Reaksiyoner? Bildiğim anlamına göre gerici veya irticai.
Gerici : toplumsal yaşamda çağdaş değerlere karşı çıkan, her yönüyle eskiyi özleyen, eski düzene dönülmesini isteyen ve bunu sağlamaya çalışan (kimse, görüş)
Batıya özentilik hoş karşılanmıyor ya hani İslamda. Baktığımızda gelişmişlik gösteren bir İslam toplumu da göremiyorum. İçlerinde en iyisi Türkiye desek o da kağıtta laik neyse ki. Katar, Arabistan gibi yerlerin de İslamla zaten alakası yok. Reaksiyoner olmakla seküler ve dinsiz olmanın kavramını çözemedim. Gerçi bu düşüncedeki insanlara göre dinsiz olmayı bırak sadece Müslüman olmamak bile İslam düşmanlığı cahillik vs.
Sence cümlede bu anlamda kullanılmış olabilir mi? Bir koy bakalım oraya, mantıklı oluyor mu? Tepkisel mânasında kullandım. Sistematiksellikten ve mantıktan uzaksınız çoğunuz. Sırf bir şeylere tepki olabilmek, eleştirmek, laf etmek için sözler söylüyor yahut davranışlarda bulunuyorsunuz. Hissisiniz. Feci derecede. Kendini de bu gruptan azade görme ha. Geçenki Sırma indirimi konusunda üç beş atıştık senle. Sen de aynı şekilde hissi yaklaşıyorsun. Pek radikal değilsin, yine biraz mantıklı laflar ediyorsun fakat azımsanmayacak bir hissilik de var. Düzeltmeye çalış.
Başka bir örneği de Starbucks boykotu mesela. Sırf Müslümanlar boykot ediyor diye herif gıcıklığına oraya gidiyor. Kendini "laikliğin ve sekülerliğin koruyucu kahramanı" falan görüyor. Halbuki depremden itibaren tüm aklı başında Türklerin boykot etmesi gerek. Filistin'deki olaylar tuzu biberi oldu. Biz zaten çoktan boykot ediyorduk. Lakin adamlarda bunu düşünme yok. Sırf tepki olsun, Twitter'de fotoğrafını paylaşayım diye gidiyor Starbucks'a. Bu en basit örneği, 10 mevzudan 7'sinde böylesiniz çoğunuz. Lakin böyle olmayanlar da var, onlar da size sallıyor zaten. Geçenlerde şu tweete denk geldim:
Dinsiz bir arkadaş, reaksiyoner dinsizlere sallıyor. Sırf biz Müslümanlar yapmıyoruz yani bu eleştiriyi. Aklı başında olan herkes görür Türkiye'deki ateistlerin çoğunluğunun sığlığını.
Neden kullanmayayım? Bu kelimeleri kullanınca İslam tayfası niye sinirleniyor anlamış değilim. Türkiye vücut bulsa ismi Siyasal İslam olur. 21. yüzyıl Türkiye'sidir Siyasal İslam. Yönetim biçiminden halkına kadar Türkiyedir Siyasal İslam. Eh siyaset dışında insana karşı kullanmak çok fazla islam düşmanı olarak algılanabilir ama bu ülkedeki din anlayışı için kullanacak başka kelime bulamıyorum.
Çünkü cehaleti izhar ediyor. Uyduruk bir mefhum. İslam'ın siyasisi cartı curtu olmaz. Her şeyiyle bir bütündür. Direkt söyleyin "İslam'a karşıyım, Müslümanlar şöyle böyle." diye. En azından tutarlı olursunuz, dürüstlüğünüzü takdir ederim. Bunun yerine türlü laf ebelikleri yapıyorsunuz. Direkt İslam'ı hedef alarak konuşmak zor olduğu için Siyasal İslam diye bir zırvanın arkasına saklanarak İslam'a laflar ediyorsunuz. Bu maksatla söylemiyorsanız bile durum vahim çünkü bu terimi Türkiye'de ilk kullananların amacı buydu. Sen de bu terimi kullanarak onların ekmeğine yağ sürüyorsun. Benim iki tane redflagim var: "Siyasal İslam" ve "Muaviye İslam'ı" Bunları kullanan birinin mantıklı, tutarlı laf etmesi imkansıza yakın. İkisi de uyduruk laflar. Birini genellikle dinsizler birini de mealistler söyler.