Herkese selamlar,
Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve bitirme projem üzerinde çalışıyorum: PC Toplama Öneri Sistemi. Proje bittiğinde yayına almayı da planlıyorum bu yüzden baştan savma bir proje olmayacak.
Amacım, kullanıcının bütçesine ve kullanım senaryosuna (Örn: Oyun veya İş İstasyonu/Render) göre en uygun PC toplama listesini oluşturan bir algoritma geliştirmek. Bunu başarmak için optimizasyon algoritmamın parçaları etkili bir şekilde sıralayabilmesi adına donanımlara sayısal bir "performans puanı" atamam gerekiyor.
Karşılaştığım Zorluk: Teknik özellikleri ve güvenilir performans metriklerini içeren sağlam bir veri setine ihtiyacım var. Yerel (TR) fiyat verilerini kendim çekeceğim (scraping ile), bu yüzden asıl tıkandığım nokta performans verisi.
İkilem: Sadece genel/sentetik skorları tek kriter olarak kullanmaktan kaçınmak istiyorum çünkü bunlar genellikle gerçek dünya performansındaki ince detayları yansıtmakta başarısız oluyor.
Şimdiden teşekkürler!
Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve bitirme projem üzerinde çalışıyorum: PC Toplama Öneri Sistemi. Proje bittiğinde yayına almayı da planlıyorum bu yüzden baştan savma bir proje olmayacak.
Amacım, kullanıcının bütçesine ve kullanım senaryosuna (Örn: Oyun veya İş İstasyonu/Render) göre en uygun PC toplama listesini oluşturan bir algoritma geliştirmek. Bunu başarmak için optimizasyon algoritmamın parçaları etkili bir şekilde sıralayabilmesi adına donanımlara sayısal bir "performans puanı" atamam gerekiyor.
Karşılaştığım Zorluk: Teknik özellikleri ve güvenilir performans metriklerini içeren sağlam bir veri setine ihtiyacım var. Yerel (TR) fiyat verilerini kendim çekeceğim (scraping ile), bu yüzden asıl tıkandığım nokta performans verisi.
İkilem: Sadece genel/sentetik skorları tek kriter olarak kullanmaktan kaçınmak istiyorum çünkü bunlar genellikle gerçek dünya performansındaki ince detayları yansıtmakta başarısız oluyor.
- Örnek: Bir AMD Ryzen 7800X3D, yüksek frekanslı bir Intel işlemciye kıyasla daha düşük sentetik çoklu çekirdek puanına sahip olabilir; ancak 3D V-Cache teknolojisi sayesinde oyunlarda rakiplerini geride bırakıyor. Basit bir "PassMark" sorgusu bu mimari avantajı yakalamakta yetersiz kalıyor.
- Veri Kaynakları: Güvenilir benchmark verilerini bir araya getiren mevcut, yapılandırılmış bir veritabanı (CSV, JSON, SQL dökümü veya API) bilen var mı? (Örn: TechPowerUp bağıl performans tabloları, Cinebench R23 veritabanı gibi)
- "Altın Standart": UserBenchmark gibi sitelere şüpheyle yaklaşıyorum (ve kullanmak istemiyorum). Ham performans verisi için scrape edebileceğim veya referans alabileceğim en güvenilir kaynaklar sizce hangileridir?
- Metrikler: Ham FPS veya Cinebench skorları dışında, "Gerçek Dünya Performansını" daha iyi tahmin etmek için formülüme başka hangi teknik özellikleri dahil etmeliyim? (Örn: L3 Önbellek boyutu, anakartlar için VRM kalite listeleri vb.)
Şimdiden teşekkürler!