Heath Ledger
80+ Silver
- Reaksiyon skoru
- 1,756
Borsa oynamak sakıncalı. Borsaya yatırım yapmakta bir sakınca görmüyorum
Faiz en büyük haramlardan biritam bir bilgim yok ama izlediğim bir videoya göre faiza para yatırmak aslında ülkenin iyiliğine bir şey çünkü sen nakit para koyuyorsun devlette , bankalarda kredi isteyene bunu veriyor . Böylece ekonomi çarkı dönmüş oluyor , bankada sen ona nakit bağışı yaptığın için hizmetinin , sabrının bedeli olarak sana " faiz " veriyor . Açıkçası şimdi bakınca çokda haram gibi gelmedi çünkü oturduğum yerden para gelmiyor bende o parayı bekliyorum hak ediyorum . Belkide kastedilen faiz finans sistemindeki faiz değildir
Ne güzel açıklayıcı anlatmışsınız hocam elinize emeğinize sağlık.Doğrudan faiz muamelesi yapan şirketlerin hisse senetlerini almak ittifakla haramdır. Bankalar, bankerlik ve tefecilik kuruluşları gibi.
Şer'an mütekavvim olmayan, yani alınıp satılması helal sayılmayan şeylerin üretim ve alım-satımıyla uğraşan şirketlerin hisse senedini almak da aynıdır; şarap, bira vb. şeyler üreten kuruluşlar gibi...
Mütekavvim, yani alınıp satılması helal olan mal üretmekle beraber, bizzat ortak olunan o malı faizli muamelerlerle satan ve faiz sebebiyle elde ettiği kârı diğerine karışan ve toplam kârının yarısı ve daha fazlası olan şirketlere hisse senediyle ortak olmak da haramdır.
Ortak olunan şey helal bir üretim olmakla beraber, şirketi elinde bulunduran Müslümanlar başka haram işlerle de uğraşıyorlarsa, onlardan hisse senedi almak suretiyle onları desteklemek"günahda yardımlaşma" anlamı taşır. Halbuki bu Kuran-ı Kerim'de yasaklanmıştır,
Aslında çok önemli bisey ama işin ucunda para olduğu için kimsenin sorgulamayıp umursamadığı bir konu. Paran varsa yatırım arıyorsan altın al.
Helali haramı da gectim şuan zaten borsaya asla girilmez.