Neler Yeni

Bir dine inanan mı daha özgürdür yoksa bir dine inanmayan mı?

şahin doğan

80+ Platinum
İnanmakla inanmamakla alakası yok. İnsan dinine kalpten inanıyorsa o dinin gereği ona zor gelmez o yüzden özgürdür. İnanmıyorsa aklında hep ölüm olacağı için bir kafes içinde hisseder kendini hep bir ukde kalmıştır. Richard dawkinse ait bir sözü hatırlatmak isterim. En çok inanan bir inançsız dahi ölümden korkar.
Soru özgürlük hocam. Zor gelip gelmemesi değil. TR'de yaşamak zor gelmeyebilir ama özgür değilsin :d

Erdem Arslan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,316
İsim
Erdem Arslan
İlgilendiği Kategoriler
Sağlık, Spor, Yabancı Dil
Bu nasıl müzakere konusu aga. Dine inanamayan daha özgürdür. Özellikle kadınların özgürlüğünü ciddi derecede kısıtlıyor. 2+2 kaçtır? Yarın müzakere yapacağız gibi bir soru olmuş bu 🥴

Apu Mühendisi

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,091
İsim
Lydranx
İnanmayan daha özgürdür. Nasıl olsa günah değil diyerek istediğini yapabilir. İnanan ise o dinde ne yazıyorsa o yazılanlar çerçevesinde sınırlıdır.
Dini Olmayanların Ahlakı Yok Mu Zannediyorsunuz ? Nasıl olsa günah değil diyerek her şeyi yapmıyoruz elbette. Ahlakımızın ölçücüsü var.

AfniSoDeadly

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,645
İsim
Burak Tokgöz
İnanmakla inanmamakla alakası yok. İnsan dinine kalpten inanıyorsa o dinin gereği ona zor gelmez o yüzden özgürdür. İnanmıyorsa aklında hep ölüm olacağı için bir kafes içinde hisseder kendini hep bir ukde kalmıştır. Richard dawkinse ait bir sözü hatırlatmak isterim. En çok inanan bir inançsız dahi ölümden korkar.
Bu nasi söz aga ben korkmuom ok 😎✌🏻

MematiBaş🚬

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,593
İsim
Memati Baş
inanmayan daha özgürdür mesela İslam Din'inde senin Namaz kılman isteniyor ama inanmayan birinin böyle bir zorunluluğu yok.

cicibebe

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,780
İsim
Enes Tutar
Din insana belli kurallar koyar, ve uyduğu takdirde kişileri ödüllendireceğini buyurur. İnsan da ister istemez kendini bu kurallara uymaya zorluyor. Velhasıl kelam dine inanmayan insan daha özgürdür çünkü kendini soktuğu bir kalıp yok.

e_mir

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dini Olmayanların Ahlakı Yok Mu Zannediyorsunuz ? Nasıl olsa günah değil diyerek her şeyi yapmıyoruz elbette. Ahlakımızın ölçücüsü var.
O insanın iyiliğine-haysiyetine kalmış bir şey. İnanmayan insanlar da iyilik yapabilir. Bazı insanlar için bu geçerli değil.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Özgürlük, hayvansal güdüleri pratiğe geçirme hürriyeti dışında pek çok farklı manaya haizdir. İnsan, akıl vasıtasıyla kâh tabiatın sınırlarını aşabildiği için kâh da o sınırların içerisinde hususi ilke ve kaideler oluşturup kendini kısıtlayabildiği için özgürdür. Özgürlüğün hayvani içgüdülerin buyruğunu yerine getirme imkanıyla doğrudan bir ilişkisi yok benim algımda. Dürtülerine, ihtiraslarına itaat özgürlük değildir. Sürekli olarak bu güdülerin tatminini sağlayacak olan eylemlere karşı ilgi ve alaka, insanı özgür değil tutsak kılar.

Temayüllerin tatmini doğrultusunda tabiatın sınırlarını alabildiğince zorlamak bir noktaya kadar iş görür. Zincirlerden koptuğunu zanneder insan fakat içgüdülerine tutsaktır. Reddetmeyi bilmek, kendini tabiatın dehlizlerine kaptırmadan dürtülerini kontrol altına almaya çalışmaktır asıl özgürlük. Dünyayı değiştirip hükmedecek kabiliyete haiz insan, kendisini içgüdülerinin rüzgarına kaptırıp tüm seçimlerinin temelini pragmatizmcilikle hazza dayandırıyorken nasıl özgür olabilir? Ben pek olağan görmüyorum bunu.

Uzun lafın kısası. Çağın insanın ruhu asli özgürlüğü taşıyamayacak kadar tutsak bana kalırsa. Bu tutsak ruhtan sızan zilleti ise özgürlük sanıyor. Öylesine derin bir trajedi ki bu, üstüne çok çizilip yazılabilir. Dine inanan bir insanın daha özgür olduğu kanaatindeyim. Fakat buradaki inanıştan kastım taklidi bir iman değil. Tahkik edilmiş, kalben inanılmış bir inanç.

Ryzhem

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Kural olmayan bir yerde düzen olmaz her şeye özgür olmanın iyi bir şey olmadığını düşünüyorum Dinde kısıtlamalar vardır ama yasak ve kurallar yerine göre değişiyor mesela Kuranda namaz kılmamız emredildi ama nasıl kılındığı yazılmıyor bu yere göre değişiyor herkes sorunsuz daha düzgün olması için Peygamberimize uyuyoruz, Kapanın diye emredildi ama nasıl kapanılacağı yazılmıyor yere göre kapanma giyimi şekli farklıdır Yani şöyleki İnanan bence daha huzurlu ve özgür çünkü ne yapıcağını bilir

Furyy

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
440
İsim
Taha Tuğrul Tuncel
Arkadaşlar yarın din dersinde müzakere var ve yardımlarınız lazım. Bu soru hakkında fikir ve görüşlerinizi yazarsanız sevinirim.

Bir dine inanan mı daha özgürdür yoksa bir dine inanmayan mı?
Bence Bir dine inanan daha özgürdür eğer zaten bir yasak varsa o senin ve toplumun iyiliği içindir özgürlük denilen şey istediğini yapabilmek veya başka insanları n hayatına mani olmak değildir bana göre

mert333

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
300
İsim
Hüseyin Mert
İstediği zaman fikir değiştirdiğinde özgür olur bence. Döneklik en büyük özgürlüktür.

Top Bottom