Kırılmış programlar korsan yazılımlar v.s Lisanslar bile olabilir. Geçenlerde cuma namazında hocanın biri bundan bahsetti ben şok oldum. Ve şuanda bir çok şeyden korkmaya başladım. Hocanın dediğine göre Yasal yollardan elde edilmeyen bütün her şey Yazılım v.s Kul hakkına girer dedi şok oldum. Emek hırsızlığı da günahtır. Şuanda açıkçası bütün crackli herşeyi kaldırdım. Bu konuda Herkesin bilgisine ihtiyacım var gerçekten böyle bişey varmı yokmu bir kaç hocaya daha sordum . Hatta Üniversiteden de bilgi almak için sorduğum kişiler oldu. Bazıları şöyle yanıt verdi. Eğer illegal yollardan bir şey alıp bunu ticarete dönüştürürsen günah sayılır ama sadece kendin kullanırsan bişey olmaz diyende oldu. Kafam iyice karıştı lütfen yardımcı olun .
Crack oyunlar, yazılımlar zaten kul hakkına giriyor. Düşünsene, şirketler 100 milyonlar harcayıp oyun çıkarıyor, sonra biri çıkıp oyunu internete ücretsiz koyuyor. Şirketin, oyundan kazanacağı para 500 milyonken, bir anda 300 milyon oluyor. Şirkete de yazık, çalışanlara da. Şirkette oyunu yaparken çalışan insanları düşün, ne sıkı şartlarda ve kafa yorgunluğunda yazıyorlar kodları... Sonra emeğiniz, aylarınız bir anda her yerde "Crack" adı altında çıkıyor. Yazık.
Mesela herkesin bağrına bastığı ve "gurur" duyduğu Toprak Koç da bu şekilde oyun-program kırıyor. Ben desteklemiyorum ama nedense herkes, adam çok büyük iş başarmış gibi adamı arşa çıkarıyor. Ya kardeşim, kul hakkına girmek mi dersin, emek hırsızlığı mı dersin... Siz ücretsiz indiriyorsunuz Toprak Koç'un sitesinden ama aslında her indirmede o adam da gelir elde ediyor bir nevi. Site ziyaret ediliyor, link reklamlı link derken, oyunu yapan firmanın oyununu illegal olarak yayımlayıp bir de parasını yiyor...