Dinin siyasette kullanılması

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.
Reaksiyon skoru
22
Selamın aleyküm herkese. Bir müslüman olarak uzun zamandır rahatsızlık duyduğum bir konu var. Türkiye'de din çoğu zaman sorgulanmadan otomatik olarak benimseniyor. İnsanlar aileden çevreden ya da toplumdan gelen inançları sorgulamak yerine bunları kesin doğrular olarak kabul ediyor. Bu durum da maalesef ülkemizde sıklıkla bağnazlığa yol açıyor. Sanki bir şeyi sorgulamak ayıpmış gibi bir kültür oluşmuş. Bundan rahatsızlık duysam da sonuç olarak müslümanım birilerinin sorgulamadan da olsa dine yönelmesi hoşuma gidiyor.

Bu yüzden beni asıl rahatsız eden nokta Türkiye'de dinin siyasette nasıl kullanıldığı. Din bireysel bir inançken nasıl oldu da bu kadar kamusal, bu kadar politik bir araca dönüştü? Hangi siyasi görüş olursa olsun, dini kendi çıkarı için kullanan her yaklaşım bana sorunlu geliyor. Hele ki çoğu siyasi yapının ve söylemlerin din üzerinden şekillenmesi ciddi bir sıkıntı değil mi? Günümüzde politikasını tamamen dini kullanmak üzerine inşa etmiş bazı partiler normalde %5 bile alamayacakken ne yazık ki hak etmedikleri halde sadece dini kullanarak çoğunluğu bile elde edebiliyor.

Din normalde insan ile Allah arasında olması gereken bir bağ iken, neden Türkiye'de insanların siyasi kimliğini bu kadar fazla etkiliyor?

Dini kullanmak, onun üzerine siyaset inşa etmek ve ülkeyi yönetecek kişiyi liyakat temelli seçmek yerine dini söylemler üzerinden seçmek hem dinimize hem de topluma zarar veriyor. Haksız mıyım?

Selamın aleyküm herkese. Bir müslüman olarak uzun zamandır rahatsızlık duyduğum bir konu var. Türkiye'de din çoğu zaman sorgulanmadan otomatik olarak benimseniyor. İnsanlar aileden çevreden ya da toplumdan gelen inançları sorgulamak yerine bunları kesin doğrular olarak kabul ediyor. Bu durum da maalesef ülkemizde sıklıkla bağnazlığa yol açıyor. Sanki bir şeyi sorgulamak ayıpmış gibi bir kültür oluşmuş. Bundan rahatsızlık duysam da sonuç olarak müslümanım birilerinin sorgulamadan da olsa dine yönelmesi hoşuma gidiyor.

Bu yüzden beni asıl rahatsız eden nokta Türkiye'de dinin siyasette nasıl kullanıldığı. Din bireysel bir inançken nasıl oldu da bu kadar kamusal, bu kadar politik bir araca dönüştü? Hangi siyasi görüş olursa olsun, dini kendi çıkarı için kullanan her yaklaşım bana sorunlu geliyor. Hele ki çoğu siyasi yapının ve söylemlerin din üzerinden şekillenmesi ciddi bir sıkıntı değil mi? Günümüzde politikasını tamamen dini kullanmak üzerine inşa etmiş bazı partiler normalde %5 bile alamayacakken ne yazık ki hak etmedikleri halde sadece dini kullanarak çoğunluğu bile elde edebiliyor.

Din normalde insan ile Allah arasında olması gereken bir bağ iken, neden Türkiye'de insanların siyasi kimliğini bu kadar fazla etkiliyor?

Dini kullanmak, onun üzerine siyaset inşa etmek ve ülkeyi yönetecek kişiyi liyakat temelli seçmek yerine dini söylemler üzerinden seçmek hem dinimize hem de topluma zarar veriyor. Haksız mıyım?
Siyasette bunlar normaldir örneğin Atatürk'ü kullanmak gibi malum kitlede dini kullanıyor malasef dünya da bu tarz olaylar görüyoruz

Selamın aleyküm kardeşim
İlk olarak Allah sadece gündelik hayatımızı değil ekonominin ve devlet yönetiminin de nasıl yönetmemiz gerektiği Kuran'da anlatmıştır Din hayatı her anlamda düzene koyar İslam sosyal adalete önem verir

Bahsettiğin şeye gelecek olursak Atatürk döneminde din konusunda yapılan şeyler halkın hoşuna gitmediği için ondan dolayı dini suistimal edene/gerçekten dindar olana ona oy verdiler tepki olarak,bundan dolayı CHP 1938 den beri tek başına iktidara gelemedi,evet ben de AKPnin ne halt yediğini biliyorum özl*m z*ngin utanmadan hem aile kurumunu yıkacak kanunu destekledi hem de azerbaycandan isr*ile giden petrolden "litre başı sadece bir kaç cent alıyoruz" diye utanmadan savunmaya çalıştı yani kısaca sağ da sol da bir kanattır o kanatları bir kuş yönetir

Şu dönemde dinin siyasette kullanılıp sonuç alınmasının sebebi ahlaki çöküntüdür. Dini kullanan da kula kul olan da haksız olduğunu biliyor. "Çalıyor ama yapıyor!" savunması, din siyasete alet edildiğinden değil ahlaki yozlaşma zirve noktaya ulaştığı için doğmuştur.

Zaten bir nevi dinin amacı insanları bir şekilde kontrol altında tutmak çünkü din dedin mi insanların çoğu bir anda itaat etmeye başlıyor takdir edersin ki bu güç siyasal islamcılarla birleşti mi durdurulamaz bir sorun haline geliyor.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir.

Mustafa Kemal ATATÜRK
Kesinlikle gerçek yönetici Kişiliğiyle , yönetimiyle , dürüstlüğüyle gücü elinde tutar dinin arkasında saklanmaz.

Sadece sabır , azim ve çalışkanlık lazım bize sonrası gerçekten laik ve özgür Türkiye Cumhuriyeti

"Umutsuz durumlar yoktur umutsuz insanlar vardır , ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim"

-Mustafa Kemal Atatürk

Kesinlikle gerçek yönetici Kişiliğiyle , yönetimiyle , dürüstlüğüyle gücü elinde tutar dinin arkasında saklanmaz.
Durum biraz bize de bağlı yatak rahat gelince uykudan uyanmazsan saati kaçırırsın

Bırak aldatmacayı, ikiyüzlülükleri;
Şarap içmem diye övünüyorsun,
Ama yediğin haltlar yanında şarap nedir ki?"

Din siyasette kullanılıyor demek nasıl bi' mantıktır anlamadım. Siyasette zaten herkes benimsediği şeyi savunur. Kimi Atatürk ilkelerini kimi dinini kimi milliyetçiliği... Kaldı ki siyaset arenasından dinin tamamen kaldırıldığı günler geçmişte var, isterseniz bakabilirsiniz. Camiiye gitmeyen adamlar müslümanın kıyafetine, camiisine, ezanına karışıyor, sırf başörtüsü var diye, ne okullar kazanan genç kızlar okullara alınmıyor. Siyaset denen kurumda isteyen istediğini savunamadıktan sonra ne anlamı kalıyor?

Din normalde insan ile Allah arasında olması gereken bir bağ iken
Din sadece insan ile Allah arasında olan bir bağ değil, yanlış biliyorsunuz. İnsan insan ilişkisinde de dini kurallar var. Ayrıca,

"Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyenler, işte onlar kâfirlerin ta kendileridir." (mealine bakınız)
-Maide Suresi 44. Ayet

İslam'da toplumun tamamını yönetecek kurallar bulunur sadece insan ve Allah arasında olan bir mesele değil.

Din sadece insan ile Allah arasında olan bir bağ değil, yanlış biliyorsunuz. İnsan insan ilişkisinde de dini kurallar var. Ayrıca,

"Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyenler, işte onlar kâfirlerin ta kendileridir." (mealine bakınız)
-Maide Suresi 44. Ayet

İslam'da toplumun tamamını yönetecek kurallar bulunur sadece insan ve Allah arasında olan bir mesele değil.
Ben siyasi söylemlere dinin alet edilmesini eleştiriyorum. Söylediklerimin şeriatla bir alakası yok ki? Benim için hangi siyasinin hangi dine mensup olduğu önemli değil çünkü ülkeyi yönetecek olan kişinin kılacağı namaz günün sonunda benim işime yaramayacak. Beni asıl etkileyecek olan nokta ülkenin nasıl yönetileceği. Bu durumda neden ülkeye katkı sağlayacak olan projeler/vaatler üzerinden oy toplamak yerine dini söylemler üzerinden oy toplanılıyor hatta çoğunluk elde ediliyor bunu eleştiriyorum. Şeriat ne alaka?

Din siyasette kullanılıyor demek nasıl bi' mantıktır anlamadım. Siyasette zaten herkes benimsediği şeyi savunur. Kimi Atatürk ilkelerini kimi dinini kimi milliyetçiliği... Kaldı ki siyaset arenasından dinin tamamen kaldırıldığı günler geçmişte var, isterseniz bakabilirsiniz. Camiiye gitmeyen adamlar müslümanın kıyafetine, camiisine, ezanına karışıyor, sırf başörtüsü var diye, ne okullar kazanan genç kızlar okullara alınmıyor. Siyaset denen kurumda isteyen istediğini savunamadıktan sonra ne anlamı kalıyor?
Ülkeyi kimin yöneteceğini seçerken aday olan kişilerin dini ne kadar sömürdüğüne mi bakarsın yoksa ülkeye ne gibi katkıda bulunabileceklerine mi bakarsın? Öyle bir şey demişsin ki sanki başkası gelse camiiler kapatılacak, dinini yaşaman engellenecek. Ayrıca müslümanın kıyafetine, camiisine, ezanına, başörtüsüne hiçbir zaman karışılmadı bu ülkede. Ezanın Türkçeleştirilmesinde ise herhangi bir sorun yoktur bunu eleştirenler İslam'ı bilmeyen cahillerdir. Siyaset bir kurum da değildir. Siyasette ülkeyi kimin eline teslim edeceğini seçersin. Dini sömürebileceğin bir alan değildir yani.

Son düzenleme:
Ben siyasi söylemlere dinin alet edilmesini eleştiriyorum. Söylediklerimin şeriatla bir alakası yok ki? Benim için hangi siyasinin hangi dine mensup olduğu önemli değil çünkü ülkeyi yönetecek olan kişinin kılacağı namaz günün sonunda benim işime yaramayacak. Beni asıl etkileyecek olan nokta ülkenin nasıl yönetileceği. Bu durumda neden ülkeye katkı sağlayacak olan projeler/vaatler üzerinden oy toplamak yerine dini söylemler üzerinden oy toplanılıyor hatta çoğunluk elde ediliyor bunu eleştiriyorum. Şeriat ne alaka?

Ülkeyi kimin yöneteceğini seçerken aday olan kişilerin dini ne kadar sömürdüğüne mi bakarsın yoksa ülkeye ne gibi katkıda bulunabileceklerine mi bakarsın? Öyle bir şey demişsin ki sanki başkası gelse camiiler kapatılacak, dinini yaşaman engellenecek. Ayrıca müslümanın kıyafetine, camiisine, ezanına, başörtüsüne hiçbir zaman karışılmadı bu ülkede. Ezanın Türkçeleştirilmesinde ise herhangi bir sorun yoktur bunu eleştirenler İslam'ı bilmeyen cahillerdir. Siyaset bir kurum da değildir. Siyasette ülkeyi kimin eline teslim edeceğini seçersin. Dini sömürebileceğin bir alan değildir yani.
Son derece saçma yanıtınızı nereden tutsam elimde kalacak fakat size doğruları anlatmaya bir kısımdan başlayayım.
Ülkeyi kimin yöneteceğini seçerken kime oy vereceğim sizi veya herhangi bir başkasını ilgilendirmez, tamamen beni ilgilendirir. Benim dünya görüşüme, hayat görüşüme kim yakın gelirse ona oy veririm. Bu size aşırı zıt gelen bir kutupta olabilir, sizin desteklediğiniz kesim de olabilir. Sizin yapacağınız tek şey saygı duymak olacaktır ki bu sizin zorunluluğunuzdur. "sanki başkası gelse camiiler kapatılacak" lafına aşırı güldüğümü belirteyim. Hadi diğer camii, ezan olayları çok eski kanıtı yok diyelim, daha 30 sene öncesinde kamera kayıtlarıyla, televizyon programlarıyla kanıtları olan başörtüsü sorununu nasıl inkar edebiliyorsunuz akıl alır gibi değil doğrusu. Siz gözünüzün gördüğünü inkar ediyorsunuz açık açık. Ezanın Türkçeleştirilmesine de siz veya ülkenin başındakiler değil din karar verir. Dinin bu ülkedeki kurumu olan Diyanet'te Türkçe ezan hakkında açıkça caiz değil demiştir. Bunu da kendi kafalarına göre değil, dinin temellerine ve kaynaklarına göre söylüyorlar. Kaldı ki ezanı Türkçe yapanlar da namaz kılmayan, camiiye gitmeyen, rakı sofrasından kalkamayan adamlar orası da ayrı komedi. "Dini sömürme" lafını hâla daha kullanmanız şaşırtıcı doğrusu. Hadi diyelim din sömürülüyor, o zaman bir parti Atatürk'ü, öteki parti milliyetçileri, diğer bir parti Kürtleri, başka parti liberalleri, öbür parti komünistleri sömürüyor sizin mantığınıza göre. Bu nasıl bir mantık anlayabilmiş değilim.

Eksik başlık olmuş sadece din değil siyasette kullanılan. Toplumun değer verdiği her şey siyasetin malzemesidir. İster akp nin malzeme ettigi din olsun ister chp nin malzeme ettiği Atatürk sevgisi olsun. Siyaset her zaman toplumun inanç ve sevdiği şeylerden beslenir kan emici vampir yönetim

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.
Geri