Öneri ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI İncelemesi

Reaksiyon skoru
40
Merhaba arkadaşlar, nasılsınız?

Bugün sizlere yaklaşık 7 aydır kullanmakta olduğum ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI anakart ile ilgili deneyimlerimi aktaracağım.

X870E Chipset
Artık hem ekran kartı hem de M.2 SSD için PCIe 5.0 desteği bir standart, bir lüks değil. Üstüne 40Gbps hızındaki USB4'ün ve Wi-Fi 7 gibi en yeni bağlantıların gelmesi de bu platformu tam anlamıyla geleceğe hazır hale getiriyor. Asus'un ROG kalitesi ile de birleşince gerçekten özellik ve malzeme kalitesi olarak göz kamaştırıyor.

18+2+2 VRM
VRM'ler 18+2+2 mimaride, ki bu da en güçlü Ryzen 9'u bile hız aşırtmayla dibine kadar zorlayabilirsiniz demek. Bu canavarı serin tutarken en ağır yüklerde bile en ufak bir tereddüt yaşamıyor. Aldığım günden beri Ryzen 9 9900x ile beraber kullanıyorum, AI olarak Asus'un sunduğu hız aşırtma desteği ile beraber gerçekten inanılmaz performans farkı aldım. VRM'lerin bu mimaride önemini görmüş oluyoruz. Render ve prodüksiyon işiyle uğraşanlar ne demek istediğimi çok kolay anlayacaklardır.

3x PCIe 5.0 Desteği
3 adet PCIe 5.0 desteği ile depolama ihtiyacınızı en hızlı şekilde ve serin tutarak karşılayabilirsiniz. Evet, serin dedim çünkü bu zamana kadar 30+ sistem toplamış birisi olarak bu kadar büyük soğutuculara sahip PCIe yuvası görmedim. 16 Gb/s okuma ve yazma hızlarına sizi çıkarırken serin kalmanızı da sağlıyor.

Bunlara ek olarak 2 adet PCIe 4.0 desteği de bulunuyor.

USB 20Gbps Type-C
USB 20Gbps Type-C ile 20Gbps'e kadar veri aktarım hızı sunarken PD 3.0 ile de 30w güç aktarımı sağlıyor. Bu şekilde tek kabloyla MacBook Air cihazımı ve mobil cihazlarımı şarj edebiliyorum. Anakart üzerinden doğrudan 30w Type-C çıkışı olması bile büyük bir kolaylık.

WiFi 7 ve Asus WiFi Q-Antenna Desteği
Anakartta bulunan yonga seti 320 MHz kanal bant genişliği ve 4096 QAM radyo sinyali sunarak 2,4 kata kadar ultra hızlı WiFi desteği sunuyor. Bu teknik detaylar kullanmadan pek de önemli değilmiş gibi geliyor, ancak arkadaşlar önceden 15-16mbps olan WiFi hızım (MacBook Pro M1 Pro 16'' ile) aynı mesafeden 30mbps+ üstünde şu anda. Ve netjitter gerçekten çok düşük. Başlangıçta anakartın fiyatı ne kadar yüksek gelse de şu anda bir o kadar da düşük gelmeye başladı. Çünkü bu WiFi performansını alabilmek için harici olarak alacağım eklenti parçalar anakartın fiyatının 1/6'sını oluşturuyor.

Kutu İçeriği
Aldığınız ürünlerinin kutusunu saklayan birisiyseniz ve kutu içeriğinin sizi tatmin etmesini istiyorsanız doğru adrestesiniz. İçerisinden çıkan anahtarlıktan, stickerlara, kitapçıklardan kullanım klavuzlarına kadar tabiri caizse gırtlak dolusu bir kutu içeriği sunuyor. Gerçekten kendisinin Premium olduğunu sizi de Premium kullanıcı olduğunuzu hissettirerek değil, göstererek anlatıyor.

Genel Kullanıcı Deneyimim
Önceden farklı markaların anakartlarını da deneyimledim, aynı bilgisayar bileşenlerini bu anakartta da kullandım. Ancak aldığım mavi ekran hataları olsun, açılış süresinde BIOS kaynaklı gecikmeler vb olsun Asus'un anakartlarında hiçbir sorun yaşamadım. Ancak farklı bir markanın 2 orta seviye 1'de üst seviye anakartında benzer sorunlarla sürekli karşılaştım. Bu durumlardan dolayı Asus dışında başka bir anakart almam zaten mümkün görünmüyordu, ancak X870E-E hem sunduğu özellikler, hem görünüş hem de barındırdığı teknolojilerden dolayı bu yaptığım seçimin zorunluluktan ziyade en doğru seçim olduğunu fark etmemi sağladı. Üstelik Ryzen 9 9900X gibi yüksek güç kullanan ve çabuk ısınan işlemciler için bu güç dağıtımının o kadar dengeli ve stabil olması gerekli ki hem performanstan ödün vermemesi hem de donanım olarak oluşabilecek zararlardan kendisini koruması gerekiyor. Bunu en güzel başaran üreticilerden birisi de Asus olmuş.

Bir daha sistem toplarsam anakartımı Asus alacağım gibi, muhtemelen de aynı model seçimini yapardım.

ROG tutkunu olarak, ROG Strix OLED PG27UCDMG, GR701'den sonraki ürünüm bu oldu. Bir sonraki hedefim: ASUS ROG HERCULX XH01 RGB Siyah, umarım Asus'un ufak bir hediyesi olur. :)

Sormak istediğiniz sorular varsa çekinmeyiniz lütfen, vaktim oldukça yanıtlarım.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,162,059
Üyeler
184,565
Son üye
ygtcnz
Geri