Merhabalar, son zamanlarda ayakkabılardaki kalite ve garanti konusunda bazı konulara etiketlendiğim ve toplu bir cevap verme isteği duyduğumdan ötürü bu konuyu açma gereği hissettim.
Öncelikle bu bilgileri anlatmadan evvel kendimden bahsedeyim, Ziylan Holding ve Deichmann Ayakkabıcılık da dahil bu sektörde 3 yıllık bir geçmişim ve eğitim olarak da 2 yıllık bir geçmişim var.
Deri mühendisliği ve ayakkabı tasarımı konusunda 2 yıl eğitim aldım, halen de almaktayım. Şimdi bu konudaki az çok otoritemi(!) belirtmiş olayım ki sonradan bana sallama ziya demeyin
1. Kalite Ayakkabı Nedir?
1. Kalite ayakkabı; malzeme, işçilik, üretim yeri ve tasarım konusunda en üst standartlara sahip ayakkabılardır. 2 kategoriye ayrılır, 7A ve 6A. 7A ülkemizde çok çok zor bulunsa bile 6A oldukça yaygındır. Nike, Adidas, Puma, Vans, Champion, Converse, New Balance, Under Armour, Skechers, Greyder, Asics vb. üst segment markalar ülkemizde en çok 6A satışı yapan markalardır. Aralarında en kaliteli olanı ise Nike'dır. Nike'ın kalite standartları çok çok yukarıda olmakla kalmayıp 3 ayrı kalite kontrol testlerinden geçmektedir (bu demek değil ki daha düşük kaliteli ayakkabıları yok, elbette var). Burada saymadığım markalar da var örn. Kemal Tanca, sebebi ise forum kitlesinden Kemal Tanca giyecek kişi bulma olasılığımızın
@kanon un iq testinden 70 üstü alma ihtimali ile aynı olması.
(Seviyom seni şapşik şaka yapıyorum )
Kalite kategorilerini şu şekilde de düşünebilirsiniz, işlemci silikon kalitesi de aynı işlemci olsa bile değişkenlik gösterebiliyor. Aynı marka aynı model olsa bile kalite değişkenliği olabiliyor. Bu yüzden aynı ayakkabı Floda 1500 lira iken SuperStepte 2500 lira olabiliyor. 7A ve 6A ayakkabılar üretim sayısı olarak daha az, malzeme kalitesi olarak daha iyi ve işçilik olarak en iyi ayakkabılardır. Genellikle mass production yerine el işçiliği ile yapılır ve dikilirler.
2. Kalite Ayakkabı Nedir?
2. kalite ayakkabı 6B, HSV 6.2, QC Pass 2 olarak isimlendirilir. Markaların kendi kalite standartları farklı olduğu gibi isimlendirmeleri de farklı oluyor. 2. Kalitenin 1. Kaliteden en büyük farkı işçiliğin daha önemsiz yapılması ve üretimin otomasyon olmasıdır. Çok fark olmasa bile malzemeler genellikle daha kalitesiz veya geri dönüştürülmüş malzemelerle karıştırılarak kullanılan malzemeler oluyor. Buna dış taban ve üst tavan dahil oluyor genellikle. Para farkı olarak 1. kalite ile %25-30 arası fark edebiliyor.
3. Kalite Ayakkabı Nedir?
3. kalite ayakkabının Allah belasını vermiştir arkadaşlar, ne işçilik vardır ne malzeme önemi. 100-600 lira bandında bulabileceğiniz bu ayakkabılar genellikle şirketlerin MESEM dediğimiz kalfalık ve ustalık sertifikası alınan merkeze bağlı yürütülen projeye dahil olmak üzere FLO, GEZER VB. Türkiye'de ayakkabı üreten markaların öğrencilerine yaptırdığı ayakkabılardır. Marka vermeme taraftarı, şirket adı vermeme taraftarı olsam da bunu dile getirmem lazım çünkü bunu tüketiciye söylemiyorlar. Kalite kontrol deseniz yok, üretilen ayakkabılarda satış sonrası destek deseniz minimum yani ne diyeyim. Bu ayakkabılar genellikle desenleri varsa orantısız olur, yapışkan kısmı iğrençtir (dikişli çok çok nadir olur tabanı), çok çabuk deforme olur, iç tabanı kartondur (ayağınızın temas ettiği keçenin altındaki ana taban) vb. gibi olumsuzluklara sahip olurlar. Elbette marka karalama olarak algılamayın, yukarıda bahsettiğim firmaların elbette çok kaliteli ürünleri de var, örneğin Twigy markasının tabanlarını Gezer üretmekte biliyor muydunuz? Lumberjack de aynı şekilde Flo bünyesine aittir. Verdiğiniz paraya aldığınız mal orantılı olur onda sorun yok ama tavsiyem almamanız.
Ayakkabıların Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Gelelim fasulyenin faydalarına, bunca konuştuk ettik geldik işin aslına; nasıl anlayacağuk be gardaş? Öncelikle şunu belirteyim, gerçekten anlaması çooook basit. Global marka bir ürün alıyorsanız eğer yurt dışında üretildikleri ve kendi ana ülkelerindeki kanunlar bu konuda çok sıkı olduğu için yukarıda bahsettiğim kodlara sahip sticker ibarelerini içermek zorundalar. Kutuların genellikle içinde bir yerlerde bulunurlar. Bulunmuyorsa 2. kalitedir, bu markalar 3. kalite ürün satmazlar.
Stickerlar da bu şekilde (mağazadan çaldım çok riskli oldu)
Alıntıyı görüntüle
E gardaş ürün global değil ne yapacak? O da basit aslında, öncelikle beğendiğiniz ayakkabının kutusunu bir açıp içindeki kokuyu bi içinize çekin. Çin sanayisi gibi buram buram plastik kokuyorsa ohh bal gibi de 3. kalite. Taban kısmına bakın, yapıştırıcı boşluğu da çok önemli. Elbette mass production ürünlerde biraz kusur olur ancak kenarından köşesinden siz çekince oranın daha da açılmaması gerek. E gardaş ben ayakkabı aldım bu kokmuyodu da, tabanı da güzeldi ama bu yırtıldı ne yapacaz? Şimdi şöyle bir durum da var, ürünün yapıştırıcı kalitesi kötü ise veya kullanılan tekstili, kumaşı, derisi, boyası kalitesiz ise ürünü aldıktan kısa bir süre sonra ürün çöp oluyor maalesef. Satış sonrası garanti konusunda her firma farklı yol izler, bu durumda çok bir yorum yapamam.
Son Sözüm: Param çöpe gitmesin, verdiğim paranın hakkını istiyorum diyorsanız sizden 3 ricam olacak:
1. Ürününüzü ne amaçla kullanacağınızı belirleyin, outdoor ayakkabıyla spor salonuna gidilmeyeceği gibi spor ayakkabıyla da trekking yapamazsınız değil mi, DEĞİL Mİ?
2. Ürününüze gerekli bakımları yapın, sonuçta bu ürünlerin de bir temizliğe ve hakiki deri ise ayrı özel bir bakıma ihtiyacı var sonuçta.
3. Bilindik markaları tercih edin, hem ayak anatomisi sağlığınız açısından hem de verdiğiniz paranın hakkını alabilmek için kendini bu sektörde kanıtlamış tescilli markaları tercih edin. Gerekirse almayı düşündüğünüz modelle ilgili internette bilgi edinin şikayet var vb. gibi sitelere bakabilirsiniz.
@sahabeLYKIA
Zaman ayırdığınız için teşekkürler, esenlikle kalın. Başka sorularınız olursa yanıtlamaya çalışacağım
Belirtmeyi unutmuşum, 7A kendi uydurduğum bir terim. Ülkemizde çok üst düzey kalite ayakkabı az olduğu ve bunlara bir isim verme gereği hissettiğim için öyle dedim. Yukarıdaki stickerlardaki 7 numarası Air Monarch IV modelinden çıktığı ve ayakkabıda hiç kusur olmadığı için bu ismi verdim. Yurt dışı kaynaklarında 7A üst düzey replika (çakma) ayakkabıları anlatmak için kullanılan bir terim, ikileme düşülmemesi adına dipnot olarak ekleyeyim. 6AA ve 10A gibi global terimler de mevcut ama ülkemizde yeri olmadığı için belirtme gereği hissetmedim.