Neler Yeni

Yardım BIOS veya Ryzen Master üzerinden OC problemi?

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
AI Suite 3 programı ile Turbo Evo kısmından OC yapınca herhangi bir sorun yaşamıyorum. OCCT testinde de hata vermiyor.
Ancak BIOS kısmından OC yaparken aynı ayarı yapınca bilgisayar bir süre yeniden başlamıyor, daha sonra kendi kendine BIOS ayarlarını resetleyip yeniden açılıp BIOS'a girmeye zorluyor. Aslında bugün BIOS update yaptıktan sonra BIOS'tan OC denemesi yapmadım.
Ryzen Master programı ile de OC yapınca OCCT ve CPU-Z stres testinde bilgisayar ya mavi ekran veriyor ya da mavi ekran vermese de reset atıyor, her iki durumda da reset sonrası OC ayarlarını yine sıfırlıyor.
AI Suite 3 üzerinden yapılan OC sisteme sıkıntı çıkarır mı? Sadece bu program ile OC yapabiliyorum sizce bir gariplik var mı?

OC puan.jpg

OC sıcaklık.jpg

En İyi Cevap
Denemeler yapıp voltajı düşürüp sorun çıkarmayan voltajı bulmaya çalışacağım. Sanırım benim işlemci 2019 olabilir, soğutucuyu söküp bakmadan emin olamam tabii, çünkü 2020 Şubat ayında almıştım.
Bu voltajı vermemin sebebi DOCP (XMP) profil 1 ile aşağı yukarı bu voltajlara kendiliğinden çıkıyordu.

Ryzen 3000 serisi bir işlemcin varsa Clock Turner For Ryzen indir.

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
Aynen yüksek ama sıkıntı olur mu ki? Sıvı soğutma var, Watt değeri 90 görüyor en son.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Sıcaklıklar da genelde 80 derece kalıyor ama anlık 90 dereceye fırlayıp geri iniyor.

İşlemcinin silikonda mı problem var? Anakartın ayarlarında mı sıkıntı var? Yani Clocturner Ryzen programı ile 4325 MHz 1.25 volt buluyor ama BIOS üzerinden bu değerleri girince olmuyor (mavi ekran veriyor). Sadece Windows açıkken program üzerinden OC yapınca bu değerler ile sorunsuz çalışıyor sebebi ne olabilir?

Son düzenleme:

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
@kandes22 Sence ne yapayım? Ayarları tekrar DOCP profil 1 yapayım mı? O zaman da yine şekilde yüksek voltaj veriyor, bu kadar yüksek olmasa da.

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
Bilgim yok.

BIOS'da bir sıkıntı olabilir.
DOCP profilini sıfırlayıp ayarları Auto bırakınca bu sefer 4325 MHz 1.25 Volt ayarı oldu, 3200 MHz RAM ayarı seçtim. Ancak CAS değerlerini RAM'in DOCP profilindeki CL16'da çalışınca mavi ekran veriyor, Auto bırakınca mavi ekran vermiyor. Şu an CAS değerleri de Auto'da yani.
OCCT testine de sokayım. Önerdiğin başka test var mı?
Son halindeki bench testi. Voltaj da düşmüş görünüyor.
OC deneme 4.jpg

OC deneme 3.jpg

kandes22

80+ Platinum
En İyi Cevap
13
DOCP profilini sıfırlayıp ayarları Auto bırakınca bu sefer 4325 MHz 1.25 Volt ayarı oldu, 3200 MHz RAM seçtim. Ancak CAS değerlerini RAM'in DOCP profilindeki CL16'da çalışınca mavi ekran veriyor, Auto bırakınca mavi ekran vermiyor. Şu an CAS değerleri de Auto'da yani.
OCCT testine de sokayım. Önerdiğin başka test var mı?
Son halindeki bench testi. Voltaj da düşmüş görünüyor.
Alıntıyı görüntüle

Prime95 Small FFTs öneririm.

SOC Voltage arttırmak belki bir çözüm olabilir.

RAM hakkında sahneye @RevDeisDou'yu davet ediyorum.

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
Prime95 Small FFTs öneririm.

SOC Voltage arttırmak belki bir çözüm olabilir.

RAM hakkında sahneye @RevDeisDou'yu davet ediyorum.
Yalnız bu haliyle de CPU-Z bench testinde işlemcinin skorları arttı resimlerde de görüldüğü gibi.
Yine de CAS değerlerini manuel girmek mi gerek? Auto ile mavi ekran vermiyor, ilk kez mavi ekran vermeden BIOS'tan manuel OC yapabildim. Daha öncesinde sadece program ile Windows açıkken OC yapabiliyordum, ancak bilgisayar yeniden açılınca tabii ayarlar sıfırlanıyordu. Profil kaydedip tekrar aktif ederek aynı ayarlara getiriyordum.
@kandes22 Biraz OC konusunda yordum sizi kusura bakmayın, yardımlar için teşekkürler. Biraz da ben farklılık yapmak zorunda kaldım BIOS'tan OC yaparken, dediğim gibi RAM CAS değeri Auto kalmayınca mavi ekran veriyormuş onu anladım.

Tabii Manuel RAM CL değerleri için verilmesi gereken SOC Voltage değerini bilmiyorum. Onu nasıl tespit edebiliriz? @RevDeisDou

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,308
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Yalnız bu haliyle de CPU-Z bench testinde işlemcinin skorları arttı resimlerde de görüldüğü gibi.
Yine de CAS değerlerini manuel girmek mi gerek? Auto ile mavi ekran vermiyor, ilk kez mavi ekran vermeden BIOS'tan manuel OC yapabildim. Daha öncesinde sadece program ile Windows açıkken OC yapabiliyordum, ancak bilgisayar yeniden açılınca tabii ayarlar sıfırlanıyordu. Profil kaydedip tekrar aktif ederek aynı ayarlara getiriyordum.
@kandes22 Biraz OC konusunda yordum sizi kusura bakmayın, yardımlar için teşekkürler. Biraz da ben farklılık yapmak zorunda kaldım BIOS'tan OC yaparken, dediğim gibi RAM CAS değeri Auto kalmayınca mavi ekran veriyormuş onu anladım.

Tabii Manuel RAM CL değerleri için verilmesi gereken SOC Voltage değerini bilmiyorum. Onu nasıl tespit edebiliriz? @RevDeisDou
İndir, kur, aç. Read' e bas. Birini seç foto at. Sonra öbürünü seç foto at.
SOC ise 1.1-1.15 arası iyidir.

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
Son düzenleme:

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,308
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Teşekkür ederim, şu an Prime95 testi yapıyorum. Bitince hemen başlarım.

thumb_show.php

Her iki seçimde de aynısını gösteriyor.
Çok iyi denemez. Zorlamaya gerek yok

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
Çok iyi denemez. Zorlamaya gerek yok
ram.jpg

Yalnız şu an CL22'de çalışıyor anladığım kadarıyla. BIOS'tan Auto bıraktım RAM'lerin CL değerlerini. Auto bırakmayınca tıpkı DOCP profili ile aynı değerleri verince mavi ekran yiyorum.
Yanlış bir BIOS ayarı var sanırım ama çözemedim gitti.

prime test.jpg
OC deneme 4.jpg

Yine de bu CL değerlerine göre daha yüksek CPU skoru alıyorum.
BIOS kurcalayıp RAM CL değerini tekrar CL 16 yapmaya çalışacağım ama eğer olmazsa CL 22 mi kalsın. Sonuçlar yukarıdaki gibi. Mavi ekran da yemiyorum bu haliyle.

Son düzenleme:

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,308
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Alıntıyı görüntüle
Yalnız şu an CL22'de çalışıyor anladığım kadarıyla. BIOS'tan Auto bıraktım RAM'lerin CL değerlerini. Auto bırakmayınca tıpkı DOCP profili ile aynı değerleri verince mavi ekran yiyorum.
Yanlış bir BIOS ayarı var sanırım ama çözemedim gitti.

Alıntıyı görüntüle
Yine de bu CL değerlerine göre daha yüksek CPU skoru alıyorum.
BIOS kurcalayıp RAM CL değerini tekrar CL 16 yapmaya çalışacağım ama eğer olmazsa CL 22 mi kalsın. Sonuçlar yukarıdaki gibi. Mavi ekran da yemiyorum bu haliyle.
BIOSU sıfırlayıp D.O.C.P açın. Bir daha atın CPU-Z fotosunu

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
BIOSU sıfırlayıp D.O.C.P açın. Bir daha atın CPU-Z fotosunu
Manuel ayrıntılı ayar yaptım. DOCP kapalı CL 16 değeri verdim. Şu an oldu galiba manuel OC. Sistem stabilite testini de yapayım tekrar.
Sanırım DOCP açıkken işlemciye OC yapamıyorum benim BIOS'ta. Hepsini manuel olarak girmem gerekti.
ram 2.jpg

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,308
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Manuel ayrıntılı ayar yaptım. DOCP kapalı CL 16 değeri verdim. Şu an oldu galiba manuel OC. Sistem stabilite testini de yapayım tekrar.
Sanırım DOCP açıkken işlemciye OC yapamıyorum benim BIOS'ta. Hepsini manuel olarak girmem gerekti.
Alıntıyı görüntüle
1.35v yaptınız voltajı? Şuan bi sıkıntı yok gibi gözüküyor

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,049,731
Üyeler
166,609
Son üye
Nedra.rar
Top Bottom