Beyaz Sistem Seçimlerim

Son söz sizin tabii ki ama kasa bence hem çok pahalı hem çirkin. Malzeme kalitesi eminim çok iyidir ama üzerinde Lian Li yazmasa 2000-2500TL fiyatı olur gibi duruyor. Akvaryum tercih etmez misiniz? Sıvı soğutucu kullanacağınız için pek sıcaklık problemi çekmezsiniz bence.

artcici övdüğümüz zamanlarda 4500tl civarı idi bu fiyattayken çok daha iyi alternatifleri var.
Aynen öyle, 360mm 4500-5000 TL idi yazın başlarında, tek distribitörü Teknobiyotik olduğu için ve peynir ekmek gibi sattığı için zam üstüne zam yaptılar, yurt dışında fiyatı hala aynı ve fiyat performans ama TR de teknobiyotiğin aç gözlülüğü ve fırsatçılığı yüzünden f/p lik bi durumu kalmadı artık.

Valla testlerde bu model soğutma testlerinde hep övülüyor
Thermalright Frozen Warframe Pro bundan daha iyi.mesela bir kaç derece
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Önceden aldığım elimde olan parçalar ;

Ekran Kartı

Ssd

Alacağım parçalar ;

Kasa

Psu

Anakart

İşlemci

Sıvı soğutma

Ram

Ssd

Önerilerinize açığım 🫶🏻
Ram tercihin kötü değil ama cl30 6000 MHz az mı geldi?

• Beğen
Reaksiyonlar: Styx
Kasa olarak şunu da düşünebilirsiniz;

Arada indirime giriyor. Kendim kullanıyorum, hava akışı vs gayet yeterli, ekran kartını dik şekilde takacak kasa aparatı da var. Kabloları saklayacak bol bol yer de var. İleride btf (project zero destekli) başka anakarta geçecek olursanız onları da destekliyor.
Herkes bu kasayı öneriyor hocam ya aslında havn Hs 420 alacaktım ama hem 13.500tl fanlar ile 25k hemde stok kalmadı

Thermalright Frozen Warframe Pro bundan daha iyi.mesela bir kaç derece

Ram tercihin kötü değil ama cl30 6000 MHz az mı geldi?
O zmn Thermalright alayım

Kasa olarak şunu da düşünebilirsiniz;

Arada indirime giriyor. Kendim kullanıyorum, hava akışı vs gayet yeterli, ekran kartını dik şekilde takacak kasa aparatı da var. Kabloları saklayacak bol bol yer de var. İleride btf (project zero destekli) başka anakarta geçecek olursanız onları da destekliyor.
Valla bu kasa aşırı hoşuma gitti

Herkes bu kasayı öneriyor hocam ya aslında havn Hs 420 alacaktım ama hem 13.500tl fanlar ile 25k hemde stok kalmadı

O zmn Thermalright alayım
Bir kasa için 13500 çok hocam ama dediğim gibi attığım kasa hem şık hem çok kullanışlı hem de sağlam. Boş ağırlığı bile ağır öyle diyeyim. Bu arada anakart olarak faz değerlerini karşılaştırmadım ancak şöyle bir seçenek de var;

Bu anakartın kablo bağlantıları arkadan yapılıyor. Attığım kasa ile uyumlu.
Anakartı biraz araştırmak lazım, Asus muhtemelen daha dolu duruyor ama yine de Gigabyte Stealth Ice güzel bir anakart.
Eğer bulursam faz değerlerini vs buraya bırakırım Gigabyte olanın.

Bir kasa için 13500 çok hocam ama dediğim gibi attığım kasa hem şık hem çok kullanışlı hem de sağlam. Boş ağırlığı bile ağır öyle diyeyim. Bu arada anakart olarak faz değerlerini karşılaştırmadım ancak şöyle bir seçenek de var;

Bu anakartın kablo bağlantıları arkadan yapılıyor. Attığım kasa ile uyumlu.
Anakartı biraz araştırmak lazım, Asus muhtemelen daha dolu duruyor ama yine de Gigabyte Stealth Ice güzel bir anakart.
Eğer bulursam faz değerlerini vs buraya bırakırım Gigabyte olanın.
Msi zero nasıl olur hocam b850 modeli yardımcı olursanız çok sevinirim

Msi zero nasıl olur hocam b850 modeli yardımcı olursanız çok sevinirim
Anakartların özelliklerine dair tablo buldum:

Benim bildiğim kadarıyla VRM lerin kalitesi baya önemli. ChatGPT'ye sorduğumda aldığım cevap aşağıdaki gibi;

Özellik / ModelASUS ROG Strix B850-A Gaming WiFiGigabyte B650E AORUS Stealth ICEMSI B850 Gaming Plus WiFi PZ
VRM / Güç Tasarımı14+2+2 faz, güçlü mosfet/power-stage, iyi VRM soğutma12+2+2 Twin Digital VRM, iyi soğutma~12+2+1 faz, segmentine göre güçlü
PCIe DesteğiPCIe 5.0 x16 (GPU) + PCIe 5.0 M.2 desteğiPCIe 5.0 x16 + PCIe 5.0 M.2 (1 slot)PCIe 5.0 x16 + PCIe 5.0 M.2
M.2 Yuvaları4× M.2 (Gen5/Gen4 karışık)3× M.2 (1× Gen5, 2× Gen4)3× M.2 (1× Gen5, 2× Gen4)
Ağ & KablosuzWi-Fi 7 + 2.5Gb LANWi-Fi 7 + 2.5Gb LANWi-Fi 7 + 2.5Gb veya 5Gb LAN (SKU’ya göre)
USB DesteğiUSB 20Gbps Type-C, çok sayıda USB 3.2 Gen2USB 3.2 Gen2x2 (20Gbps), iyi port çeşitliliğiUSB 10/20Gbps Type-C, dengeli port sayısı
BIOS / YazılımROG BIOS, AI OC, AI NetworkingGigabyte BIOS, temiz arayüz, Stealth kablo tasarımıMSI BIOS, Core Boost, kullanıcı dostu
Öne Çıkan ArtılarEn güçlü VRM + en çok M.2 + en zengin özellik setiEstetik “reverse connector” tasarım, iyi VRMFiyat/performans çok iyi, yeterli güç
Hedef KullanıcıOC yapan, uzun yük altında stabilite isteyen, maksimum genişleme isteyenŞık sistem isteyen, kablo karmaşasını azaltmak isteyenBütçe dostu ama güçlü sistem isteyen

Anakartlardan daha iyi anlayan bir arkadaş bakarsa daha iyi olacaktır.

Msi b850 gaming plus wifi pz den bahsediyorsanız faz değerlerine ve kalitesine göre fiyatını hak etmeyen bir anakart olduğunu söylemişti bir arkadaş. Sırf o yüzden almadım. Eğer anakart satın alırken bu gigabyte stokta olsaydı gigabyte olanı alacaktım.
Siz eğer kablo bağlantısı arkada olup olmamasına bakmayacaksanız o zaman tabloya göre sizin attığınız Asus'u alıp geçebilirsiniz.

Anakartların özelliklerine dair tablo buldum:

Benim bildiğim kadarıyla VRM lerin kalitesi baya önemli. ChatGPT'ye sorduğumda aldığım cevap aşağıdaki gibi;

Özellik / ModelASUS ROG Strix B850-A Gaming WiFiGigabyte B650E AORUS Stealth ICEMSI B850 Gaming Plus WiFi PZ
VRM / Güç Tasarımı14+2+2 faz, güçlü mosfet/power-stage, iyi VRM soğutma12+2+2 Twin Digital VRM, iyi soğutma~12+2+1 faz, segmentine göre güçlü
PCIe DesteğiPCIe 5.0 x16 (GPU) + PCIe 5.0 M.2 desteğiPCIe 5.0 x16 + PCIe 5.0 M.2 (1 slot)PCIe 5.0 x16 + PCIe 5.0 M.2
M.2 Yuvaları4× M.2 (Gen5/Gen4 karışık)3× M.2 (1× Gen5, 2× Gen4)3× M.2 (1× Gen5, 2× Gen4)
Ağ & KablosuzWi-Fi 7 + 2.5Gb LANWi-Fi 7 + 2.5Gb LANWi-Fi 7 + 2.5Gb veya 5Gb LAN (SKU’ya göre)
USB DesteğiUSB 20Gbps Type-C, çok sayıda USB 3.2 Gen2USB 3.2 Gen2x2 (20Gbps), iyi port çeşitliliğiUSB 10/20Gbps Type-C, dengeli port sayısı
BIOS / YazılımROG BIOS, AI OC, AI NetworkingGigabyte BIOS, temiz arayüz, Stealth kablo tasarımıMSI BIOS, Core Boost, kullanıcı dostu
Öne Çıkan ArtılarEn güçlü VRM + en çok M.2 + en zengin özellik setiEstetik “reverse connector” tasarım, iyi VRMFiyat/performans çok iyi, yeterli güç
Hedef KullanıcıOC yapan, uzun yük altında stabilite isteyen, maksimum genişleme isteyenŞık sistem isteyen, kablo karmaşasını azaltmak isteyenBütçe dostu ama güçlü sistem isteyen

Anakartlardan daha iyi anlayan bir arkadaş bakarsa daha iyi olacaktır.

Msi b850 gaming plus wifi pz den bahsediyorsanız faz değerlerine ve kalitesine göre fiyatını hak etmeyen bir anakart olduğunu söylemişti bir arkadaş. Sırf o yüzden almadım. Eğer anakart satın alırken bu gigabyte stokta olsaydı gigabyte olanı alacaktım.
Siz eğer kablo bağlantısı arkada olup olmamasına bakmayacaksanız o zaman tabloya göre sizin attığınız Asus'u alıp geçebilirsiniz.

Bu anakartı alayım diyorum uyarsa eğer kasaya
16 faz da hayli hayli yeter bence 9800x3d ye

Bu anakartı alayım diyorum uyarsa eğer kasaya
16 faz da hayli hayli yeter bence 9800x3d ye
Fazlar yetecektir. Ama kalite konusunda muhtemelen Asus daha iyi kalıyor. Diğer kasadan kastınız Lian Li ise arka bağlantılı anakartlarla uyumlu değil gibi ancak bir bakayım.

Geri