❌İndirim Bitti! 🔥Crucial RAM 8GB DDR5 4800MHz CL40 RAM 480TL🔥

OC Yapılmış DDR4 gibi bişi 4800mhz için CL değeri uçmuş. Ucuz yollu olarak alınır ama DDR4 zaten aynı CL değeri ile oralarda dolaşıyor. Ddr5 farkını para vererek 6000mhz değerlerini görünce hissedilir. Şahsen DDR4 e doymuş teknolojideyiz. 5800X3D ile 3800 4000Mhz yiyen Ram ile çok rahat devam edilir. Ddr5 daha gelişmeli ucuzlamalı.

Günümüzdeki pc toplama mantığı bütçenin en az yüzde 60ını GPU ya yatırıp geri kalan bütçe ile istediğiniz çözünürlükte o gpu yu besleyecek dengeli işlemci+anakart+ram+ssd+psu kombosunu oluşturmak olmalı. DDR5 sistemde denge yakalayabilmek için gpu ve ram hariç en az 18k para gömmek gerekiyor (b650 chipset+7600x+1tb gen3 ssd+750w PSU+eli yüzü düzgün bi kasa) Bu komboyu da yapacak kişinin 2k da kullanacağını varsayalım, bottleneck yapmayacak en uygun kart 6800xt o da 17k ki bu kartta yine yüzde 60'ın altında kalıyoruz. Şimdi ram hariç 35k yatıran bir adamın neden bu kıytırık 500 liralık DDR 4 performansı veren ramlerden almak istiyeceğini biri bana açıklasın.

Günümüzdeki pc toplama mantığı bütçenin en az yüzde 60ını GPU ya yatırıp geri kalan bütçe ile istediğiniz çözünürlükte o gpu yu besleyecek dengeli işlemci+anakart+ram+ssd+psu kombosunu oluşturmak olmalı. DDR5 sistemde denge yakalayabilmek için gpu ve ram hariç en az 18k para gömmek gerekiyor (b650 chipset+7600x+1tb gen3 ssd+750w PSU+eli yüzü düzgün bi kasa) Bu komboyu da yapacak kişinin 2k da kullanacağını varsayalım, bottleneck yapmayacak en uygun kart 6800xt o da 17k ki bu kartta yine yüzde 60'ın altında kalıyoruz. Şimdi ram hariç 35k yatıran bir adamın neden bu kıytırık 500 liralık DDR 4 performansı veren ramlerden almak istiyeceğini biri bana açıklasın.
Ağzına sağlık yaa... Yine de hâlâ biri çıkıp "Çünkü parası 500 liralık RAM'e yetiyor, anladın?" diyecek diye korkuyorum :D

Ya arkadas alan alir herkesin kendi parasi kime ne. Neden bu forumda bir baskasinin parasinin bekciligini yapiyor insanlar anlamiyorum. Indirim paylasti diye adami linc ettiniz resmen. Ne biliyorsunuz belki de birisi oyle bekliyordu ki boyle bir indirimi. Kim ne aliyorsa alsin kardesim salın ya. Ve kim de ne indirim gorse paylasabilmeli. Alinmaz diye fikir de beyan edebilirsiniz ama biraz sakin olun.. Indirim paylasani topluca doverseniz boyle, yarin bir gun buralar kurur kalir.

Ya arkadas alan alir herkesin kendi parasi kime ne. Neden bu forumda bir baskasinin parasinin bekciligini yapiyor insanlar anlamiyorum. Indirim paylasti diye adami linc ettiniz resmen. Ne biliyorsunuz belki de birisi oyle bekliyordu ki boyle bir indirimi. Kim ne aliyorsa alsin kardesim salın ya. Ve kim de ne indirim gorse paylasabilmeli. Alinmaz diye fikir de beyan edebilirsiniz ama biraz sakin olun.. Indirim paylasani topluca doverseniz boyle, yarin bir gun buralar kurur kalir.
Asıl tam tersi. Teknik olarak bilgisi fazla olmayan biri "aaa çok ucuz RAM varmış, hemen alayım" diyip 1-2 defa atlarsa bir daha "ucuza aldığım üründen verim alamadım" diyerek burayı terk eder ve buralar kurur kalır. Kimsenin elini kolunu tuttuğumuz yok ayrıca. Fiyatına pahalı da demiyoruz. "Ürün ucuz ama performansı kötü, ileride de elden çıkaramazsınız, zarar edersiniz" diyoruz. Bunlar yorum değil, teknik gerçekler. Ama birileri çıkıyor diyor ki "size ne, alan alsın". Biz insanların hem paralarını hem de hayallerini korumak için bu bilgileri yazıyoruz. "Evet, doğru tespit, haklısınız" demek bu kadar zor değil. Ben şimdi buraya 40 bin liraya satılık Şahin ilanını "çok ucuz araba, bitmeden kapın" diyerek koysam neler yazılır bir tahmin et. "Ama çok ucuz" diye savunmanın anlamı var mı?

DDR5 daha yolun başında o yüzden alınmasını tavsiye etmiyorum CL değerleri çok yüksek, Zaten ilerde DDR5 CL 18-17-16 Ram ler üretilceği doğrulandı onları bekliyorum.

Asıl tam tersi. Teknik olarak bilgisi fazla olmayan biri "aaa çok ucuz RAM varmış, hemen alayım" diyip 1-2 defa atlarsa bir daha "ucuza aldığım üründen verim alamadım" diyerek burayı terk eder ve buralar kurur kalır. Kimsenin elini kolunu tuttuğumuz yok ayrıca. Fiyatına pahalı da demiyoruz. "Ürün ucuz ama performansı kötü, ileride de elden çıkaramazsınız, zarar edersiniz" diyoruz. Bunlar yorum değil, teknik gerçekler. Ama birileri çıkıyor diyor ki "size ne, alan alsın". Biz insanların hem paralarını hem de hayallerini korumak için bu bilgileri yazıyoruz. "Evet, doğru tespit, haklısınız" demek bu kadar zor değil. Ben şimdi buraya 40 bin liraya satılık Şahin ilanını "çok ucuz araba, bitmeden kapın" diyerek koysam neler yazılır bir tahmin et. "Ama çok ucuz" diye savunmanın anlamı var mı?
Bence insanlar zaten kendi araştırmasını yapmadan ürün alıyorsa vay hallerine. Şahsen hiç araştırmadan sadece forumdakiler dedi diye ben asla alışveriş yapmam, buradaki kişiler ne olursa olsun sarı çizmeli mehmet ağa :D Ben sadece üslupların gerektiğinden sert olduğunu düşündüğümden yorum yaptım. Siz daha oturaklı konuşuyorsunuz üzerinize alınmayın lütfen. İndirimi paylaşanı da küstürmezsek bence daha doğru bir yaklaşımda oluruz diye düşünüyorum. Tabii ki burası bir forum herkes özgür konuşmakta özgür ama bazen sert giriliyor eleştiriler kanımca. Dediğiniz konuda haklısınız insanları uyarmak doğru bir şey.

Ağzına sağlık yaa... Yine de hâlâ biri çıkıp "Çünkü parası 500 liralık RAM'e yetiyor, anladın?" diyecek diye korkuyorum :D
Yine de dediğim gibi 500 liralık ürün alan birine bak bu daha kaliteli bunu al üstüne bi 500 daha koyarak demek çok komik geliyor

DDR5 için 32gb ram takmak önerilen. Şundan 4 çubuk takmakla 6000+ mhz cl30~ bir şey takmanın arasında 2000 lira fark var. Ortalama %5 performans için bu kadar kasılmaya gerek yok. O 2000 lirayı işlemcime ekran kartıma veririm. 7600x i 7700x yaparım 12600k yı 12700k yaparım. Oradan alırım performans artışımı. Değiştirmesi en kolay ve kasadan sonra sistemin en ucuz parçası için bu kadar uğraşmayı doğru bir öncelik olarak görmüyorum ben.
Şimdi ucuzunu alırım artan parayı CPU GPUya veririm. DDR5 in olgunlaşmasını bekler, Bana göre cidden fark eden bir seviyeye gelince artık o zaman yeni bir kite yönelirim. Kişisel görüşlerim tabi. Bütçeyi böyle harcamayı daha mantıklı görüyorum.

DDR5 için 32gb ram takmak önerilen. Şundan 4 çubuk takmakla 6000+ mhz cl30~ bir şey takmanın arasında 2000 lira fark var. Ortalama %5 performans için bu kadar kasılmaya gerek yok. O 2000 lirayı işlemcime ekran kartıma veririm. 7600x i 7700x yaparım 12600k yı 12700k yaparım. Oradan alırım performans artışımı. Değiştirmesi en kolay ve kasadan sonra sistemin en ucuz parçası için bu kadar uğraşmayı doğru bir öncelik olarak görmüyorum ben.
Şimdi ucuzunu alırım artan parayı CPU GPUya veririm. DDR5 in olgunlaşmasını bekler, Bana göre cidden fark eden bir seviyeye gelince artık o zaman yeni bir kite yönelirim. Kişisel görüşlerim tabi. Bütçeyi böyle harcamayı daha mantıklı görüyorum.
Son kez yazıp konuyu terk ediyorum:
Bahsi geçen iki işlemci de 10K civarında. İşe yarar ortalama bir DDR5 anakart 4-5K civarında. Şimdilik üst seviye DDR4 sistemde kalmak yerine performans farkı ne kadar olacağını sorgulayabileceğimiz en az 15K'lık anakart+işlemci yatırımı yapan kişinin RAM'de böyle bir kısıntıya gitmesi zaten performans olarak öngördüğü avantajları geri götürür, sistem RAM'den darboğaz yer.

Son kez yazıp konuyu terk ediyorum:
Bahsi geçen iki işlemci de 10K civarında. İşe yarar ortalama bir DDR5 anakart 4-5K civarında. Şimdilik üst seviye DDR4 sistemde kalmak yerine performans farkı ne kadar olacağını sorgulayabileceğimiz en az 15K'lık anakart+işlemci yatırımı yapan kişinin RAM'de böyle bir kısıntıya gitmesi zaten performans olarak öngördüğü avantajları geri götürür, sistem RAM'den darboğaz yer.

Latency hesaplaması DDR5 ve DDR4 arasında aynı değil. Ayrıca en kötü DDR5 bile DDR4ü bandwith olarak tokatlayıp geçiyor. İnternette onlarca performans grafiği ve incelemesi var. Bu Crucial çubuğu takınca o sistem darboğaz falan yemeyecek hayır. High end DDR5e kıyasla ortalama %5 farkı şu kadar abartmayın. DDR4 ile ortalamada farkı yok zaten.

Dediğiniz senaryoda 19 bin lira harcıyor o potansiyel alıcı. 15k anakart işlemciye harcayıp 4k rama vereceğine 17 bini anakart ve işlemciye 2 bini ram kitine ver. Ya da 17 bini işlemci, anakart ve ram kitlerine ver fazladan kalan 2 bini ekran kartına koy. Kayalardan önce çakıl taşlarına öncelik verme.
Oyuncu bilgisayarları için ilk öncelik GPU. Oyun oynarken ilk kilit darboğazı yapacak parça o. Paranı oraya yönlendir.
Bilgisayarında iş yaptığını varsayalım. GPU workload değil ise CPU ya önem vermek gerekiyor. O 2000 lirayla alabileceğin 2 ekstra çekirdeği ram hızına kıyaslamak komik olur sadece. Biri diğerinden kıyaslanamayacak kadar daha önemli.
Her şey kıyas meselesi. 30 bin liramda olsa 70 bin liramda olsa o 2000 lirayı daha iyi bir yere harcayabiliyor muyum? Cevabı bulunması gereken soru bu. O 2000 lira ile ben bir üst model GPU takabiliyorsam, bir üst model işlemci takabiliyorsam, kıytırık bir PSUdan adam akıllı bir modele geçebiliyorsam, ne olduğu farketmez daha kilit bir parçayı(CPU GPU PSU) bir üst modele taşıyabiliyorsam gidip paramı ona harcarım.

Artık daha üst bir şeylere geçemiyorsam, O 2000 liranın bir anlamı kalmadıysa, farkı kapatamıyorsam (4080 4090 farkı gibi) O zaman RAM bakmaya dönerim. Veya daha üst bir şeye geçmenin mantığı yoksa o zaman ram kitlerine bakarım. Mesela düz 7700 ü 7700x yapmam. 13900k dan 13900ks e geçmem. Oralarda da yeterli bir fark yok. Ya da çoktan kilit parçaları adam akıllı ancak düşük ramlı bir sistem toplamışımdır, birkaç sene geçmiştir DDR5 olgunlaşmıştır, o zaman geçerim.

CPU GPU PSU gibi pahalı parçalar ilerde değiştirmesi daha pahalı veya daha zahmetli. Hayat kavanozu hikayesi burada geçerli. Taşlardan önce çakılları önemsemeyin. Bütçeniz ne kadar olursa olsun bu önceliklerin değiştiği anlamına gelmiyor.

Yaa tamam, gidip
DDR5 daha yolun başında o yüzden alınmasını tavsiye etmiyorum CL değerleri çok yüksek, Zaten ilerde DDR5 CL 18-17-16 Ram ler üretilceği doğrulandı onları bekliyorum.
Aynen öyle 👍🏻 5600X + 3080TI sistemimdeki 4133MHz CL19 RAM'leri 3600MHz CL16 (Ryzen optimized) kitle değiştirdim. 3440x1440 ultra ayarlarda 100-110 arası FPS aldığım oyunda 135-145'lere çıktım. Demek ki uygun olmayan RAM yüksek hızda bile olsa darboğaz yaparak diğer donanımlardan maksimum fayda almanı engelleyebiliyor. Spor salonunda sadece kol ve sırt çalışıp çırpı gibi bacaklarla dolaşanlar gibi dengesiz sistem kurmaya gerek yok. "RAM'i sonra alırım, diğerleri daha önemli" dersen önemli dediğin parçalardan tam faydalanamayacağın için onlara boşuna erkenden masraf yapmış olursun. Neyse, herkesin kendi tercihi. Yanlış tercih yapanlar da tecrübeyle öğrenecek zaman içinde.

Yaa tamam, gidip

Aynen öyle 👍🏻 5600X + 3080TI sistemimdeki 4133MHz CL19 RAM'leri 3600MHz CL16 (Ryzen optimized) kitle değiştirdim. 3440x1440 ultra ayarlarda 100-110 arası FPS aldığım oyunda 135-145'lere çıktım. Demek ki uygun olmayan RAM yüksek hızda bile olsa darboğaz yaparak diğer donanımlardan maksimum fayda almanı engelleyebiliyor. Spor salonunda sadece kol ve sırt çalışıp çırpı gibi bacaklarla dolaşanlar gibi dengesiz sistem kurmaya gerek yok. "RAM'i sonra alırım, diğerleri daha önemli" dersen önemli dediğin parçalardan tam faydalanamayacağın için onlara boşuna erkenden masraf yapmış olursun. Neyse, herkesin kendi tercihi. Yanlış tercih yapanlar da tecrübeyle öğrenecek zaman içinde.
Tek bir örnek vermenin anlamı yok. Her söylediğimde ortalama diye belirttim zaten. Ayrıca DDR4 hakkında konuşuyorsunuz. Bahsettiğiniz senaryo Ryzenin düşük gecikme sevmesiyle alakalı, ucuz kitle pahalı kitin arasındaki fark değil.

Doğru herkesin kendi tercihi. Zamanında tecrübeyle öğrenmişsiniz sizde.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bitmiş indirimi sürekli en yukarıya çekmenin de anlamı yok. Yukarıda anlatacaklarımı anlattım anlayan anlayana. İyi forumlar.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,166,471
Üyeler
185,270
Son üye
Muhammet Emir Yüksel
Geri