7800x3d Undervolt rehberim olur musun?

Anladım, sanırım benim istediğim de bu. Yani çok az daha düşük veya aynı performansı daha düşük sıcaklıkla elde etmek. Aslında asıl soru belirlediğim maksimum sıcaklık olan 89 bu işlemci için ideal mi. Aslında bir zararı olmayan bu değeri psikolojik olarak mı düşürmek istiyorum :D
hayır düşürme işlemci kendisi daha iyi ayarlıyor max. ısı sınırını. regedit denetim masasından clock speed düşürmeye başla kendine optime bişey bul ztn o seviyeye gelmiycek

Öncelikle keyfi değil, biraz fazla ısınıyor. Aynı soğutucuyla çok daha iyi değer alan insanlar gördüm.
Yanlış montaj veya macun sıkıntısı yok. Şüphe ile tekrar bile monte ettim.
Sistem henüz yeni, test ettiğim tek oyun "The Last Of Us Part 1". Bu oyunda 84 derece gördüm.
Cinebench 24 testindeki değerlerimi de ekliyorum.
Pek anlamıyorum bu ince ayarlardan o yüzden bir rehber yardımıyla yapmam daha iyi olacak gibi.
Bileşenler ve yazılım:

-windows 11 pro güncel
-AMD chipset güncel
-Bios güncel
-Expo tweaked seçildi.

-Thermalright phantom spirit 120
-Asus Prime B850M-K
-Sapphire Pulse 9070xt
-Corsair Vengeance 2x16 GB DDR5 6000mhz CL30
-Samsung Evo 990 1TB
-Msi Mag Forge 121A
-Msi 750w Bronze

Şu ayarları BIOS'ta bir kontrol et. F9 ile arayabilirsin ayar isimlerini ama olur da isimleriyle vs. bulamazsan diye bulunma ihtmali olan yerleri yazarım.

UCLK DIV1 mode: UCLK = MEMCLK (Ai Tweaker)

FLCK Frequency: 2000Mhz (Ai Tweaker)

Memory Context Restore: Enabled (Ai Tweaker>DRAM Timing Control)

Power Down Mode: Enable (Ai Tweaker>DRAM Timing Control)

Gear Down Mode: Enable (Ai Tweaker>DRAM Timing Control)

Load-Line Calibration: Auto veya Level 4 (Ai Tweaker> Digi + VRM) Bence Level 4 yap.

Integrated Graphics: Disable (Advanced>NB Configuration)

Global C-State: Disable (Advanced>AMD CBS)

SoC/Uncore OC Mode: Enabled (Advanced>AMD Overclocking)

Bu ayar açıktır ama yine de kontrol et. Konumu (Advanced>PCI SubsystemSettings) -Resize BAR support: Enabled

Bu ayarlar dışında sadece ama sadece oyun performansı artsın istiyorsan Gaming Mode'u BIOS'ta enabled yapabilirsin. Bu tüm gücü 3d'ye vermesini sağlar. İyi bir Cinebench skoru alamazsın ve sıcaklıklar ciddi anlamda düşer ama oyun performansında artış olur.

PBO zaten yapmışsın gibi ama senin işlemcide bir şey farkettim. Skoru fazla iyi geldi basit 1-2 ayar için. Bence o işlemciyi -30 ve üstü curve ayarına çok rahat zorlarsın bence.

PBO ayarlarında:

Thermal Throttle Limit'i Manuel'e çekip 89 yap.

Geri kalanları yapmışsın gibi. Bence en temizi Cinebench'i bırakıp OCCT üzerinden stability testi yapman.

Şuradan indir. Uygulamayı açınca şu ayarları yap.

Ekran görüntüsü 2025-06-26 125451.webp

CPU + RAM ekranına gelip stabilite testi başlat.

Ekran görüntüsü 2025-06-26 125533.webp

Eğer test başarılı biterse, yüksek ihtimalle bir sorunun olmaz gibi. İşlemcin iyi duruyor çünkü.

Şu ayarları BIOS'ta bir kontrol et. F9 ile arayabilirsin ayar isimlerini ama olur da isimleriyle vs. bulamazsan diye bulunma ihtmali olan yerleri yazarım.

Load-Line Calibration: Auto veya Level 4 (Ai Tweaker> Digi + VRM) Bence Level 4 yap.

Bu ayar açıktır ama yine de kontrol et. Konumu (Advanced>PCI SubsystemSettings) -Resize BAR support: Enabled

Bu ayarlar dışında sadece ama sadece oyun performansı artsın istiyorsan Gaming Mode'u BIOS'ta enabled yapabilirsin. Bu tüm gücü 3d'ye vermesini sağlar. İyi bir Cinebench skoru alamazsın ve sıcaklıklar ciddi anlamda düşer ama oyun performansında artış olur.

PBO zaten yapmışsın gibi ama senin işlemcide bir şey farkettim. Skoru fazla iyi geldi basit 1-2 ayar için. Bence o işlemciyi -30 ve üstü curve ayarına çok rahat zorlarsın bence.

PBO ayarlarında:

Geri kalanları yapmışsın gibi. Bence en temizi Cinebench'i bırakıp OCCT üzerinden stability testi yapman.

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Eğer test başarılı biterse, yüksek ihtimalle bir sorunun olmaz gibi. İşlemcin iyi duruyor çünkü.
Hocam bu özenli cevap için çok teşekkür ediyorum, hemen deneyeceğim. öncesinde şunu da bu konuya not düşeyim, son gönderdiğim test sonucundaki "Cpu boost clock override / +200" ayarını, daha serin bi performans için "-200" olarak değiştirdim. ve onun sonucu da şöyle:

Ekler

• -200-25.webp
    -200-25.webp
    221.7 KB · Hit: 32

PBO ayarlarında:

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

aşağıdaki ayar dışında hepsini uyguladım hocam ek olarak pbo ayarları:

Curve Optimizer / All cores / -30
Cpu boost clock override / +200
platform thermal throttle ctrl / 89

Gear Down Mode: Enable (Ai Tweaker>DRAM Timing Control) bu ayar bende yok.
cinebench r23 testini ekliyorum.
Görünen o ki bugün gördüğüm en yüksek sıcaklık bu testte oldu. Puan daha fazla olabilirdi ama test esnasında birkaç kez thermal limite takıldı.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-06-26 151649.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-26 151649.webp
    217.7 KB · Hit: 29
En iyi cinebench r23 skorunu ve aynı zamanda en düşük sıcaklığı elde ettiğim ayarlar:
tüm bios ayarlarını default'a çekip ardından:

1-EXPO Tweaker
2-Curve Optimizer / All cores / -25
3-Cpu boost clock override / -200
4-Platform thermal throttle limit/ 89

Oyun performansı çok daha iyi noktalara çıkarılabilir. Ama oyun gücü zaten aşırı iyi noktada. Genel kullanım, serinlik ve sessizlik için en iyi ayar bu oldu. Son testim:

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-06-26 155147.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-26 155147.webp
    322 KB · Hit: 31
-200 boost clock override hiç denememiştim. Cinebench skoru yükseltmek için ilginç bir yöntem.

Normalde 4866 veya 4813 Mhz hızlarında takılır benim işlemci Multi-Core testinde ve şu ana dek aldığım en iyi skor 18530 gibi bir şey olmuştu. Seninki 4600'lerde takılıp bu skoru alması baya iyiymiş.

Peki -30 ve üzeri negative curve denedin mi? Bence kesinlikle dene çünkü sendeki işlemci Golden Sample gibi duruyor. Yani gerekirse -30 üstüne bile çok rahat çıkabilir gibi.

Cinebench iyi güzel de stabilite testi yapman lazım hocam. Ben Cinebench ile -35'te geçerken OCCT cpu+ram stability testinde saniyesinde hata almıştım. Cinebench'te şansa geçebiliyor testler ama sonrası için sorun çıkarabilir ayarlar.

Bu arada Gear Down Mode ayarı, Asus Bios'unda adı sanırsam "ADDR_CMD_Mode" olmuş.

Ai Tweaker> Dram Timing Control'de bulunuyor olması lazım.

hocam aynı sorunla macunu çok fazla sürdüğümde karşılaşmıştım. 90 derecelere kadar çıkıyordu hava soğutucuyla anlam verememiştim tekrar nokta şeklinde sürdüm ve 75lere kadar indi. pbo -30 limit değil bu arada 60 verenler bile var hata alana kadar yükseltin 35 40 şeklinde mavi ekran ya da boot alamazsanız düşürün ama masaüstüne gelirseniz test edin error almıyorsanız onla devam edin. +200 verirseniz iyi olur -200 yapmayın stock kalsın en kötü sıcaklığa etkisi o kadar değil çünkü.

O 9800x3d için daha uygun. 7800x3d için en yüksek -45 -50 gördüm o da aşırı skor zorlayanlar yapmıştı.
silikon kalitesiyle alakalı hocam 7500f 60 bile var. açıkçası denemek lazım 45 50de stabil çalışıp occt prime95te falan hata alınmıyorsa kullanılır

silikon kalitesiyle alakalı hocam 7500f 60 bile var. açıkçası denemek lazım 45 50de stabil çalışıp occt prime95te falan hata alınmıyorsa kullanılır
Onlar golden sample oluyor hocam %1'in de %1'i falan çok nadir olur öyle işlemciler. Voltajı kaldıracak sağlam anakart da gerekli öyle şeylere.

9800x3d'nin direkt normal düzeyleri -60'tan falan başlıyor diye biliyorum. Çok daha rahat bir işlemci o.

7500f -60 yapan kimmiş merak ettim çok şanslı bir durum o da. All core yaptıysa tabi.

-200 boost clock override hiç denememiştim. Cinebench skoru yükseltmek için ilginç bir yöntem.

Normalde 4866 veya 4813 Mhz hızlarında takılır benim işlemci Multi-Core testinde ve şu ana dek aldığım en iyi skor 18530 gibi bir şey olmuştu. Seninki 4600'lerde takılıp bu skoru alması baya iyiymiş.

Peki -30 ve üzeri negative curve denedin mi? Bence kesinlikle dene çünkü sendeki işlemci Golden Sample gibi duruyor. Yani gerekirse -30 üstüne bile çok rahat çıkabilir gibi.

Cinebench iyi güzel de stabilite testi yapman lazım hocam. Ben Cinebench ile -35'te geçerken OCCT cpu+ram stability testinde saniyesinde hata almıştım. Cinebench'te şansa geçebiliyor testler ama sonrası için sorun çıkarabilir ayarlar.

Bu arada Gear Down Mode ayarı, Asus Bios'unda adı sanırsam "ADDR_CMD_Mode" olmuş.

Ai Tweaker> Dram Timing Control'de bulunuyor olması lazım.
hocam cinebench sadece sıcaklık izlemek için seri olduğundan yaptım, aslında sıcaklık tavan (89) olmasaydı OCCT yapacaktım 1 saat boyunca..
Ama o sıcaklığı görünce tekrar -200 yapmak istedim.. Termal macun değiştirip tekrar -30 OCCT denerim, stabil olursa 35 40 gibi ilerlemeye çalışırım.
peki sence internette bu soğutucuyu kullananlardan daha yüksek ısı almam da bu golden sample dediğin olay yüzünden olabilir mi? Bir de macun önerin varsa iyi olur hocam.

hocam aynı sorunla macunu çok fazla sürdüğümde karşılaşmıştım. 90 derecelere kadar çıkıyordu hava soğutucuyla anlam verememiştim tekrar nokta şeklinde sürdüm ve 75lere kadar indi. pbo -30 limit değil bu arada 60 verenler bile var hata alana kadar yükseltin 35 40 şeklinde mavi ekran ya da boot alamazsanız düşürün ama masaüstüne gelirseniz test edin error almıyorsanız onla devam edin. +200 verirseniz iyi olur -200 yapmayın stock kalsın en kötü sıcaklığa etkisi o kadar değil çünkü.
Kulağa mantıklı geliyor, aslında soğutucunun içinde gelen macunu kullandım ve x şeklinde sürdüm. Sürerken kıvamının önceki macunlarıma göre biraz daha sert olduğunu hissettim. Kutuda bekleme süresiyle mi alakalı yoksa thermalright tarzı öyle mi bilmiyorum. ama soğutucu değişmeden önce bi termal macun denemek kurtarıcı olabilir. Macun önerin varsa alabilirim.

sence internette bu soğutucuyu kullananlardan daha yüksek ısı almam da bu golden sample dediğin olay yüzünden olabilir mi?
Golden Sample tabiri o değil hocam. Golden Sample olabildiğince performans kaybetmeden en yüksek değerleri alabildiğin silikon kalitesi yüksek işlemci oluyor. Yani sıcaklık-performans dengesi en iyi olan işlemci. Biraz şans meselesi denk gelmesi. Sendeki genel değerler iyi gözüktüğünden daha zorlayabilirsin diye düşündüm ondan.

Macun olarak düzenli değişim(6-8-10 ay) yapacaksan Thermal Grizzly Kryonaut, çok uzun süre değiştirmem(2 yıl) diyorsan Arctic MX-6; 1-1.5 yılda bir değişim yaparım diyorsan Cooler Master Mastergel Pro v2 öneririm.

Macun olarak düzenli değişim(6-8-10 ay) yapacaksan Thermal Grizzly Kryonaut, çok uzun süre değiştirmem(2 yıl) diyorsan Arctic MX-6; 1-1.5 yılda bir değişim yaparım diyorsan Cooler Master Mastergel Pro v2 öneririm.
hahaha baya gurme çıktın be hocam, çok sağ ol :)

Geri