Sıkıyönetim veya askerî adalet, askerî otoritenin, genellikle resmî bildirgesi altında, adli yönetimi kontrol altına almasıyla işleme geçen kural sistemidir.
Askerî adalet, ortaya çıkan savaş, doğal afet, sivil kargaşa, toprak işgali veya askerî darbe gibi durumlarda, normal adli kurumların yeni duruma hâkim olamayıp vazifesini yerine getiremediği veya yavaş getirdiği takdirde, askerî otoritelerin ve kurumların tercih edilmesi ile kullanıma girer.
Sıkıyönetim; tabii afet, salgın hastalık, ağır ekonomik bunalımlar ve sıkıyönetimi gerektiren hallerin daha hafifinin meydana gelmesi durumlarında ilan edilen olağanüstü hâlden farklıdır. Sıkıyönetimde yetki askerî makamlarda, olağanüstü hâlde ise mülki makamlardadır. Olağanüstü hâlde sıkıyönetim mahkemeleri yoktur.
----------------------------------
Genel Seferberlik
Memleketin, maddi ve manevi bütün güçlerinin (askeri, siyasi, ekonomik ve psikolojik güç) topyekün savaş ihtiyaçlarını karşılayacak ve savaşın devamını sağlayacak seviyeye getirilmesi; diğer bir deyimle maddi manevi bütün kuvvet ve kaynakların, savaş isteklerine göre yöneltilerek barış durumundan sefer durumuna geçirilmesidir. Buna topyekün seferberlik de denir. Sefer kelimesi lügatta "yolculuk, savaşa gitme"; seferberlik ise "yolculuğa, savaşa hazır hale gelme" anlamlarına gelir.
Durum ciddi.
Mesaj otomatik birleştirildi:
-Son Dakika-
Azerbaycan savaş hali ilan etti.
Yani savaş başladı. @Lecter
Rusya'ya mother Russia veya motherland de deniyor onun için öyle yazdım.
Father Turkey'nin ekonomisi ayvayı yedi savaşacak durumumuz olduğunu düşünmüyorum halk savaşa hazır değil Türkiye'nin durumu vahim biz önce kendi sorunlarımızı halledelim.
Father Turkey'in ekonomisi ayvayı yedi savaşacak durumumuz olduğunu düşünmüyorum halk savaşa hazır değil Türkiye'nin durumu vahim biz önce kendi sorunlarımızı halledelim.
Father Turkey'nin ekonomisi ayvayı yedi savaşacak durumumuz olduğunu düşünmüyorum halk savaşa hazır değil Türkiye'nin durumu vahim biz önce kendi sorunlarımızı halledelim.
Yok be bence Erdoğan'ın işine bile gelir. "Vatan millet ümmet Türk-i Dostluk" falan gibi şeyler der bir de "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak" falan diye bağırıp çay dağıttı mı mitinglerde tamam işte al sana 2028'e kadar net Cumhurbaşkanlığı.
-Son Dakika-
Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri yaptığı operasyon ile Ermenistan Ordusunun ikmal yolu olarak kullandığı M11’i KESTİ.
Unutmayın bir savaşta lojistik destek her şeydir. Azerbaycan muhteşem bir ilerlemeye kaydetti, kaydetmeye devam ediyor. M11 yolunun da kesilmesi ile Ermenistan ciddi derecede sıkıntılar yaşayacaktır.