Neler Yeni

Eski Bir Sistemden NAS Kurulur Mu?

Conqueror_

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
192
İsim
Conqueror
Bu NAS nedir server falan diyorsunuzda ne işe yarıyor mesela çok merak ettim
NAS sistemi, verilerin yetkili kullanıcılar ve farklı müşteriler için merkezi bir konumda depolanmasını ve ağa bağlı bir depolama cihazıdır. Üzerinde ağ bağlantısı bulunan bir kutu, bu kutuya bağlanan bir ya da birden fazla sabit diskle çalışan NAS cihazlarının üzerinde genelde Linux tabanlı bir işletim sistemi çalışıyor. Ağ üzerinden IP numarası ile erişilebilen NAS cihazlarındaki dökümanlara bilgisayar, tablet hatta cep telefonu bile erişilebiliyor..
Göktürk kardeşim yeteri kadar açıklamış günümüzde özellikle kurumsal ve orta boyutlu işletmelerde vazgeçilmez bir sistemdir.
Bu sisteme en iyi örnek olarak Qnap cihazlarını verebilirim araştırıp görebilirsin.
Disk sayıları veri boyutuna göre 1 den 16 ya kadar hatta daha da fazla çıkabilmektedir.
Raid yapıları sayesinde disklerde bozulma dahi olsa veri kaybı yaşamadan diğer diskler aktif bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.

Turabi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,170
İsim
Turabi Çelik
Göktürk kardeşim yeteri kadar açıklamış günümüzde özellikle kurumsal ve orta boyutlu işletmelerde vazgeçilmez bir sistemdir.
Bu sisteme en iyi örnek olarak Qnap cihazlarını verebilirim araştırıp görebilirsin.
Disk sayıları veri boyutuna göre 1 den 16 ya kadar hatta daha da fazla çıkabilmektedir.
Raid yapıları sayesinde disklerde bozulma dahi olsa veri kaybı yaşamadan diğer diskler aktif bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.
Yani bi nevi veri depolama yeri gibi bir şey mi sizin dediğiniz gibi diskler bozulsada ondaki veriler sağlam bir şekilde saklanıyor.

Conqueror_

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
192
İsim
Conqueror
Yani bi nevi veri depolama yeri gibi bir şey mi sizin dediğiniz gibi diskler bozulsada ondaki veriler sağlam bir şekilde saklanıyor.
Evet Veri Depolama diyebiliriz zaten aslında sistemin adı Data Storage diye geçer.
Birden çok raid yapısı var her yapıda disklerin rolleri, değişmektedir.
Örneğin günümüzde sıklıkla kullanılan ve çoğunlukla tercih edilen Raid 5 yapısında minimum 3 disk ekleyerek sistemi kurabiliriz.
Bu 3 diskten bir tanesi bozulsa bile diğer diskler aktif şekilde çalışmaya devam eder.
Sistem çalışır halde iken bozuk olan diski sökerek yeni disk takma gibi bir lüksün de bulunuyor.

Turabi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,170
İsim
Turabi Çelik
Evet Veri Depolama diyebiliriz zaten aslında sistemin adı Data Storage diye geçer.
Birden çok raid yapısı var her yapıda disklerin rolleri, değişmektedir.
Örneğin günümüzde sıklıkla kullanılan ve çoğunlukla tercih edilen Raid 5 yapısında minimum 3 disk ekleyerek sistemi kurabiliriz.
Bu 3 diskten bir tanesi bozulsa bile diğer diskler aktif şekilde çalışmaya devam eder.
Sistem çalışır halde iken bozuk olan diski sökerek yeni disk takma gibi bir lüksün de bulunuyor.
3 diske de aynı veriyi mi depoluyor?
Yani bi nevi güvenlik için olabilir mi mesela bir şirketin var ordaki olan her verinin adına yapılan bi sistem

Conqueror_

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
192
İsim
Conqueror
3 diske de aynı veriyi mi depoluyor?
Yani bi nevi güvenlik için olabilir mi mesela bir şirketin var ordaki olan her verinin adına yapılan bi sistem
3 Diskli sistemde mesela 2 diski birleştirerek boyutunu yükseltiyor kalan 1 diske de o ikisinin yedeğini alıyor herhangi bir diskte arıza olması durumunda direk diğeri devreye girsin diye aslında 3 diskte de aynı veri oluyor.

Dostlar, eski bir bilgisayardan NAS kurulur mu?

CPU: Intel I3 540
RAM: 4 GB 1333 MHz (2+2) (Samsung)
GPU: HD Graphics
MoBo: Esonic H55KEL LGA 1156 (SATA 2.0)
HDD: 160 GB (WD Blue)
Case: Eski markası belirsiz 3 HDD yuvalı bir kasa (kozmetik bayağı iyi)
PSU: Inca 250 Watt (değiştirilecek)

İnternet hızı: 100 MBPS (Millenicom)

Alınacak olan HDD: 2x IronWolf 16 TB (RAID olacak)

Yazılımcı bir arkadaşım için böyle bir NAS sistemi toplanacak. PC kendisinde var. Alınması gereken parça HDD. 6 arkadaş ortak çalışıyorlarmış ve bu şekilde bir donanıma ihtiyaç duymuşlar. Ofisin kirası fazla gelmeye başladığından herkes kendi evinden çalışmaya devam edecekmiş. Sistem bahsettiğim arkadaşın evinde kalacakmış.

Yaklaşık 12 senelik bir sistem NAS haline döner mi?
Sistem fazla kullanılmamış. HDD sağlığı %100. Çalışma saati 890. İçerisinde toz yok denebilir. Çalışmasında bir sorun yok. İçerisinde Windows 7 kurulu. Tabii NAS için uygun işletim sistemi kurulacak.
Termal macun yenilenmiş. Kutusuyla beraber yıllardır saklanmış kullanılmadığından dolayı.
PSU değişecek her ihtimale karşı.
İhtiyaç olursa 120 GB SSD ekleyeceklermiş. Eklemeliler bence de.
Saniyede 20 MB yeterliymiş dosya aktarımı için.

Athlon 3000G ile basit bir sistem toplamalarını söyledim ancak bu şekilde oluyorsa eski PC'yi kullanmaya niyetliler.
yazılımcı arkadasın bunu bılmıyorsa yazılımı yazmasın daha ıyı

Turabi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,170
İsim
Turabi Çelik
3 Diskli sistemde mesela 2 diski birleştirerek boyutunu yükseltiyor kalan 1 diske de o ikisinin yedeğini alıyor herhangi bir diskte arıza olması durumunda direk diğeri devreye girsin diye aslında 3 diskte de aynı veri oluyor.
Anladım hocam teşekkürler.

Furkan Karagülle

80+ Platinum
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,046
İsim
Furkan Karagülle
İlgilendiği Kategoriler
Bilim ve Teknoloji
Instagram
_furkan.krgl_
yazılımcı arkadasın bunu bılmıyorsa yazılımı yazmasın daha ıyı
Adı üstünde, yazılım mühendisi. Bilgisayar mühendisi olmuş olsaydı dediğin durum geçerli olurdu. PC donanımlarından anlamıyor kendisi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

@G0KTÜRK @da_ali

Eski sistemi Arduino için kullanacaklarmış sadece.
Basit bir sistem toplanacak. 12100F + GT 1030 kullanılacak. 6 tane IronWolf 16 TB HDD kullanılacak. 3+3 şeklinde kullanıma tabii tutulacak. Toplam kapasite 64 TB olacak yani. Tabi bu değer zannımca 55 TB olacaktır. Toplam masraf gerekli ekipmanlarla birlikte yaklaşık 75.000 TL ediyor bu arada. HDD öneriniz var mı peki? Minimum 50 TB kullanılabilir kapasite olmalı.

Bu NAS sistemi 24 saat değil de 18 saat boyunca çalışacak. Ömründe artış sağlayacağını ve günlük 6 saatte sistemin dinleneceğini düşünüyorlar. Daha doğrusu ben böyle bir öneride bulundum ve karar kıldılar. Sizce gerekli mi yoksa önemsiz mi?

Z690 yonga setini kullanacaklar 6 tane SATA desteklediği için. Sistem diski olarak da WD Black SN750 tercih edecekler. Mümkün olduğunca uzun süre bu sistemi kullanmak istiyorlarmış.

PSU olarak bunu düşündüm. Her bir HDD maksimum 18 Watt güç çekecektir. Sistemin toplam tüketimi 250 Watt bile olmayacaktır. Bu PSU fazla fazla yeterli olur diye düşünüyorum. %90 verimliliğe de sahip zaten.

Kasa olarak bu kullanılacak.
Kasa fanı olarak bu kullanılacak. Bunlardan 4 tane olacak.
İşlemci soğutucusu olarak da bu kullanılacak.

Son düzenleme:

S C O

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
573
İsim
Savaş Kurtuluş
Discord
G-TheArk#3024
Adı üstünde, yazılım mühendisi. Bilgisayar mühendisi olmuş olsaydı dediğin durum geçerli olurdu. PC donanımlarından anlamıyor kendisi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

@G0KTÜRK @da_ali

Eski sistemi Arduino için kullanacaklarmış sadece.
Basit bir sistem toplanacak. 12100F + GT 1030 kullanılacak. 6 tane IronWolf 16 TB HDD kullanılacak. 3+3 şeklinde kullanıma tabii tutulacak. Toplam kapasite 64 TB olacak yani. Tabi bu değer zannımca 55 TB olacaktır. Toplam masraf gerekli ekipmanlarla birlikte yaklaşık 75.000 TL ediyor bu arada. HDD öneriniz var mı peki? Minimum 50 TB kullanılabilir kapasite olmalı.

Bu NAS sistemi 24 saat değil de 18 saat boyunca çalışacak. Ömründe artış sağlayacağını ve günlük 6 saatte sistemin dinleneceğini düşünüyorlar. Daha doğrusu ben böyle bir öneride bulundum ve karar kıldılar. Sizce gerekli mi yoksa önemsiz mi?

Z690 yonga setini kullanacaklar 6 tane SATA desteklediği için. Sistem diski olarak da WD Black SN750 tercih edecekler. Mümkün olduğunca uzun süre bu sistemi kullanmak istiyorlarmış.

PSU olarak bunu düşündüm. Her bir HDD maksimum 18 Watt güç çekecektir. Sistemin toplam tüketimi 250 Watt bile olmayacaktır. Bu PSU fazla fazla yeterli olur diye düşünüyorum. %90 verimliliğe de sahip zaten.

Kasa olarak bu kullanılacak.
Kasa fanı olarak bu kullanılacak. Bunlardan 4 tane olacak.
İşlemci soğutucusu olarak da bu kullanılacak.
50 TB Bulman Biraz Zor Hatta Bulsan Bile 24.000 TL Veya 25Bin TL 20 TB Bile Bu Devirde 15Bin TL Gerisini Sen Düşün Artık, :) Güç Kaynağı 650W Yerine 750W Alsa Arkadaşınız Daha İyi Olur Çünkü 18 Saat Açık Kalacağını Belirtmişsiniz Güç Binecek Birleşenlere Bu Tabi Benim Önerim Size..

16 TB Bile Yeter Bence " 4×4×4×4 " Toplam 16 TB Eğer Yetmez Değerlerse 4 TB Alıp 20 TB Yapa Bilerler Arkadaşınız..

WD Blue 4 TB 1.700 TL Toplam : 6.800 TL

Aliyılmaz

80+ Bronze
maşallah:ROFLMAO:
41.PNG

Top Bottom