Neler Yeni

Ekran Kartları Hakkında Merak Ettiklerim

Tre-x

80+ Silver
başlığı tam bulamadım böyle yazdım neyse
şimdi ekran kartlarında hangi özellikller vardır?( özellikten kastım bit , vram ,mimari bunlar dışında var mı ?

1-ekran kartında vramin önemi ?
2-kimler için vram önemlidir ?
3-vram ne işe yarıyor ?
4-mesela iki adet ekran kartı var her şeyi aynı sadece birinin vrami 4 gb birininki 8 gb veya 2 gb çok fark eder mi ?

5-ekran kartında bit in önemi ?
6-kimler için bit önemlidir ?
7-bit ne işe yarıyor ?
8-mesela bit dışında bütün özellikleri aynı olan iki ekran kartında birinin bit i 128 diğeri 256 çok fark eder mi ?

9-en çok merak ettiklerimden biriside ekran kartında mimari ne oluyor ? ( bi arkadaşım ekran kartının iyi olup olmadığını mimarisi ile anlarsın dedi oysaki ben vram sanıyordum )
10-bir ekran kartının mimarisinin iyi olduğu nasıl anlaşılır ?

11-ekran kartlarında bulunan fanların performansa bir etkisi var mı ?

12-ekran kartına virüs bulaşabilir mi ?

13-ikinci elden ekran kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi testleri yapmalıyız ?

liste biraz uzun oldu kb daha fazla sorum vardıda intten bakıp eledim bazı sorularıda anlamadığım için buraya yazdım cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

EKRHN

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,545
İsim
Efe Karahan
şimdi ekran kartlarında hangi özellikller vardır?( özellikten kastım bit , vram ,mimari bunlar dışında var mı ?

3-vram ne işe yarıyor ?
4-mesela iki adet ekran kartı var her şeyi aynı sadece birinin vrami 4 gb birininki 8 gb veya 2 gb çok fark eder mi ?

7-bit ne işe yarıyor ?
8-mesela bit dışında bütün özellikleri aynı olan iki ekran kartında birinin bit i 128 diğeri 256 çok fark eder mi ?

9-en çok merak ettiklerimden biriside ekran kartında mimari ne oluyor ? ( bi arkadaşım ekran kartının iyi olup olmadığını mimarisi ile anlarsın dedi oysaki ben vram sanıyordum )

13-ikinci elden ekran kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi testleri yapmalıyız ?

liste biraz uzun oldu kb daha fazla sorum vardıda intten bakıp eledim bazı sorularıda anlamadığım için buraya yazdım cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Bunlara tek tek cevap vereceğim ama biraz üşeniyorum sonra yazsam sıkıntı olur mu?

Tre-x

80+ Silver
  • Konu Sahibi Konu Sahibi

EKRHN

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,545
İsim
Efe Karahan
sorun değil yeterki cevap ver ama sonradan kastın ne zaman ? :)
Bunlara cevap vermek için biraz zamana ihtiyacım var çünkü bazı soruların cevaplarından ben de çok emin değil im araştırıp söylerim

Atyxah

80+ Silver
takipteyim

🃏JOKER🃏

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
38,037
İsim
Mert Can Ergün
vram özellikle oyunlar da önemli oyunlarda çözünürlük ayarlari yükselttiğin zaman vram artıyor 2gb li ekran kartı var gta 5 de 2gb vramin üstüne çıktığında oyun oynanmıyor fps düşüklüğü ve dona dona oynarsın ikinci el ekran kartı alırken furmak testi yapilir ve ekran kartın arkasındaki etiketine bakilir tamir görmüş mu gormemişmi diye
Mesaj otomatik birleştirildi:

arkasindaki etiket garanti için önemli

Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
İsa
Çok fazla grafik olan oyunlarda ram gibi düşünebiliriz geçici grafik depolaması. ne kadar yüksek olursa o kadar grafik işliyor diye biliyorum
Oyuncular video editleri yapanlar miming yapanlar için önemlidir.
Özellikle render yapanlar yüksek vram ile daha hızlı render alır.
Oyunda 4gb olan %99 kullanılırken 8gb olan daha düşük kullanır ve bu daha rahat ve performanslı olmasını sağlar.
Verilerin işlenirken kullandığı yol diyebiliriz.
Yüksek bit değerine sahip kartlar daha hızlı ve rahat görüntü işler.
Neredeyse bilgisayar kullanan herkes için
7-bit ne işe yarıyor ?
Bunu bende bilmiyorum ama bit verileri birbirine ileten yol galiba
RTX, GTX, GT, RX, HD gibi modeller var bu modellere göre kalitesi anlaşılır bide Nvidia kartlarda GTX .50 giriş, .60 giriş-orta arası, .70 orta, .80 orta-üst arası, .80Ti üst seviyedir. AMD kartlarda .70 giriş, .80 giriş-orta, .80x orta, .90 orta-üst, .90x üst seviyedir.
Son iki rakama bakılarak anlaşılır Nvidia kartlarda .50 giriş, .60 giriş-orta arası, .70 orta, .80 orta-üst arası, .80Ti üst seviyedir. AMD kartlarda .70 giriş, .80 giriş-orta, .80x orta, .90 orta-üst, .90x üst seviyedir.
Isınmayı engeller sadece
Furmak testi ve arka vidaların üstündeki etiketler yoksa/yırtıksa tamir görmüştür.
(emin olmadığım cevaplar var kendi bildiklerimi yazdım)

Son düzenleme:

Tre-x

80+ Silver
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
çok fazla grafik olan oyunlarda ram gibi düşünebiliriz geçici grafik depolaması. ne kadar yüksek olursa o kadar grafik işliyor diye biliyorum

oyuncular video editleri yapanlar miming yapanlar için önemlidir.
özellikle render yapanlar yüksek vram ile daha hızlı render alır.

oyunda 4gb olan %99 kullanılırken 8gb olan daha düşük kullanır ve bu daha rahat ve performanslı olmasını sağlar.

verilerin işlenirken kullandığı yol diyebiliriz.
yüksek bit değerine sahip kartlar daha hızlı ve rahat görüntü işler.

neredeyse bilgisayar kullanan herkes için

bunu bende bilmiyorum ama bit verileri birbirine ileten yol galiba

rtx, gtx, gt, rx gibi modeller var bu modellere göre kalitesi anlaşılır bide Nvidia kartlarda GTX .50 giriş, .60 giriş-orta arası, .70 orta, .80 orta-üst arası, .80Ti üst seviyedir. AMD kartlarda .70 giriş, .80 giriş-orta, .80x orta, .90 orta-üst, .90x üst seviyedir.

son iki rakama bakılarak anlaşılır Nvidia kartlarda GTX .50 giriş, .60 giriş-orta arası, .70 orta, .80 orta-üst arası, .80Ti üst seviyedir. AMD kartlarda .70 giriş, .80 giriş-orta, .80x orta, .90 orta-üst, .90x üst seviyedir.

ısınmayı engeller sadece

furmak testi ve arka vidaların üstündeki etiketler yoksa/yırtıksa tamir görmüştür.
derli toplu olmuş umarım cevap verecek arkadaşlarda böyle yazar en iyi cevap deiye raporladım teşekkürler

EKRHN

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,545
İsim
Efe Karahan
çok fazla grafik olan oyunlarda ram gibi düşünebiliriz geçici grafik depolaması. ne kadar yüksek olursa o kadar grafik işliyor diye biliyorum

oyuncular video editleri yapanlar miming yapanlar için önemlidir.
özellikle render yapanlar yüksek vram ile daha hızlı render alır.

oyunda 4gb olan %99 kullanılırken 8gb olan daha düşük kullanır ve bu daha rahat ve performanslı olmasını sağlar.

verilerin işlenirken kullandığı yol diyebiliriz.
yüksek bit değerine sahip kartlar daha hızlı ve rahat görüntü işler.

neredeyse bilgisayar kullanan herkes için

bunu bende bilmiyorum ama bit verileri birbirine ileten yol galiba

rtx, gtx, gt, rx gibi modeller var bu modellere göre kalitesi anlaşılır bide Nvidia kartlarda GTX .50 giriş, .60 giriş-orta arası, .70 orta, .80 orta-üst arası, .80Ti üst seviyedir. AMD kartlarda .70 giriş, .80 giriş-orta, .80x orta, .90 orta-üst, .90x üst seviyedir.

son iki rakama bakılarak anlaşılır Nvidia kartlarda GTX .50 giriş, .60 giriş-orta arası, .70 orta, .80 orta-üst arası, .80Ti üst seviyedir. AMD kartlarda .70 giriş, .80 giriş-orta, .80x orta, .90 orta-üst, .90x üst seviyedir.

ısınmayı engeller sadece

furmak testi ve arka vidaların üstündeki etiketler yoksa/yırtıksa tamir görmüştür.
Bunu yazdığına göre sen bir bordo berelisin

Forumuye

80+ Bronze

3-vram ne işe yarıyor ?

7-bit ne işe yarıyor ?

Bazılarına cevap vereyim:

Ekran kartı ile VRAM işlemci ve RAM ilişkisi gibidir. VRAM oynadığın oyuna veya açtığın programa yetiyorsa fazlasının önemi yoktur. Yetersiz VRAM bir yere kadar FPS düşürür ama çok fazla yetersiz ise drop sorunları da buna eklenir.

Bit ise bellek veri yoludur. Tek kanal RAM ile çift kanal RAM farkı gibi düşünün. Fazla olması performansı biraz arttırır ama GPU gücü kadar önemli değildir.

Ekran kartları Grafik çipi ve Grafik belleğinden oluşur. (Aynı işlemci ve RAM gibi) asıl önemli olan grafik çipidir ama VRAM de ona ayak uyduracak kadar iyi olmalıdır.

EKRHN

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,545
İsim
Efe Karahan
Bazılarına cevap vereyim:

Ekran kartı ile VRAM işlemci ve RAM ilişkisi gibidir. VRAM oynadığın oyuna veya açtığın programa yetiyorsa fazlasının önemi yoktur. Yetersiz VRAM bir yere kadar FPS düşürür ama çok fazla yetersiz ise drop sorunları da buna eklenir.

Bit ise bellek veri yoludur. Tek kanal RAM ile çift kanal RAM farkı gibi düşünün. Fazla olması performansı biraz arttırır ama GPU gücü kadar önemli değildir.
Bunu yazarak arkadaşın kafasını baya karıştırdın bence keşke yazmasaydın

Top Bottom