Bu dediklerimin hepsini yap bakalım.
- BIOS'unu güncellemedin sanırım halen eğer güncellemediysen bu dediğim şekilde bir güncelle:
1) Öncelikle elinde bir tane 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun. Belleği FAT32 olarak biçimlendirin.
2) Buradan 5003 BIOS'unu indirin hocam.
https://rog.asus.com/tr/motherboards/rog-strix/rog-strix-x570-f-gaming-model/helpdesk_bios/
3) Sonra indirdiğiniz dosyayı klasöre çıkartın, klasöre çıkarttıktan sonra ROG-STRIX-X570-F-GAMING-ASUS-5003.CAP adlı dosyayı flash belleğin içine atın.
4) Flash belleğin içine attıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın ve delete tuşu ile BIOS'a girin. Girdikten sonra Advanced Moda (F7) geçin. Geçtikten sonra üst tarafta Tool sekmesini göreceksin ona tıkla. Tıkladıktan sonra Asus Ez Flash 3 Utility olacak ona da tıkla. Gelen ekranda flash belleğini seç ve içindeki ROG-STRIX-X570-F-GAMING-ASUS-5003.CAP adlı dosyayı seçip BIOS'u güncelleyin.
Not: BIOS güncelleme sırasında elektrik kesilmesin ve flash bellek yerinden oynamasın.
- BIOS'u güncelledikten sonra ben aç diyene kadar şimdilik D.O.C.P'yi Profile 1 ya da Enabled olarak aktif etme!
- Şimdi temiz bir Windows 11 formatı atalım hocam.
Windows 11 Yapılımı:
1) Öncelikle elinizde en az 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun.
2) (
https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows11) sayfayı alta kaydır, İSO yazan kısmından Windows 11'i seçip indir. Bu indirme işlemi bittikten sonra masaüstünde ya indirilenler klasöründe bu İSO'nuz görünecekI
3) Şimdi RUFUS adlı programı indiriyoruz. (
https://rufus.ie/tr/)
4) RUFUS'u çalıştırıyoruz ve flash belleği takıyoruz. Önyükleme seçiminden indirmiş olduğunuz ISO'yu seçiyorsunuz. Sonra Disk Bölüm Düzenini GPT seçiyorsunuz, Hedef Sistem ise UEFI (CSM yok) diye görünecek. Diğer hiçbir şeye dokunmanıza gerek yok otomatik yapıyor bu ayarları sonra başlat diyorsunuz. Ondan sonra bir kaç tane daha seçenek çıkıyor 5 ya da 6 kutucuklu onları boş bırakın. (Microsoft hesabı ile oturum açmak istemiyorsan o kutucuğu aktif edebilirsin.) Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Sonra format flashınız hazır olacak.
5) Flash bellek hazır olduktan sonra kasayı yeniden başlat ve durmadan F8 tuşuna tıkla. Boot menü gelecek. Gelen ekranda UEFI ...... (Flash bellek adı) yazanı seçip formata başla.
6) Format ekranı geldikten sonra işletim sistemi olarak Windows 11 Pro'yu seç. Yükseltme ve Özel ekranı gelecek. Özele tıkla. Gelen ekranda disk ya da disklerin olacak. Eğer tek bir diskin varsa oradaki bütün bölümlere teker teker tıklayıp sil de. En son Ayrılmamış Alan Sürücü 0 gibi bir disk kalacak. Ona tıklayıp sağ alttan Yeni yazana bas. Boyuta dokunmadan Uygula de. Ondan sonra en yüksek boyutlu birincil yazana tıklayıp Windows'u yüklemeye başla.
- Windows'u da tekrardan kurduktan sonra
https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/x570 Buradan AMD Chipset Drivers yazanı indirip kur.
- Buradan da
https://www.amd.com/en/support/grap.../amd-radeon-6900-series/amd-radeon-rx-6900-xt 23.12.1 Recommended (WHQL) yazan sürücüyü indirip kur.
- Bu ikisini yaptıktan sonra kalan sürücüleri Windows Update üstünden güncelleştirmeleri denetleyip kur hocam.
- Bunların hepsini yaptıktan sonra Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Güç Seçeneklerinden bilgisayarı Yüksek Performans olarak ayarla bakalım.
- Bu dediklerimin hepsini yaptıktan sonra da sorun yaşadığın oyunları indirip aynı sorunların tekrardan olup olmayacağına bir bak bakalım. Eğer sorun çözülür bir daha hata vb. bir sorun çıkarmazsa BIOS'a girip Ez Mode aktif iken sol alt taraftan D.O.C.P'yi Profile 1 ya da Enabled olarak aktif et. Ondan sonra F10 ile kaydedip çık. Bunu da yaptıktan sonra gene aynı oyunlarda test et aynı sorunların olup olmayacağını. Eğer olmazsa 1 hafta test et ve geri dönüş yap bakalım hocam.