Asus prime a620m e CSM anakartıma ryzen 7 7800x3d işlemci satın aldım. Lakin araştırdım biraz anakartım sanırım 88w a kadar güç desteği sağlıyormuş bu işlemci ise 120 watt yanlış bilmiyorsam. Tam verim alabilir miyim alamaz mıyım üstadlar ?
Bu videoyu izlemiştim evet lakin ram konusunda ne demek istediğinizi tam anlamadım.merhaba bir süredir bu konulara bakıyorum anakarta göre değişiklik gösteriyor ve oyunda işlemci hızı 5ghz'den 0.50' düşüyor fps zaman zaman yarı yarıya düşüp sabitleniyor fakat dediğim gibi bu anakarta göre değişir, ben yurtdışındaki insanların önerilerine vs çok bakıyorum garip bir build yapma metası var bizde mesela bakıyorum her ddr5 sistemde 2 tane tekli kit olmayan 8gb modül konuyor halbuki katiyen önerilmeyen bişey ve 8gblık modüllerde sanırım içinde modül sayısıda yarı yarıya az oluyormuş bu konuda epey mühim çünkü %30 performans kaybından bahsediliyor bu konuda da beni aydınlatabilirseniz sevinirim
anakartla ilgili şurda sorun yaşanmış asrock ve asrock desteklenen işlemci listesinden ürünü silmiş
Bu videoyu izlemiştim evet lakin ram konusunda ne demek istediğinizi tam anlamadım.
Your second line is exactly why 8GB DIMMs are not recommended for DDR5. You have half the number of ICs and half the interleaving, and 2x8 vs 2x16 (both single rank) will see a 30-50% performance hit in some situations with the 2x8 setup.
This is because the smallest DDR5 IC made is 16Gbit or 2GB, so to make an 8GB DIMM, they'd either have to use 4x ICs or use 8 and then disable half of each IC. The second option would be better for performance, but since 8GB DIMMs exist only for budget builds and OEMs to dump into their garbage tier pre-builts, nobody is doing the second option since it costs the same as making a 16GB DIMM, since the defect rate for memory ICs is not very high to make them out of defect ICs.
tldr; Never 2x8GB with DDR5, always 2x16GB minimum.
DDR5 internally has a pair of 32 bit channels per stick, and the most common density is 16Gb per chip. That means any 8GB stick you buy has one of the internal channels not hooked up.
Aynı ramden ayrı ayrı 1x alıp kullanmak iyi bir şey değil bunu hep söylüyorum. Çift kanal ram alacaksanız mümkünse direk 2x dual kit alıp kullanmak daha iyidir her zaman. Aynı ramden birer adet ayrı ayrı alıp kullanmak bazen sistem izleme uygulamalarında net görülemeyen gecikme ve anlık takılmalar sebep olabilir. Bazen Expo veya xmp açtığınızda hata verebilir. Aynı şekilde 2x16+2x16 ram alıp 4 kanal kullandığınızda da bu tarz sıkıntılar olabiliyor. Kullandığımız anakart ve şlemciler dual channel destekli hep. Yani en ideal olanı 2x16 duall channel bir kit alıp kullanmak. Daha fazla kapasite lazımsa da 2x16+2x16 yapmaktansa 2x32 dual channel almak aynı şekilde daha iyi. Bi de şimdi 24gb tabanından ilerleyen ramler çıktı. Onlar için de aynı durum söz konusu 2x24 ve 2x48 lik dual channel almak daha iyi. Özetle 1x ram tavsiye etmiyorum. Siz 1x ramlerden 2 adet de alsanız 4 adet de alsanız normal dual channel performansını alamazsınızmerhaba bir süredir bu konulara bakıyorum anakarta göre değişiklik gösteriyor ve oyunda işlemci hızı 5ghz'den 0.50' düşüyor fps zaman zaman yarı yarıya düşüp sabitleniyor fakat dediğim gibi bu anakarta göre değişir, ben yurtdışındaki insanların önerilerine vs çok bakıyorum garip bir build yapma metası var bizde mesela bakıyorum her ddr5 sistemde 2 tane tekli kit olmayan 8gb modül konuyor halbuki katiyen önerilmeyen bişey ve 8gblık modüllerde sanırım içinde modül sayısıda yarı yarıya az oluyormuş bu konuda epey mühim çünkü %30 performans kaybından bahsediliyor bu konuda da beni aydınlatabilirseniz sevinirim
anakartla ilgili şurda sorun yaşanmış asrock ve asrock desteklenen işlemci listesinden ürünü silmiş
tşk ederim bilgi için hocam peki üstteki ingilizce metin için bişey diyebiliyormusunuz esasen 16 yetiyor bana ama zorunlu olarak 32 almam gerekiyormuş gibi hissettirdiAynı ramden ayrı ayrı 1x alıp kullanmak iyi bir şey değil bunu hep söylüyorum. Çift kanal ram alacaksanız mümkünse direk 2x dual kit alıp kullanmak daha iyidir her zaman. Aynı ramden birer adet ayrı ayrı alıp kullanmak bazen sistem izleme uygulamalarında net görülemeyen gecikme ve anlık takılmalar sebep olabilir. Bazen Expo veya xmp açtığınızda hata verebilir. Aynı şekilde 2x16+2x16 ram alıp 4 kanal kullandığınızda da bu tarz sıkıntılar olabiliyor. Kullandığımız anakart ve şlemciler dual channel destekli hep. Yani en ideal olanı 2x16 duall channel bir kit alıp kullanmak. Daha fazla kapasite lazımsa da 2x16+2x16 yapmaktansa 2x32 dual channel almak aynı şekilde daha iyi. Bi de şimdi 24gb tabanından ilerleyen ramler çıktı. Onlar için de aynı durum söz konusu 2x24 ve 2x48 lik dual channel almak daha iyi. Özetle 1x ram tavsiye etmiyorum. Siz 1x ramlerden 2 adet de alsanız 4 adet de alsanız normal dual channel performansını alamazsınız