Neler Yeni

Atatürk'ün Ekonomik Politikaları Hakkında

Besim Tibuk

80+ Gold
Bu konuda Türkçe olarak en detayluı makalelerden biri bu. Şuna öncelik getirelim Atatürk'ün kafasındaki ekonomi modeli 1929a kadar kısmi liberal bir ekonomi modeli yani az alınan vergi ile sosyal devlet kurma hayali vgardı fakat 1929da dünyayı vuran büyük buhranın eetkisiyle kısmi liberalizmden çıkıp biraz daha ağır vergiler alınan bir sosyal devlete dönüştür. ( Biraz daha ağır vergiler dediklerim şu anki vergilerin yanında hiçbir şey.)
Evet, konu içinde de yazdım zaten ek olarak.
29 buhranı ve beklenen gelişmenin olmaması sonrası devletçi bir ekonomiye geçilmiştir.
Ama buna rağmen Özel sektöre öncelik verilmiştir.

Carl-S

80+ Gold
CHP'nin devletçilik politikasına geçme nedeni sermaye kıtlığı ve beklenen gelişmenin elde edilememesi olarak gösterilmiştir.
Ayrıca her devlet zaman zaman devletçilik uygulamıştır.
Amerika bile 2. Dünya Savaşı sırasında devletçilik uygulamıştır hatta.
Benim bildiğim kadarıyla liberal ekonomi için devletçi şart diye biliyorum.
Belki yanlış olabilir.

Besim Tibuk

80+ Gold
Benim bildiğim kadarıyla liberal ekonomi için devletçi şart diye biliyorum.
Belki yanlış olabilir.
Açıkçası pek bilgim yok ama devlet para konusunda sorun çekmediği için çabucak altyapı, fabrika inşaası yapabiliyor.
Özele göre daha hızlı yani.
Bundan dolayı belirli bir sistemin kurulması için devlet öncülüğü gerekebilir belki.

Star trek

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
952
İsim
Mehmet bozan
Açıkçası pek bilgim yok ama devlet para konusunda sorun çekmediği için çabucak altyapı, fabrika inşaası yapabiliyor.
Özele göre daha hızlı yani.
Bundan dolayı belirli bir sistemin kurulması için devlet öncülüğü gerekebilir belki.
Devletler de iflas edebiliyor. En yakın örnek Yunanistan. Biz de iflasın eşiğine geldik. Bir kere de değil.
Bir zamanlar Sovyetler Birliği vardı meselâ.

Özgürcan

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,629
İsim
Özgürcan
1654797198255.png

raFixed

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
350
İsim
Buğra Boyacı
Yeni kurulan bir devlette ekonominin gelişimini bireylere bırakmak yerine temeli devlet eliyle atıp liberal ekonomiyi savundu diye biliyorum

Özgürcan

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,629
İsim
Özgürcan

raFixed

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
350
İsim
Buğra Boyacı
bence devlet bir otorite olarak kendi işletmelerini kurmalı ve fiyatlandırma ve kalite anlamında belirli bir standardı kendisi oluşturmalı en güzel rekabet bu şekilde olur

Besim Tibuk

80+ Gold
bence devlet bir otorite olarak kendi işletmelerini kurmalı ve fiyatlandırma ve kalite anlamında belirli bir standardı kendisi oluşturmalı en güzel rekabet bu şekilde olur
Gerek yok.
Piyasa bu dengeyi zaten kuruyor.

raFixed

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
350
İsim
Buğra Boyacı
Gerek yok.
Piyasa bu dengeyi zaten kuruyor.
danışıklı dövüş muhabbetlerine mahal vermemek adına ayrıca piyasada da devletin bir eli olması vatandaşa da bir alternatif sunabilir örneğin tarım kooperatifin ucuza yağ vs satışı yapması gibi zararına satmadığı sürece piyasada kaliteyi arttırıp fiyatı kaliteye oranlayıp kar edenler olacaktır aynı şekilde iyi kalite devlete yakın fiyattan satıp sürümden kazanmaya yönelenler de olacaktır şahsi fikrim tabi ben ekonomist değilim çok da anlamam :)

Besim Tibuk

80+ Gold
tarım kooperatifin ucuza yağ vs satışı yapması gibi
Büyük zarar etti :D

A, B ve C şirketlerimiz olsun.
A şirketi 10 TL'ye 1. kalite ürün satar, B 7 TL'ye 2. Kalite ve C ise 5 TL'ye 3. kalite ürün satar.
Gördüğünüz gibi 3 adet sınıf oluştu.
Carrefoursa, Şok, BİM gibi aynı her bütçeye farklı marka yani.
Piyasada belirli bir fiyat oranı oturur zaten.
Devlet eli değil, görünmez el yeterli :D

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,046,979
Üyeler
166,130
Son üye
halitonline
Top Bottom