66000 tl sistem toplama acil yardım

Hiç polemiğe giresim yok ama yanlış bilgi veriyorsunuz, anakartın ısınmasını CPU ya takacağınız soğutucu ile engelleyemezsiniz, anakarttaki VRM soğutucuları, fazları süs olarak koyulmuyor, üst/orta segmentlerde fazladan USB ve SSD geldiği doğru fakat tek gelen şey bunlar değil.

Bir çok insan b650m-R gibi anakartlarla üst seviye işlemciler kullanıyor bu da doğru, burda asıl sıkıntı "sorunsuz" kullanıyor demeniz. Sorun var fakat insanlar bunu farketmiyor, anakart ısınınca işlemciyi limitler, gücünü kısar ve bu da performansınızı etkiler, daha düşük FPS alırsınız. Hele PBO, OC falan hiç girmeyeceğim bile bu konulara.
Dostum zaten günümüzde 10 faz'da yeterli. Asus B850E max veya Gigabyte'ında orta üst seviye b650-b850 ürünlerine bile baksan bazılarında 12-13 faz vardır. 9-10 faz zaten 9950X3D çalıştırmak için bile yeter. 7800X3D zaten abartı güç çeken bir işlemci de değil. AM4'de A320 anakarta 5800X3D ve şuanda a620 anakarta daha önce 7800X3D takılan da oldu sorunsuz kullandılar. Belirli bütçenin altındaysa boşa gidip anakarta ekstra para vermeye gerek yok.

Hiç polemiğe giresim yok ama yanlış bilgi veriyorsunuz, anakartın ısınmasını CPU ya takacağınız soğutucu ile engelleyemezsiniz, anakarttaki VRM soğutucuları, fazları süs olarak koyulmuyor, üst/orta segmentlerde fazladan USB ve SSD geldiği doğru fakat tek gelen şey bunlar değil.

Bir çok insan b650m-R gibi anakartlarla üst seviye işlemciler kullanıyor bu da doğru, burda asıl sıkıntı "sorunsuz" kullanıyor demeniz. Sorun var fakat insanlar bunu farketmiyor, anakart ısınınca işlemciyi limitler, gücünü kısar ve bu da performansınızı etkiler, daha düşük FPS alırsınız. Hele PBO, OC falan hiç girmeyeceğim bile bu konulara.

Ayrıca dostum en basitinden aç izle 9950X3D ile yapmış dediğin full yük --- uzun süre benchmarking'de 107 dereceyi görmüş ki bu limitlerin zorlandığı bir test. Onun dışında b840 anakart ile oyunda VRM'ler 70 derecenin üstüne çıkmamış adam akıllı. B650M-R ile B840 arasında 1-2 faz farkı olduğunu hesaba kadarsan(Pasif soğutmaları aşşağı yukarı aynı) 7800X3D için her türlü yeter. Çünkü adamın b840 anakart ile test ettiği işlemci 170watt TDP'ye sahipken 7800X3D 120 watt TDP'li bir işlemci.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Keza videonun sonuda da benzer şeyi adam da yapıyor. Gigabyte anakart 9950X3D ile 98 dereceyi verirken 9800X3D'ye geçtiğinde anakart Vrm sıcaklıkları 63 dereceye kadar düşüyor.

Kısacası en en en artık limit diyeceğimiz bi anakart takmadığın sürece veya çok çok uzun süreli renderlar alıyorum demedikçe düşük bütçede gidip de anakarta ekstra para vermesine gerek yok. Arkadaş oyun oynayacak VRM'ler zaten zorlanmayacaklar. Oyun oynamayacak veya oyun ilk odakta olmasaydı 9700X alır artan parayı daha iyi anakarta vermesi mantıklı olurdu.

Son düzenleme:

Anlamazlar. Ondan sonra yok kernel power hatası alıyorum yok anlık drop yiyorum yok pc yarım saat oynayınca reboot atıyor.

Anlamazlar. Ondan sonra yok kernel power hatası alıyorum yok anlık drop yiyorum yok pc yarım saat oynayınca reboot atıyor.
1751844158277.webp

Ya allah aşkına sana soruyorum. Cinebench esnasında 9800X3D işlemci ile 71 derece Vrm sıcaklığını gören B840 anakart ile Attığım anakart arasında ne kadar fark olacak işlemci 7800X3D olduğunda ?

Cinebench testinde 71 derece görmüş. Oyun esnasında o kadar bile görmeyecek soruyorum sana ? Faz sayısının fazlalığı tamamen yükü dağıtıp sıcaklığı düşürmek. Gidip b650M-R'ye 9950X3D tak demiyoruz arkadaşa 7800X3D abartıldığı kadar VRM'e yük verecek kadar güç çekmiyor anakarttan.

B650M-R ile B840 arasında 1-2 faz farkı olduğunu hesaba kadarsan(Pasif soğutmaları aşşağı yukarı aynı) 7800X3D için her türlü yeter. Çünkü adamın b840 anakart ile test ettiği işlemci 170watt TDP'ye sahipken 7800X3D 120 watt TDP'li bir işlemci.
Allah aşkına b650m-r ile b840-plus ın VRAM heatsinkleri sence aynı mı? Pasif soğutucuları aşağı yukarı aynı demişsin de.
Bir de insanların kasalarının hava akışı (akvaryum olsun mesh olsun), hava/sıvı soğutucuları, yaşadıkları iklim herşeyi hesaba katınca insanların aldığı sonuçlar birbirinden farklı oluyor. VRAM soğutucularının yetersiz olduğu düpediz net olan bir anakart alacağına x3d bir işlemci alan biri 3bin fazla verir işlemcisine sistemine yakışır, işlemcisini darboğaz yapmayacak bir anakart alır.

Bütçe yetmiyosa 65 TDP lik 9700x alır o girişin giriş seviyesi anakartta 7800x3d ye darboğaz yaptıracağına daha iyi performans alır.

Ekler

• 0001.webp
    0001.webp
    158.2 KB · Hit: 4
  • 0002.webp
    0002.webp
    106.4 KB · Hit: 10
Son düzenleme:
1751845259606.webp

7950X -- Cinebench testi -- 7950X ( Sisteme taktığım işlemci çok daha az ısınıyo bu test işlemcisine göre) Cevap bekliyorum. Hani sistem 30 dakikada bir açık kalınca reboot atıcak falan yazıyodunuz. Cinebench testinde bile 100 dereceyi anca görüyo anakartlar.

Allah aşkına b650m-r ile b840-plus ın VRAM heatsinkleri sence aynı mı? Pasif soğutucuları aşağı yukarı aynı demişsin de.
Bir de insanların kasalarının hava akışı (akvaryum olsun mesh olsun), hava/sıvı soğutucuları, yaşadıkları iklim herşeyi hesaba katınca insanların aldığı sonuçlar birbirinden farklı oluyor. VRAM soğutucularının yetersiz olduğu düpediz net olan bir anakart alacağına 3bin fazla verir işlemcisine sistemine yakışır, işlemcisini darboğaz yapmayacak bir anakart alır 3dx bir işlemciye.

Bütçe yetmiyosa 65 TDP lik 9700x alır o girişin giriş seviyesi anakartta 7800x3d ye darboğaz yaptıracağına daha iyi performans alır.
Peki o testteki 9950X3D veya bu attığımdaki 7950X3D sence anakarttan aynı gücü çekip aynı sıcaklığı mı oluşturuyor. 15 derece veriyorum hadi. 15 derece daha sıcak olsun oradaki cinebench testinden. 85 derece 125+ derecelere dayanabilecek VRM'ler için cinebench gibi bir uygulamada fazla mı sence ?

Hadi veya 90 derece olsun gene sıkıntı olmaz. 101 derecede 7950X'de hız kesmeden gayet çalışabiliyor. Sence VRM'lere aşırı yük binse hız kesmez miydi anakart ?

Bir de insanların kasalarının hava akışı (akvaryum olsun mesh olsun), hava/sıvı soğutucuları, yaşadıkları iklim herşeyi hesaba katınca insanların aldığı sonuçlar birbirinden farklı oluyor. VRAM soğutucularının yetersiz olduğu düpediz net olan bir anakart alacağına 3dx bir işlemci alan biri 3bin fazla verir işlemcisine sistemine yakışır, işlemcisini darboğaz yapmayacak bir anakart alır.

9700X - 105 watt ile kullanılmayacaksa tamamen anlamsız.

Onu geçtim hala cinebench üzerindeki sıcaklığı bahsediyoruz. Çoğu zaman o işlemci o kadar bile yük altına girmeyecek. Çoğu zaman o kadar bile güç çekmeyecek ve VRM'lere okadar zorluk çıkarmayacak ?

Alıntıyı görüntüle
Ya allah aşkına sana soruyorum. Cinebench esnasında 9800X3D işlemci ile 71 derece Vrm sıcaklığını gören B840 anakart ile Attığım anakart arasında ne kadar fark olacak işlemci 7800X3D olduğunda ?

Cinebench testinde 71 derece görmüş. Oyun esnasında o kadar bile görmeyecek soruyorum sana ? Faz sayısının fazlalığı tamamen yükü dağıtıp sıcaklığı düşürmek. Gidip b650M-R'ye 9950X3D tak demiyoruz arkadaşa 7800X3D abartıldığı kadar VRM'e yük verecek kadar güç çekmiyor anakarttan.
Kesintisiz 6 saat oyun oynayan var ama kesintisiz 6 saat cinebench, aida64 extreme çalıştıran var mı? 20-30dklık benchlerin skorlarını atıyorlar. Videodaki b650mler ile b650m-r’ın alakası yok. B650mr denen anakart a620lerin oc yapılabilir ama yapılmasa iyi olur zaten zar zor çalışıyor diyebileceğin bir kart. Chipseti b650mrdan iyi a620ler var.

Kesintisiz 6 saat oyun oynayan var ama kesintisiz 6 saat cinebench, aida64 extreme çalıştıran var mı? 20-30dklık benchlerin skorlarını atıyorlar. Videodaki b650mler ile b650m-r’ın alakası yok. B650mr denen anakart a620lerin oc yapılabilir ama yapılmasa iyi olur zaten zar zor çalışıyor diyebileceğin bir kart. Chipseti b650mrdan iyi a620ler var.
Tamam 6 saat oyun oynadığında 60 watt güç çekiyor 7800X3D. Sence 1 saat boyunca full yük cinebench çekmesi ile 6 saat oyun oynaması arasında eğer oyun oynamak daha sıkıntı diyosan senin gram fikrin yok dediklerin hakkında.

1751845856987.webp

Dediğin dalga geçmek. Bir yandan 300+ watt çeken bi işlemcinin 1 saat üzeri cinebench açık full yük testinden bahsediyoruz. Sen diyorsun ki 6 saat oyun oynayacak :D 60 watt hadi senin gönlün olsun oyunda işlemci 90 watt çeksin. Bırak 6 saati 6 hafta açık bırak gene VRM'lere yük binmez :D

Alıntıyı görüntüle
7950X -- Cinebench testi -- 7950X ( Sisteme taktığım işlemci çok daha az ısınıyo bu test işlemcisine göre) Cevap bekliyorum. Hani sistem 30 dakikada bir açık kalınca reboot atıcak falan yazıyodunuz. Cinebench testinde bile 100 dereceyi anca görüyo anakartlar.

Peki o testteki 9950X3D veya bu attığımdaki 7950X3D sence anakarttan aynı gücü çekip aynı sıcaklığı mı oluşturuyor. 15 derece veriyorum hadi. 15 derece daha sıcak olsun oradaki cinebench testinden. 85 derece 125+ derecelere dayanabilecek VRM'ler için cinebench gibi bir uygulamada fazla mı sence ?

Hadi veya 90 derece olsun gene sıkıntı olmaz. 101 derecede 7950X'de hız kesmeden gayet çalışabiliyor. Sence VRM'lere aşırı yük binse hız kesmez miydi anakart ?

9700X - 105 watt ile kullanılmayacaksa tamamen anlamsız.

Onu geçtim hala cinebench üzerindeki sıcaklığı bahsediyoruz. Çoğu zaman o işlemci o kadar bile yük altına girmeyecek. Çoğu zaman o kadar bile güç çekmeyecek ve VRM'lere okadar zorluk çıkarmayacak ?
Hacı sen olayı hiç anlamamışsın yahu, şu gösterdiğin görsellerde sıcaklığı gösteriyor performansı değil, 21 derece oda sıcaklığında yapılmış ayrıca. Sen okuduğunu izlediğini anlamıyorsun sanırım. Bu tabloda performansın kısılıp kısılmadığına dair hiç bir bilgi yok. Sadece 1 saat cinebench sonucundaki sıcaklıkları gösteriyor. Mutlaka da kısmıştır işlemciyi bu süreçte.
1 saat cinebench açtın diye illa sistem reset atacak kapanacak diye bir kaide yok benim ağzımdan öyle bişey çıkmadı. Anakart çok ısınınca işlemcinin performansını kısar dedim ve bu tartışmaya açık bir şey değil net bir bilgi.

Ayrıca burda test edilen en ısınan model b650m-r değil b650m-a wifi modeli onun da vram heatsinki daha iyi.

Hacı sen olayı hiç anlamamışsın yahu, şu gösterdiğin görsellerde sıcaklığı gösteriyor performansı değil, 21 derece oda sıcaklığında yapılmış ayrıca. Sen okuduğunu izlediğini anlamıyorsun sanırım. Bu tabloda performansın kısılıp kısılmadığına dair hiç bir bilgi yok. Sadece 1 saat cinebench sonucundaki sıcaklıkları gösteriyor. Mutlaka da kısmıştır işlemciyi bu süreçte.
1 saat cinebench açtın diye illa sistem reset atacak kapanacak diye bir kaide yok benim ağzımdan öyle bişey çıkmadı. Anakart çok ısınınca işlemcinin performansını kısar dedim ve bu tartışmaya açık bir şey değil net bir bilgi.
Dostum performansın kısılıp kısılmadığını zaten 7950X cinebench tablosundan görebilirsin. Eğer 60 derece çalışan anakart ile 101 derece çalışan asus anakart arasında eğer işlemci frekansı oynamıyorsa orada zaten frekans kısma yoktur.

Hardware Unboxed zaten en güvenilir kaynaklardan biri. 21 derece referans sıcaklıktır. Artı - Eksi tabi oynar burada zaten sen ne testlerdeki işlemci ile benim sisteme koyduğum işlemci arasındaki farka bakmıyosun. Onu geçtim bu adam 7/24 sanki full yük render alacakmış gibi VRM sıcaklığından bahsediyosun. Hava 35 derece olsun gene oyun oynarken kritik VRM sıcaklığına çıkamazsın bu anakarlar ile. VRM'ler zaten 125+ dereceye dayanıklı çalışır. İşlemci değil bunlar 100 dereceye gelince hız kessin. 7800X3D işlemcisi zaten anakarttan adam akıllı güç çeken bir işlemci değil. Soğutması zor bir işlemci de değil. Çoğu zaman 55-70 watt arada bir 80-90 watt arası güç çekecek bir işlemci 240mm sıvı soğutma da varken mosfetlere 40+ oda sıcaklığında bile hız kesecek yükü bindiremez.

Son düzenleme:
Tamam 6 saat oyun oynadığında 60 watt güç çekiyor 7800X3D. Sence 1 saat boyunca full yük cinebench çekmesi ile 6 saat oyun oynaması arasında eğer oyun oynamak daha sıkıntı diyosan senin gram fikrin yok dediklerin hakkında.

Alıntıyı görüntüle
Dediğin dalga geçmek. Bir yandan 300+ watt çeken bi işlemcinin 1 saat üzeri cinebench açık full yük testinden bahsediyoruz. Sen diyorsun ki 6 saat oyun oynayacak :D 60 watt hadi senin gönlün olsun oyunda işlemci 90 watt çeksin. Bırak 6 saati 6 hafta açık bırak gene VRM'lere yük binmez :D
Dostum sakince oradaki %31 kullanım yazısına bak. Benim 5600lü pcde 65w max ama 80 çekiyor. Pik diye bir şey var bilir misin? Hiç 280 wattlık ekran kartının bir anda 320watt çekebildiğine şahit olmadın mı? Veya 120w tdp bir işlemcinin 170w çekebildiğine? Hah ama bench testlerde pik diye bir şey yoktur. Stabildir.
300watt çeken işlemci hangisi? Attığın hangi videoda nerede 300w+ 1 saat cinebench testi var? Ben ortada threadripper 7995 göremedim? Yoksa sen 7950nin 300w+ çektiğine mi inanıyorsun cinsbenchte?
Senin b650mr diye önerdiğin kart a620den hallice hala savunuyorsun.

Dostum sakince oradaki %31 kullanım yazısına bak. Benim 5600lü pcde 65w max ama 80 çekiyor. Pik diye bir şey var bilir misin? Hiç 280 wattlık ekran kartının bir anda 320watt çekebildiğine şahit olmadın mı? Veya 120w tdp bir işlemcinin 170w çekebildiğine? Hah ama bench testlerde pik diye bir şey yoktur. Stabildir.
300watt çeken işlemci hangisi? Hangi videoda nerede 300w+ 1 saat cinebench testi var? Ben ortada threadripper 7995 göremedim? Yoksa sen 7950nin 300w+ çektiğine mi inanıyorsun cinsbenchte?
Senin b650mr diye önerdiğin kart a620den hallice hala savunuyorsun.
Tamam bunu oyunda çektiğini hayatında ne zaman gördün. Bunun için render açması lazım orada da ben sana 7950X ile olan cinebench sonucunu paylaşmışım. Orada işlemci 360 watt çekiyor sen bana gelmiş 170 watt çekebildiğini görmedin mi diyorsun ?

Oyunda 7800X3D - 170 watt çekecek öyle mi ?

1751846782298.webp

1751847046637.webp

Onu geçtim benim testini açtığım işlemci oyunda bile 7800X3D'nin 2 katı güç çekiyor. 7950X'i kaldırabilecek anakartın 7800X3D'yi kaldırmayacağını kanıtlamaya çalışıyosunuz hala.

Dediğiniz şey dünya düzdür diye kanıtlamaya çalışanlar ile aynı seviye.

Peki 9800X3D'nin yukarda paylaştığım Cinebech testindeki 71 derecesi neydi orada 170-180 watt çekmiyo muydu işlemci ? Diyorum +25 derece koy üstüne Vrm 90-95 derecede çalışsın. İşlemcinin 100 derecede hız kesmeye başladığı yerde Vrm'ler 125+ dereceye kadar dayanabiliyorlar.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,281
Üyeler
183,089
Son üye
QwerWarsty
Geri