Herkese merhaba, bugün ASRock RX 6900 XT'nin özellikleri üzerinden geçeceğim ve sıcaklık, PCB, soğutma gibi önemli detaylara değineceğim.
Incelemenin içeriği:
Kartın kutusu ve içeriği
Kartın dış görünüşü ve genel görüşlerim
Soğutması hakkında görüşlerim
Güç tüketimi
Frekans potansiyeli
Macun değişiminden elde ettiğim sonuç ve PCB'ye bakış
Termal Pedlerinin Kalitesi ve mining sıcaklığı.
1) Kartın kutusu ve içeriği
Kartın kutu içeriği gerçekten bomboş, sadece kartın kendisi çıkıyor bir de kullanma kılavuzu çıkıyor başka da bir şey çıkmıyor. En azından bir destek aparatı çıkmasını beklerdim çünkü kart gerçekten altına destek konulmadığı zaman çok yamuk duruyor.
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
2) Kartın dış görünüşü ve genel anlatım
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Kartın dış görünüşü ve tasarımı epey güzel bence, en altta sadece 1 fanın ARGB olması ve diğer 2 fanın ARGB olmaması bana çok saçma geldi, tek eleştireceğim kısım bu. Tasarım olarak bu karttan çok daha güzel kartlar var mesela Sapphire Nitro+ gibi ancak bu kart bence yeterince iyi.
Kartta epey fazla coil whine mevcut. Ancak RX 6000 serisi çok güç çektiği için ve çok yüksek frekansta çalıştığı için RX 6000 serinin neredeyse tamamında coil whine var ve bu yüzden burada coil whine'ı engellemek için ASRock'un yapabileceği pek bir şey yoktu. Coil Whine sesinden çok rahatsız olanların bu kartı almalarını önermiyorum. Kart şık ve metal bir arka plakaya sahip, fanların çevresi ise plastik. Kartın ışıklandırması ASRock Polychrome sync yazılımı ile değiştirilebiliyor. Gerçekten berbat bir yazılım, efektler güzel ama yazılım açılması çok uzun sürüyor ve kasıyor.
3) Kartın sıcaklıkları ve soğutması
Öncelikle AMD kartlarda sıcaklıkların nasıl çalıştığı hakkında biraz ön bilgi vereyim. Bu kartların çekirdeğinde 2 adet sensör var. Biri çekirdeğin kenarında duruyor biri ise çekirdeğin tam ortasında duruyor. Çekirdeğin kenarında duran sensörün ismi Edge Temperature, ortada duran ise Hotspot Temperature. NVIDIA kartların çoğunda Hotspot sıcaklığı kullanıcıdan gizlidir bu yüzden sadece Edge Temperature değerini görürsünüz bu genellikle 70-80 derece arası olur bu yüzden insanlar AMD kartlardaki Hotspot sıcaklığını görünce epey şaşırırlar. Bu 6900 XT kartta da sorun tam olarak hotspot sıcaklığında. Kart stok güç limiti (280 watt) ile 73 derece edge temperature ve 95 derece hotspot sıcaklığına ulaşıyor. 73 derece duyunca herkes çok normal diyebilir ancak hotspot'un 95 olması bence fazla. AMD'ye göre hotspot 110 dereceye kadar normal sayılırmış ama ben 100 derece ve üstünde rahat hissetmiyorum. Onu geçtim hadi diyelim 95 derece normal, biraz karta fazladan güç verince bu sefer artık 280 watt yerine 330 watt çekmeye başlıyor. Bunu yapmamın sebebi ise 280 watt gücün RX 6900 XT'ye yetmemesi, yani aslında yetiyor ama asıl potansiyelinden çok daha düşük çalışıyor. 330 watt verince Edge temperature 76 derece civarı oluyor ancak hotspot 105-110 arası oluyor, çok fazla. Kısacası bu kartın soğutmasını ben şahsen beğenmedim, overclock yapmaya pek müsait değil stok halinde de epey sıcak çalışıyor. Eğer 6800 XT veya 6900 XT alacaksanız soğutması iyi bir model almanızı şiddetle öneriyorum, soğutması en iyi modellerden biri XFX Merc 319 serisidir.
Alıntıyı görüntüle
Cyberpunk Oynarken 334 watt güç tüketimindeki sıcaklıklar bu şekilde, Edge temperature 80 derece hotspot ise 101 derece.
Not: Benim kartım 420 watt çekerken 120 dereceyi gördükten sonra otomatik olarak kendini kapatıyor. Hava soğutmalı kartlarda 375 watt'ı geçmenizi önermiyorum.
4) Kartın güç tüketimi ve güç tüketiminin performansa etkisi
Bu karta stok halinden daha fazla güç vermek yukarıda da bahsettiğim üzere çok faydalı, Bunu test etmek için 400 watt limit ile Time Spy Benchmark yaptım. 400 watt güç limitini soğutmak çok zor olduğu için epey uğraştırdı ama benchmark sonucu çok iyidi. Normalde RX 6900 XT 280 watt güç limiti ile stok ayarlarda 3D Mark TimeSpy testinde 19.000 Graphics Score alıyor. Ancak ben 400W ile 21.800 skor aldım. Bu inanılmaz bir fark.
400 watt 3D Mark TimeSpy sonucu:
https://www.3dmark.com/spy/21703675
Benim sonucum çoğu RTX 3090'dan daha iyi, Ayrıca 400W ile de bitmiyor, custom sıvı soğutma ile karta 500W verip tüm 3090'lardan daha iyi skor alıp rekor kıran kişiler tanıyorum. 6800 XT veya 6900 XT alırsanız kartı stok güç limitinde bırakmanızı önermiyorum çünkü çok fazla potansiyel çöpe atılmış oluyor.
Bu arada kartın güç limiti ve akım limiti MorePowerTool denen bir programdan değiştiriliyor ancak bu programı kullanmak biraz sakat, yanlış bir ayar ile ekran kartını bozabilirsiniz. Bu yüzden kesinlikle araştırmadan kullanmayınız. Buradan daha yüksek bellek overclock'u için bellek voltajını da değiştirebilirsiniz. Ben denedim ama bellek frekansı çok bir fark yaratmadığı için geri eski haline çevirdim.
RX 6000 serisinin tamamı yüksek frekansta çalışan bir yapıya sahip. Çoğu 6800 XT ve 6900 XT 2200-2300 MHz boost frekansına sahip. Ayrıca XTX-H model ismi ile yeni çıkan 6900 XT kartlar normal 6900 XT kartlara göre daha güçlü ve onların da boost frekansı 2400 MHz civarı. Bendeki 6900 XT maalesef XTX-H değil. Normal hava soğutmalı kartların genelde sınırı 2650 MHz civarıdır, Sapphire Toxic gibi seriler ise 2720 MHz'ye kadar çıkabiliyor. Benim ASRock kartımın sınırı 2600 MHz, biraz şanssızlık oldu bana çoğu 6900 XT 2600'den daha yüksek frekanslara çıkabilir. XTX-H kartlar ise 2800 MHz'ye kadar çıkabiliyor. Eğer overclock meraklısı iseniz benim kartımı önermem, Sapphire Toxic, Nitro+ Special Edition, XFX Merc Limited Edition, Red Devil Ultimate gibi kartlar XTX-H olduğu için çok daha iyi OC oluyor ve soğutmaları da daha iyi.
6) Kartın macununu değiştirerek elde ettiğim sonuçlar ve PCB
Kartın kendi macunu (fabrikada sürülen):
Alıntıyı görüntüle
Benim Sürdüğüm Macun:
Alıntıyı görüntüle
Kartın kendi macunu aslında çok güzel görünüyor, hem güzel sürülmüş hemde her yere yayılmış. Bu yüzden macun değiştirirken pek bir ümidim yoktu sıcaklıkların çok değişmesi anlamında. Ki öyle de oldu, Arctic MX-4 ile değiştirdim ve sıcaklıklar tamamen aynı kaldı. Buradan ASRock'un kaliteli bir macun kullandığını anlayabiliriz. PCB'ye bakacak olursak aslında referans PCB'den pek bir farkı yok, birkaç kapasitör eklenmiş ve filtreleme eklenmiş, referans PCB'den biraz daha iyi ama kayda değer bir fark yok.
7) Mining performansı ve bellek sıcaklıkları
Bu kart ile yaklaşık 4 ay mining yaptım, mining yaparken 63.7 MH/s alıyordum ve bellek sıcaklıkları 80-88 arasıydı. Kartın minimg yaparken güç tüketimi 153 watt, ancak MorePowerTool ile voltajı değiştirirseniz hız kaybetmeden güç tüketimini 130 watt'a kadar düşürebilirsiniz. Bellek sıcaklıkları ortalamanın biraz üstünde ancak sorun çıkaracak seviyede değil. Asus TUF 6900 XT'nin bellek sıcaklıkları mining sırasında 74-76 derece arası ve Sapphire 6900 XT'nin ise 80 derece. Yani dediğim gibi ortalamanın biraz üstünde.
Bellek sıcaklığı ve kazım hızı (2000 RPM Fan hızı):
Alıntıyı görüntüle
-Sonuç-
Bu kartı mecbur kalmadıkça almanızı önermiyorum, bu kadar fazla güç çeken bir kartta soğutma çok önemli. Dediğim gibi Red Devil, XFX Merc, Nitro+SE gibi modellere yönelmeniz daha iyi olur. Bu arada sürücülere dair hiçbir sorun yaşamadım, RX 5000 serisindeki kartlardaki tüm sorunlar düzeltilmiş.Ben bu karta su bloğu aldım ve kartı custom sıvı soğutmaya geçireceğim ama bunu yapmak zorunda değilim. Ancak, custom sıvı soğutma kullananların elde ettiği sonuçları görünce bunu yaparsam çok güzel olacağını anladım, parası olana custom yapmasını öneririm. Okuduğunuz için teşekkürler
Not: RX 6800 XT ve 6900 XT overclock yapmak isteyenler bana ulaşabilir.