Neler Yeni

Yardım Anakartta DRAM ışığı yanıyor. Görüntü gelmiyor.

dionxy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Doğukan Pınarbaşı
Merhaba, dün bilgisayarimin kasa ve ekran karti temizligini yaptim ekran karti ve işlemci macununu da yeniledikten sonra tozunu alip bilgisayarimi geri topladim.
Bilgisayari açmaya çalistigimda ise temizlik sirasinda hiç dokunmadigim ramlerin ışığı sste de görüldüğü gibi yanmaya başladi.

4 adet Ramin her birini her bir kombinasyonda 4 farkli slotta uçlarini da temizleyerek taksam da bir türlü bilgisayari acmayi basaramadim.
Yalnızca 1 defa ramin tekini 4. Slota takip bilgisayari acmayi basarabilmistim ancak tekrar kapatip açtığımda yine ayni sorunu yasamaya devam ettim.

Lütfen yardımcı olun.

Sistem:
Anakart: Gigabyte Z390 UD
Ram: Adata XPG Spectrix D60G 16GB 3000MHz DDR4 Ram 4x8GB
Islemci: i9-9900k
Ekran Karti: Gigabyte Aorus RTX 2070
Kasa: Asus tuf gt501

Ekler

• image.jpg
    image.jpg
    1.8 MB · Hit: 43
  • image.jpg
    image.jpg
    1.9 MB · Hit: 39
Dahası  
Reaksiyon skoru
97
İsim
Mahsun Mücahit Sürdem
Anakart üzerinden bios sıfırladınız mı? CLRTC CLR adında 2 pinli giriş olur oraya güç kapalı iken tornavida dokundurun 2-3 saniye. Sonra açmayı deneyin.

dionxy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Doğukan Pınarbaşı
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Anakart üzerinden bios sıfırladınız mı? CLRTC CLR adında 2 pinli giriş olur oraya güç kapalı iken tornavida dokundurun 2-3 saniye. Sonra açmayı deneyin.
CLR_CMOS diye iki pinli giris var ona dediginizi yaptim ancak durum eskisinden farksiz. Su anda anakart bir sekilde ramleri algilamiyor gibi. Zar zor algiladiginda ise tek rami algiliyor ve inanilmaz yavas calisiyor googleyi actigimda cok yavas acilmasinin yanisira klavye ve mouse gibi birimlere gonderilen enerjiyi de kesiyor.

firatyegin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Fırat Yeğin
İlgilendiği Kategoriler
Bilgisayar, Donanım, Yazılım
Öncelikle sistemi RAM ve BIOS piliniz olmadan çalıştırın. Ardından önce bir RAM'i A2ye takıp çalıştırın görüntü aldıktan sonra makineyi kapatıp diğer RAM'i B2'ye takıp çalıştırın.

dionxy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Doğukan Pınarbaşı
Öncelikle sistemi RAM ve BIOS piliniz olmadan çalıştırın. Ardından önce bir RAM'i A2ye takıp çalıştırın görüntü aldıktan sonra makineyi kapatıp diğer RAM'i B2'ye takıp çalıştırın.
Harfiyen uyguladim ancak rami taktiktan sonra asla goruntu gelmiyor. Belki ramlerden biri arizalidir diye her birini A2 slotunda denedim ancak yine bir sonuç yok. Ekran kartini cikarip goruntuyu anakarttan almayi da denedim sonuc degismedi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ve her bir rami defalarca kez deneyip dakikalarca bekleyince nadiren de olsa goruntu gelecek sekilde sistem aciliyor ancak ramin performansi sanki yalnizca 100mhz hizinda calisiyormus gibi.

firatyegin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Fırat Yeğin
İlgilendiği Kategoriler
Bilgisayar, Donanım, Yazılım
Harfiyen uyguladim ancak rami taktiktan sonra asla goruntu gelmiyor. Belki ramlerden biri arizalidir diye her birini A2 slotunda denedim ancak yine bir sonuç yok. Ekran kartini cikarip goruntuyu anakarttan almayi da denedim sonuc degismedi.
RAM ler ile ilgili bir arıza olduğunu düşünmüyorum. Anakart donanım söktüğünde otomatik olarak sıfırlama isteyecektir. Bu deneyerek yapabileceğin bir şey. Speaker varsa 4 pinlik onu JFP yada F_Panel üzerinde yer alan speaker alanına takıp gelen seslerin anlamına bakarak sonuca ulaşman gerekir. Sonuca bu şekilde ulaşırsın

dionxy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Doğukan Pınarbaşı
RAM ler ile ilgili bir arıza olduğunu düşünmüyorum. Anakart donanım söktüğünde otomatik olarak sıfırlama isteyecektir. Bu deneyerek yapabileceğin bir şey. Speaker varsa 4 pinlik onu JFP yada F_Panel üzerinde yer alan speaker alanına takıp gelen seslerin anlamına bakarak sonuca ulaşman gerekir. Sonuca bu şekilde ulaşırsın
Elimde malesef 4pinlik speaker vs yok ve boyle bir sey oldugunu ilk defa duydum yarin bir bilgisayarciya gidecegim artik.
Bu arada sistemi yine acmayi basardim su anda tek rami kullaniyor ama herhangi bir şey yapmaya çalışmak aşırı güç.
Bios surumunu de bu anda kontrol ettim ve en guncel surum olan F10 versiyonu da yuklu.
Aklina baska bir cozum yolu gelen soylerse hemen deneyebilirim.

dionxy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Doğukan Pınarbaşı
Sonuc olarak sorunun anakartta olduguna karar verip Asus prime z370 modelini satin aldim. Zaten eski anakartim uzun yillar boyunca sorunlar cikartiyordu kendim bir sekilde cozmeye calisiyordum.

Simdi gectigim anakart beni olabildigince rahatlatti, fan girisi rgb girisi acilardan da daha avantajli oldugu icin fazladan isime de yaradi. Bilgisayarin acilma suresi dahi birkac saniye kisaldi diyebilirim umarim bununla da sorun yasamam.

Bir daha da gigabyte anakart almayi dusunmuyorum yardim etmeye calisan herkese de tesekkur ederim.

Kıvanç🖱️

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,796
İsim
Kıvanç
İlgilendiği Kategoriler
Donanım, Çevre Birimleri, Sistem Toplama, İndirimler
Ben de benzer bir şekilde Asus Tuf B550 bir anakartta, BIOS pilinden tutun da farklı RAM/işlemci hatta ekran kartı ile denemeye kadar, tüm kombinasyonları deneyip hiçbir şekilde görüntü alamayıp en sonunda yeni anakart almış ve aynı parçalar ile ilk seferde görüntüyü almıştım. B550 anakartım hala masamın üstünde duruyor. Yakın zamanda inş @MuratTheFounderOfGariban ile onu da çalıştırmayı deneyeceğiz vakit bulunca. Olmazsa da artık garantiye yollayacağım kartı bakalım sorun gerçekten anakartta mı yoksa benim beceriksizliğimden mi belli olacak :D Sorunu yaşayıp halleden arkadaşa @dionxy geçmiş olsunn diyorum ve umarım bir daha kimsenin başına gelmez diyorum ama benim başıma kesin gelir yine :ROFLMAO:

Top Bottom