bunu testli bir sekilde anlattim ama maalesef.. Kesinlikle ve kesinlikle günümüzde 16GB ram yeterli değil. Sistemi 2 monitör kullanıyorum yan monitorde spotify chrome vs acik oyun olarak rdr2 acik ana monitorde ve 16 nin 16 sinida kullaniyor yetemiyor. artik 16 da bitti yeni kapi 32GB RAM

TİTAN.

80+ Platinum

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Abi laptopta 8×2 ram var bunu 16×2 yapmak mantıklımı olur ki sistem 3060 ryzen 5 5600h

milenix

80+ Gold
konuya sonradan dalıyorum ama: giriş sevisi için 16 gb yeterli ama orta seviyede 32gb şart zaten render vb için üst düzey sistemlerde 64gb şart örnek autodesk mayada render alınkene 40-50gbra rahatlıkla çıkıyordu 32gb kullanılsa bile ram yetersiz kalıyordu

HacıSOFU

80+ Titanium
Dahası  
Reaksiyon skoru
10,367
İsim
Hacı
Top Bottom