Neler Yeni

Çözüldü✓ Bilgisayar donması ve oyundan atması

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Merhabalar,

Intel Core i9 14900KF Soket 1700 14.Nesil 5.80GHz 32MB Önbellek 10nm İşlemci
ASUS ROG STRIX Z790-F GAMING WIFI II Intel Soket 1700 DDR5 8000MHz(OC) Anakart
ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192Bit DLSS 3 Ekran Kartı
Samsung 2TB 990 PRO w/Heatsink M.2 (Okuma Hızı 7450MB / Yazma Hızı 6900MB) SSD
GSKILL 64GB (2x32) TRIDENT Z5 NEO RGB DDR5 6000mhz CL30 Dual Ram
ASUS ROG STRIX LC II 360 V3 3x120mm Fanlı Sıvı Soğutucu (Sonradan Asus Ryujin III olarak değiştirildi)
ZALMAN Z9 ICEBERG MESH BLACK 4x14cm FAN E-ATX GAMING KASA
ZALMAN TerraMax 1000W 80PLUS Gold ATX3.0 ve PCIe Gen.5 Uyumlu Gaming Power

Win 11 Pro kullanıyorum. BIOS güncel.

İlk başlarda sıcaklık 90-95 leri görüyordu, sıvı soğutmada arıza olduğundan onu değiştirdim ve ısınma problemi düzeldi.
Fakat diğer sorunlar devam etmekte. Şu şekilde,

Oyunda yaşadığım sıkıntı şu şekilde;
Cs oynarken bir anda maçın ortasında oyundan atıyor. İnternette araştırma yaparak XMP'yi kapattım (6000mhz'de çalışırken, 4800 mhz'de çalışıyor) ve atma olayı düzeldi (yine attı ama sık değil, nadir) ama bu sefer de oyun içerisinde kasmalar olmaya başladı. Yani düşük sistemde oyun oynuyormuşsunuz gibi, adam gördüğümde ani donmalar vs.)

Bilgisayarda yaşadığım sıkıntı ise şu;
1- Durduk yere bir kaç defa reset atmaya başladı, Çok sık olmasa da oluyor bu sorun. Yine araştırma yaptığımda bir ayar değiştirdim "otomatik olarak yeniden başlat" kısmını kapattım. Bu sefer de haliyle donma yapıyor ve reset atmadan da düzelmiyor.
2- Bir diğer sorun ise alt-tab yaparken ani 2 saniyelik donma sorunu. Tabi ki çözünürlükle alakalı diyebilirsiniz ama benzer özellikli oynayan arkadaşlarımda böyle bir sorun yok.

İnanın çıldırmak üzereyim. Lütfen yardımcı olmanızı rica ederim. Yardımlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,859
İsim
Emre Zengin
Hocam seçebiliyorum ama bazıları beyaz renkte bazıları gri renkte. Yine seçin diyorsanız seçeyim
Seç bakalım bir sorun yaratacak mı diye bakalım. Eğer sistemi Boot etmezse BIOS'u sıfırlayıp bu sefer aynı şekilde 5867 MHz'yi dene.

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Seç bakalım bir sorun yaratacak mı diye bakalım. Eğer sistemi Boot etmezse BIOS'u sıfırlayıp bu sefer aynı şekilde 5867 MHz'yi dene.
Hocam seçtim ama boot etmedi. Sıfırlayıp 5867 Mhz'e geçtim sorunsuz açıldı. Üzerine yaklaşık 10-15 dakika cs de oynadım şu anlık bir sorun yok. Sizi çok yordum lütfen kusura bakmayın, size çok ama çok teşekkür ederim hocam. Son olarak genel izleniminiz nedir sistemle ilgili?

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,859
İsim
Emre Zengin
Hocam seçtim ama boot etmedi. Sıfırlayıp 5867 Mhz'e geçtim sorunsuz açıldı. Üzerine yaklaşık 10-15 dakika cs de oynadım şu anlık bir sorun yok. Sizi çok yordum lütfen kusura bakmayın, size çok ama çok teşekkür ederim hocam. Son olarak genel izleniminiz nedir sistemle ilgili?
Donanımsal bir sorun değil de yazılımsal bir şey olduğunu düşünüyorum. 1 hafta bak bakalım çökme, resetleme vb. bir şey olacak mı diye. Eğer 5867 MHz bir sorun yaratmazsa böyle kalsın ayarlar hocam. Sonraki BIOS güncellemelerinde direkt XMP'yi açıp aynı sorunların devam edip etmeyeceğine bak. Eğer devam ederse XMP açıkken 5867 MHz'ye çek hocam. Böyle kalmasından yana bir problem yok sistemin stabil çalışacaktır gene.

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Donanımsal bir sorun değil de yazılımsal bir şey olduğunu düşünüyorum. 1 hafta bak bakalım çökme, resetleme vb. bir şey olacak mı diye. Eğer 5867 MHz bir sorun yaratmazsa böyle kalsın ayarlar hocam. Sonraki BIOS güncellemelerinde direkt XMP'yi açıp aynı sorunların devam edip etmeyeceğine bak. Eğer devam ederse XMP açıkken 5867 MHz'ye çek hocam. Böyle kalmasından yana bir problem yok sistemin stabil çalışacaktır gene.
Hocam tamamdır, size ne kadar teşekkür etsem az. Valla kendi sorununuz gibi sahiplenip yardımcı oldunuz. İşiniz gücünüz rast gitsin. Varlığınız daim olsun, tekrardan çok sağolun.

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Hocam tekrar selamlar, pc hiç donmadı ve oyundan hiç atmadı, sonrasında ram stabil gibi gelmedi 5800 Mhz'e çektim herhangi bir sıkıntı olmadı gayet akıcıydı. fakat son birkaç oyundur csde eskisi gibi ara ara takılmalar oluyor. Sizce sebebi ne olabilir? Oyunda problem var evet, fakat anormal geliyor bu durum. Yorumunuzu rica etsem olur mu? Şimdiden teşekkür ederim.

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,859
İsim
Emre Zengin
Hocam tekrar selamlar, pc hiç donmadı ve oyundan hiç atmadı, sonrasında ram stabil gibi gelmedi 5800 Mhz'e çektim herhangi bir sıkıntı olmadı gayet akıcıydı. fakat son birkaç oyundur csde eskisi gibi ara ara takılmalar oluyor. Sizce sebebi ne olabilir? Oyunda problem var evet, fakat anormal geliyor bu durum. Yorumunuzu rica etsem olur mu? Şimdiden teşekkür ederim.
Bu durum diğer oyunlarda oluyor mu yoksa sadece CS için mi geçerli?

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,859
İsim
Emre Zengin

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Bu durum diğer oyunlarda oluyor mu yoksa sadece CS için mi geçerli?
Daha doğrusu
CS kaynaklı bir durum hocam o zaman. Oyun dosyalarını doğrula bakalım. Görüntü Seçeneklerini nasıl yaptın CS de?
Anladım hocam. Eski bilgisayarımda bu denli kasmalar yapmazdı. Mesela diğer bir şey de alt-tab yaptıktan sonra 1-2 saniyelik donma oluyor oyunda da masaüstünde de. Bu arada görüntü seçeneklerini görsel olarak yükledim hocam.

Ekler

• 20240211010140_1.jpg
    20240211010140_1.jpg
    290.8 KB · Hit: 27
  • 20240211010201_1.jpg
    20240211010201_1.jpg
    650.6 KB · Hit: 27

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,859
İsim
Emre Zengin
Daha doğrusu

Anladım hocam. Eski bilgisayarımda bu denli kasmalar yapmazdı. Mesela diğer bir şey de alt-tab yaptıktan sonra 1-2 saniyelik donma oluyor oyunda da masaüstünde de. Bu arada görüntü seçeneklerini görsel olarak yükledim hocam.
380 Hz de oynuyormuşsun. Monitöründe G-SYNC falan aktif mi?

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,859
İsim
Emre Zengin
Top Bottom