Neler Yeni

16 GB RAM Günümüzde Ne Kadar Yeterli? Örneklerle Tartışalım

Dahası  
Reaksiyon skoru
558
İsim
‏‏‏‏‏𝐿 𝐸 𝐺 𝑂 𝐿 𝐴 𝑆

Ata Şen

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
818
İsim
Ata Şen
64 fazla olmuş cidden :D
Render için sınır dese bi nebze daha mantıklı olurdu
Hocam bir sorum daha var yeni ddr5 ramlerde bildiğim kadarıyla bant genişliği artıyor bu sebeple ddr5 16gb ramlerde yukarıdaki sorunları yaşama durumumuzda azalma olur mu yoksa onu etkilemez mi

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,868
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Render için sınır dese bi nebze daha mantıklı olurdu
Hocam bir sorum daha var yeni ddr5 ramlerde bildiğim kadarıyla bant genişliği artıyor bu sebeple ddr5 16gb ramlerde yukarıdaki sorunları yaşama durumumuzda azalma olur mu yoksa onu etkilemez mi
Kapasite ayrı içeriden geçen verinin bant genişliği ayrı. Bant genişliği MHz nedeniyle artıyor tamam fakat gecikme değerleri de çok yükseliyor.

Ata Şen

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
818
İsim
Ata Şen
Kapasite ayrı içeriden geçen verinin bant genişliği ayrı. Bant genişliği MHz nedeniyle artıyor tamam fakat gecikme değerleri de çok yükseliyor.
Bant genişliği arttığı için daha rahat aktarım yapar dolayısıyla 16gb de yeterli olur diye düşünmüştüm teşekkürler

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
Warzone 2.0, en az 20 gb, Rust en az 18 gb kullanım. Forza tam 16 gb civarı kullanıyor Bence 16 artık üst düzey sistmeler için yetersiz

chevalier

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
421
İsim
helsinki
16GB RAM e sahibim. Gereksiz uygulamalar kaldırılmış Windows 10 kullanıyorum. Boşta 2GB gibi bir RAM kullanımı mevcut. Genelde WOT ve güncel hikayeli oyunları oynuyorum.
Herhangi bir RAM yetmeme sorunu yaşamadım.
En çok RAM kullanan oyun olarak Battlefield 5 online oynadım sanırım 12-13GB olarak hatırlıyorum.
Windows LTSC sürümü mü? Yoksa modifiyeli(kinghaze vs) win sürümünü mü kullanıyorsunuz.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,868
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Bant genişliği arttığı için daha rahat aktarım yapar dolayısıyla 16gb de yeterli olur diye düşünmüştüm teşekkürler
O 16 GB veri bellekte geçici olarak tutuluyor, senin hızlıca aktarman kapasiteyle pek alakalı değil. Aktardığın veri bellekten çıkmıyor sonuçta.

Mertdvrim

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
785
İsim
Mert
16GB RAM e sahibim. Gereksiz uygulamalar kaldırılmış Windows 10 kullanıyorum. Boşta 2GB gibi bir RAM kullanımı mevcut. Genelde WOT ve güncel hikayeli oyunları oynuyorum.
Herhangi bir RAM yetmeme sorunu yaşamadım.
En çok RAM kullanan oyun olarak Battlefield 5 online oynadım sanırım 12-13GB olarak hatırlıyorum.
Bende onu oynuyorum hiç dikkat etmedim o kadar kullandığını bende 10 gb falan kullanıyor diye görmüştüm sanki

Ata Şen

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
818
İsim
Ata Şen
Warzone 2.0, en az 20 gb, Rust en az 18 gb kullanım. Forza tam 16 gb civarı kullanıyor Bence 16 artık üst düzey sistmeler için yetersiz
Katılıyorum artık 3070/rx 6700xt üzeri ekran kartlı güçlü sistemlerde 32 konulmalı

MematiBaş🚬

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,592
İsim
Memati Baş
Bundan yaklaşık 3-4 yıl önce 8 GB RAM yeterli diyebiliyorduk, günümüzde bu bellek miktarı 16 GB olarak kabul ediliyor. Fakat zaman geçtikçe sistemler gelişiyor, oyunlar gelişiyor. Günümüzün ortalama bir sistemi için 16 GB bellek sizce yeterli olur mu? Ben bu durumu son zamanlarda bir hayli sorgulamaya başladım. Hem 16 GB RAM hem de 24 GB RAM kullanan biri olarak 16 GB belleğin orta seviyedeki bir sisteme yetmeyeceğini düşünmeye başladım.

Benim sistemin Ryzen 7 5800X3D işlemci ve GeForce RTX 3070 Ti ekran kartına sahip. Bu orta seviye mi diyebilirsiniz fakat bu donanımların konumlandırması dünyada böyledir.

Alıntıyı görüntüle

16 GB RAM ve 2K çözünürlükte RUST, Battlefield 2042 gibi multiplayer oyunlarda FPS düşmeleri yaşayabiliyordum, özellikle RUST oyununda oyun takılıyordu hatta. Bellek kullanımına baktığımda tam 16 GB belleği kullanabildiğini gördüm.

Elimde farklı MHz bile olsa sağlam bir 8 GB bellek daha bulunuyordu ve bunu sisteme takıp toplamda 24 GB 3600 MHz CL16 belleklere sahip olup bu tarz oyunları tekrar denedim.

Alıntıyı görüntüle

24 GB bellekle Rust oyununa girdim, bir kere en baştan oyunun yükleme hızı bir hayli arttı. Daha sonrasında bellek kullanımına baktığımda 20-22 GB arasında devasa bir kullanım gördüm. Evet RUST optimizasyon konusunda yıllardır çok kötü bir oyun fakat belleği artırınca oyundaki takılmaların düzeldiğini fark ettim.

Alıntıyı görüntüle

Yukarıdaki görsel ise Warzone 2.0 oyunundan alınma. Altta sadece Chrome ve Discord açıktı ve bellek kullanımı 16 GB seviyesinin üstüne rahatlıkla çıkıyordu. Ayarları yükseltsem muhtemelen biraz daha ileriye gidebilirdi.

Benimkinden biraz daha düşük bir sistemde 16 GB belleğin yetebileceğini düşünüyorum fakat artık RTX 3070 ve üzeri ekran kartına sahip güçlü bir sistemde 16 GB belleğin sınırlarda gezdiğini söylersem pek yanılıyor olmam.

Zaten bildiğiniz üzere Windows platformu belleği kullanmayı bir hayli seviyor. 8 GB bellek verdiğinizde boşta 4-5 GB kullanır, 32 GB RAM verdiğinizde neredeyse 8-10 GB bellek kullanabiliyor. Yüksek bellek kullanımı aslında sistemin daha rahat çalışması anlamına da geliyor.

Peki sizin bu konuda bir deneyimizin oldu mu? Benim sistemime bu bellek yetmiyor ya da bu bellek rahat yetiyor diyenler elbet vardır.
fena şekilde ram isteyen oyunlar için yetersiz ama normal isteyenler için gayet yeterli.

ErdemmK

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
37
İsim
Erdem
Bende bir SS ile durumu özetlemiş olayım :)

Screenshot_5-min.png

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,868
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler