Neler Yeni

Abdulhamid Han Hakkında Düşünceleriniz.

robop

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
91
İsim
Utku Şahin
Uyguladığı amansız istibdat toplumu kutuplaştırdı öyle bir hale gelindiki Balkan Harbinde bırakınız emir-komuta zinciri ve sağlıklı istihbaratı paşalar sırf kendisiyle aynı siyasi görüşten değil diye üstlerinin emirlerini uygulamıyordu neticesinde dün kurulmuş milletler asırlık imparatorluğa çok acı bir yenilgi tattırdı. Dahası uyguladığı istibdat ayrılıkçıları dahada azdırmıştır. Dönemin güçlü donanmaları arasında yer alan Osmanlı donanmasını Haliçte çürütmesinide unutmamak gerek neticesinde Osmanlılar Geliboluda tek bir zırhlı dahi çıkartamadı İngilizlerin karşısına. Buna karşılık yaptığı ufak tefek iyiliklerde var. Örneğin açtırdığı fabrikalar, kurduğu okullar ancak bu iyiliklerde maalesef çoğunlukla İstanbul ağırlıklı kaldı. Kendisinden önceki yöneticiler gibi Osmanlıdaki payitaht-anadolu ayrımını devam ettirdi. Ayrıca devletin dış borcunu 10'a katlaması bazı vergilerin doğrudan Fransız ve İngilizler tarafından toplanmasına izin vermeside Osmanlının ekonomik bağımsızlığını kaybetmesinin ilanı olmuştur. Türklerin ticaretteki oranı yalnızca %30 idi. Türkler asker ve çiftçi olarak kullanılıyordu. Abdülhamid döneminde Osmanlıda en yüksek kar marjı olan iş devlete faizle borç vermek idi. İyisiyle kötüsüyle gelmiş geçmiş tarihi bir kişilik ben Vahdeddinin şu sözünü çok beğeniyorum : "Biz her şey olabiliriz. Cahil, tecrübesiz, hatalı bir siyasete kapılmış olabilir ve zararlar da verebiliriz ama Osmanoğlu olarak nasıl vatan haini olabiliriz?" Abdülhamidde tüm tarihi figürlerimiz gibi sahip çıkmamız ve doğru öğrenmemiz gereken birisi.

Son düzenleme:

Süleyman ÇAKIR-

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Düşüncene katılmıyorum, bu dünyayı yaratan bi tanrı varsa ve nasıl yönetileceğinr dair hükümleride varsa tanrının hükümlerini bırakıp beşeri olan insanların hükümlerini almak mantıklı değil (bana göre )
Günümüzde şeriat yöneticilerin siyaset oyuncağı haline getirebileceği bir yönetim şeklidir. Önceden zaten bir otorite vardı, otorite oluşması için dini bir kaynağa gerek yoktu ama kullanılıyordu. Günümüz siyasetinde şeriat otorite oyuncağı olabilir. Ki bu bize hiç yakışmaz.

Excator23cm

80+ Gold
Çok zeki bir deha o zamanlar askeriyeyi müthiş ileri taşıdı malesef Abdulaziz zamanında kurulan dünyanın en büyük deniz donanması'nin gemilerinin kaptanı ingiliz olduğu için kullanmamaıştık malesef halkımızda çoğu cahil bilmeden kötülüyor

Yusuf Yıldırım

80+ Silver
Uyguladığı amansız istibdat toplumu kutuplaştırdı öyle bir hale gelindiki Balkan Harbinde bırakınız emir-komuta zinciri ve sağlıklı istihbaratı paşalar sırf kendisiyle aynı siyasi görüşten değil diye üstlerinin emirlerini uygulamıyordu neticesinde dün kurulmuş milletler asırlık imparatorluğa çok acı bir yenilgi tattırdı. Dahası uyguladığı istibdat ayrılıkçıları dahada azdırmıştır. Dönemin güçlü donanmaları arasında yer alan Osmanlı donanmasını Haliçte çürütmesinide unutmamak gerek neticesinde Osmanlılar Geliboluda tek bir zırhlı dahi çıkartamadı İngilizlerin karşısına. Buna karşılık yaptığı ufak tefek iyiliklerde var. Örneğin açtırdığı fabrikalar, kurduğu okullar ancak bu iyiliklerde maalesef çoğunlukla İstanbul ağırlıklı kaldı. Kendisinden önceki yöneticiler gibi Osmanlıdaki payitaht-anadolu ayrımını devam ettirdi.
Aynen Bu Anadolu dönemi Selçuklu çok daha önem veriyordu ve Cumhuriyet döneminde

Apu Mühendisi

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,090
İsim
Lydranx
Düşüncene katılmıyorum, bu dünyayı yaratan bi tanrı varsa ve nasıl yönetileceğinr dair hükümleride varsa tanrının hükümlerini bırakıp beşeri olan insanların hükümlerini almak mantıklı değil (bana göre )
Herkesin Tanrısı Aynı Değilki. Herkesin Aynı Dine İnanmasını beklemek de hata. Herkesin dini kendinedir. Eğer Herkesin aynı dine aynı fikre inanmasını beklersek yozlaşırız. Gerileriz. Ben Devletin Dini olmaması görüşündeyim. Hemde kolay manipüle edilebilir bir halkımız olduğunu düşünürsek bu kesinlikle gerekli.

Apu Mühendisi

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,090
İsim
Lydranx
Çok zeki bir deha o zamanlar askeriyeyi müthiş ileri taşıdı malesef Abdulaziz zamanında kurulan dünyanın en büyük deniz donanması'nin gemilerinin kaptanı ingiliz olduğu için kullanmamaıştık malesef halkımızda çoğu cahil bilmeden kötülüyor
Hocam o donanmaları kullanamamızın sebebi Donanmanın çok büyük ve masraflı olmasıydı. Modernize edilmeyen kuvvetler yok olmaya mahkumdur. Öyle de oldu. Zaten Osmanlının Modernizeye ayıracak Parasıda Yoktu

Yusuf Yıldırım

80+ Silver
Herkesin Tanrısı Aynı Değilki. Herkesin Aynı Dine İnanmasını beklemek de hata. Herkesin dini kendinedir. Eğer Herkesin aynı dine aynı fikre inanmasını beklersek yozlaşırız. Gerileriz. Ben Devletin Dini olmaması görüşündeyim. Hemde kolay manipüle edilebilir bir halkımız olduğunu düşünürsek bu kesinlikle gerekli.
Halkımız herşeye inanıyor ama batı hakkında bir şey duyunca inanmıyor Osmanlı bu yüzden gelişemedi ayanlar,ulemalar hep karşı çıktılar şuan da devam ediyor.

Excator23cm

80+ Gold
Toprakları kaybetti ama neden kaybetti o zamanlar askeriyeyi müthiş ileri taşıdı malesef Abdulaziz zamanında kurulan dünyanın en büyük deniz donanması'nin gemilerinin kaptanı ingiliz olduğu için kullanmamaıştık bu yüzden mısıra tunusa gidilemedi

Yusuf Yıldırım

80+ Silver
Hocam o donanmaları kullanamamızın sebebi Donanmanın çok büyük ve masraflı olmasıydı. Modernize edilmeyen kuvvetler yok olmaya mahkumdur. Öyle de oldu. Zaten Osmanlının Modernizeye ayıracak Parasıda Yoktu
Gelirleri çogu Duyun Umumiye gidiyordu zaten para kalmadı ülkede Vahdettin döenminde 100 bin kalındıgı söyleniyor 2.balkan savaşında ordu çıkarmak için borç almışız Edirne çok zor kurtarılmış

Süleyman ÇAKIR-

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Toprakları kaybetti ama neden kaybetti o zamanlar askeriyeyi müthiş ileri taşıdı malesef Abdulaziz zamanında kurulan dünyanın en büyük deniz donanması'nin gemilerinin kaptanı ingiliz olduğu için kullanmamaıştık bu yüzden mısıra tunusa gidilemedi
Donanma haliçte çürüdü. Yunanlar balkan savaşı zamanı botlarla izmire çıkıp halkı katlederken koskoca Osmanlı devleti botun üzerindeki Yunanlıları durduramadı.

Top Bottom