Herkese merhaba ,
Yaklaşık 1 yıldır kullandığım sistemimde uzun zamandır anlam veremediğim bir performans sorunu yaşıyorum. Stres testleri, benchmark'lar, sıcaklık kontrolleri hepsi olması gerektiği gibi ama gerçek kullanımda (özellikle oyunlarda) CPU ve GPU kullanımlarım oldukça düşük kalıyor ve bu da FPS’imin olması gerekenden düşük olmasına sebep oluyor.
Sistem özelliklerim şu şekilde:
Örnek olarak Valorant'ta aldığım değerler şöyle:
BIOS güncel, Windows ve driver’lar güncel. Oyun içi ayarlar yüksek/düşük fark etmeksizin aynı şekilde düşük kullanım devam ediyor. Güç seçenekleri “yüksek performans” olarak ayarlı.
Aynı sorunu yaşayan, çözüm önerisi olan varsa gerçekten minnettar kalırım.
Yaklaşık 1 yıldır kullandığım sistemimde uzun zamandır anlam veremediğim bir performans sorunu yaşıyorum. Stres testleri, benchmark'lar, sıcaklık kontrolleri hepsi olması gerektiği gibi ama gerçek kullanımda (özellikle oyunlarda) CPU ve GPU kullanımlarım oldukça düşük kalıyor ve bu da FPS’imin olması gerekenden düşük olmasına sebep oluyor.
Sistem özelliklerim şu şekilde:
- İşlemci: Intel Core i9-11900KF, 8x3.5 GHz
- Soğutma: Cooler MasterLiquid 240L Core ARGB, 240mm sıvı soğutma
- RAM: 2x Team Vulcan Z 16GB, DDR4-3200 MHz
- Ekran Kartı: PNY GeForce RTX 4070 Super Verto, 12GB GDDR6X
- Anakart: ASUS Prime H510M-A R2.0, mATX,
- Depolama: Kingston 1TB NV2, M.2 SSD (PCIe 4.0 x4)
- PSU: Cooler Master Elite NEX W700, 80+
- Monitör: Asus Tuf Gaming VG249QM1A 23.8 inç 270Hz 1ms Full HD Fast IPS
Örnek olarak Valorant'ta aldığım değerler şöyle:
- CPU: Kullanım %20, Sıcaklık 46°C
- GPU: Kullanım %30, Sıcaklık 42°C
- FPS: 230 civarında, ancak bu sistemden çok daha fazlasını bekliyorum.
BIOS güncel, Windows ve driver’lar güncel. Oyun içi ayarlar yüksek/düşük fark etmeksizin aynı şekilde düşük kullanım devam ediyor. Güç seçenekleri “yüksek performans” olarak ayarlı.
Aynı sorunu yaşayan, çözüm önerisi olan varsa gerçekten minnettar kalırım.
Son düzenleme: