7500F 5 GHZ ye çıkmıyor

Reaksiyon skoru
20
Cpu: 7500F
Cooler: Thermalright Peerless Assassin 90 SE White
Motherboard: B650M GAMING WIFI6E (rev. 1.2)
Psu: XPG Kyber 750W 80+ Gold
PBO Açık.
Bios: F5 en güncel sürüm.
Bu arada ryzen master a da giremiyorum ryzen master overclocking feature is disabled in bios diyor.
Yardımcı olur musunuz?
İşlemci 4.4 ghz ye çakılı duruyor.

Ekler

• {75F81C71-C751-41A5-AF76-56135A07BD21}.webp
    {75F81C71-C751-41A5-AF76-56135A07BD21}.webp
    260.9 KB · Hit: 48
  • smartfan.webp
    smartfan.webp
    82.9 KB · Hit: 37
  • Ekran görüntüsü 2025-08-04 195455.webp
    Ekran görüntüsü 2025-08-04 195455.webp
    20.2 KB · Hit: 35
Son düzenleme:
İçimdeki ses o anakart gigabyte tarafından zorla o.c kapanmış diyor umarım yanılıyorumdur.

Cpu: 7500F
Cooler: Thermalright Peerless Assassin 90 SE White
Motherboard: B650M GAMING WIFI6E (rev. 1.2)
Psu: XPG Kyber 750W 80+ Gold
PBO Açık.
Bios: F5 en güncel sürüm.
Bu arada ryzen master a da giremiyorum ryzen master overclocking feature is disabled in bios diyor.
Yardımcı olur musunuz?
İşlemci 4.4 ghz ye çakılı duruyor.
Anakart a serisi ise overclock yapamıyorsun sanırım. Yanlış varsa düzeltin. Birde sanırım hava soğutma 9cm 5ghz için cok cok iyi bir soğutma lazım. Anlık görür en fazla. Sıvı soğutma ile belki ancak alırsın 5ghzyi. Eğer çok önemli değilse bırak böyle dursun.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Anakart a serisi ise overclock yapamıyorsun sanırım. Yanlış varsa düzeltin. Birde sanırım hava soğutma 9cm 5ghz için cok cok iyi bir soğutma lazım. Anlık görür en fazla. Sıvı soğutma ile belki ancak alırsın 5ghzyi. Eğer çok önemli değilse bırak böyle dursun.
Anakartı şimdi gördüm b serisiymis. Neden yapılmıyor onu bilmiyorum. :/

Yani anakart b serisi soğutucu çift kule. 5ghz normal 7500f in kendi kendine çıktığı değer sen dokunmadan manuel oc yapmıyoruz.

sıcaklık değerleride orada çok düşük zaten 70 e daha çıkmadı. am5 lerde 80ler problem değil. Sağlıklı sular.

b650 serisi ile yapılabilir ama gigabyte ucuz b650 anakartları (anakartın üstünde vrm soğutucu bile tam kapalı değil) overclock özelliği devre dışı bırakıyor. Hatta açık açık söyleyim insanları kandırıyor. Ancak bu dediğim olay b650m-k anakartında vardı bunda olma potansiyeli var olduğunu söylüyorum

Yani anakart b serisi soğutucu çift kule. 5ghz normal 7500f in kendi kendine çıktığı değer sen dokunmadan manuel oc yapmıyoruz.

sıcaklık değerleride orada çok düşük zaten 70 e daha çıkmadı. am5 lerde 80ler problem değil. Sağlıklı sular.
O ilginçmiş hocam. En azından kendi değerlerini görse iyi olurdu.

b650 serisi ile yapılabilir ama gigabyte ucuz b650 anakartları (anakartın üstünde vrm soğutucu bile tam kapalı değil) overclock özelliği devre dışı bırakıyor. Hatta açık açık söyleyim insanları kandırıyor. Ancak bu dediğim olay b650m-k anakartında vardı bunda olma potansiyeli var olduğunu söylüyorum
Anladım hocam teşekkürler. Ama neden böyle bir şey yapmışlar onu anlamadım bütçe kısmak için mi? Birde b serisini biz hep overclock yapılabilir ve o sebeple alınan anakartlar olarak biliyoruz. Bulmuşken sizin gibi birini bende bir soru soriyim asus b650mr nasıldır o fiyatta daha iyi kaliteli bir muadil var mıdır?

Hocam en bios sürümünü güncellemeyi dener misiniz? Belki çözülür.
en son çıkan bu onuda ekleyim fotolara

foto ekledim anakartın vrm soğutucu değil mi soğutuculu görünüyor.

Anladım hocam teşekkürler. Ama neden böyle bir şey yapmışlar onu anlamadım bütçe kısmak için mi? Birde b serisini biz hep overclock yapılabilir ve o sebeple alınan anakartlar olarak biliyoruz. Bulmuşken sizin gibi birini bende bir soru soriyim asus b650mr nasıldır o fiyatta daha iyi kaliteli bir muadil var mıdır?
Hocam 4300 lira daha iyisini bulamazsınız ve 7500f için yeterli olur sadece uzun vadeli dayanıklılık için biraz daha bütçe ayırabilirsiniz ama ihtiyac yok. Sağolsun satıcılar amd anakart ve işlemci fiyatlarını pahalıya sattığından intele yöneldim pişman değilim. Zaten ben 10 yıl I5 6500 kullanmışım. Bir 5-7 yıl 13500 kullanırım kafasındayım. Burada FPS oyunları hariç hemen hemen 13500 işlemciyle 7500f işlemci performansı birbirine çok yakınlar. Tercih sizin. B760 Gaming X: 6300 TL. Intel Core 13500: 5200 tl aldım.

benim anakartın orta seviye için olması lazm ama ben zaten vatan indirimi döneminde wifi sebebiyle almıştım. Ama sende biliyorsundur şuan orta seviye en çok önerilen hatta aylardır Asus Prime B650M-K ve 5000₺ flan olması lazm.

en son çıkan bu onuda ekleyim fotolara

foto ekledim anakartın vrm soğutucu değil mi soğutuculu görünüyor.
Soğutuculu hocam ama sebebini kesin bilmiyorum. Redditte bu anakart ile yorumları araştırın.

Hocam chatgpt ile arattım Şöyle bir özet geçti. Bir bakın.

ChatGPT:
Gigabyte B650M GAMING WIFI6E rev. 1.2 modelinde OC/PBO desteği durumu şu şekilde özetlenebilir:

❌ Bu kartta da PBO/OC desteği sınırlı mı?

🔍 Reddit deneyimlerine göre:

• Bir Reddit kullanıcısı B650M Gaming Wifi6E rev. 1.2 ile deneme yaptıktan sonra:
    “Tried... doesn't work on a Gigabyte B650m gaming wifi 6E rev1.2. tried the 1.2 file as well but didn't work...”
    Sonraki güncellemede: “It works now … performance increase. Cinebench’dan +350 puan artış…” – yani modifiye BIOS ile PBO açıldığını belirtmiş GIGABYTE+8Reddit+8Reddit+8.
Bu, rev 1.2 modelinde de yazılım kaynaklı kısıtlama olduğu ve resmi BIOS’ta çözülmediği anlamına geliyor.

🛠 Modifiye BIOS ile PBO açılabilir mi?

• Reddit’teki kaynaklar, modifiye edilmiş BIOS’ları kullanarak kartı B650M Gaming X AX gibi tanıtarak Curve Optimizer, +boost ve voltage kontrolü dahil OC uygulanabildiğini söylüyor GIGABYTE+2Reddit+2Reddit+2.
  • Rev 1.2 için özel dosya denenmiş ve başarıyla çalışan yöneticiler olmuş Reddit.

✅ Özet Tablo

Kart ModelOC/PBO Durumu (Resmi BIOS)Modifiye BIOS ile PBO Açılabilir mi?
B650M-K / rev. 1.0–1.1❌ Tamamen kapalı☑️ Sadece modifiye BIOS ile (riskli)
B650M Gaming Wifi6E rev. 1.2❌ OC çalışmıyor — kurulum gözükse bile etkin değil☑️ Modifiye BIOS ile (+350 Cinebench artışı ile rapor edilmiş)

⚠️ Olası Riskler & Öneriler

• Modifiye BIOS kullanımı yüksek risklidir: Anakart brick olabilir. Sabit disk, ağ, RGB gibi fonksiyonlar bozulabilir.
  • Dosyaların güvenilirliğini kendiniz teyit edin (e.g. orijinal kaynak videolar, redditor yorumları).
  • İlk önce en yeni resmi BIOS (örneğin F34–F35) sürümüyle AGESA güncellemeleri denemeli.
  • Yine de Ryzen Master içindeki “OC disabled” hatası geliyorsa, devre dışı bırakılmış olabilir.
  • Modifiye BIOS sırasında önerilen dosyaların revizyon numarası kartın etiketiyle birebir uyuşmalı.

🎯 Sonuç

Evet, rev. 1.2 modelinde de aynı sınırlama mevcut. Resmi Gigabyte BIOS’unda OC/PBO etkin değil. Ancak modifiye BIOS ile PBO ve Curve Optimizer = Advanced açılabiliyor ve bazı kullanıcılar belirgin performans artışı bildirmiş.
Ancak bu işlem garanti dışı bırakır, dikkatli olunmalıdır. İstersen dilersen, F35 gibi en güncel resmi BIOS ile önce deneme yapmanı öneririm.

Geri