Bu ayar bilgisayarıma zarar verir mi?

TheCC

80+
Reaksiyon skoru
51
Merhaba, bi videoda işlemcinizin tamamını kullanın diye bir ayar gördüm aşağıya bıraktığım ss'de göründüğü gibi işlemci güç yönetimi ayarını herşeyde %100 yaptım. Gerçektende işlemcim 2,5 ghz'den 4,5 ghz'ye yükseldi fakat sürekli 4,5 ghz'de pcde sadece masaüstünde iken bile 4.5 ghz'de çalışıyor.CS oynuyorum genelde ve bu ayarın fps'e etkisini gözle görülür şekilde gördüm.Fakat sürekli yüksek ghz'de çalışması beni düşündürüyor okuduğum bi kaç yazıda bunun pc'ye zarar verebileceğini yazmışlardı.Bu konu hakkında bilgisi olan birisi bana yardımcı olabilir mi bu ayarın bi zararı var mıdır?

Ekler

• Screenshot_3.webp
    Screenshot_3.webp
    19.1 KB · Hit: 39
Arkadaşlar benimki de hep yüksek performanstaydı ama bu topic ile AI'ye sordum şöyle dedi:
sizce de böyle midir

Masaüstü sistem için kısa cevap:
👉 Genelde “Dengeli (Balanced)” daha iyi.
Ama kullanımına göre değişir.

🔹 Dengeli (Balanced) – çoğu kişi için en mantıklı

• İşlemci ihtiyaca göre hızlanır/yavaşlar
  • Aynı performansı çoğu durumda zaten verir
  • Daha az ısınma + daha az elektrik tüketimi
  • Modern CPU’larda performans kaybı genelde çok az (çoğu zaman fark edilmez)

👉 Günlük kullanım + oyun için en iyi tercih bu.

🔹 Yüksek performans (High Performance)

• CPU sürekli yüksek frekansta çalışır
  • Gecikme (lag/stutter) ihtimali biraz azalabilir
  • Ama:
    • Daha fazla ısınma
    • Daha fazla güç tüketimi
    • Genelde %2–5 civarı küçük performans farkı
👉 Şunlar için mantıklı:
  • Rekabetçi FPS oyunları
  • Render / ağır iş yükleri
  • “Her damla performans lazım” diyorsan

💡 Masaüstü için net öneri

• 🎮 Oyun + günlük kullanım → Dengeli
  • 🔥 Maksimum performans / benchmark → Yüksek performans
  • ⚡ Sürekli High Performance açık tutmak → çoğu zaman gereksiz

İşlemci işlem yüküne göre gereken frekansta çalışır zaten gereksiz ve uzun vadede hem enerji tüketimi ve pc ömrüne zarar verir

Öyle olması gerek zaten o performansı almak için sisteme para ödüyorsunuz para verdiğiniz şeyden iyi performans almak da en doğal hakkınız 10 yıl sonrasını düşünmeye gerek yok o zamana kim öle kim kala

Merhaba, bi videoda işlemcinizin tamamını kullanın diye bir ayar gördüm aşağıya bıraktığım ss'de göründüğü gibi işlemci güç yönetimi ayarını herşeyde %100 yaptım. Gerçektende işlemcim 2,5 ghz'den 4,5 ghz'ye yükseldi fakat sürekli 4,5 ghz'de pcde sadece masaüstünde iken bile 4.5 ghz'de çalışıyor.CS oynuyorum genelde ve bu ayarın fps'e etkisini gözle görülür şekilde gördüm.Fakat sürekli yüksek ghz'de çalışması beni düşündürüyor okuduğum bi kaç yazıda bunun pc'ye zarar verebileceğini yazmışlardı.Bu konu hakkında bilgisi olan birisi bana yardımcı olabilir mi bu ayarın bi zararı var mıdır?
zarar vermez sadece daha sıcak çalışır işlemci ama sıcaklık sorunun yoksa böyle kullan zaten ömrünü falan kısaltmaz kimin işlemcisi eskimiş sanki hocam :D hala 2. elde r5 3600 alıyor. yükse performansta kullanın
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

İşlemci işlem yüküne göre gereken frekansta çalışır zaten gereksiz ve uzun vadede hem enerji tüketimi ve pc ömrüne zarar verir
pc ömrüne zarar vermez ne bu ssd mi sağlığı düşecek işlemci dediğimiz parça bozulan bir şey değil ömürlüktür

Ben böyle kullanıyorum soğutucum iyi max 42 derece görmüşümdür oda alt tabda 2 oyun açıkken

Her teknik bileşenin bir sağlığı vardır. Bunların sıcaklıkla veya yazılımsal sebeplerle ömrü düşebilir. Ama bu dediğim çok az miktarda olur %5 civarı olur benim tahminim. Yani mesela sen bu işlemciyi 5yıl bu şekilde kullandın, 5 yıl öncesinde eskiden cinebencte aldığın skoru alamazsın. Bu arada rakamları sallamasyon söyledim ama gerçekte böyle bir şey var bence.
Hele işlemci bazında düşünürsek gerçekten böyle bir şey var, silikon kalitesini düşürür ve işlemcinin çabuk ısınmasına, çok çok az miktarda da performans kaybına yol açabilir ileride. Soğutucun iyiyse sıcaklık problemi suya düşer ancak bu dediğim performans olayı hâlâ bir nebze kalır bana göre.
O yüzden ben olsam sistemime özen gösterirdim değerli hocam 🙂

Tam hızda çalıştırman
sanki arabanı trafik lambasının kırmızı işığında beklerken ayağını gaz pedalına dibine kadar sıkıp tutuyormuş gibi olursun.

Sana göre mantıklı olabilir ama bana göre doğru kullanım değil.

Her teknik bileşenin bir sağlığı vardır. Bunların sıcaklıkla veya yazılımsal sebeplerle ömrü düşebilir. Ama bu dediğim çok az miktarda olur %5 civarı olur benim tahminim. Yani mesela sen bu işlemciyi 5yıl bu şekilde kullandın, 5 yıl öncesinde eskiden cinebencte aldığın skoru alamazsın. Bu arada rakamları sallamasyon söyledim ama gerçekte böyle bir şey var bence.
Hele işlemci bazında düşünürsek gerçekten böyle bir şey var, silikon kalitesini düşürür ve işlemcinin çabuk ısınmasına, çok çok az miktarda da performans kaybına yol açabilir ileride. Soğutucun iyiyse sıcaklık problemi suya düşer ancak bu dediğim performans olayı hâlâ bir nebze kalır bana göre.
O yüzden ben olsam sistemime özen gösterirdim değerli hocam 🙂
paragraftaki tek doğru bilgi noktadan sonra cümleye büyük harfle başlaman.

Dünyanın en geri zekalı ayarı olabilir. Hiçbir gereği yok. Yüksek performansa al geç.

dengelide olması lazım

Geri