Neler Yeni

Çözüldü✓ Dar boğaz sorunu yaşiyorum

cah7446

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Bünyamin Ömer Asrın Yelis
Ekran görüntüsü 2025-01-20 221411.pngEkran görüntüsü 2025-01-20 221431.pngEkran görüntüsü 2025-01-20 221438.png

i5 12400 f rtx 4060 arasında böyle bi dar boğaz sorunu gözüküyor işlemcimi yükseltmeli miyim

Shourd

80+ Gold

cah7446

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
yav böyle saçma sitelere inanmayın sisteminizdeki işlemci ve ekran kartı gayet uyumlu ha değişmeye bütçeniz varsa neden olmasın elinizdeki anakartı ve işlemciyi satın ve ramleri ddr5 am5 bişiler bulalım size
ilk olarak neyi değiştirmemi önerirsin

Shourd

80+ Gold
ilk olarak neyi değiştirmemi önerirsin
bütçenize bağlı bi değişim yapıcaksanız köklü bi değişim yapıp ddr4 ü bırakıp ddr5 e geçmelisiniz bunun içinde dediğim 3 bileşeni değişmeniz lazım

muhibbi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ömer Alameşe
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

i5 12400 f rtx 4060 arasında böyle bi dar boğaz sorunu gözüküyor işlemcimi yükseltmeli miyim
Hocam darboğaz konusunda araştırmaları master yapmış biri olarak söyleyebilirim ki (rust oynuyorum...) sisteminiz son derece uyumlu. 12400f çok iyi bir işlemcidir. Ben şahsen 11400f'ten 7500f'e geçmeyi düşünüyorum fakat size bunu önermem bile. 12400f'ten yükseltme yapacaksanız daha değen bir şey olmalı. 7500f'e geçmek size anakart ve ram masrafı getirir.

cah7446

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
bütçenize bağlı bi değişim yapıcaksanız köklü bi değişim yapıp ddr4 ü bırakıp ddr5 e geçmelisiniz bunun içinde dediğim 3 bileşeni değişmeniz lazım
hepsini birden mi değiştirmeliyim yoksa anakartı değiştirip yavaş yavaş ram sonra işlemci mi yapmalıyım
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam darboğaz konusunda araştırmaları master yapmış biri olarak söyleyebilirim ki (rust oynuyorum...) sisteminiz son derece uyumlu. 12400f çok iyi bir işlemcidir. Ben şahsen 11400f'ten 7500f'e geçmeyi düşünüyorum fakat size bunu önermem bile. 12400f'ten yükseltme yapacaksanız daha değen bir şey olmalı. 7500f'e geçmek size anakart ve ram masrafı getirir.
amd den daha çok tercihim intel tarafı

muhibbi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ömer Alameşe
hepsini birden mi değiştirmeliyim yoksa anakartı değiştirip yavaş yavaş ram sonra işlemci mi yapmalıyım
Mesaj otomatik birleştirildi:

amd den daha çok tercihim intel tarafı
Anakartı değiştirip 12400f ile devam edemezsiniz. Önce işlemci seçip ardından ona uygun anakart ve ram seçmelisiniz. Şu an ya aynı anda yükseltmelisiniz ya da hiç dokunmamalısınız. Ama 12400f için ddr5 ram araştırabilirsiniz, çok fark olduğunu düşünürseniz sadece ramleri yükseltebilirsiniz. İleride dd5 sisteme geçerseniz kullanmaya devam edersiniz.

AMD'den daha çok intel tarafı içinse şunu diyebilirim, L3 önbellek konusunda amd çok daha avantajlı oluyor. Bu da oyunlarda etki ediyor. Eğer render ve analiz işleriyle çok işiniz yoksa ve oyun amaçlı alacaksanız intel 13 ve 14. seri karşısında amd çok daha avantajlı kaldı.

cah7446

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Anakartı değiştirip 12400f ile devam edemezsiniz. Önce işlemci seçip ardından ona uygun anakart ve ram seçmelisiniz. Şu an ya aynı anda yükseltmelisiniz ya da hiç dokunmamalısınız. Ama 12400f için ddr5 ram araştırabilirsiniz, çok fark olduğunu düşünürseniz sadece ramleri yükseltebilirsiniz. İleride dd5 sisteme geçerseniz kullanmaya devam edersiniz.

AMD'den daha çok intel tarafı içinse şunu diyebilirim, L3 önbellek konusunda amd çok daha avantajlı oluyor. Bu da oyunlarda etki ediyor. Eğer render ve analiz işleriyle çok işiniz yoksa ve oyun amaçlı alacaksanız intel 13 ve 14. seri karşısında amd çok daha avantajlı kaldı.
teşekkür ederim ddr5 e geçmek istesem tahmini maliyeti ne kadar olur

muhibbi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ömer Alameşe
teşekkür ederim ddr5 e geçmek istesem tahmini maliyeti ne kadar olur
Şu an ben giriş-orta seviye bir ddr5 geçişi yapmayı düşünüyorum. Yaklaşık 15-16k tutacak gibi duruyor. Anakartı idare eder ddr5 bi şey olsun yeter mantığıyla alırsanız 3000 TL'ye de alabilirsiniz. 3 Yıl sonra yeni işlemci alırım bi daha anakart almayım, şimdi de kaliteli olsun derseniz 7500-8000'den başlıyor. Ben de şu an araştırmaya devam ediyorum anakartları. Ram olarak ise 2x16 Gb ddr5 ramler 5-6 bin tl. Yani toplamda 18500'e kadar çıkabilir, ama 12-13 bin TL'ye de kapatabilirsiniz.

cah7446

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Şu an ben giriş-orta seviye bir ddr5 geçişi yapmayı düşünüyorum. Yaklaşık 15-16k tutacak gibi duruyor. Anakartı idare eder ddr5 bi şey olsun yeter mantığıyla alırsanız 3000 TL'ye de alabilirsiniz. 3 Yıl sonra yeni işlemci alırım bi daha anakart almayım, şimdi de kaliteli olsun derseniz 7500-8000'den başlıyor. Ben de şu an araştırmaya devam ediyorum anakartları. Ram olarak ise 2x16 Gb ddr5 ramler 5-6 bin tl. Yani toplamda 18500'e kadar çıkabilir, ama 12-13 bin TL'ye de kapatabilirsiniz.
teşekkürler ve rust ile ilgili şöyle bi sorum olacaktı ben rust ı aldım steam mağzamda duruyor fakat oyunu açınca %90 ram kullaniyor 16 gb ram var neden

muhibbi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ömer Alameşe
teşekkürler ve rust ile ilgili şöyle bi sorum olacaktı ben rust ı aldım steam mağzamda duruyor fakat oyunu açınca %90 ram kullaniyor 16 gb ram var neden
Hocam rust söz konusu olursa bildiğiniz bütün FPS ve donanım bilgilerini unutun. 16 GB ram rust için yeterli değil. Ben de yıllarca 16 Gb kullandım. Rust dışında hiçbir zaman fazlasına ihtiyacım olmadı. Sırf rust için 32'ye yükselttim. Ama öyle büyük bir fps artışı da beklemeyin, sadece donmalar vs. azalıyor. 16 Gb ile oynamaya devam edebilirsiniz.
Rust konusunda söyleyebileceğim en önemli şey işlemcinizin L3 önbelleği olabildiğince yüksek olmalıdır. 4060 rust için fazlasıyla yeterli, 12400f de kötü değil ama rust için bir yükseltme yapacaksanız ekran kartını sabit tutup L3 önbelleği yüksek amd işlemcilere bakmanızı öneririm.

Top Bottom