- Bütçe
- 85000
Merhabalar, yaklaşık 2 gündür forumda birkaç ay öncesine dayanan bütün topic'leri inceledim.Bir çok AMD ve NVİDİA taraflı yorumları, oyun testlerini vb. detaylı şekilde gecelerce inceledim.Fakat geriye dönük konulara baktığım zaman yapılan yorumlar ve fiyat karşılaştırmaları ile günümüz kur'u üzerindeki fiyatlar arasında bayağı bir fark var.Bu sebeple, güncel aralık fiyatları ile birlikte bir sistem toplamayı düşünüyorum.Yıllar öncesinde kullandığım bazı kartlar, o zaman'ın oyunlarına F/P olarak bayağı etkili olduğundan çok ama çok yüksek sistemlere ihtiyaç duymadan rahatlıkla istediğim oyunu oynayabiliyordum.Bu kartlar arasında bilirsiniz ki zamanın enlerinden 1050ti, 750ti gibi efsanevi kartlar kullandım.Açıkçası ne nvidia, ne amd fanı değilim.Sadece günümüzde para kolay kazanılabilen bir şey olmadığı için, hem performans açısından aynı seviyede kartlara sırf arasında 20 bin tl var diye fazla fazla vermek yerine, bütçeyi zorlayabildiğim kadar zorlayıp daha sonrasında geriye bakmadan, yada ileriye dönük baktığımda yeni çıkabilecek oyunları rahatlıkla oynayabileceğim bir kart veya sistem istiyorum.Araştırdığım ve incelediğim konulara göre, nvidia daha çok 4k,dlss gibi story, hikaye tarzı oyunlar ve iş dünyasında kullanılabilecek bir kart iken amd daha çok oyun bazlı.Güncel olarak birkaç senedir sapphire rx580 8gb kullanıyorum.Düşüncelerim şudur, bilgisayarı iş odaklı olarak kullanmayacağım.Render, yayın işleriyle de ilgim yok.Akşamları gelip oyun oynayıp kafa dağıtmak istiyorum.Genelde oynadığım oyunlar şuanki kötü sistemimde FiveM, Arena breakout infinite, fps, survival, ve mmorpg odaklı.Yani bilgisayar alayım, 4k çözünürlükte full ultra ayarlarda cyberpunk, yada 2k çözünürlükte rdr2 kovalıyım gibi düşüncelerim yok şahsen.Toplamayı düşündüğüm sistemde işlemci olarak "Ryzen7 9800x3d", ekran kartı olarakta "RX9070XT" eşlemesi yapmayı düşünüyorum.Gördüğüm kadarıyla nvidia biraz daha genel anlamda güçlü bir kart iken AMD ile arasında %1-5'lik bir performans farkı var fakat dediğim gibi benim isteğim iş odaklı olmadığından, ve amd'nin fsr4 gibi yeni teknolojilerini de baz alınca rx9070xt tercih ettim.Oyun ayarları olarak illaha ultra 4k'da oynayacağım diye bir şey yok, tabi böyle bir sisteme mutlaka 2k monitör alınmalı orası ayrı
, Biraz araştırdım işlemci ve ekran kartı tercihimde 1080p bile oynasam çoğu oyunda darboğaz yaşamayacağımı düşünüyorum.Benim için öncelik fps, akıcılık, kalite de ikisinin ortasında.Taksitle alacağım, parçaları tek tek de toplayabilirim problem değil.Başka platformlarda da araştırdım fakat 2.el'e ülkemizde malesef güvenemiyorum ne kadar temiz sistemler olsa da.RX9070XT tercihimin doğru bir tercih olduğunu düşünerek, iş kısmında veya render vb. kısımlarında kullanmayacağımı da baz alarak 80-85 bin TL bandında bilgisayar toplamama yardımcı olursanız çok sevinirim.