Dikkat! Yeni Dolandırıcılık Yöntemi

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.

fhevix

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
149
Çoklu Konu, Spam
Merhabalar, birkaç gündür playstation 5 almak için ilan kovalıyordum. Letgo'da dolanırken uygun fiyatlı bir ps5 gördüm, ona mesaj attım dolanmaya devam ettim.
  1. Aynı açıklama ve farklı resimlerle birlikte o ilandan bir tane daha vardı ama ilk ilan İstanbul ise ikinci ilan Çanakkale. Yaklaşık 3-4 tane aynısını görünce yazmak istedim.
  2. Her ilan için farklı bir hesap açılıyor ve hepsi kadın ismiyle (oya, semra...)
  3. Tüm ilanların fiyatları birbirine yakın
İlk başta şehir dışında tanıdığı vardır belki dedim ama sürekli farklı şehirleri görünce gözüme masum gelmedi, resimlerin kalitesi de kötü zaten. Şimdi bile baksanız ilanları görebilirsiniz. Muhtemelen havale/eft yöntemi olacak.

Ekler

• Screenshot_2025-05-18-17-53-28-129_com.abtnprojects.ambatana.webp
    Screenshot_2025-05-18-17-53-28-129_com.abtnprojects.ambatana.webp
    138.7 KB · Hit: 96
  • Screenshot_2025-05-18-17-52-55-351_com.abtnprojects.ambatana.webp
    Screenshot_2025-05-18-17-52-55-351_com.abtnprojects.ambatana.webp
    108.7 KB · Hit: 93
Sana sahte bir sahibinden ilanı atacak param güvende gibi, sen güvenilir sanıp ödeme yapacaksın paran çöpe gittiğiyle kalacak. Uzun süredir bunu yapıyorlar ve bir önlem alınmıyor.

Test edip görmeden almayın. Yok biri daha alacak ama size veririm gibi. Yada 5000 gönder kargoya verim kalanı sonra ver :). Yada sahte siteden aldırmaya çalışanlar var. Dikkatli ol dostum

yaşadığım bir mevzuyu anlatayım hocam babamın iphone 13 cihazı 29 bine ilandaydı sarı sitede. beni bir alıcı aradı almak istiyorum ne yaparsın falan 28.500 e anlaştık fakat dediki ben istanbulda değilim bunu bir arkadaşıma aldırcam tamam dedik. sonra arkadaşı geldi hala sorun yok. bu konustuğum arkadaş dediki ben arkadaşa telefonu 20k olarak söyledim kendisi o fiyatta olduğunu bilmiyo öğrenirse aldırmaz falan dedi bizde fiyatı söylemedik gelen arkadaşa. olayda suymuş o 20 bini arkadaşından borç olarak alıyomus geri kalan miktarı o vercekmiş. arkadaşım dediği şahıs aslında arkadaşı değilmiş. bizim ilanı kırmızı sitede da ilana koymuşlar 21 binden satıyorlarmış. olacak olan şuydu bu telefonu almaya gelen arkadaş benimle konuşa 20 bini atacaktı normal durumda da onun bize toplam miktarı atması gerekecekti. allahtan dolandırıcı olduğunu anladık ne o para gönderdi ne biz telefonu verdik yoksa olan o adama olacaktı.

kısacası şu saatten sonra kırmızı siteye güvenmem çünkü sarı sitede aynı ilanı 2.kere veremiyorsunuz. kırmızı sitede böyle bişey yok it kopuk geziyor.

yaşadığım bir mevzuyu anlatayım hocam babamın iphone 13 cihazı 29 bine ilandaydı sarı sitede. beni bir alıcı aradı almak istiyorum ne yaparsın falan 28.500 e anlaştık fakat dediki ben istanbulda değilim bunu bir arkadaşıma aldırcam tamam dedik. sonra arkadaşı geldi hala sorun yok. bu konustuğum arkadaş dediki ben arkadaşa telefonu 20k olarak söyledim kendisi o fiyatta olduğunu bilmiyo öğrenirse aldırmaz falan dedi bizde fiyatı söylemedik gelen arkadaşa. olayda suymuş o 20 bini arkadaşından borç olarak alıyomus geri kalan miktarı o vercekmiş. arkadaşım dediği şahıs aslında arkadaşı değilmiş. bizim ilanı kırmızı sitede da ilana koymuşlar 21 binden satıyorlarmış. olacak olan şuydu bu telefonu almaya gelen arkadaş benimle konuşa 20 bini atacaktı normal durumda da onun bize toplam miktarı atması gerekecekti. allahtan dolandırıcı olduğunu anladık ne o para gönderdi ne biz telefonu verdik yoksa olan o adama olacaktı.

kısacası şu saatten sonra kırmızı siteye güvenmem çünkü sarı sitede aynı ilanı 2.kere veremiyorsunuz. kırmızı sitede böyle bişey yok it kopuk geziyor.
Hocam bu yöntemi en cok arac alım satımda yapıyolar. Karşıdaki kişiyi de sanki bir akrabası veya şirketlerinden bir eleman olarak tanıtıyolar.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Satış stratejisi olabilir mi? Elden test etmeden almayın hocam

Bu devirde babana bile güvenme hocam

türkiye garantili 14 bin ?

Sana sahte bir sahibinden ilanı atacak param güvende gibi, sen güvenilir sanıp ödeme yapacaksın paran çöpe gittiğiyle kalacak. Uzun süredir bunu yapıyorlar ve bir önlem alınmıyor.

Test edip görmeden almayın. Yok biri daha alacak ama size veririm gibi. Yada 5000 gönder kargoya verim kalanı sonra ver :). Yada sahte siteden aldırmaya çalışanlar var. Dikkatli ol dostum
Herkese teşekkürler

Letgo Üzerinden Gerçekleşen Dolandırıcılık Denemesi – Örnek Olay​

Letgo platformunda sıklıkla karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden biri de "fiyatının altında ürün sunma ve kullanıcıyı platform dışına yönlendirme" şeklinde gerçekleşmektedir. Bu bağlamda yaşanmış bir örnek olay aşağıda özetlenmiştir:
Kullanıcı, Letgo platformu üzerinde piyasa değerinin oldukça altında bir fiyatla satışa sunulan bir dizüstü bilgisayar (laptop) ilanı ile karşılaşır. İlan görsellerinde ürünün kendisi, faturası ve garanti belgesi gibi belgeler net bir şekilde paylaşılmış, hatta açıklama kısmında "doktor indirimi" gibi güven artırıcı ifadeler yer almıştır. Satıcı ile iletişime geçildiğinde, oldukça nazik ve ikna edici bir üslupla yanıtlar verilir.
Ürünle ilgili detaylar ve pazarlık tamamlandıktan sonra kullanıcı ürünü elden almak istediğini bildirir. İlanın Ankara'da açılmış olmasına rağmen satıcı, "yanlışlıkla il olarak Ankara'yı seçtiğini", aslında Niğde'de olduğunu belirtir. Ürünün kargo yoluyla gönderilebileceğini ve bunun için PTTAVM adlı platform üzerinden ilan açabileceğini ifade eder.
Ancak kullanıcı PTTAVM'ye girip incelediğinde, kimlik doğrulaması yapılmadan ilan açılabildiğini, alışverişlerde kredi kartı ile ödeme seçeneği sunulmadığını ve sadece havale/EFT yoluyla ödeme kabul edildiğini fark eder. Bu da dolandırıcılığa zemin hazırlayan bir durumdur. Dahası, ödeme yapılacak hesap numarası, iletişim kurulan kişiyle uyuşmamakta, birden fazla isim devreye girmektedir.
Kullanıcı bu aşamada güvenli ticaret için "Sahibinden.com Güvenli e-Ticaret Sistemi (GET)" gibi bir yöntemi önerdiğinde, satıcı çeşitli bahaneler sunar (örn. "musait değilim", "kargo uzak", "GET işlemleri uzun sürüyor") ve bu yöntemi kabul etmez. Kullanıcı dolandırıcılık şüphesini dile getirip konuyu emniyete taşıyacağını söylediğinde, satıcı hem Letgo hesabını hem de diğer iletişim bilgilerini kapatır.
Bu durumdan birkaç gün sonra aynı laptop görselleri ve açıklamaları kullanılarak farklı bir kullanıcı adıyla Letgo'da benzer bir ilan tekrar açılmıştır. Bu, sistematik ve tekrar eden bir dolandırıcılık şemasının söz konusu olduğunu göstermektedir.

Kısacası uzak durun.

bu zaten 1-2 yıldır var

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,191,334
Üyeler
189,067
Son üye