Merhaba! Bu yazımda size Bing Chat'i kullanarak nasıl İngilizce pratiği yapabileceğinizi anlatacağım.
Öncelikle özet olarak şunu söyleyebilirim cidden iyi iş yapıyor. Kelime bilgisi, gramer bilgisi, okuma, yazma becerilerinizi geliştirmek için Bing Chat cidden iyi bir araç. Aynı zamanda Bing Chat ile günlük hayat diliyle de sohbet ederek iletişim kurabilir, konuşma veya yazma pratiği yapabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.
İstem (prompt) ne demektir?
İstem, yapay zeka sohbet botlarının mesaj kutusuna girdiğiniz talimatlardır. Bu yazıda size nasıl istemler kullanabileceğinizi göstereceğim. Bing Chat markdown dilini kullanıyor. Yani bir kelimeyi kalın yapmak için iki yıldız kullanmanız gerekiyor, şu şekilde: Hello! I am **Bing**. How can I help you today?"
Kelime Bilgisi
- Bu cümledeki koyu yazılmış kelimenin anlamını biliyor musun? “He was a very **gregarious** person who loved to socialize with everyone.”
- Bana “to get cold feet” deyiminin ne anlama geldiğini ve bir örnek cümlede nasıl kullanıldığını söyler misin?
- Can you give me 25 words with Turkish meanings to practice for B2 student on list.
- Can we play vocabulary game to improve my English. I am B2 student.
Bu beceri için "Duyarlı" modu kullanabilirsiniz. Ama "Yaratıcı" mod da yanlış değil. Daha teknik bilgi istiyorsanız işte orada "Duyarlı" mod açık ara öndedir.
- Bu cümledeki koyu yazılmış kısım doğru mu? Eğer yanlışsa, nasıl düzeltebilirsin? “She is **study** hard for the exam tomorrow.”
- "Present perfect tense” ile ilgili bana bir şeyler anlatır mısın? Bu zamanı ne zaman ve nasıl kullanırız? Bir örnek cümle verir misin?
- “Modal verbs” nedir? Bana en az beş tane modal verb örneği verir misin? Bu modal verb’leri kullandığın birer cümle yazabilir misin?
- İngilizce gramerimi geliştirmek için present tense konusunda alıştırma yapalım. Seviyeyi B2 olarak ayarla. Bana cümleler ver. Yardımcı fiil ve fiillerin yerine boşluk koy.
Yazma
Bu beceri için "Duyarlı" modu kullanabilirsiniz.
- Sana bir hikaye yazacağım. Bana gramer ve kelime yanlışlarımı söyler misin?
- Sana bir mektup örneği yazacağım. Bana gramer ve kelime yanlışlarımı söyler misin?
Okuma
Bu beceri için "Yaratıcı" modu kullanmanızı öneririm. Çünkü okumanız için verilecek olan metinlerin daha özgün ve iyi çıkması için uygun olabilir.
Ama eğer bilimsel bir makale yazdırıyorsanız "Duyarlı" mod daha iyidir.
- Seninle İngilizcemi geliştirmek için "reading" alıştırması yapmak istiyorum. Benim için A2 seviyesinde kısa bir hikaye yaz. Sonra hikayenin altına, "o hikayeyi anlayıp anlamadığımı test eden açık uçlu sorular", "gramer bilgimi ölçecek açık uçlu sorular" ve "kelime bilgimi ölçecek boşluk doldurma soruları" İngilizce olarak yaz. Sonra benden gelecek mesajları bekle. İlk etapta anlama sorularının cevaplarını yazacağım, sonra gramer sorularının cevabını yazacağım, sonra kelime bilgisi sorularının cevaplarını yazacağım. Açık uçlu soruların cevaplarını İngilizce olarak al.
- Seninle İngilizcemi geliştirmek istiyorum. Bana İngilizce dilinde bilimsel bir makale yaz. Sonra altına makaleyi anlayıp anlamadığımı soran açık uçlu sorular sor.
Sohbet etmek
Bu iş için "Yaratıcı" modu kullanabilirsiniz. Ama eğer bilimsel, daha teknik bir konu konuşuyorsanız "Duyarlı" mod da iş yapar.
Bing Chat, GPT-4 dil modelini kullanan yapay zeka sohbet botudur. Sizinle samimi bir şekilde konuşabilir.
- Bana İngilizcemi geliştirmem konusunda yardım et. Seninle İngilizce dilinde sohbet edelim. Eğer yanlış bir kullanım yaparsam beni uyar ve doğru kullanımı söyle. Seviyem A2. Bu yüzden cümleleri basit tut lütfen. Yardım edecek misin?
- Help me to improve my English while chatting with me about anything. If I do mistake, warn me and tell correct forms. I am B1 student. I wanna start to talk about the book called The Witcher.
- Help me to improve my English while chatting with me about this article: iki noktadan sonra makalenin linkini yapıştırın. Bing Chat ile o makale hakkında konuşacaksınız.
Konuşma
Bing'de mikrofon da var. Özellikle telefonda Bing uygulamasını kullanın. Sesli sohbet ile "speaking" pratiği yapabilirsiniz.
Kullanım ipucusu: Bing'in 30 mesaj sınırı var. Her sohbette 30 mesajdan sonra kilitleniyor. GPT-4 ciddi pahalı ve enerji harcayan bir şey olsa gerek. Bu 30 mesajı en verimli şekilde kullanmak istiyorsanız konuşmalarınızın kaydını silmeyin ve onları gruplayın. Örneğin bir sohbeti sadece gramere bırakın, bir sohbeti sadece okuma alıştırması için bırakın. Bu şekilde 30 mesajı karmaşıklaştırmadan ve Bing'in aklının karışmaması için kullanabilirsiniz:
Unutmayın! Bing mükemmel değil. Hata yapabilir. Yani hatalarla karşılaşabilirsiniz bu yüzden dikkatli olun. Gramer konusunda kontrol isteyecekseniz "Duyarlı" mod daha iyidir. Ama "Yaratıcı" mod kesinkes yanlış değildir. Sadece bazen hata yapabilir.
Bing'in nasıl İngilizce öğrenmek için kullanılabileceğini anlattım. Bu istemlerin (prompt) mantığını anlarsanız her dil için kullanabilirsiniz. Sadece Bing Chat'in bir yapay zeka olduğunu bilin. Yani ona her şeyi açıklamanız sizin için daha iyi olabilir. Yani neyi tam istediğinizi bilmeniz ve bunu nasıl tam olarak istediğiniz önemlidir.
Umarım her şeyi anlatmışımdır. Unuttuğum bir şey olduysa kusura bakmayın. Geri dönüşleriniz önemli. Buraya kadar okuduysanız teşekkürler