Neler Yeni

Rehber Bankomatik(Banka) ve Kredi Kartları Hakkında Her Şey

LineaTurco

80+ Silver
Katılım
18 Aralık 2020
Mesajlar
4,973
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,013
İsim
Zeki Müren
Hocam 4 katı sunuluyorsa gelirin limitsiz kredi kaetlarının olayı ne genelde filmlerde gördüğümüz
 

Burak.twitchNietral

80+ Bronze
Katılım
22 Kasım 2020
Mesajlar
508
Dahası  
Reaksiyon skoru
146
İsim
Burak Öztürk
Bankalarda 3 tür kart vardır. Bunlar; Bankomatik (Banka) kartı, Kredi kartı ve Maaş kartı dır. Ayrıca bunların türevi olan Üniversite öğrencileri için kredi kartı ve hem bankomatik hem de kredi kartı özelliği bulunan kartlar vardır. Sırasıyla başlayalım;

1- Bankomatik (Banka) Kartı;

Bir bankada vadeli/vadesiz hesap açtığınız zaman size verilen karttır. Kolaylıkla alabilirsiniz.
Bu kartla alışveriş yaptığınız zaman para hesabınızdan anında düşer.

-Birçok banka 18 yaşından küçüklere hesap açma izni veriyor. Bunlar sırasıyla;

İş Bankası: 12-18 yaş arası gençlere hesap açma imkanı sunuyor.
Akbank: 16-26 yaş arasındaki gençlere neo Exi26 seçeneğini sunuyor.
Kuveyt Türk: 18 yaş altında olan gençlere hesap açma seçeneği sunuyor.
Vakıfbank: 24 yaş altı gençlere Bankomat Kart seçeneği sunuyor.
Ziraat Bankası: 18 yaş altında olan gençlere hesap açma seçeneği sunuyor.
ING Bankası: ING turuncu hesapta hesap açmak için alt limit yoktur.
TEB: Global Genç Hesap, Marifetli Hesap’ın bir alt ürünü olup 25 yaş ve altı için oluşturulmuş günlük vadeli mevduat özelliklerine sahip bir tasarruf hesabıdır. Global Genç Hesap 12-15, 16-17 ve 18- 25 olarak 3 ayrı yaş grubundan oluşuyor.

-Bu kartlarda ücret kesiliyor mu?
Her bankada olmasa da sadece yıllık çok cüzi bir miktarda ücret alınıyor. Daha fazla bilgi için bankanın web sitesinden bakınız.

-Alışveriş imkanları nelerdir?
1- Bankanın ATM'sinden dilediğiniz miktarda para yatırıp günlük belirli bir limite kadar para çekebilirsiniz.
2- Kartınızı internetten alışverişe açarsanız hesabınızdaki miktar kadar harcama yapabilirsiniz ama taksit yaptıramazsınız.
Not:
Günlük para çekme limiti bankadan bankaya ve karttan karta değişmektedir.

2- Kredi Kartı;

-Kredi Kartı nedir?
-Kredi kartı, bankaların müşterilerine belirli bir dönemde kullanılmak üzere belli bir miktarda limitle verdiği ve anlaşmalı üye iş yerlerinde POS cihazı üzerinden belirlenen limit ve dönem dahilinde alışverişlerde kullanılabilen bir çeşit ödeme ve borçlanma aracıdır. Kredi kartına sahip olan banka müşterileri belirlenen limit dahilinde tek seferde veya mümkün olması durumunda taksitli alışveriş yapabilmektedirler.

-Kredi Kartı nasıl alınır?
  • 18 yaşını doldurmuş olmak. Birey 18 yaşında değilse ebeveynlerin kredi kartı sözleşmesini imzalaması. (Ek kart dediğimiz olay budur)
  • Kredi notunun bankanın değerlendirmesine göre riskli seviyede yer almaması. (Bankaya borcunuzun olmaması lazım)
  • Belirli bir gelire sahip olmak. Belirli bir geliri olmayan kişiler, bankanın inisiyatifi doğrultusunda kredi kartı alabilirler.
Üniversite öğrencileri içinde kredi kartı vardır. Bu kartları almak için herhangi bir gelirinizin olmasına gerek yok ama limiti düşüktür.

-Limiti nasıl belirlenir?
-Kredi kartının limiti beyan ettiğiniz gelir miktarı ile doğru orantılıdır. (Bankadan bankaya ve karttan karta değişebilir)
-Yapılan son düzenlemede ilk kez kredi kartı alacak bireylere gelirlerinin en fazla 2 (iki) katına kadar kart limiti tahsil edilir. İkinci ve sonraki yıllarda kart limiti bireyin aylık gelirinin 4 katını geçmeyecek şekilde artırılabilir.

-Taksitli alışveriş yapılacağı zaman dikkat edilmesi gerekenler ve mantığı.
Mesela kredi kartı limitiniz 5000 TL diyelim. Sizde Ekim ayında 4000 TL'lik sistemi 4 taksit ile aldınız. Yani her ay 1000TL ödeyeceksiniz. Şimdi limitiniz 1000 TL'ye düştü. Kasım ayı geldi ve ilk taksiti ödediniz. 1000 TL'lik ilk taksiti ödediğiniz için Kasım ayındaki limitiniz 2000 TL oldu. Sonra Aralık ayında ödediniz limitiniz 3000 TL oldu. Aynı mantık normal bir şekilde harcama yaparken de var. Kredi kartının özelliği mesela bugün 100 TL'lik harcama yaptınız. Hesabınızdan o para hemen düşmez. Hesap kesim tarihi geldiği zaman o para hesabınızdan düşer.

Not: Taksit ödedikçe maksimum limit artmaz. Kartı kullandıkça artar.

-Bu kartlarda ücret kesiliyor mu?
Borçlanmazsanız herhangi bir ücreti yok. (Bankadan bankaya değişebilir)

a) Ek Kredi Kartı;

-Ek kredi kartı nedir?
Ek kredi kartı, asıl kart hamilinin talebi doğrultusunda, limiti asıl kart hamiline tanınan limiti geçmemek ve bu limitten karşılanmak üzere, belirli bir tutar veya oranda nakit çekimi ve harcamalarında kullanılmak üzere tahsis edilen kredi kartıdır.

Kartın ismi değiştirilebilir.

3- Maaş Kartı;

Bankadaki hesaplara erişilebilen ve ATM’ lerden para çekilebilen banka kartlarına da bu vesileyle maaş kartı denmektedir.
Gerek aktif olarak çalışan kişiler gerekse emekli olan kişiler bankalarından maaşlarının düzenli olarak yattığı ve maaşlarını çektikleri hesapları için hesap kartı almaktadırlar.

Maaş kartları, yalnızca maaşın çekilmekte olduğu bir kart olmayıp normal bir hesap kartının yapabilmekte olduğu tüm işlemleri yapabilmektedir. Para çekebilmek, fatura ödemek, alışverişlerde nakit yerine kullanmak ve internet mağazalarında kullanmak gibi pek çok özelliği bulunmaktadır.

-Avantajları nedir?
Bankaların çoğunluğu müşterilerine sunmakta olduğu mevduat hesapları için yıllık belirli miktarlarda “hesap işletim ücreti” adı altında para kesiminde bulunmaktadır. Ancak maaş hesabı bulunan bankalar, müşterilerinin maaş hesaplarından, hesap işletim ücreti talebinde bulunmazlar.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Diğer rehberlerim;
Çok güzel açıklamışsınız. Kredi kartından uzak durmak hayat felsefem 👌
 

Emirhandkee

80+ Titanium
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
22,711
En İyi Cevap
45

Kamina

80+ Platinum
Katılım
17 Haziran 2020
Mesajlar
11,471
En İyi Cevap
1
Eline sağlık. Bir yanlış bilgiyi düzeltmek istiyorum. Maaş kartı ve banka kartı ikisi aynı şeydir. Maaş kartı kısmında hesap işletim ücreti alınmaz diyerek ayrı bir şey gibi göstermişsin fakat değil. Yasal mevzuat gereği hesap kesim ücreti alınmamaktadır. Hiçbir banka bunu talep edemez. Hepsinde aynıdır. Banka kartı = Maaş kartı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ayrıca kredi kartlarına (öğrenci kartları hariç) yıllık kullanım ücreti yansır. Bu durumun borçlanmayla alakası yoktur. Kartı kullansan da kullanmasan da bu ücret yansır. Fakat bankayı arayıp bu ücretin iadesi konusunda talep mümkündür. Çoğu banka müşterisini kaybetmemek için bu ücreti iade eder. Bu ücret kredi kartının vasfına göre değişir. Kredi kartları hakkında yanlış bilinen bir bilgiyi de aktarayım. Bazı insanlar yaptığı harcamaları, faizi ile geri ödediklerini düşünürler. Fakat durum böyle değildir. Ne harcadıysanız onu ödersiniz. Banka size hesap kesim tarihinden itibaren 10 gün süre tanır. Bu süre standarttır her bankada. Bu süre içinde ödemenizi yaparsanız harcadığınız tutardan 1 kuruş fazla ödemezsiniz. Ödeme gününü geçirirseniz faizi elbette yansır.
 
Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
903,633
Mesajlar
8,277,249
Üyeler
140,229
Son üye
SmileyFace
Top Bottom