koşuya başlamak istiyorum başlangıç olarak öneriniz nelerdir yarışmalara katılmayacağım ama benim için 300-500 metreyi kaç dakikada koşacağım önemli
Hocam kendim koşuyorum ama bilimsel olarak doğrusu yanlısı nedir pek bilemem.
Ama biraz yardımcı olmak isterim.
ilk olarak iyi bir koşu ayakkabısı bulmalısınız başlangıç seviyede sizi maddi olarak pek zorlamayacak bir ayakkabı bulabilirsiniz ayrıca kesinlikle taş zeminde koşmayın. Toprak zemin de önermem diğer zeminlere bakın.
Benim şahsi fikrim eğer bir insan sadece spor amaçlı ve sağlıklı bir yaşam için koşu yapıyorsa kısa mesafe koşması biraz gereksiz olur. Eğer bir müsabaka olacaksa tamam 200 metre de kendinizi geliştirin ama sadece koşmak ise amaciniz ve zamanınız var ise 2km ve üstü(önerim 3-5 km) arası koşular yapmanız.
Koşudan en az 4 saat önce kesinlikle bir şey yiyip içmeyin sadece yudum şeklinde su alabilirsiniz. Çünkü şişkinlik yapar ve koşarken rahatsız olursunuz.
Benim önerim ilk olarak (yeni basladiginiz için) ilk hafta zaman sıkıntisi olmadan 3km lik bir mesafeyi koşun hafif tempo yeterli sadece son 100 metresinde depara kalkın.
İlk hafta kendiniz bir nefes düzeni oluşturacak ve kaslarınızı hazırlayacaksınız. Sonra ki haftalarda atıyorum 3 km lik mesafeyi yine koşun bu sefer zaman tutun ve her kostugunuzda bir öncekini geçmeye çalışın bu sizi çok geliştirir. Ayrıca son 100-200-300 metrelerde deparı unutmayın.
Bunun dışında hız istiyorsanız merdivenleri 2 şer veya 3 er çıkma antrenmanları yararlı oluyor.
Ayrıca belli bir zaman sonra bahsettiğiniz 300-500 metre koşuları kendiniz deneyebilirsiniz.
Peki koşarken kaç dakika ideal derseniz dünya rekorlarına vikipediadan bakıp oradaki surelerin ustune 9-10 dakika ekleyin ve o sürelerde koşmaya çalışın.