70-80K aralığında sistem önerisi

Reaksiyon skoru
8
Arkadaşlar merhabalar, RTX 5070/5070ti ekran kartlı bir sistem önerebilir misiniz aralık-şubat arasında alacağım ancak şimdiden bakmaya başladım önerilerinizi bekliyorum.

Arkadaşlar merhabalar, RTX 5070/5070ti ekran kartlı bir sistem önerebilir misiniz aralık-şubat arasında alacağım ancak şimdiden bakmaya başladım önerilerinizi bekliyorum.
Kullanım amacı ne olacak sistemin ?

Kullanım amacı ne olacak sistemin ?
Data Science yönelmek istiyorum ama genel olarak, Machine Learing, Deep Learning, LLM, AI, Oyun genel olarak %50 %50 diyebilirim. Önerilerini bekliyorum.(ekleme olarak oyunlar 2k ve genel olarak hikayeli oyunlar olucak Tlou, Ghost of tsushima, rdr vs)

gaming gecesinde 7800x3d/9700x 5070ti alırsın rahatlıkla

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_
Önerin var mıdır hocam sistem için.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Hocam valla kendim toplayamam gibime geliyor o yüzden tek bir yerden almayı planlıyorum hazır olarak ama
hazır sistemi özelleştireceksin zaten toplama olarak yazmadım ben de öyle aldım

gaming gecesinde 7800x3d/9700x 5070ti alırsın rahatlıkla
Eğer data science veya ML gibi yerlerde kullanılacaksa X3D'den ziyade daha çok (bence) daha yüksek çekirdek sayısına bakılmalı, zira oyun odaklı değil sistem gibi görünüyor. Bildiğim kadarıyla ve yanılmıyorsam AI / ML daha çok GPU içinde bilgi işlendiği için CPU daha çok yardımcı görev olarak alıyor. Oyun niyeti de varsa ve bütçesi esneyebilirse 9950X3D gibi bir işlemci alabilir.

Data Science yönelmek istiyorum ama genel olarak, Machine Learing, Deep Learning, LLM, AI, Oyun genel olarak %50 %50 diyebilirim. Önerilerini bekliyorum.(ekleme olarak oyunlar 2k ve genel olarak hikayeli oyunlar olucak Tlou, Ghost of tsushima, rdr vs)
Hatta anakart seçiminde mümkünse ikinci PCIe x16 slotundan x8 bant genişliğini de alabilmen gerekiyor, çünkü gelecekte ikinci kart almak isteyebilirsin. 😅 Yani anakart olarak ProArt X870E Creator Wi-Fi gibi bir şey öneririm.

Eğer cihazda Linux olacak ise kartı bence RX 7900 XTX olarak seçebilirsin, çünkü ROCm desteği olarak da pek geride değil ve Linux ML gibi alanlarda genellikle daha iyidir.

Eğer data science veya ML gibi yerlerde kullanılacaksa X3D'den ziyade daha çok (bence) daha yüksek çekirdek sayısına bakılmalı, zira oyun odaklı değil sistem gibi görünüyor. Bildiğim kadarıyla ve yanılmıyorsam AI / ML daha çok GPU içinde bilgi işlendiği için CPU daha çok yardımcı görev olarak alıyor. Oyun niyeti de varsa ve bütçesi esneyebilirse 9950X3D gibi bir işlemci alabilir.

Hatta anakart seçiminde mümkünse ikinci PCIe x16 slotundan x8 bant genişliğini de alabilmen gerekiyor, çünkü gelecekte ikinci kart almak isteyebilirsin. 😅 Yani anakart olarak ProArt X870E Creator Wi-Fi gibi bir şey öneririm.

Eğer cihazda Linux olacak ise kartı bence RX 7900 XTX olarak seçebilirsin, çünkü ROCm desteği olarak da pek geride değil ve Linux ML gibi alanlarda genellikle daha iyidir.
Tavsiyelerin çok iyi hocam benim bütçeyi baya açıyor maalesef öylr olunca benim de aklımda ryzen 7 9700x/ b650/ 5070ti 16gb (veya 5070 super 18gb beklicem) 32gb ram tarzı bişi vardı ama senin aklında daha iyi seçecekler varsa duymak isterim hocam

Tavsiyelerin çok iyi hocam benim bütçeyi baya açıyor maalesef öylr olunca benim de aklımda ryzen 7 9700x/ b650/ 5070ti 16gb (veya 5070 super 18gb beklicem) 32gb ram tarzı bişi vardı ama senin aklında daha iyi seçecekler varsa duymak isterim hocam
9700X de çok kötü bir seçim olmaz ancak şunu unutma, eğer tek GPU sana yeterli gelirse B650 gibi anakartlara da bakabilirsin. Bununla beraber ille de X870E olacak diye bir şey yok, yerine gidersin X670E anakart da bakabilirsin. X670E Tomahawk anakartlı sistem vardı bende, iki GPU'ya uygundu anakart olarak ancak ikinci PCIe x16 yuvası x4 hızında çalışıyor. B650E de düşünülebilir ancak onlar bir tık daha pahalı olabilir.

Anakart olarak X670E Tomahawk Wi-Fi seçebilirsin mümkünse, iş yükleri önemliyse Ryzen 9 7900 ama oyun öncelikliyse 9700X olabilir. 32GB bence de en düşük alınması gereken bellek miktarı. Kaldı ki 40GB'lık notebookumda, Qt6 ve Qt6 WebEngine'i derlediğim dönemde 35GB RAM civarı kullanılıyordu (zram ve swap ile birlikte).

Güç kaynağı olarak en az B sınıfında ve 850W kaliteli bir güç kaynağı almanı öneririm ve PCIe 5.0 olsun en azından.

-- İşlemci --

-- Anakart --

ya da bütçe düşerse;

-- Bellekler --

-- NVMe (SSD) --

-- Soğutucu --

-- Güç Kaynağı --

-- Sistemin Kalbi GPU --

Kasa hariç yaklaşık olarak 73.000 - 80.000₺ arası ediyor bu sistem, fakat hazır sisteme gelirsek bu sistem sana uygun olabilir:

Tek sıkıntısı güç kaynağı ama değiştirilir, orada bir sorun yok. Anakart, sistemin belkemiği olacağı için anakartı kesinlikle B850-S'nin altına düşme. Zira ikinci kart takmak isteyebilirsin gelecekte. SSD olarak SN5000'e bakabilirsin.

Yukarıda benim sistemden örnek alarak kendine daha kaliteli veya daha F/P parçalarla sistemini optimize edebilirsin. ;) Soru işareti olursa tekrar yaz.

Geri